Blogi

16.10.2014

Tehdään naisen eurosta 100 senttiä!

Niin sanotun naisen euron on yleensä laskettu olevan hieman yli 80 senttiä. Tuoreen selvityksemme mukaan freelancer-naisen euro näyttäisi kuitenkin olevan vain 64 senttiä. Tulos perustuu 8000 kevytyrittäjästä tehtyyn selvitykseen.

Freelancer-nainen laskuttaa miestä vähemmän

Tutkiessamme tilastoja palvelumme käyttäjistä huomasimme, että naiset laskuttavat miehiä vähemmän. Harmiksemme tämä tarkoittaa, että myös freelancer-nainen, joka itse hinnoittelee oman työnsä, tienaa miestä vähemmän.

Oheiseen taulukkoon on poimittu eri toimialoilta UKKO.fi-palvelua käyttävien miesten ja naisten kuukausilaskutussummien eroja.

ALA

MIEHET

NAISET

%

COPYWRITER3 667 €893 €24%
ÄÄNITARKKAILIJA864 €285 €33%
TOIMISTOTYÖNTEKIJÄ1 782 €659 €37%
SUUNNITTELIJA (ATK)802 €367 €46%
LIIKUNNANOHJAAJA764 €380 €50%
SIIVOOJA607 €302 €50%
KOULUTTAJA968 €529 €55%
VALOKUVAAJA570 €333 €59%
NÄYTTELIJÄ666 €447 €67%
GRAAFINEN SUUNNITTELIJA1 154 €808 €70%
OHJELMOIJA (ATK)1 362 €957 €70%
KONSULTTI (KONSULTTITOIMISTO)3 452 €2 466 €71%
TAITEILIJA (ESIINTYVÄ)709 €551 €78%
KONSULTTI (OPETUSTEHTÄVÄT, YRITYS)1 934 €1 663 €86%
IT-ALAN TYÖNTEKIJÄ1 400 €1 256 €90%

Taulukko: Keskimääräinen kuukausittainen käyttäjäkohtainen laskutussumma

Kevytyrittäjien lisäksi myös naisyrittäjillä näyttää olevan vastaava tilanne.

— Etenkin aloittavat naisyrittäjät ovat varovaisia palveluidensa hinnoittelussa. Naisyrittäjät tarvitsevat täsmäkoulutusta palveluiden tuotteistamiseksi ja erilaisten hinnoittelumallien omaksumiseksi, toteaa Naisyrittäjyyskeskuksen toimitusjohtaja Taru Päivike.

UKKO.fi:ssä olemmekin pyrkineet opastamaan oman työn hinnoittelussa ja markkinoinnissa.

— Keskimääräiset laskutussummat ovat selkeästi nousseet koulutuksen myötä, mutta tästä huolimatta erot miesten ja naisten laskutussummissa ovat säilyneet ennallaan, kertoo UKKO.fi:n markkinointipäällikkö Olli Kopakkala.

Jos sinulla on mielessä jotain vinkkejä, miten asiantilaa voisi parantaa, otamme niitä mielellämme vastaan.

Usko omiin kykyihisi ja opettele hinnoittelemaan

Oli hintaneuvottelussa vastapuolena sitten asiakas tai työnantaja, hinnan perusteleminen ja oman osaamisen esille tuonti eli myyntitaidot ovat tärkeässä roolissa. Palkkaneuvottelu ei ole oikea paikka epäröidä omia kykyjään ja vähätellä itseään. On tärkeää osata perustella oma palkkapyyntö ja tuotteistaa oma hinnoittelu toimivaksi kokonaisuudeksi. Osaaminen, kokemus, tulokset ja koulutus vaikuttavat palkkaan. Omaa palkkatasoaan voi nostaa kehittämällä omaa osaamistaan, suunnittelemalla uraansa ja pyrkimällä haastavampiin tehtäviin.

Freelancerina kannattaa perehtyä oman alan hinnoitteluun ja huomioida kaikki työstä aiheutuvat kustannukset. Omaa hinnoittelua on hyvä miettiä ja keskustella asiasta muiden alan toimijoiden kanssa.

UKKO.fi-palvelussa naisen euro on euro – jos vain haluat

UKKO.fi-palvelussa jokaisen on mahdollista asettaa hintansa itse. Se mitä jokainen nainen voi tehdä paremman palkkatason eteen on varmistaa, ettei palkka jää matalaksi ainakaan turhan vaatimattoman asenteen tai taitamattoman hinnoittelun vuoksi. Ennen kuin lähetät seuraavan laskun, kannattaa lukea aikaisempi blogipostauksemme 7 vinkkiä oman työn hinnoitteluun.

