Artun harrastuksesta tuli ammatti – viikon kevytyrittäjä selostaa työkseen

viikon-kevytyrittaja-arttu_hamalainen

Olen Arttu Hämäläinen, vuonna 1986 syntynyt savolainen, Jyväskylässä asuva urheiluselostaja. Perheeseeni kuuluu koirien lisäksi kaksi tytärtä ja yksi vaimo.

Mitä teet?

Teen työkseni sitä mitä rakastan. Harrastuksesta on nyt tullut ammatti, ja sehän on parasta mitä ihmiselle voi tapahtua! Teen tällä hetkellä pääasiassa urheiluselostuksia toimeksiannosta ja toimin jääkiekon parissa sekä Liigassa että Mestiksessä. Satunnaisesti selostan myös E-sportsia sekä tarvittaessa muita urheilulajeja, sekä juonnan erilaisia tilaisuuksia. Teen myös jonkin verran mainosäänityksiä.

Miten päädyit kevytyrittäjäksi?

Päädyin kevytyrittäjäksi harrastuksen ja sivutoimen kautta. Toimin aiemmin myyntialalla ja harrastelin urheiluselostuksia ensin pelkkänä harrastuksena, viime vuoden sivutoimena saaden keikoista palkkaa. Tänä kesänä minua alettiin kuitenkin kysellä pariinkin eri paikkaan ja päätin, että nyt minä sen teen: hyppään oravanpyörästä ja alan myydä itse itseäni!

Laittomasta toiminnnasta ei kuitenkaan ole kyse, vaan minusta on mahtavaa markkinoida itse itseäni keikoille ja antaa omien suoritusten puhua puolestaan ja määrittää oman arvoni markkinoilla. Tykkään tehdä äänelläni töitä ja jokaikiselle keikalle lähtiessä olen innoissani kuin pikkukakara!

Missä asioissa haluaisit kehittää itseäsi?

Tahtoisin saada kokemusta erilaisista urheilulajeista nykyistä enemmän, työni painottuvat tällä hetkellä vahvasti jääkiekkoon ja E-sportsiin. Eri hommia oppii tällä alalla tekemällä eikä lukemalla kirjoja!

Mikä on hienointa omassa työssäsi?

Hienointa työssäni on se, että saan viihdyttää ihmisiä. Mielestäni selostajan ja juontajan tärkein tehtävä on se, että suoritus herättää ihmisissä tunteita. Mielellään jopa suuntaan ja toiseen! Hajuttomat ja värittömät tyypit eivät koskaan jää ihmisten mieliin, itse yritän olla aina mahdollisimman viihdyttävä puuduttavassakin kiekkopelissä tai hiljaisina hetkinä.

Hienoa tässä työssä on myös se, että saat itse luoda rytmin ja tavan tehdä töitä. Oravanpyörää ei enää ole. Toki se tuo hirvittävän määrän vastuuta, sillä toimeksiantajat luottavat siihen, että pohjatyöt on tehty kunnolla ja paikan päällä kaikki sujuu kuten ammattilaiselta kuuluukin. Selostajan ammatti ei ole pelkästään sitä, että ajellaan paikan päälle ja vetäistään parin tunnin suora veto mikkiin – työskentely keikkaa varten aloitetaan jo viimeistään edellisenä päivänä. Se tässä onkin niin hienoa, elän ja hengitän tätä duunia ja tahdon tehdä sen mahdollisimman hyvin!

Millainen on tavallinen työpäiväsi?

Työpäiväni alkaa jo selostuskeikkaa edeltävänä päivänä:

– Katson joukkueiden edelliset ottelut nauhalta, vähintään otteluiden koosteet.
– Tarkastelen tilastot ja edellisten otteluiden poiminnat.
– Pelipäivän aamupäivänä käydään läpi kokoonpanot sekä otteluennakot useasta eri lähteestä.
– Saavun pelipaikalle 2–3 tuntia ennen ottelun alkua.
– Kirjoitan paikan päällä vielä käsin paperille otteluiden kokoonpanot. (Ihmeellinen tapa, eikö vain, mutta niin ne jäävät muistiin.)
– Normaalisti kiekkopeli päättyy arkena noin 21.00, lehdistötilaisuuden jälkeen kamat kasaan ja ajellaan kotiin. Kotona ollaan keikasta riippuen sitten puolen yön molemmin puolin.

