7 vuotta kevytyrittäjänä ennen toiminimen perustamista – viihdealan yrittäjä Aatu, 20, kertoo, miksi oikea aika uudelle yritysmuodolle oli juuri nyt

Aatu-Itkonen-5

Taikuri, juontaja ja media-alan ammattilainen Aatu Itkonen menetti keväällä 2020 kymppitonnin edestä työkeikkoja. Nuori yrittäjä käytti kuitenkin korona-ajan uuden ideointiin ja tulevan suunnitteluun – ja rakentaa nyt Tampereelle valo- ja videokuvausstudioa omalla toiminimellä.

Aatun nimi saattaa kuulostaa monen korvaan tutulta. Aatu on nähty aiemmin Talent Suomessa, monen median haastatteluissa ja täällä UKKO-sivustollakin. Joku saattaa muistaa nähneensä Aatun myös patsaana, eikä ole väärässä – hän oli mukana UKKO.fin Patsas rohkeudelle -kampanjassa ja pääsi ikuistetuksi teokseen, joka komeilee nyt Ruoholahdessa UKKO-toimiston sisäpihalla.

Rohkeutta ei Aatulta tosiaan puutu. Nuorella yrittäjällä on koko ajan monta rautaa tulessa ja hän on nuoresta iästään huolimatta työllistänyt itse itsensä jo vuosia. Media-alan koulutus on auttanut kehittämään toimintaa taikurikeikoista kokonaisvaltaiseksi viihdepalveluksi. Aatu tarjoaa asiakkailleen ensisijaisesti esittävää taidetta, mutta myös ohjelmapalveluita ja somevideoita, luennoi yrittäjyydestä, esiintyy mallina mainoskuvissa ja näyttelee mainosvideoilla.

”Tiivistetysti teen vähän kaikkea!”, Aatu summaa oman yrittäjyytensä.

Aatu Itkonen yrittäjätarina. Aatu sohvalla.

Uusimapana ideana Aatu on aloittanut projektin, jossa rakentaa omaa studiotilaansa Tampereelle. Tämä korona-ajan vaikeuksien keskellä ideoitu projekti oli Aatulle yksi tärkeimmistä syistä perustaa oma toiminimi ja siirtyä kevytyrittäjästä UKKO Toiminimiyrittäjäksi.

Korona vapautti aikaa ideoinnille

Tapahtuma- ja viihdeala on ollut yksi koronapandemian pahimmin koettelemista elinkeinoista. Tapahtumia ei pitkään voinut järjestää lainkaan ja silloin kun järjestäminen oli mahdollista, tiukat rajoitukset osallistujamäärissä, tiloissa ja esimerkiksi turvaväleissä haastoivat kaikkien alan yrittäjien mahdollisuuksia tehdä kannattavaa liiketoimintaa. Myös Aatu on saanut kokea osansa alan ahdingosta.

”Keikkaa ei ole oikeastaan viimeiseen puoleentoista vuoteen ollut esiintyjälle kunnolla. Maaliskuussa 2020 menetin parissa päivässä käytännössä 10 000 euroa. Se oli vielä 13. päivä perjantai: heräsin puhelinsoittoon ja sitten vietinkin koko päivän puhelimessa. Sinä viikonloppuna tuloja katosi kymppitonnin edestä.”

Aatu ei kuitenkaan lannistu haasteiden edessä. Pandemian vuoksi peruuntuneet työkeikat siivosivat tehokkaasti kalenteriin paljon vapaa-aikaa. Yritteliäs nuori mies ei jäänyt toimettomaksi, vaan ideoi ja suunnitteli uusia yritystoiminnan muotoja, joilla työllistää itseään korona-aikana ja sen jälkeen.

Ensin Aatu otti kokeiluun virtuaalitapahtumia. Ne eivät kuitenkaan ottaneet odotetulla tavalla tuulta alleen – kilpailu oli kovaa monen muunkin alan toimijan yrittäessä keksiä vaihtoehtoisia tapoja toteuttaa omaa työtään, ja siksi virtuaalitapahtumissa olisi pitänyt erottautua isosti.

