Hur får du drömjobbet? Vi har listat några tips!

Arvioitu lukuaika: 5 minuuttia

dromjobbet

“Tack för din ansökan, vi har tyvärr valt att gå vidare med en annan kandidat” är inte ovanliga ord att mötas av vid jobbsökandet. Det är en enormt tuff konkurrens ute på arbetsmarknaden, vilket kan göra att den där karriären du föreställt dig att du ska ha känns långt bort.

Ibland nästan obefintlig. Från det att du har blivit inkallad till en intervju tills att du faktiskt sitter där, mittemot någon som kan bli din framtida arbetsgivare, har du säkert lagt mycket energi på att förbereda dig. Sökt efter vilka frågor som kan dyka upp och hur du ska besvara dem på bästa sätt. Och när du väl är där vill du såklart ge ett så bra intryck som möjligt.

Efter intervjun grubblar du kanske över vad som sagts och försökt att utvärdera hur det gick. När du sedan får svar. Svar på det du väntat så länge på, kan det vara ett negativt besked. Någon annan fick jobbet som du så gärna ville ha.

Att söka jobb och att mötas av nej är psykiskt påfrestande.

Det kan även hända att du får flera nej på raken. Denna berg- och dalbana av känslorna glädje, nervositet, besvikelse och desperation påverkar oss och även om vi innerst inne vet att vi inte ska ta ett nej personligt, är det kanske ändå svårt att inte göra det. Att söka jobb kan nästan bli som ett heltidsjobb i sig som är otroligt krävande. Och hur många nej du än får måste du ändå fortsätta söka, men motivationen tryter.

Hur ska du då börja för att nå dit vi vill? Och hur ska du tänka på vägen?

Jobbsamhället har ändrats

De senaste åren har jobbsamhället ändrats en hel del. Att jobba behöver inte betyda att ha ett 9-17 jobb där du jobbar med någonting du tycker är halvkul.

Idag vill många jobba med sin hobby och bygga sitt egna varumärke.

Drömjobbet som lättföretagare

Men att jobba med det man älskar kanske inte alltid verkar så lätt som det låter. Hur ska du börja för att komma dit du vill? Och kanske viktigast – hur ska du tänka om du får de där nejen som är så jobbiga att få?

Vi har listat några tips här nedanför:

 1. Erbjud projekt som lättföretagare. Företag kanske inser att de faktiskt skulle behöva din kompetens, men kanske inte har möjligheten att anställa en ny person under en längre tid. Istället för att se det som ett nej och stå där utan jobb, kan du erbjuda att jobba med ett projekt som lättföretagare. Där kan UKKO.fi hjälpa dig. Att erbjuda en faktureringslösning visar på att du är seriös och du kan samtidigt bygga ditt varumärke på det sättet utan att behöva starta ett företag.
 2. Vänta inte på att rätt tjänst ska dyka upp.Våga höra av dig till företag som ännu inte har lagt ut en tjänst. När en tjänst ligger uppe betyder det också att många söker den, vilket i sin tur gör att det är en hög konkurrens och svårare att få jobbet. Berätta vad just du kan bidra med till företaget.
 3. Visa dig personligen. Det är alltid bra att visa att du är en driven person som inte är rädd för att ta för dig. Boka exempelvis in förutsättningslösa möten med företag du gärna vill jobba på. Att föreslå ett möte visar på att du är framåt och du får även en chans att visa din personlighet. Du kan även besöka företag bara för att visa dig personligen. Tro mig, du kommer ha en betydligt större chans att få jobbet än om du bara skickar in en ansökan per e-mail.
 4. Var personlig. Beskriv varför du och dina färdigheter skulle passa in på just det företaget du sökt. Ingen vill läsa opersonliga brev som endast visar en person som är desperat efter jobb, som kan tänka sig lite vad som helst. Få företagen att inse att du brinner för vad just de gör och motivera varför du skulle passa in där.
 5. Lägg tid på ditt CV. Oavsett hur du presenterar dig, personligt möte eller inte. Ha alltid med ett CV, som gärna får vara välarbetat. Lägg även tid på att ta en professionell bild. Det visar även lite på hur noggrann och ambitiös du är som person.
 6. Var unik. Ju mer du sticker ut, ju större chans kommer du ha att få jobbet. Varför inte spela in ett videoklipp, där du får chansen att visa personliga egenskaper som inte syns i ett CV?
 7. Visa dina praktiska kunskaper. Alla kan skriva vad de är bra på. Se till att även kunna bevisa det för att ha en större chans att bli anställd. Är du till exempel grym på grafisk design? Ge dig själv uppgifter som att exempelvis göra om ett företags visuella identitet. Eller är du grym på att skapa filmer? Se till att visa företagen vad du är bra på, oavsett vilken karriär du valt.
 8. Be om feedback. Fråga vänner och bekanta om de kan ge dig någon feedback på det du gör. Ingen är perfekt och ibland kan det vara svårt att se förbättringsområden själv. Få feedback från olika perspektiv!
 9. Se delsegrarna. Varje gång du gör någonting du kanske inte känner dig helt bekväm med, ge dig själv en klapp på axeln för att du låter dig själv utvecklas som person. Se varje gång du träffar nya människor, går på intervjuer, skickar iväg ansökan och mycket mer som delsegrar.

För att få extra motivation mellan varven, är det också viktigt att tänka på vad du gör runt om jobbsökandet. Blanda upp dina dagar med något annat medan du söker jobb. Se till att inte allt fokus ligger på att bara söka jobb.

Samtidigt blir du mer effektiv om du tar pauser. Ta exempelvis en promenad och peppa dig själv. Försök även att se allt det positiva runt om kring och blicka framåt.

Tänk på hur du vill leva om några år, så kommer du nog tycka det är värt allt jobb.

Se det som en tävling att hålla motivationen uppe och som en träning på att bli bättre på att ta motgångar.

Hoppas dessa tips hjälper dig på vägen till ditt mål!

Muita artikkeleita aiheesta Blogg:

 • Blogg Så jobbar du effektivt hemifrån – 15 tips!

  Samtidigt som det är fritt och flexibelt att jobba hemifrån som anställd, egenanställd eller du driver eget företag hemma, finns också en stor risk att fastna med andra saker än just jobb.  Kanske startar du en diskmaskin, pratar lite för länge i telefonen med en vän, eller fortsätter läsa boken som var så spännande när du lade ifrån dig den igår kväll. Hur ska vi då se…

  Läs mer
 • Blogg Vad för ett skattekort?

  Visste du att skattekortet ändrades i början av år 2019? Det finns bara ett skattekort nu och samma skattekort med en årlig inkomstgräns lämpar sig för alla löneinkomster. Förändringen förenklar och underlättar förskottsinnehållningen även om den kan kännas krånglig i början. Därför går jag igenom de olika förändringar i skattekortet i denna artikel. Hur fungerar beskattning? I Finland har beskattningen…

  Läs mer
 • Blogg 5+6 verktyg för lättföretagare – känner du redan de här?

  Lättföretagande! Gammal och välkänd för många, ännu en ny bekant för andra. Vad allt behöver en lättföretagare för att starta? Svaret är enkelt: för att starta lättföretagande behöver man egentligen inget annat än skattekort, personbeteckning och e-postadress. Det blir ändå lättare att kontinuerligt driva affärsverksamhet när man kan utnyttja alla tillgängliga redskap. Även om självständigt arbete och företagsliknande verksamhet hör…

  Läs mer