Miten koronavirus vaikuttaa yrityksiin?

Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

sairas-yrittaja-koronavirus

Koronavirus puhuttaa ja aiheuttaa huolta ympäri maailman. Tartuntatapauksia on todettu viime aikoina Suomessakin. Kuinka tämä virus sitten vaikuttaa yrittäjiin ja heidän yritystoimintaansa? Sitä on vielä vaikea sanoa. Vaikutukset riippuvat suuresti muun muassa siitä, kuinka suuressa mittakaavassa koronavirus leviää maailmalla sekä kuinka se leviää Suomessa. On kuitenkin havaittu joitakin selkeitä vaikutuksia, jotka päätimme listata tähän kirjoitukseen.

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestä

Kysynnän lasku

Koronaviruksen vaikutus lentoliikenteeseen on ollut nopeaa. Finnair on antanut tulosvaroituksen ja etenkin kiinalaisten matkustajien määrä on ollut vähäistä Lapin kohteissa. Koronaviruksen aiheuttama pelko on myös vähentänyt muidenkin turistien määrää Lapissa. Tilanne on myös näkynyt hotellien ja ravintoloiden liikevaihdossa äkillisten peruutuksien myötä.

Toisaalta koronavirus on aiheuttanut myös positiivisia vaikutuksia joillekin toimialoille. Esimerkiksi ilmanpuhdistimia valmistava Genano on saanut valtavan määrän tilauspyyntöjä kiinalaissairaaloista. Lisäksi S-ryhmä ja Kesko ovat ilmoittaneet käsidesien lisääntyneestä kysynnästä. Pientä kysyntää on myös ollut nähtävillä pitkään säilyvien elintarvikkeiden osalta. Kuitenkaan Suomessa ei ole vielä näkynyt ”ostopaniikkia”.

Toimitusongelmat

Viruksen myötä myös osa suomalaisista yrityksistä joutuu kärsimään materiaalien ja laitteiden toimitusongelmista, sillä useimpien yrityksien tuotteita tai niiden raaka-aineita valmistetaan Kiinassa. Vaikutukset ovat korostuneet etenkin tuotanto- ja ICT-aloilla. Mikäli karanteenit lisääntyvät ja tehtaat pysyvät kiinni, voi moni suomalainenkin yritys pian joutua sulkemaan tuotantonsa siksi aikaa.

Tapahtumien ja messujen peruuntumiset

Tälläkin hetkellä tapahtumia ja messuja on jouduttu peruuttamaan ympäri maailmaa. Suomessa ei kuitenkaan ole vielä rajoituksia tapahtumien ja messujen suhteen. On kuitenkin hyvin mahdollista, että joitain tapahtumia joudutaan perumaan täälläkin, mikäli koronaviruksen tilanne pahentuisi. Yrityksien osalta tämä on ikävä tilanne, mikäli tapahtumiin on satsattu paljon rahaa. Mikäli peruuntunut tapahtuma näkyy yrityksen liikevaihdossa negatiivisesti, voi yritys saada mahdollista korvausta, jos omistaa epidemiaan liittyvän keskeytysvakuutuksen. Tämä asia kannattaa tarkistaa oman vakuutusyhtiön kanssa.

Etätyöt tulevat lisääntymään

Mikäli koronavirus leviää Suomessa rajusti, on suositeltavaa työskennellä etänä. Monet asiakastapaamiset ja palaverit pystytään tänä päivänä hoitamaan tehokkaasti videopuheluina, joten tästä tuskin koituu harmia.

Tulevat kuukaudet kertovat meille kuitenkin paremmin, miten koronavirus tulee suomalaisiin yrityksiin vaikuttamaan.

Miten yrittäjän tulisi varautua koronavirukseen?