Idea ei kuitenkaan jäänyt ainoaksi korona-ajan kehityshankkeeksi.

”Hyödynsin vapautunutta aikaa oman toiminnan kehittämiseen ja uusien juttujen suunnitteluun. Yksi projekti, joka ideoitiin tänä aikana oli Mystinen taikailta -kiertue kuudessa konserttisalissa ympäri Suomen. Se on yksi esimerkki siitä, miten on voinut myös hyödyntää tätä tilannetta. Uusien isojen projektien suunnittelukin vie paljon aikaa, esimerkiksi tunnin show ei valmistu päivässä. Vallitseva tilanne on mahdollistanut myös tämänkaltaisen kehitystyön.”

Aatu Itkonen yrittäjätarina. Taikuri, hattu ja kyyhky.

Kevytyrittäjyys vaihtui uusien suunnitelmien myötä toiminimiyrittäjyyteen

Vapautunut aika täyttyi ideoinnilla ja nuoren yrittäjän aivot raksuttivat. Konserttisalikiertueen lisäksi mielessä muhi ajatus oman toiminnan laajentamisesta video- ja valokuvauspalveluun ja omasta studiotilasta. Uuden palvelun myötä Aatu pääsisi hyödyntämään laajemmin media-alan koulutuksessa hankittua osaamistaan.

Uusi palvelukokonaisuus ja fyysinen studiotila vaativat kuitenkin hankintoja. Ostolistalle ilmestyi kameroita, valoja, studion sisustusta ja muita kuvaajan työvälineitä.

”Ajankohtaisiksi tulleet isommat hankinnat oli yksi tärkeimmistä syistä siirtyä toiminimiyrittäjäksi”, Aatu aloittaa, mutta sitten puhelin soi ja keskeyttää keskustelumme. Yrittäjän kannattaa aina tarkistaa, kuka soittaa – sehän voi olla vaikka potentiaalinen asiakas. Tällä kertaa ei kuitenkaan ole.

”Vitsit tää on tätä nyt, kun on tuo Y-tunnus perustettu, puhelin soi jatkuvasti. Tämäkin tyyppi on soittanut jo monta kertaa ja kauppaa siis kirjanpitopalvelua, jota mä tietenkään nyt enää tarvitse. Huijaussoittojakin on tullut ja niiden kanssa pitääkin olla varovainen.”

Uuden yrittäjän puhelin alkaa tosiaan soida samantien, kun yrittäjä on ilmoittautunut Kaupparekisteriin. Niin rehelliset, vaikkapa kirjanpitoa kauppaavat puhelinmyyjät, kuin pesunkestävät huijaritkin tavoittelevat tuoretta yrittäjää (lue muuten myös artikkelimme siitä, miten tunnistat huijaussoiton).

Mutta palataan siihen, mikä sai Aatun perustamaan toiminimen.

”Hankinnat on tosiaan yksi iso syy ja studiotila, jossa on monta tonnia rahaa kiinni. Nyt näistä saa vähennysten kautta vähän paremman hyötysuhteen. Toki henkilön tuloverossakin saa vähennettyä hankintoja, kun työskentelee kevytyrittäjänä, mutta ei ihan samalla tavalla.”

Aatu Itkonen yrittäjätarina. Studiolamppu.

Kevytyrittäjyys oli Aatulle pitkään sopiva työmuoto, mutta toiminnan laajentuessa oli aika päivittää myös yrittämisen tapa. Seitsemän vuoden aikana Aatun liiketoiminta oli alkanut, lähtenyt nousukiitoon ja vakiitunut uomiinsa. Aatu kertoo, että yrittäjäuran aikana on jo monta kertaa kuullut kommentteja siitä, että nyt kannattaisi jo perustaa oma Y-tunnus. Aika ei kuitenkaan ollut vielä kypsä.

