Blogi

7.8.2019

Näin palaat arkeen loman loputtua

näin palaat arkeen

Ahdistaako töihin palaaminen? Et ole ainoa, sillä loman loppuminen ottaa koville lähes kaikilla meistä. Tässä kirjoituksessa kerrotaan muutamia vinkkejä siihen, miten laskeudut töiden pariin huomattavasti pehmeämmin. 

Kesäloma tuli ja meni jälleen salamavauhtia! Osa meistä on valmis tarttumaan taas töihin levänneenä ja ilomielin, tosilla  lomamoodi jää päälle ja epätoivo iskee; heistä saattaa tuntua, etteivät he ehtineet tehdä lomallaan mitään tai saaneet todellakaan huilattua tarpeeksi.

Tällaisista ajatuksista ei kuitenkaan tarvitse tuntea syyllisyyttä. Vapaudenkaipuu kuuluu asiaan, vaikka kuinka rakastaisi työtään, eikä tämä vielä tee kenestäkään laiskaa tai huonoa työntekijää!

Toki meitä on moneen junaan; toisten mielestä joutenolo on ahdistavaa, ja heille paluu töihin on jopa helpotus. Jos et itse kuitenkaan kuulu tähän ihmisryhmään, kannattaa sinun lukea tämä kirjoitus. Näillä neuvoilla helpotat arkeen palaamistasi!

Vähitellen, ei päätä pahkaa

Aloita kevyellä otteella, jos vain suinkin voit. Harva meistä on kaikkein tehokkaimmillaan heti ensimmäisenä päivänä loman jälkeen. Esimiehesi ja kollegojesikin tulee ymmärtää tämä, ja sallia sinulle inhimillinen aloitus.

näin palaat arkeen

Voit tästä huolimatta käyttää ensimmäisen päivän tehokkaasti esimerkiksi siirtämällä itsesi ajan tasalle. Vaihda kuulumisia ja tietoa työkavereiden kanssa ja pura sähköpostit sekä muut mahdolliset viestit. Näin selvität, mitä merkittävää työrintamalla on ollut käynnissä lomasi aikana.

Niin sanotun paluumuistion laatiminen helpottaa niin ikään töihin palaamista. Ennen lomalle jäämistä voit listata siihen kesken jäävät ja tulevat projektit sekä muut tärkeät asiat. Muistion avulla voit ensimmäisenä työpäivänä kerrata vastuusi ja aloittaa työskentelyn ajankohtaisimmasta tehtävästä.

Käy ensimmäisenä päivänä läpi kuulumiset, sähköpostit ja mahdollinen paluumuistio.

Alkavatko työsi maanantaina? Jatkossa voit mahdollisuuksien mukaan ajoittaa lomasi niin, että se päättyy keskellä viikkoa. Pääset näin orientoitumaan töihin pariksi päiväksi ja viettämään sitten palauttavan viikonlopun – sen jälkeen voit aloittaa uuden työviikon entistä energisempänä!

Mihin aikaan päivästä olet kaikkein tehokkaimmillasi? Pyri ajoittamaan työskentelysi siihen! Jos satut olemaan aamuvirkku, ryhdy töihin mahdollisimman varhain. Tässä on sekin hyvä puoli, että voit lopetella hyvissä ajoin ja lähteä vaikka ulos nauttimaan viimeisistä kesäpäivistä.

Palauta unirytmi ajoissa

Miten on unirytmisi laita? Lomalla illat tuppaavat venymään pitkiksi. Myös viimeisenä lomapäivänä tulee helposti valvottua pikkutunneille asti – sitten pitäisikin yhtäkkiä herätä seitsemältä töihin!

Arkirytmiin kannattaa valmistautua henkisesti jo pari päivää ennen töiden alkua, ja tähän kuuluu myös normaalin unirytmin omaksuminen. Sinun on helpompi palata töihin, jos et enää viimeisinä lomapäivinä valvo myöhään ja nuku puolille päivin. Ota siis aamuherätykset taas käyttöön! Jos et malta säätää herätystä vielä ihan seitsemäksi, niin anna itsellesi vaikka tunnin armonaikaa.

Ota viimeisinä lomapäivinäsi aamuherätykset taas käyttöön! 

Mikäli tämä kuitenkin tuntuu liian vastenmieliseltä, pidä ainakin työn alkua edeltävä päivä lepopäivänä. Näin rauhoitat itsesi, jos olet ollut koko loman menopäällä.

näin palaat arkeen

Ravinto

Arjessa tasaisuus on valttia myös ateriarytmissä. Lomalla se lipsuu helposti epäsäännölliseksi, ja mökkeillessä tai matkoilla tulee harrastettua napostelua tavallista helpommin.

Työpäivinä on parempi panostaa paitsi ravitsevaan ja terveelliseen ruokaan, myös sopiviin ruokaväleihin. Säännölliset lounas-, kahvi- ja välipalatauot rytmittävät päivää; lisäksi ne vaikuttavat positiivisesti mielialaan ja jaksamiseen. Jätä mässäily mieluummin juhliin ja viikonloppuihin!

Suunnittele ja palaudu

Pistä työpäiväsi ja vapaa-ajan aktiviteettisi järjestykseen! Vastuut ja menot kannattaa merkitä ylös puhelimen kalenteriin – tai jos olet yliviivaajatyyppiä, käytä perinteistä muistikirjaa. Näin et unohda asiakastapaamisiasi tai jalkapallotreenejäsi.

