Yrittäjyyskoulu

Aina kannattaa yrittää

Verkostoitumisen hyödyt kevytyrittäjälle – 5 hyödyllistä vinkkiä!

kaksi-iloista-kevytyrittaja-miesta

Verkostoituminen on yrittäjän etu! Niiden kautta hän saa yhteistyökumppaneita, työtarjouksia ja urasparrausta. Lisäksi ne tarjoavat tukea haastaviin tilanteisiin, joita liiketoiminnassa saattaa tulla vastaan. Verkostoitumisen hyödyt ovat selvät myös kevytyrittäjille ja muille itsensätyöllistäjille.

Tässä kirjoituksessa annamme 5 oivallista vinkkiä siihen, missä ja miten pääset kehittämään verkostoasi!

1. Verkostoidu sosiaalisessa mediassa

Some on luotu nimenomaan verkostointia varten! Sillä on nykyisin myös keskeinen rooli oman itsen ja osaamisen markkinoinnissa. Somessa voit näkyä, kuulua ja tehdä viestintää vuorovaikutteisesti.

Mieti itse, mitkä kanavat sopivat sinulle parhaiten ja aktivoidu niissä! Facebook, LinkedIn, Twitter ja Instagram ovat suosituimpia kanavia.

Internetistä löytyy myös erilaisia alustoja ja ryhmiä, joilla itsensä työllistäjät voivat paitsi kysyä keikkoja, myös käydä keskustelua ja esitellä taitojaan. Tällainen on esimerkiksi Facebookista löytyvä Kevytyrittäjyys-ryhmä; muutamia muita palveluja olemme luetelleet tässä kirjoituksessa!

2. Panosta myös kasvokkaiseen verkostointiin

Kaikkia oman verkoston jäseniä ei tule välttämättä koskaan nähtyä fyysisesti. Yhteydenpito puhelimitse ja sosiaalisen median sekä chat-palveluiden kautta on niin vaivatonta, ettei kasvokkaisia tapaamisia tule sovittua. Tämä ei kuitenkaan tee niistä yhtään vähemmän tärkeitä.

Suuri kontaktimäärä esimerkiksi LinkedInissäsi ei vielä itsessään tee verkostostasi kattavaa ja laadukasta. Pyri siis tutustumaan verkostosi jäseniin henkilökohtaisesti; voit esimerkiksi ehdottaa lounastapaamista yritystoiminnan sparrailun tai yhteistyön merkeissä!

Kasvokkaiset tapaamiset ovat loppujen lopuksi tuottavin tapa käydä keskustelua; lisäksi ne rakentavat paremmin luottamusta.

Verkostoitumisen hyödyt: kaksi naista verkostoituu tapahtumassa

Coworking- eli yhteistyötilat ovat nekin erinomaisia paikkoja, joissa voit tavata ja tutustua muiden itsensä työllistäjien kanssa. Ota selvää, millaisia mahdollisuuksia omalta paikkakunnaltasi löytyy!

3. Näy ja kuulu

Itsensä työllistäjää ei vaatimattomuus kaunista; sen sijaan rohkeus ja aktiivisuus ratkaisevat! Sen lisäksi, että lähettelet kontaktipyyntöjä sosiaalisessa mediassa, on sinun näyttävä ja kuuluttava muutenkin.

Osallistu siis messuille, koulutuksiin ja muihin tapahtumiin, joista uskot olevan hyötyä verkostoinnissa!

Jos sinulta suinkin löytyy uskallusta, ilmoittaudu tällaisiin tapahtumiin myös puhujaksi. Juttele muiden osallistujien kanssa ja kerro toiminnastasi sekä tavotteistasi; koskaan ei tiedä, millaisiin loistaviin mahdollisuuksiin tällaiset keskustelut johtavat. Asiakkaita ja yhteistyömahdollisuuksia löytyy toisinaan yllättävistäkin paikoista!

Verkostoitumisen hyödyt: kaksi ovea

Kun tuot itseäsi näkyviin, on ihmisten helppo löytää sinut ja tulla tekemään tuttavuutta kanssasi.

Sosiaalisessa mediassa voit edistää verkostojasi ja kasvattaa tunnettuuttasi osallistumalla keskusteluihin sekä jakamalla erilaisia sisältöjä. Etenkin ajankohtaiset, visuaaliset ja kiinnostavat sisällöt saavat toisten mielenkiinnon heräämään. Tämän lisäksi sinun kannattaa kommentoida toisten julkaisuja ja tykkäillä niistä. Tuo persoonasi esiin ja uskalla olla oma itsesi!