Hankinnat ovat usein syy siirtyä kevytyrittäjyydestä toiminimiyrittäjäksi, sillä omalla Y-tunnuksella yrittäessä on hankintojen verovähennyksissä enemmän mahdollisuuksia. Kevytyrittäjänäkin voi kirjata verovähennyksiä omaan veroilmoitukseensa, mutta toiminimiyrittäjänä voi vähentää lisäksi hankintojen arvonlisäverot itse valtiolle tilittämistään arvonlisäveroista. Tämä tarkoittaa, että rahaa säästyy jokaisen ALV-kauden päätteeksi, kun tilitettävä veropotti pienentyy vähennysten ansiosta.

Hankintojen lisäksi toinen virstanpylväs on, kun yrittäjyyden tulot kasvavat ja muuttuvat säännöllisiksi. Tällöin moni huomaa oman toiminimen tulevan lopulta kevytyrittäjyyttä edullisemmaksi. Näin totesi myös Aatu uuden palvelukokonaisuuden lanseerauksen kynnyksellä. Siinä, missä UKKO Kevytyrittäjä maksaa palvelumaksuna prosenttiosuuden laskutussummastaan, UKKO Toiminimiyrittäjä taas maksaa kiinteää kuukausihintaa – mitä isommat tulot, sen kannattavammaksi toiminimiyrittäjyys siis käy.

Tästä artikkelistamme voit lukea tarkemmin, milloin kevytyrittäjyys sopii yritysmuodoksi, milloin taas toiminimi on sopivampi vaihtoehto.

Artikkeli jatkuu vertailun alla.

Kevytyrittäjyys vai toiminimiyrittäjyys?

Kevytyrittäjyys on oikea vaihtoehto kun:

 • Et tarvitse omaa yritystä tai Y-tunnusta
 • Toimintasi on sivutoimista tai keikkaluontoista
 • Sinulla on liikeidea, jota haluat testata turvallisesti
 • Et halua miettiä ennakkoveroja, alveja tai muita ilmoituksia
 • Sinulla on keikka, josta haluat rahat nopeasti tilille

Toiminimiyrittäjyys on sinua varten kun:

 • Tarvitset toimintaasi varten oman Y-tunnuksen
 • Aiot toimia yrittäjänä säännöllisesti
 • Sinulla on jo valmis idea siitä, millaista yritystoimintaa haluat harjoittaa
 • Sinulla on paljon hankintoja, joiden arvonlisäverot haluat vähentää
 • Haluat hakea starttirahaa toimintasi alkuun
Askarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö >>

”Selvittelyä on ollut paljon”

Kun Aatu päätti perustaa oman toiminimen, hän teki sen UKKO Toiminimiyrittäjyyden kautta – kuinkas muutenkaan, onhan hän ollut tyytyväinen UKKO-asiakas jo vuosien ajan! Rekisteröitymisen yhteydessä oman Y-tunnuksen saa muutamassa minuutissa, ja sitten pääseekin tutustumaan kirjanpidon ihmeelliseen maailmaan kirjautumalla UKKO-järjestelmään. Siirtymä on tällä tavalla hyvin helppo.

UKKO Toiminimiyrittäjyyden sähköinen käyttöliittymä saa myös Aatulta kehuja selkeydestään, mutta yrittäjyyden käytännön asioissa vastaan tuli yllättävän paljon pohdittavaa. Nuori yrittäjä tosin myös kertoo, että haluaa olla hyvin perusteellisesti perillä siitä, miten asiat toimivat, ehkä jopa vähän perusteellisemmin, kuin keskivertoyrittäjä:

”Olen luonteeltani melko perfektionisti. Haluan, että kaikki on myös itselleni selkeää – vaikka joku toinen puolestani jonkin asian hoitaisikin, haluan olla silti myös itse perillä siitä, mitä se toinen puolestani tekee ja miten. Kysymykseni UKKO-asiakaspalveluun olivatkin välillä sellaisia, joihin vastattiin, ettei minun tarvitse tästä huolehtia – mutta haluan pitää omassa päässäni kuitenkin tiedon siitä, miten asiat toimivat.”