Suosittelemme viimeistään nyt hankkimaan YEL-vakuutuksen itselleen, sillä karanteenin joutunut yrittäjä saa tartuntatautipäivärahaa YEL- tai MYEL-vuosityötulon perusteella. Päivärahan määrä on etuuden alkamishetkellä voimassa olevan YEL- tai MYEL-vuosityötulon 1/300. Esimerkiksi jos yrittäjän vuositulot ovat 8000 euroa vuodessa, lasketaan päivärahan määrä jakamalla vuositulot 300:lla. Päivärahan maksu alkaa heti ensimmäisestä karanteenipäivästä.

Mikäli yrittäjä ei ole velvollinen ottamaan YEL-vakuutusta (mitä kyllä suosittelemme), määräytyy tartuntatautipäiväraha elinkeinotoiminnan ansiotulon tai vuosittaisen palkkatulon perusteella.

UKKO Pron käyttäjät saavat YEL-vakuutuksen kauttamme helposti ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme. Me hoidamme kaikki muut vakuutukseen liittyvät asiat yrittäjän puolesta.

Yrittäjän kuten kaikkien muidenkin on syytä pitää huolta hyvästä käsihygieniasta tartuntariskin ehkäisemiseksi. Lisäksi THL on ohjeistanut välttämään turhanpäiväistä silmien, nenän tai suun koskettelua. Kättelyä tulisi myös välttää sekä koskemasta pintoihin, joihin monet ihmiset koskevat esimerkiksi julkisissa kulkuneuvoissa.

Yrityksille suunnattuja uutisia aiheeseen liittyen löytyy esimerkiksi Business Finlandin sivuilta.

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestä

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjyys:

 • Yrittäjyys Kenelle UKKO Toiminimiyrittäjyys sopii?

  Mietitkö toiminimiyrittäjyyttä ja millaisiin elämäntilanteisiin ja tarpeisiin UKKO Toiminimiyrittäjyys sopii? UKKO Toiminimiyrittäjyys soveltuu kaikkiin elämäntilanteisiin, olit sitten aikuinen, opiskelija tai eläkeläinen. Voit olla joko päätoiminen tai sivutoiminen yrittäjä. UKKO Toiminimiyrittäjyyden kautta voit perustaa toiminimen täysin maksutta ja nauttia yrittäjyyden tuomista vapauksista. Näitä vapauksia ovat esimerkiksi verovähennykset ja arvonlisäveron alarajahuojennus. Yrittäjyys tuo myös vastuita sinulle. Joudut mahdollisesti hankkimaan YEL-vakuutuksen ja selvittämään…

  Lue lisää
 • Yrittäjyys Julia Thurén: ”Rahaa saa aina lisää, mutta vuosia ei” – menestynyt yrittäjä vastasi 4 väittämään kuluttamisesta ja työnteosta

    Toimittaja, kirjailija ja yrittäjä Julia Thurénin uusi kirja Kaikki kuluttamisesta (Gummerus 2021) ilmestyi elokuussa. Siinä hän käsittelee lujassa istuvia kulutustottumuksiamme ja muun muassa sitä, kuinka monesti määritämme itseämme ja elämäämme rahan kautta – ehkä jopa huomaamattamme. Luimme kirjan ja poimimme siitä neljä väittämää, joihin Julia esittää tässä seuraavaksi omat ratkaisunsa. "Käytämme rahaa kaiken aikaa, mutta jostain syystä siitä puhuminen…

  Lue lisää
 • Yrittäjyys Yrittäjä ja etuuksien menettäminen

  Tietyissä tapauksissa yrittäjä voi myös menettää hänelle myönnettyjä etuuksia. Tämä koskee varsinkin työttömyysturvaa. UKKO.fi on yksityishenkilöille suunnattu laskutuspalvelu. Se tarjoaa mahdollisuuden laskuttaa ilman omaa yritystä. Tutustu UKKO.fi-palveluun ilmaiseksi jo tänään! Liian pitkä työttömyys Kun työttömyys venyy syystä tai toisesta liian pitkäksi, ei työttömyysturvaa voida yrittäjälle enää myöntää. Ansiosidonnaista päivärahaa SYT -kassasta voi saada enintään 500 päivän ajan. Tämän ajanjakson jälkeen…

  Lue lisää