4. Huolehdi nykyisistä kontakteistasi – ja hyödynnä niitä

Verkoston kasvattamisen ohella sen vahvistaminen on tärkeää. Sen lisäksi, että etsit aktiivisesti uusia kontakteja, pidä myös huolta nykyisistä! Ole heihin yhteydessä niin sähköisesti kuin kasvokkain.

Myös uusien kontaktien löytäminen onnistuu usein kätevästi jo olemassa olevan verkoston kautta. Voit tiedustella kontaktiltasi, tunteeko hän mahdollisesti jonkun, joka voisi tarvita sinua ja palveluasi. Perinteinen puskaradio tulee aina säilymään tärkeänä ja toimivana kanavana!

5. Verkostoitumisen hyödyt ihmissuhteissa

Verkostointiin pätevät samat seikat kuin ihmissuhteisiin yleensäkin; sen on oltava vastavuoroista. Pelkkä omien etujen tavoittelu saa suhteen kuin suhteen kuivumaan kasaan.

Saat kontakteistasi parhaimman hyödyn olemalla itsekin valmis tarjoamaan apuasi ja tukeasi.

Jaa verkostosi jäsenille omia kokemuksiasi ja vinkkejäsi liittyen työelämään ja liiketoimintaan – ja toki mihin tahansa, missä vain koet olevasi avuksi. Tällä tavalla paitsi syvennät suhteitasi verkostosi jäseniin, osoitat myös olevasi hyvä tyyppi. Näin kontaktisi voivat ilomielin suositella sinua ja työpanostasi myös eteenpäin omille verkostoilleen.

Sen lisäksi, että laadukas verkostoituminen on yrittäjän etu työelämässä ja liiketoiminnassa, vilkastuttaa se myös sosiaalista elämää. Voitkin löytää sen kautta hyviä, samanhenkisiä ystäviä!

Muita artikkeleita aiheesta Oppaat:

 • Oppaat Yrittäjän sairausloma – Mitä tapahtuu kun yrittäjä sairastuu?

  Jokainen meistä sairastaa joskus. Toiset sairastavat kaikki kausiflunssat – jotkut jopa useampaan kertaan ja toiset eivät kerta kaikkiaan tunnu sairastuvan millään. Jos työntekijä sairastaa, hän on sairauslomalla ja työnantaja tai Kela maksaa korvauksen tältä ajalta. Mutta mitä jos yrittäjä sairastuu? Kuka tekee työt ja ennen kaikkea: mistä silloin saa korvauksen? Tästä blogista saat tärkeimmät vastaukset yrittäjän sairaslomaan liittyviin kysymyksiin. Sairauksia…

  Lue lisää
 • Oppaat Kevytyrittäjän Markkinointikirja – Lisää asiakkaita ja rahaa

  Kuukausien urakka on saatu päätökseen. Julkaisimme tänään Kevytyrittäjän Markkinointikirjan. Kirjan alaotsikko kuuluu seuraavasti: Näin saat parempia asiakkaita ja enemmän rahaa. Tämä kuvaa kirjan sisältöä täydellisesti. Kirjan lukemisen jälkeen osaat hankkia uusia asiakkaita, jotka maksavat työstäsi enemmän. Lataa kirja tästä! Kyselytutkimustemme mukaan markkinointi on kevytyrittäjien suurin ongelma. Meiltä on usein pyydetty apua asiakashankintaan. Yrityksemme ideana on kuitenkin luoda mahdollisimman helppokäyttöinen ja…

  Lue lisää
 • Oppaat Etätyöskentely kotoa käsin: näin hoidat sen tehokkaasti ja pidät huolta yhteishengestä!

  Etätyöskentely on nykyisin monille hyvin tavallinen tapa tehdä töitä. Tietyistä syistä kotona työskentely on viime aikoina tullut ajankohtaiseksi yhä useammalle. Jaamme ensiksi vinkkejä siihen, kuinka töiden tekeminen kotona sujuu mukavasti ja tehokkaasti! Sen jälkeen puhutaan yhteishengestä. Jo otsikossa on oikeastaan virhe; etätyö on nykyisin niin tavallista, että yhä useammat haluavat puhua vain työstä. Montaa työtä voikin tehdä fyysisen työpaikan lisäksi…

  Lue lisää