Aatu soitteli rohkeasti UKKO Toiminimiyrittäjyyden asiakaspalveluun ja se olikin hyvä ratkaisu. Puhelias nuori mies on jutellut pitkiä puheluita asiakaspalvelijoidemme kanssa ja selvittänyt juurta jaksaen asioita, joista haluaa olla perillä. Haastattelupäivään mennessä hän on saanut suurimman osan asioista jo selvitettyä, vain ALV-asioissa on vielä pari kysymysmerkkiä.

”Olen hyödyntänyt asiakaspalvelua ahkerasti. Olen kysynyt ja saanut vastauksia!”

Asiakaspalvelun tavoitettavuus ja neuvot saavat Aatulta kiitosta, mutta Y-tunnuksen perustettuaan hän olisi kaivannut vielä enemmän ohjeita ja neuvoja kevytyrittäjälle, jonka yritystoiminta on jo täydessä vauhdissa toiminimiyrittäjäksi siirtyessä. Kirjanpitoon oli heti lisättävänä paljon kulja ja laskuja oli lähetettävänä. Myös yritysmuodon vaihto kesken verovuoden ja tilikauden pohditutti: miten hoidetaan veroilmoitukset, entäs YEL?

Me otimme heti Aatun huomiosta vaarin ja teimme muistilistan kevytyrittäjälle, joka haluaa vaihtaa yritysmuotonsa toiminimeen.

Koska muistilista luotiin vasta tämän haastattelun jälkeen, on asiakaspalvelun tehokas neuvonta ollut hyvä apu jo yrittäjänä kokeneelle, mutta uuden yritysmuodon koukeroita selvittävälle Aatulle.

”Nyt rupeaa jo suurin osa asioista olemaan selkeitä!”

Aatu Itkonen yrittäjätarina. Valokuvausstudio.

Aatun toimialavalinta ei mennyt nappiin, mutta siitäkin selvittiin

Toimialan valinta tuottaa hankaluuksia monelle uudelle yrittäjälle – eikä ihme, sillä Tilastokeskuksen listaus, josta toimiala valitaan, on pitkä ja vaikeaselkoinen. Aatun valintaa auttoi kuitenkin kevytyrittäjyyskokemus, sillä hänellä oli selkeänä mielessä, millaisia töitä tekee.

”Sanoisin, että toimialavalinta oli selkeä. Sitä vähän jouduin miettimään, kun teen monenlaisia töitä, että miten se toimii, mutta mitä tahansa valitsee, niin siihenhän kuuluu myös kaikki muu laillinen liiketoiminta.”

Kuten Aatu toteaa, päätoimialan valinta ei rajaa mitään töitä pois. Aatun kohdalla ongelmaksi kuitenkin ilmeni vasta Y-tunnuksen perustamisen jälkeem se, että esittävien taiteden ALV-kanta on nolla ja siksi UKKO-järjestelmä ei rekisteröitymisen yhteydessä ilmoittanutkaan häntä automaattisesti ALV-rekisteriin. Koska Aatun palveluvalikoima on laaja ja hän laskuttaa myös muuta työtä kuin esiintymispalkkioita, joutui hän selvittelemään ALV-velvollisuuttaan UKKO-asiakaspalvelun ja verottajan avustuksella ja ilmoittautumaan itse ALV-rekisteriin.

”Jos tämän olisin tiennyt vähän aikaisemmin, olisin osannut valita päätoimialan vähän paremmin, valita vaikka ohjelmapalvelut tai jonkin muun yleisluontoisemman toimialan, jolloin minut olisi suoraan kirjattu ALV-rekisteriin.”

