Blogi

7.6.2018

Pahoittelemme järjestelmävirhettä – jotkut YEL-vakuutuksen piirissä saaneet tasauslaskun eläkeyhtiöltään

Kevytyrittäjät siirtyivät YEL:n eli yrittäjien eläkelain piiriin reilu vuosi sitten 1.5.2017. Kuluvan vuoden toukokuun lopussa ensimmäinen YEL-maksukausi siis päättyi.

Olemme havainneet, että järjestelmävirheen takia joillakin palvelun käyttäjillä YEL-vakuutus on astunut voimaan liian aikaisin, ja joillakin käyttäjillä on YEL-maksua pidätetty liian vähän. Tämän vuoksi pieni osa UKKO.fi:n käyttäjistä on saanut YEL-vakuutusyhtiöltä tasauslaskun lakisääteisen eläketurvansa täyttämiseksi.

Järjestelmävirhe koskee useita kymmeniä käyttäjiä. Järjestelmävirhe ei koske valtaosaa UKKO.fi:n käyttäjistä. Kaikkiaan UKKO.fi:llä on yli 50 000 käyttäjää.

Olemme selvittäneet tilannetta yhdessä käyttäjien ja YEL-yhteistyökumppanin kanssa. Vakuutusyhtiön asiakkailleen lähettämiä viivästysmaksuja on nyt saatu sovittua peruutettaviksi.

Käymme läpi jokaisen tapauksen yksilöllisesti.

YEL-eläkeyhtiön lähettämän tasauslaskun summat ovat pääsääntöisesti alle sata euroa, mutta joukossa on myös isompia tasauslaskuja. Kevytyrittäjä on siis saanut tämän verran enemmän palkkaa käyttöönsä, vaikka meidän olisi pitänyt pistää summa sivuun YEL-maksuksi. Ymmärrämme, että tasauslasku YEL-eläkeyhtiöltä harmittaa näin kesää vasten, ja olemme erittäin pahoillamme virheestä ja siitä aiheutuvasta harmista niille käyttäjillemme, joita asia koskee. Korjaamme asiaa parhaillaan.

YEL-maksuvelvollisuus ei koske kaikkia yli 50 000 UKKO.fi:tä käyttävää kevytyrittäjää, koska se alkaa vasta kun keskimääräinen työtulo on vähintään n. 638 euroa kuukaudessa eli vuositasolla (alkamisajankohdasta 12 kk eteenpäin) n 7.656,26 €. Yrittäjällä ja myös kevytyrittäjällä on puoli vuotta aikaa ottaa YEL-vakuutus siitä hetkestä, kun työtulotaso ylittää säädetyn määrän.

YEL-vakuutuksen ottamiseksi kevytyrittäjän pitää antaa valtakirja UKKO.fi:lle, joka lähettää tiedot perustettavasta uudesta YEL-vakuutuksesta edelleen vakuutusyhtiölle. UKKO.fi pidättää YEL-maksuja palkasta käyttäjän itsensä antaman työtuloarvion perusteella, ja vakuutusyhtiö laskuttaa puolivuosittain kunkin kevytyrittäjän YEL-eläkemaksut.

Olemme erittäin pahoillamme tapahtuneesta.

Lisätietoja:
UKKO.fi/toimitusjohtaja Aleksi Rautavuori, puh. 040 631 7141, s-posti aleksi.rautavuori@ukko.fi
UKKO.fi/markkinointipäällikkö Sanna Laitinen, puh. 045 111 0543, s-posti sanna.laitinen@ukko.fi

Mikäli sinulla on kysyttävää omasta YEL-vakuutuksestasi, asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään:

asiakaspalvelu@ukko.fi
09 6980 934 (arkisin klo 9–16)

Katso myös:
YEL-vakuutus – Usein kysyttyä

Aleksi Rautavuori
Kirjoittaja

Aleksi Rautavuori

Aleksi on UKKO.fi:n toimitusjohtaja ja hän uskoo, että kevytyrittämisen helppous mullistaa työmarkkinat ja tekee Suomesta vahvemman.

Rekisteröidy nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Kerro mielipiteesi

Kerro mitä ajattelet!

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa.