Yrittäjyyskoulu

Aina kannattaa yrittää

Artun harrastuksesta tuli ammatti – viikon kevytyrittäjä selostaa työkseen

viikon-kevytyrittaja-arttu_hamalainen

Olen Arttu Hämäläinen, vuonna 1986 syntynyt savolainen, Jyväskylässä asuva urheiluselostaja. Perheeseeni kuuluu koirien lisäksi kaksi tytärtä ja yksi vaimo.

Mitä teet?

Teen työkseni sitä mitä rakastan. Harrastuksesta on nyt tullut ammatti, ja sehän on parasta mitä ihmiselle voi tapahtua! Teen tällä hetkellä pääasiassa urheiluselostuksia toimeksiannosta ja toimin jääkiekon parissa sekä Liigassa että Mestiksessä. Satunnaisesti selostan myös E-sportsia sekä tarvittaessa muita urheilulajeja, sekä juonnan erilaisia tilaisuuksia. Teen myös jonkin verran mainosäänityksiä.

Miten päädyit kevytyrittäjäksi?

Päädyin kevytyrittäjäksi harrastuksen ja sivutoimen kautta. Toimin aiemmin myyntialalla ja harrastelin urheiluselostuksia ensin pelkkänä harrastuksena, viime vuoden sivutoimena saaden keikoista palkkaa. Tänä kesänä minua alettiin kuitenkin kysellä pariinkin eri paikkaan ja päätin, että nyt minä sen teen: hyppään oravanpyörästä ja alan myydä itse itseäni!

Laittomasta toiminnnasta ei kuitenkaan ole kyse, vaan minusta on mahtavaa markkinoida itse itseäni keikoille ja antaa omien suoritusten puhua puolestaan ja määrittää oman arvoni markkinoilla. Tykkään tehdä äänelläni töitä ja jokaikiselle keikalle lähtiessä olen innoissani kuin pikkukakara!

Missä asioissa haluaisit kehittää itseäsi?

Tahtoisin saada kokemusta erilaisista urheilulajeista nykyistä enemmän, työni painottuvat tällä hetkellä vahvasti jääkiekkoon ja E-sportsiin. Eri hommia oppii tällä alalla tekemällä eikä lukemalla kirjoja!

Mikä on hienointa omassa työssäsi?

Hienointa työssäni on se, että saan viihdyttää ihmisiä. Mielestäni selostajan ja juontajan tärkein tehtävä on se, että suoritus herättää ihmisissä tunteita. Mielellään jopa suuntaan ja toiseen! Hajuttomat ja värittömät tyypit eivät koskaan jää ihmisten mieliin, itse yritän olla aina mahdollisimman viihdyttävä puuduttavassakin kiekkopelissä tai hiljaisina hetkinä.

Hienoa tässä työssä on myös se, että saat itse luoda rytmin ja tavan tehdä töitä. Oravanpyörää ei enää ole. Toki se tuo hirvittävän määrän vastuuta, sillä toimeksiantajat luottavat siihen, että pohjatyöt on tehty kunnolla ja paikan päällä kaikki sujuu kuten ammattilaiselta kuuluukin. Selostajan ammatti ei ole pelkästään sitä, että ajellaan paikan päälle ja vetäistään parin tunnin suora veto mikkiin – työskentely keikkaa varten aloitetaan jo viimeistään edellisenä päivänä. Se tässä onkin niin hienoa, elän ja hengitän tätä duunia ja tahdon tehdä sen mahdollisimman hyvin!

Millainen on tavallinen työpäiväsi?