Moni uusi yrittäjä toivoo, että voisi valita useamman kuin yhden toimialan. Niin Aatukin, jolla oli selkeänä mielessä yrittäjänä tekemänsä työt, mutta haasteena se, että eri työtehtävät osuvat eri toimialoille. Toimialat ovat hyvin tarkasti rajattuja ja voivat siksi aiheuttaa harmaita hiuksia yritystoimintaa aloittaville.

”Itse tiesin, kun olen tehnyt jo monta vuotta, että mitä töitä teen ja mitä tulee tehtyä eniten. Toisaalta kuitenkin, kun olen aloittamassa myös uusia toimintoja, kuten video- ja valokuvauspalveluita, niin olisin toivonut, että voisi valita jonkin yleisluontoisemman tai vaikka pari eri toimialaa.”

Aatu Itkonen yrittäjätarina. Aatu juontohommissa.

Uusille yrittäjille UKKO Toiminimiyrittäjyys suosittelee pohtimaan Aatun tavoin, millaista työtä tekee eniten ja valitsemaan päätoimilan sen mukaan. Eri töiden ALV-kannat on hyvä kuitenkin tarkistaa ja muistaa myös, että ALV-velvolliseksi voi tarvittaessa ilmoittautua myös UKKO-rekisteröitymisen jälkeen. Sitten kun laskuttaminen on ajankohtaista, kannattaa vilkaista, miten laskutat eri ALV-kannoilla.

Uudet ideat muokkaavat arkea enemmän kuin yritysmuodon vaihdos

”Työskentely on nyt tavallaan erilaista, kun tässä on uusia kuvioita ja paljon hommaa uusien suunnitelmien ja liikeideoiden merkeissä”, Aatu pohtii.

”Toki työmäärää on lisännyt myös tämä selvittelytyö, jota on ollut enemmän ihan senkin takia, että itse haluan ottaa selvää. Joku toinen yrittäjä ei varmaankaan käyttäisi tähän näin paljon aikaa, mutta ehkä se on ihan turvallista ja järkevääkin olla perillä vähän kaikesta.”

Aatu on ihan oikeassa. Yrittäjä on loppujen lopuksi aina itse vastuussa kirjanpidostaan, vaikka sen olisi ulkoistanut kirjanpitäjälle tai vaikka UKKO-palvelulle. Siksi jokaisen yrittäjän on hyvä tietää ainakin perusasiat. Selvittelyyn on siis ihan hyvä laittaa ainakin muutama työtunti toiminnan alussa, jotta tietää, miten kirjanpidon perusperiaatteet toimivat ja mitkä ovat yrittäjän omat velvollisuudet.

Byrokratiaan ja uusiin velvoitteisiin perehtymisen lisäksi Aatu ei ole huomannut eroa kevytyrittäjän ja toiminimiyrittäjän arjessa. Ensimmäisestä hänellä on kokemusta 7 vuotta ja jälkimmäisestä haastattelupäivänä 9 päivää. Kyllähän siitä voi jo johtopäätöksiä vetää!

Uudet projektit tulevat kuitenkin muuttamaan arkityöskentelyä jatkossa jonkin verran.

Aatu Itkonen yrittäjätarina. Lava odottaa esiintyjää.

”Studio tulee vähän muuttamaan arkea, ja aion rakentaa sinne myös pienen toimistonurkkauksen. Sen avulla pyrin vähän enemmän eriyttämään työtä ja muuta arkea. Itsellä on tosin taipumus siihen, että on vaikea sanoa ei, että jos puhelin soi yhdeksältä illalla, niin siihen vastataan.”

Kieltäytymisen vaikeus taitaa olla jokaisen sellaisen ammattitauti, joka tekee jotain, mistä oikeasti pitää. Ja jos työ ei tunnu työltä, niin miksi jarrutella. Aatu haluaa rohkaista myös muita tavoittelemaan unelmiaan:

”Tsemppiä kaikille alkaville yrittäjille, yrittäjyyttä tarvitaan! Sellaisen terveisen haluaisin sanoa, että ikä ei ole este yrittäjyydelle – itsekin aloitin hommat 13-vuotiaana ja nyt olen 20 eli 7 vuotta jo yrittäjyyttä takana.”