Nyt haluamme haastaa kaikki mukaan – tehdään yhdessä naisen eurosta euro! Jaa tämä artikkeli eteenpäin ja haasta kaveritkin mukaan!

#naiseneurostaeuro

 

sanna
Kirjoittaja

Sanna Laitinen

Sanna työskentelee UKKO.fi:ssä markkinoinnin ja asiakaskokemuksen kehittämisen parissa.

Rekisteröidy nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Kommentit

 1. Heikki Nordman sanoo:

  Pidän aika hämmästyttävänä, että olette päättäneet julkaista asiakastietoja.

  1. Terve Heikki!

   Asiakkaidemme yksityisyys on meille tärkeää. Tässä tutkimuksessa asiakastiedot on anonymisoitu ja otoksesta on poistettu ne alat, joilla on ollut vain muutamia laskuttajia.

   Näin tilastoista ei voida päätellä mitään yksittäisten asiakkaiden henkilökohtaisia tietoja.

   – Olli

 2. heikki nordman sanoo:

  Minusta asiakastietoja voi julkaista ainoastaan asiakkaiden nimenomaisella luvalla. Meneekö paljon pieleen, jos arvaan, ettei lupia ollut ? Oman osuuskuntanne myyntitiedoilla ja tunnusluvuilla voitte tehdä mitä haluatte.
  Jos käytätte asiakkaiden tietoja suurempiin tai pienempiin maailmanparannushankkeisiin, siitä pitää ilmoittaa heille etukäteen. Maailmanparannus kuuluu harvemman yrityksen toimialaan.
  Lisäksi: Kuukausittainen laskutusmäärä ei kerro mitään tehdyn työn määrästä, jos tehtyjä tunteja tai muuta laskutusperustetta ei ole eroteltu näkyville.
  Olette poikenneet kaidalta polulta.

 3. Kimmo sanoo:

  ”Niin sanotun naisen euron on yleensä laskettu olevan hieman yli 80 senttiä. Tuoreen selvityksemme mukaan freelancer-naisen euro näyttäisi kuitenkin olevan vain 64 senttiä.”

  Oletteko tarkistaneet etteivät vaan freelancer-miehet laskutustaan vastaan tekisi 100 tuntia ja naiset vastaavasti 64 tuntia?

  Onko tsekattu, että osaaminen, koulutus ja toimeksianto ovat verrannollisia?

  Kukaan ei Suomessa ole pystynyt esittämään, että samasta työstä, samoilla vaatimuksilla, samalla koulutuksella ja samalla kokemuksella maksettaisiin erilaista palkkaa vain sukupuolen perusteella.

  Jos olisi niin, että naisen työ olisi 37% halvempaa kuin miehen työ niin markkinataloudessa kaikki työ tilattaisiin naisilta.

  Ko ”tutkimus” vaikuttaa pelkältä yksisilmäiseltä propagandalta.

 4. Sakari sanoo:

  Hieman mautonta julkaista tällaista tietoa ilman vertailutuntimääriä ja osaamistasoa. Kaikki tilastot saa näyttämään halutulta kun valitsee vertailtavat asiat ja suodattimet pääräänsä varten.

 5. Heikki Nordman sanoo:

  Seuraava ei liity enää palveluyritykseemme, mutta kerran osui omalle kohdalle palkkatasa-arvo. Vakuutusalalla toimiva laitos palkkasi 9 nuorta tiettyyn määräaikaisprojektiin. Työ aloitettiin samalla palkalla. Jonkin ajan kuluttua laitoksessa tehtiin koko taloa koskeva, naisten palkkoihin vaikuttava tasa-arvokorotus. Jatkossa sitten määräaikaiset naiset tekivät samaa työtä paremmalla palkalla.

 6. Duunari sanoo:

  Koska työmääriä ei ole tiedossa, niin minusta tuo kertoo vain sen, että miehet tekevät enemmän töitä kuin naiset.

 7. Sanna Laitinen sanoo:

  Hei Duunari

  Tämä selvitys antaa varmasti jonkinlaista suuntaa, mutta ei tietenkään ole täysin luotettava koska tässä on verrattu kuukausilaskutusta.

  Tuntilaskutussummien vertailusta samojen tehtävien osalta olisikin varmasti hyvä jatkaa.

  -Sanna

Kerro mielipiteesi

Kerro mitä ajattelet!

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa.

Lisää aiheesta