Työpäiväni alkaa jo selostuskeikkaa edeltävänä päivänä:

– Katson joukkueiden edelliset ottelut nauhalta, vähintään otteluiden koosteet.
– Tarkastelen tilastot ja edellisten otteluiden poiminnat.
– Pelipäivän aamupäivänä käydään läpi kokoonpanot sekä otteluennakot useasta eri lähteestä.
– Saavun pelipaikalle 2–3 tuntia ennen ottelun alkua.
– Kirjoitan paikan päällä vielä käsin paperille otteluiden kokoonpanot. (Ihmeellinen tapa, eikö vain, mutta niin ne jäävät muistiin.)
– Normaalisti kiekkopeli päättyy arkena noin 21.00, lehdistötilaisuuden jälkeen kamat kasaan ja ajellaan kotiin. Kotona ollaan keikasta riippuen sitten puolen yön molemmin puolin.

Terveisiä ja vinkkejä muille kevytyrittäjille

Jos aamulla on kiva lähtee töihin, olette oikealla tiellä! ?

Kurkkaa Artun Selostaja-Facebook -sivulle!

Haluatko viikon kevytyrittäjäksi?

Viikon kevytyrittäjä on UKKO.fi:n blogisarja, jossa nostamme esiin kevytyrittäjiä. Jos haluat kertoa oman tarinasi, täytä seuraava lomake: Haluatko viikon kevytyrittäjäksi?

Kirjoittaja: Piia Peiponen

Piia on viestinnästä innostuva somenautiskelija ja lempeä kieliniuho, jota kiinnostavat muuttuva työ ja työelämä. Inspiraation lähteinä kirjoituksiin ja elämään toimivat ilmiöt ja ihmiset.

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

 • Yrittäjätarinat Santeri Sorasahi tekee sivutyönään juuri sitä mitä eniten rakastaa

  Kuka olet? Olen Santeri Sorasahi, 24-vuotias tradenomi, PT-opiskelija ja fitness-urheilija. Alunperin tamperelainen Kiinan kautta PK-seudulle koukannut intohimoinen somettaja ja terveellisten elämäntapojen ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin puolestajapuhuja. PT-opinnoista valmistun toukokuussa 2019, mutta teen niitä töitä jo nyt. Mitä teet? Tarjoan personal trainer -palveluita ja valmennusta kaikille lähtötasosta ja tavotteista riippumatta. Ominta osaamisalaani on kuntosaliharjoittelu, painon pudottaminen ja lihasmassan kasvattaminen. Minulla on etävalmennettavia,…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Noora irtisanoutui työstään – alkoi tietokirjailijaksi ja kevytyrittäjäksi

  Kuka olet? Olen Noora, nelikymppinen kevytyrittäjä, sisällöntuotannon sekatyöläinen, toimittaja, copywriter, tietokirjailija, somenörtti ja viestintäspesialisti markkinointiviestintätoimisto Supersonilla. Mitä teet? Suunnittelen ja toteutan markkinointiviestintää ja kirjoitan lehtiin juttuja. Huhtikuussa ilmestyy ensimmäinen tietokirjani. Miten päädyit kevytyrittäjäksi? Minuun iski viime vuonna jonkinlainen neljänkympinkriisi. Kyseenalaistin kaiken tekemiseni ja pohdin paljon sitä, mitä haluan elämältä. Kun sain kesällä kustannussopimuksen, irtisanouduin työstäni. Päivääkään en ole tätä ratkaisua…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Jonna jätti asiantuntijatyön toimistossa ja nauttii nyt ulkoilmasta luksustelttailua tarjoavana yrittäjänä

  Työpäivä on täydessä vauhdissa. Hommat sujuvat rutiinilla, mutta tunnet jatkuvasti pientä motivaation puutetta. Katselet ulos ikkunasta ja haaveilet aivan toisenlaisesta työpäivästä. Kuulostaako tutulta? Näin koki myös Jonna Heinonen, joka uskaltautui toteuttamaan pitkäaikaisen urahaaveensa ja perusti luksustelttailua tarjoavan Telttaillen-yrityksensä! Luonnosta ja retkeilystä aina nauttinut Jonna ammensi nuorempana näihin liittyen kokemuksia muun muassa vaellusriparilla, eräopaskoulutuksessa ja reppureissulla Oseaniassa. Tämän jälkeen opiskelut ja…

  Lue lisää