Palkkaus.fi ja Palkka.fi vertailussa

17.10.2014

Palkkaus.fi julkaistiin rytinällä muutama kuukausi sitten. Mukana projektia tukemassa on monia poliitikkoja, sekä erilaisten järjestöjen ja liittojen johtajia. Suuren lanseerauksen johdosta palvelu on tullut vastaan monille käyttäjillemme ja olemme saaneet paljon kyselyitä siihen liittyen. Tässä artikkelissa paneudumme siihen, mikä Palkkaus.fi on ja miten se eroaa ilmaisesta Palkka.fi-palvelusta?

palkkaus

Palkkaus.fi:n hallintanäkymä

Palkka.fi on Verohallinnon kehittämä ilmainen palvelu, jonka avulla kotitalous voi maksaa palkkaa työntekijälle. Palvelua on kritisoitu laajasti sen vaikean käytettävyyden vuoksi. Käyttäjän on esimerkiksi itse maksettava palkkaan liittyvät sivukulut erikseen verottajan ja vakuutusyhtiöiden tileille. Tämän työn helpottamiseksi on yksityinen yritys nimeltä Suomen Palkanlaskenta Oy, luonut helpommin käytettävän palkanmaksupalvelun nimeltä Palkkaus.fi.

Miten Palkkaus.fi toimii

Palvelu mahdollistaa eri sivukulujen ja maksujen maksamisen kaikille tahoille yhdellä kertaa.

Käytännössä palkanmaksu Palkkaus.fi-palvelun kautta toimii seuraavasti:

  • Luo työsopimus työntekijän kanssa
    • Selvitä noudatettava työehtosopimus
    • Määrittele lomakorvaukset
  • Hanki työntekijälle tapaturmavakuutus, jos työn kesto on yli 12 päivää
  • Pyydä työntekijältä verokortti ja syötä verokortin tiedot järjestelmään
  • Siirry maksamaan palkka työntekijälle

Palkkaus.fi erittelee selkeästi työsuoritteisiin liittyvät sivukulut, sekä näyttää mihin nämä maksetaan. Kun tiedot on kertaalleen syötetty järjestelmään on palkkojen maksaminen helppoa.

Palkkaus.fi palvelu toimii ainoastaan kotitalouksien käytössä. Se ei siis sovi yritystoimintaan, toisin kuin Palkka.fi, jonka avulla on mahdollista hoitaa myös yrittäjän palkanmaksu.

Palkkaus.fi, Palkka.fi ja UKKO.fi

Palkka.fi ja Palkkaus.fi on rakennettu kotitalouden näkökulmasta. Ne ovat hyviä palveluita silloin kun kotitaloudella on tiedossa työsuorite sekä henkilö joka työsuoritteen tekee. Palveluiden käyttö vaatii maksajalta omaa aktiivisuutta ja lomakkeiden täyttöä.

Me UKKO.fi:ssä olemme taas lähteneet siitä, että työn ostamisen pitää olla mahdollisimman helppoa niin kotitalouksille, kuin yrityksillekin. UKKO.fi-palvelussa laskujen luonnin tekee käyttäjä, joka myös nostaa palkan.

UKKO.fi-palvelun kautta on helpompi myydä omia työsuoritteitaan, sillä se ei vaadi ostajalta lainkaan paperitöitä. Maksaja saa ainoastaan yhden selkeän laskun. Toki kotitalouksien tulee maksaa UKKO.fi-palvelun käyttäjien lähettämissä laskuissa myös arvonlisävero, jota he eivät voi vähentää omassa verotuksessaan. Yritysasiakkaat voivat vähentää UKKO.fi:n laskuissa olevan arvonlisäveron.

Palkkaus.fi vs UKKO.fi kotitalousvähennys

Sekä Palkkaus.fi:n että UKKO.fi:n kautta ostetusta työstä voidaan tehdä kotitalousvähennys. Koska Palkkaus.fi:n kautta maksetaan palkkaa yksityishenkilölle, voi työstä tehdä ainoastaan 15% kotitalousvähennyksen sekä palkan sivukulut. UKKO.fi:n kautta tehdyt työt laskuttaa osuuskunta, jolloin kotitalous voi vähentää laskun summasta 45%. Lue tarkemmat tiedot kotitalousvähennyksestä, sekä esimerkiksi omavastuuosasta artikkelistamme Kotitalousvähennyksen ABC.

Päätelmät

Palkkaus.fi ja Palkka.fi ovat hyviä apuvälineitä sillon, kun halutaan palkata tuttu työntekijä keikkaluontoisiin pikkuhommiin. UKKO.fi taas mahdollistaa täyspainoisen kevytyrittäjyyden ja oman työn myymisen sekä kotitalouksille, että yritysasiakkaille. UKKO.fi ei suoraan kilpaile kummankaan palkkapalvelun kanssa.