Blogi

12.4.2017

Keikkatyön tekeminen on jo helppoa – laskutuspalvelut vähentävät pimeä työtä

Vastikään julkaistun T-Media Oy:n tutkimuksen mukaan joka toinen suomalainen haluaisi tehdä keikkatyötä, mikäli sen löytäminen ja työstä sopiminen olisi helppoa.

Tutkimus myös paljastaa, että joka viides suomalainen on tehnyt töitä pimeästi. Tutkimukseen vastanneista puolestaan 10 % kertoo teettäneensä pimeää työtä. Valitettavasti merkittävä osa suomalaisesta työstä näyttää tapahtuvan lakien ja verojen vaikutuksen ulkopuolella.

Laskutuspalvelut vähentävät pimeää työtä

Asiantuntijoiden mukaan satunnaisten töiden teettämiseen liittyvä paperitöiden hankaluus ajaisi suomalaisia harmaalle alueelle. Työn tekeminen ilman verokorttia korostuu nuorten eli 18–34-vuotiaiden keskuudessa: ikäryhmästä peräti 32 % myöntää tehneensä töitä pimeästi.

UKKO.fi:ssä on jo vuosien ajan ajateltu, että sen lisäksi, että laskutuspalvelumme madaltaa kynnystä ryhtyä yrittäjäksi, se myös toimii harmaata taloutta vastaan. Tähän saatiin vahvistusta viime kesänä tehdystä kyselytutkimuksesta. Lähes kaksikolmasosaa (62 %) kyselyyn vastanneista kevytyrittäjistä oli sitä mieltä, että pimeän työn tekeminen olisi houkuttelevampaa, jos kevytyrittäminen ei olisi mahdollista.

Kyselyn perusteella harmaa talous on vahvasti läsnä suomalaisten elämässä, sillä joka toinen on saanut tarjouksen, jossa työt on pyydetty tekemään pimeänä.

Harmaan talouden vuoksi Suomen valtio menettää vuosittain laskutavasta riippuen miljardeja euroa verotuloja. Me UKKO.fi:ssä teemme muiden laskutuspalveluiden kanssa oman osuutemme, jotta kaikki lakisääteiset maksut ja verot tulevat hoidettua käyttäjiemme tekemistä töistä.

SAK: Palkkauspalveluiden lisääntyminen hyvä asia

Ylen haastattelema SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta pitää palkkauspalvelujen lisääntymistä hyvänä.

– Nämä palvelut voivat vähentää harmaata taloutta ja pimeää työtä, mutta työllisyyden parantamisessa en usko niillä olevan kauhean suurta merkitystä. Kaikki työ on joka tapuksessa arvokasta ja on hyvä, että se saadaan tehtyä laillisesti ja kaikki säädökset huomioiden, Eloranta sanoo Ylelle.


SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta. Kuva: SAK:n kuvapankki

SAK:n arvion mukaan työvoimasta noin kolmasosaa on määräaikaisissa tai osa-aikaisissa töissä. Eloranta uskoo tässä joukossa olevan paljon potentiaalia laskutus- ja palkkauspalveluiden käyttäjiksi.

Tutkimus liittyy #DUUERI-työllistämiskampanjaan, jossa ovat mukana myös Etera, Fennia, Lenovo, SuoraTyö ja Oikotie.

 

Piia Peiponen
Kirjoittaja

Piia Peiponen

Piia on viestinnästä innostuva somenautiskelija ja lempeä kieliniuho, jota kiinnostavat muuttuva työ ja työelämä. Inspiraation lähteinä kirjoituksiin ja elämään toimivat ilmiöt ja ihmiset.

Rekisteröidy nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Kerro mielipiteesi

Kerro mitä ajattelet!

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa.

Lisää aiheesta