Blogi

29.12.2016

Työelämä ei ole enää on/off

MTV:n Kymmenen uutiset käsitteli tiistaina 27.12.2016 kevytyrittäjyyttä. Uutisjutussa Eläketurvakeskuksen ja Suomen Yrittäjien edustajat toivat esiin, kuinka kevytyrittäjien asema on hankala suhteessa eri viranomaisiin, sillä Suomessa säädökset työttömyys- tai eläketurvasta eivät tunne kevytyrittäjiä. On ymmärrettävää, että Suomen Yrittäjät toivoisi jokaisen itsensä työllistäjän ryhtyvän yrittäjäksi ja että Eläketurvakeskuksella olisi helpompaa, mikäli kaikki olisivat joko palkansaajia tai yrittäjiä.

Työelämä ei enää ole on/off. Tilastokeskuksen mukaan itsensä työllistäjiä, kuten freelancereita, yksinyrittäjiä ja apurahansaajia, oli vuonna 2013 yhteensä 152 000. Määrä on kasvanut vuosituhannen alusta noin viidenneksellä. Tämä on todellisuutta, joten julkista sektoria ja sosiaaliturvajärjestelmäämme on kehitettävä vastaamaan työmarkkinoiden muutokseen.

Palkansaajan tai yrittäjän aseman lisäksi yhä useampi suomalainen työllistää itsensä hankkimalla toimeksiantoja, hoitamalla sovitut työt ja käyttämällä laskutukseen siihen erikoistuneita palveluyrityksiä. Monen toimeentulo koostuu pienistä puroista tai pätkistä. Se on luonut tarpeen myös UKKO.fi:n kaltaisille laskutuspalveluyrityksille.

Me maksamme kevytyrittäjälle korvauksen hänen asiakkaalleen tekemästä työstä palkkana ja hoidamme myös kevytyrittäjän puolesta ennakonpidätyksen, työeläkemaksut ja työttömyysvakuutusmaksut sekä työnantajamaksut ja mahdollisen arvonlisäveron. Kevytyrittäjä ainakin näkee ja kokee konkreettisesti, mitä työ Suomessa tällä hetkellä maksaa.

Kyse ei ole mitättömästä toiminnasta. UKKO.fi tilitti vuonna 2015 yhteensä 10,6 miljoonaa euroa verottajalle ja työttömyysvakuutusrahastolle lähes 30 000 käyttäjänsä toimeksiannoista. Ilman laskutuspalveluyrityksiä osa tällaisista töistä jäisi harmaan talouden piiriin ja yhteiskunta ja eläkejärjestelmä vaille maksuja.

Miksi kaikki eivät sitten ryhdy oikopäätä yrittäjiksi? Käyttäjissämme on eläkeikäisiä, jotka hyödyntävät osaamistaan satunnaisilla toimeksiannoilla ja työmarkkinoille palaajia ja alanvaihtajia, jotka haluavat testata osaamistaan ja liikeideaansa ensin kevytyrittäjänä. Laskutuspalvelumme käyttäjätutkimuksen mukaan yleisimmät yrittäjyyttä hankaloittavat tekijät ovat työttömyys- ja eläketurvaan liittyvä epävarmuus sekä uuvuttavalta tuntuva byrokratia.

Myös TEM:n tuoreessa selvityksessä todettiin, että yksi suurimmista ongelmista on pää- ja sivutoimiseen yritystoimintaan liittyvä työttömyysturvan tapauskohtainen harkinta. Jos esimerkiksi yhden kirjoitus- tai parturointitoimeksiannon vastaanottaminen voi katkaista ansiosidonnaisen päivärahan maksamisen kokonaan, kuinka moni uskaltaa omaa työpanostaan ja osaamistaan tarjota?

Selvityksessä esitetty neljän kuukauden automaattinen sivutoimisuustulkinta työttömyyden aikana aloitetulle yritysmäiselle työlle olisi askel oikeaan suuntaan. Myös yhdistelmävakuutus, joka huomioisi niin palkka- kuin yrittäjätulot ja kerryttäisi työssäoloehtoa molemmilla saroilla tehdystä työstä, olisi tervetullut uudistus.

Nyt olisi aika hyväksyä työmarkkinoiden muutos, yhdistää voimat ja pyrkiä toteuttamaan TEM:n selvityksessä ehdotetut toimenpiteet.

Piia Peiponen
Kirjoittaja

Piia Peiponen

Piia on viestinnästä innostuva somenautiskelija ja lempeä kieliniuho, jota kiinnostavat muuttuva työ ja työelämä. Inspiraation lähteinä kirjoituksiin ja elämään toimivat ilmiöt ja ihmiset.

Rekisteröidy nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Kerro mielipiteesi

Kerro mitä ajattelet!

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa.

Lisää aiheesta