Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Miten koronavirus vaikuttaa yrityksiin?

sairas-yrittaja-koronavirus

Koronavirus puhuttaa ja aiheuttaa huolta ympäri maailman. Tartuntatapauksia on todettu viime aikoina Suomessakin. Kuinka tämä virus sitten vaikuttaa yrittäjiin ja heidän yritystoimintaansa? Sitä on vielä vaikea sanoa. Vaikutukset riippuvat suuresti muun muassa siitä, kuinka suuressa mittakaavassa koronavirus leviää maailmalla sekä kuinka se leviää Suomessa. On kuitenkin havaittu joitakin selkeitä vaikutuksia, jotka päätimme listata tähän kirjoitukseen.

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestä

Kysynnän lasku

Koronaviruksen vaikutus lentoliikenteeseen on ollut nopeaa. Finnair on antanut tulosvaroituksen ja etenkin kiinalaisten matkustajien määrä on ollut vähäistä Lapin kohteissa. Koronaviruksen aiheuttama pelko on myös vähentänyt muidenkin turistien määrää Lapissa. Tilanne on myös näkynyt hotellien ja ravintoloiden liikevaihdossa äkillisten peruutuksien myötä.

Toisaalta koronavirus on aiheuttanut myös positiivisia vaikutuksia joillekin toimialoille. Esimerkiksi ilmanpuhdistimia valmistava Genano on saanut valtavan määrän tilauspyyntöjä kiinalaissairaaloista. Lisäksi S-ryhmä ja Kesko ovat ilmoittaneet käsidesien lisääntyneestä kysynnästä. Pientä kysyntää on myös ollut nähtävillä pitkään säilyvien elintarvikkeiden osalta. Kuitenkaan Suomessa ei ole vielä näkynyt ”ostopaniikkia”.

Toimitusongelmat

Viruksen myötä myös osa suomalaisista yrityksistä joutuu kärsimään materiaalien ja laitteiden toimitusongelmista, sillä useimpien yrityksien tuotteita tai niiden raaka-aineita valmistetaan Kiinassa. Vaikutukset ovat korostuneet etenkin tuotanto- ja ICT-aloilla. Mikäli karanteenit lisääntyvät ja tehtaat pysyvät kiinni, voi moni suomalainenkin yritys pian joutua sulkemaan tuotantonsa siksi aikaa.

Tapahtumien ja messujen peruuntumiset

Tälläkin hetkellä tapahtumia ja messuja on jouduttu peruuttamaan ympäri maailmaa. Suomessa ei kuitenkaan ole vielä rajoituksia tapahtumien ja messujen suhteen. On kuitenkin hyvin mahdollista, että joitain tapahtumia joudutaan perumaan täälläkin, mikäli koronaviruksen tilanne pahentuisi. Yrityksien osalta tämä on ikävä tilanne, mikäli tapahtumiin on satsattu paljon rahaa. Mikäli peruuntunut tapahtuma näkyy yrityksen liikevaihdossa negatiivisesti, voi yritys saada mahdollista korvausta, jos omistaa epidemiaan liittyvän keskeytysvakuutuksen. Tämä asia kannattaa tarkistaa oman vakuutusyhtiön kanssa.

Etätyöt tulevat lisääntymään

Mikäli koronavirus leviää Suomessa rajusti, on suositeltavaa työskennellä etänä. Monet asiakastapaamiset ja palaverit pystytään tänä päivänä hoitamaan tehokkaasti videopuheluina, joten tästä tuskin koituu harmia.

Tulevat kuukaudet kertovat meille kuitenkin paremmin, miten koronavirus tulee suomalaisiin yrityksiin vaikuttamaan.

Miten yrittäjän tulisi varautua koronavirukseen?