UKKO Kevytyrittäjyyden voi aloittaa jo alaikäisenä ja UKKO Toiminimiyrittäjyyden 18-vuotiaana. Itsenäisissä yrittäjissä onkin kasvava määrä nuoria yrittäjän alkuja ja jo Aatun kaltaisia kokeneita tekijöitä. Tästä voit lukea myös nuorten yrittäjien Renen ja Jonin tarinat – ja jos olet itse nuori UKKO-yrittäjä, laita meille viestiä niin jaamme myös sinun yrittäjätarinasi täällä Yrittäjyyskoulussa!

Bookkaa Aatu esiintymään omiin juhliisi täältä: aatuitkonen.fi

Lue myös:

Reija Eva palasi kolmatta kertaa yrittäjäksi: Päätin, että enää en voi luottaa tulevaisuuttani muiden käsiin

Sako sai samaan aikaan lähtöpassit kahdesta palkkatyöstä, mutta luova yrittäjyys paikkasi lopulta kaiken – ”saan tehdä mitä haluan”

Jonna jätti asiantuntijatyön toimistossa ja nauttii nyt ulkoilmasta luksustelttailua tarjoavana yrittäjänä

Muita artikkeleita aiheesta Liiketoiminnan aloittaminen:

 • Liiketoiminnan aloittaminen Testaa liikeideasi ennen yrityksen perustamista

  UKKO.fi-palvelun tavoitteena on luoda Suomeen lisää yrittämisen kulttuuria. Käyttäjämme voivat testata liikeideaansa ennen yrityksen perustamista ja tutkia liiketoimintansa kannattavuutta. Olemme huomanneet tämän todellisuudessa ja osa käyttäjistämme on lähtenyt yrittäjäksi huomatessaan liikeideansa olevan kannattava. Olemme blogissamme tuoneet näitä uusia yrittäjiä esille. Voit lukea tästä yrittäjätarinoitamme.     ”Yrittäjämäinen työskentely oli helpompaa aloittaa ensin UKKO.fi:n kautta ja toiminimen voisin perustaa sitten myöhemmin. Ajattelin,…

  Lue lisää
 • Liiketoiminnan aloittaminen Näin aloittava yrittäjä löytää ensimmäiset asiakkaansa

  Yritys perustettu tai kevytyrittäjyys aloitettu, mutta asiakkaat puuttuvat – miten asiakkaita lähdetään etsimään ja mistä ensimmäiset asiakkaat löytyvät? Tässä artikkelissa annamme konkreettisia vinkkejä asiakkaiden etsimiseen. Ensimmäiset asiakkaat tuovat yrittäjälle ensimmäiset tulot ja parhaimmillaan toimivat myös arvokkaina suosittelijoina, jotka laittavat puskaradion liikkeelle ja tuovat mukanaan uusia asiakkuuksia. Ensimmäiset asiakkaat ovat siis yrittäjälle tuikitärkeitä ja sen ihkaensimmäisen löytäminen on usein kaikkein hankalin…

  Lue lisää
 • Liiketoiminnan aloittaminen Opiskelija - työllistä itsesi toiminimiyrittäjänä

  Toiminimiyrittäjäksi helposti Moni opiskelija tekee töitä opintojensa ohella, jotta rahaa jäisi muuhunkin käyttöön kuin aivan välttämättömiin menoihin. Työkokemuksen kartuttaminen on myös tärkeää jo tulevan uran kannalta. Työn hakeminen ei kuitenkaan aina ole helppoa, ja se koetaan usein hankalana. Nimittäin kaikki eivät pääse itselle mieluisaan osa-aikatyöhön, kesätyöhön tai harjoitteluun runsaan hakijamäärän vuoksi. Tällöin onkin mietittävä löytyisikö muita vaihtoehtoja työkokemuksen kartuttamiseen. Tässä…

  Lue lisää