Terveisiä ja vinkkejä muille kevytyrittäjille

Jos aamulla on kiva lähtee töihin, olette oikealla tiellä! ?

Kurkkaa Artun Selostaja-Facebook -sivulle!

Haluatko viikon kevytyrittäjäksi?

Viikon kevytyrittäjä on UKKO.fi:n blogisarja, jossa nostamme esiin kevytyrittäjiä. Jos haluat kertoa oman tarinasi, täytä seuraava lomake: Haluatko viikon kevytyrittäjäksi?

Kirjoittaja: Piia Peiponen

Piia on viestinnästä innostuva somenautiskelija ja lempeä kieliniuho, jota kiinnostavat muuttuva työ ja työelämä. Inspiraation lähteinä kirjoituksiin ja elämään toimivat ilmiöt ja ihmiset.

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

 • Yrittäjätarinat Maarit Liukolampi: ”Keikkatöissä minulla on utelias ja tutkiva suhtautuminen töihin”

  Maarit on tehnyt pitkän työuran toimimalla 29 vuotta yrittäjänä puhtaus- ja kiinteistöpalvelualalla. Hän kokee kyseisen alan itselleen merkitykselliseksi, ja pitää sen kehittämistä tärkeänä. Nykyisin Maarit on päätoimisena työnään opettajana ammattioppilaitoksessa. Hän ei ole kuitenkaan halunnut jättää kenttätyötä täysin, ja hyvä ratkaisu päätyön ja sivutoimiston kiinteistöpalvelualan töihin löytyi kevytyrittäjyydestä. Työssäkäyntiä tasapainottavat urheiluharrastukset ja sivutoimiset työt. ”Olisi mahtavaa, jos voisi tuplata päivät…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Tuukka Taponen on kunnianhimoinen karting-kuski, joka hoitaa itse sponsorisopimuksensa

  Vähän aikaa sitten UKKO.fi-toimistolle tuli yllättävä puhelu. Soittaja oli 12-vuotias lohjalainen karting-kuski Tuukka Taponen, joka tiedusteli, olisimmeko halukkaita sponsoriyhteistyöhön. Meistä tämä kuulosti mainiolta, ja kutsuimmekin Tuukan ja hänen äitinsä Satu Taposen vierailulle toimistollemme! Tuukan haastattelun voit kuunnella tämän kirjoituksen lopusta. Tuukka suhtautuu karting-uraansa suurella kunnianhimolla, ja se näkyy. Hänen kymmenvuotinen uransa on pitänyt sisällään runsaasti menestystä: Tuukka on voittanut useita…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Taru aloitti kevytyrittäjyyden opintojen ohella – “Tätä tulen käyttämään jatkossakin”

  Kuka olet? Olen 32-vuotias iloinen kevytyrittäjänaisen alku Lahdesta. Harrastan crossfittia, ulkoilua ja käyn silloin tällöin kuntosalilla. Mitä teet? Opiskelen koulutetuksi hierojaksi Vierumäen urheiluopistolla ja teen samanaikaisesti hierontoja EMA Sportilla Lahdessa. Joulukuun puolessa välissä valmistun ja tarkoitus olisi jatkaa hommia sivutyönä ainakin nyt aluksi. Miten päädyit kevytyrittäjäksi? Alkuvuodesta, kun olin EMA Sportilla kuntonyrkkeilyn alkeiskurssilla, tiedustelin EMA:n omistajalta olisiko heillä tarvetta hierojalle…

  Lue lisää