Suosittelemme viimeistään nyt hankkimaan YEL-vakuutuksen itselleen, sillä karanteenin joutunut yrittäjä saa tartuntatautipäivärahaa YEL- tai MYEL-vuosityötulon perusteella. Päivärahan määrä on etuuden alkamishetkellä voimassa olevan YEL- tai MYEL-vuosityötulon 1/300. Esimerkiksi jos yrittäjän vuositulot ovat 8000 euroa vuodessa, lasketaan päivärahan määrä jakamalla vuositulot 300:lla. Päivärahan maksu alkaa heti ensimmäisestä karanteenipäivästä.

Mikäli yrittäjä ei ole velvollinen ottamaan YEL-vakuutusta (mitä kyllä suosittelemme), määräytyy tartuntatautipäiväraha elinkeinotoiminnan ansiotulon tai vuosittaisen palkkatulon perusteella.

UKKO Pron käyttäjät saavat YEL-vakuutuksen kauttamme helposti ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme. Me hoidamme kaikki muut vakuutukseen liittyvät asiat yrittäjän puolesta.

Yrittäjän kuten kaikkien muidenkin on syytä pitää huolta hyvästä käsihygieniasta tartuntariskin ehkäisemiseksi. Lisäksi THL on ohjeistanut välttämään turhanpäiväistä silmien, nenän tai suun koskettelua. Kättelyä tulisi myös välttää sekä koskemasta pintoihin, joihin monet ihmiset koskevat esimerkiksi julkisissa kulkuneuvoissa.

Yrityksille suunnattuja uutisia aiheeseen liittyen löytyy esimerkiksi Business Finlandin sivuilta.

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestä

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjyys:

 • Yrittäjyys Female Founders Suomi -perustaja: Naisilla on yrittäjinä ohjakset omissa käsissään ja mahdollisuus muuttaa maailmaa

  Anna Pyykkö, 38, halusi naisille oman verkoston. Nyt sadat naiset puhuvat hänen foorumeillaan bisneksestä ja sparrailevat toisiaan kohti kasvua. Toki miehetkin ovat tervetulleita mukaan. Pyykkö on omien sanojensa mukaan junan tuoma helsinkiläinen. Hän opiskeli Vaasassa pääaineenaan aluetiede, joka on sekoitus maantietoa ja kauppatieteitä. Pyykkö luki itsensä lopulta hallintotieteiden lisensiaatiksi asti, mutta ei koskaan halunnut tehdä sen alan töitä, sillä virastossa…

  Lue lisää
 • Yrittäjyys Suuri osa jouluisen Tuomaan markkinoiden osallistujista on pienyrittäjiä - Kävimme jututtamassa heitä!

  Jouluiset Tuomaan markkinat ovat tänä vuonna auki keskiviikkoon 22. joulukuuta saakka. Tapahtuma vetää mukaansa hyvin monipuolista yrittäjää – leipomoyrittäjistä kosmetiikan valmistajiin ja koruntekijöihin. Kävimme kyselemässä heidän fiiliksiään paikan päällä! Vuodesta 1994 asti järjestetyiden markkinoiden paikkana on viime vuosina ollut Senaatintori, mutta tällä kertaa ne pidetään poikkeuksellisesti meren äärellä Kauppatorilla. Yrittäjyyskoulumme suunnatessa paikan päälle katsastamaan fiiliksiä sää on Etelä-Suomen joulukuulle varsin…

  Lue lisää
 • Yrittäjyys Vieraskynä: Mikroyritysten Suomi

  Suurin osa (93 %) kaikista Suomen yrityksistä on mikroyrityksiä eli 1–9 hengen yrityksiä. Yrittäjistä 65 prosenttia työllistää vain itsensä. Tästä huolimatta Suomen hallitus on pitkään keskittynyt vain yli 250 henkilöä työllistäviin suuryrityksiin, joita on koko maassa 0,2 prosenttia. Pk-yritysten (pienet ja keskisuuret, 10–249 henkilöä) aseman parantamisesta on kyllä puhuttu, mutta mikroyrityksistä ei ole puhuttu. Onkin ollut ilahduttavaa kuulla, että viime…

  Lue lisää