Muista tässäkin kohtuus; kalenteria ei kannata ahtaa tupaten täyteen, vaan mieluummin jakaa menoja tasaisesti eri päiville. Jätä tilaa myös palautumiselle ja kiireettömälle ajalle!

näin palaat arkeen

Työpäivien aikana voit palautua lounas- ja kahvitauoilla. Välillä on kannattavaa irrottautua töiden, puhelimen ja tietokoneen äärestä; näin lepuutat paitsi mieltäsi, myös silmiäsi. Hyviä palautumistapoja ovat juttuhetket mukavien työkavereiden kanssa, taukojumpat ja mindfulness-tuokiot. Lyhyt happihyppy lähistöllä ei ole mahdoton ajatus sekään!

Hyviä palautumistapoja työpäivän aikana ovat juttuhetket mukavien työkavereiden kanssa, taukojumpat ja mindfulness-tuokiot.

Tee myös aamuistasi miellyttäviä. Joidenkin tapoihin kuuluu nousta sängystä, tehdä aamutoimet rivakasti ja painella töihin. Jos itse olet enemmän verkkaisten aamujen ystävä, varaa itsellesi aikaa ennen töihin lähtöä.

Nauti siis herkullinen aamupala, lue aamun uutiset kaikessa rauhassa tai katso vaikka vähän televisiota. Aamulenkki tai kuntosalikäynti ovat oivia herättelyjä nekin. Järjestät päivistäsi mukavampia, kun aloitat ne itsellesi mieluisalla tavalla!

Keskity positiiviseen

Mieti, mikä työssäsi on mieleistä. Tuntuuko työnteko itsessään mukavalta ja merkitykselliseltä? Onko se sellaista, että päällisin puolin nautit sen tekemisestä?

Tai onko sinulla mahtavia kollegoja, joiden seurassa on kiva viettää arkipäivät? Jos näin on, vietä töihin palatessasi mahdollisimman paljon aikaa heidän kanssaan: kutsu heitä lounaalle ja afterworkeille, jolloin voitte jakaa lomakokemuksianne ja muitakin kuulumisianne. Työpäivät jaksaa paljon paremmin mukavassa seurassa!

Huolehdi hyvinvoinnistasi ja pohdi tavoitteitasi

Lomanloppuahdistus on ohimenevää sorttia! Totuttelu kestää muutaman päivän, mutta sen jälkeen pääsee tavallisesti mukaan työn pyörteisiin. Jos sinusta kuitenkin vielä jonkin ajan päästäkin tuntuu, että et orientoidu arkeen sitten millään ja työnteko tuntuu vain ahdistavalta, neuvomme sinua tekemään itsetutkiskelua.

Mieti, mikä työssäsi tuntuu vaikealta. Onko syy toimessa itsessään vai työyhteisön ilmapiirissä? Tuntuuko ehkä, ettei nykyinen paikka ole ihan oikea sinulle? Alkusyksy on myös oivallista aikaa suunnitella omaa elämäntilannetta ja tavoitteita uudelleen. Sinunkin kannattaa harkita, mitä haluaisit muuttaa nykyisessä tilanteessasi ja miten. 

Alkusyksy on oivallista aikaa miettiä omaa elämätilannetta uudelleen.

Haaveiletko jostain uudesta, kuten työn vaihdosta tai kokonaan uudesta koulutuksesta? Hiljaisen kesän päätyttyä moni työpaikka käynnistää rekrytoinnit ja haku opiskelupaikkoihin tulee jälleen ajankohtaiseksi. Tai unelmoituko mahdollisesti yrittäjyydestä ja siihen liittyvästä vapaudesta? Jos näin on, voit harkita oman toiminimen perustamista ja osaamisesi myymistä.

Mikäli olet kiinnostunut yrittäjyydestä sinänsä, mutta siihen liittyvät paperityöt eivät nappaa, on vaihtoehtona kevytyrittäjyys. Tämä on joustava tapa yrittäjämäiseen työskentelyyn: laskutuspalvelu huolehtii paperitöistä puolestasi, ja sinä voit keskittyä itse työsi hoitamiseen. Aloittaa ja lopettaa saat milloin haluat, sillä palvelun käyttö ei ole sitovaa!

Pohdi siis elämäntilannettasi ja tavoitteitasi, ja tutustu erilaisiin vaihtoehtoihin. Paluu arkeen ei ole yhtään hassumpaa, kunhan pääset tekemään hommia, joista nautit!

Milla Alhanen
Kirjoittaja

Milla-Maria Alhanen

Milla-Maria on Porista kotoisin oleva, sittemmin espoolaistunut kynäniekka, joka inspiroituu vaikuttavista viestinnän ilmiöistä, koukuttavasta tarinankerronnasta sekä lennokkaista keskusteluista. Hän pyrkii pitämään tasapainon luovan tiimityön ja itsenäisen flow-tilan välillä.

Rekisteröidy nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Kommentit

  1. Erja Alhanen sanoo:

    Kiva kirjoitus ja hauskat kuvat 👌😊

Kerro mielipiteesi

Kerro mitä ajattelet!

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa.

Lisää aiheesta