Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

Chiliharrastus vei mennessään – Kuukauden yrittäjä Jukka ”Fatalii” Kilpinen

Jukka-Fatalii-kuukauden-yrittaja-1360x500

Kuka olet ja mitä teet työksesi?

Olen Jukka ”Fatalii” Kilpinen, yrittäjä Kirkkonummelta. Asun maalla omakotitalossa vaimon ja kahden kissan kanssa, perheeseen kuuluu myös kanalan väki, 8 kanaa ja kukko.

Päätyöni on chiliyrittäjyys. Myyn itse tuottamiani chilinsiemeniä kansainvälisesti verkkokaupassani fataliiseeds.net. Siementen lisäksi myyn chilikirjallisuutta jota myös tuotan ammatikseni. Lisäksi tuotteinani on oma lannoitesarja sekä kasvihuoneita. Myös chilijauheet ja chilimakeiset kuuluvat valikoimaani. Kokemusta löytyy yli 5000 chililajikkeen kasvattamisesta viime vuosituhannelta saakka, joten tuoteideat eivät pääse ihan heti loppumaan.

Työnkuvaani kuuluu lisäksi studiopalvelut, joka pitää sisällään musiikin äänittämisen, videoiden tuottamisen sekä valokuvauspalveluita. Satunnaisesti myyn myös esimerkiksi luontokuviani niitä haluaville.

Miten päädyit yrittäjäksi?

Harrastukseni chilien parissa alkoi olla sen verran päätoimista ettei toimistotyöt enää kiinnostaneet, ja ne veivät arvokasta aikaa chilien itseopiskelulta. Työskentely chilien parissa tuntui luontevalta ammatilta. Työtehokkuus on aivan uudella tasolla, kun sen saa sovitettua itse omaan tahtiin ja aikatauluun. Minut on yllättänyt se, että ”harrastuksen kipinä” on vieläkin olemassa liki parinkymmenen vuoden yrittäjyyden jälkeen!

Millainen on tavallinen työpäiväsi?

Heti ensin täytyy todeta ettei työssäni sellaista olekaan. Jokainen vuodenaika ja kausi poikkeaa suuresti toisistaan. Työn monipuolisuuden vuoksi työ varmaan niin hyvin maistuukin, vaikka työpäivät usein venyvätkin yöhön, usein johtuen siitä että tekeminen on niin mielekästä.

Esimerkkinä tavallisesta työpäivästä annettakoon nyt kesän loppupuolen tyypillinen päivä:

Aamulla tai aamupäivällä käyn kasvihuoneita läpi järjestyksessä, joita on tällä hetkellä kolme kappaletta. Pölytys on tehtävä käsin eli käytännössä kasveja ravistelemalla, koska kasvihuoneet ovat eristetty pölyttäjiltä tihein verkoin ristiinpöyttymisen estämiseksi.

Samalla kun kasveja ravistelee yksitellen, siirrellään ruukussa olevia kasveja niin, että kaikki saavat valoa mahdollisimman paljon. Kasveja myös tuetaan tarvittaessa paremmin ja sidotaan niitä optimaalisesti valon kannalta. Siinä puuhastelun ohessa tulee tarkastettua, että kasveilla on kaikki hyvin ja kerään vähän satoa taskuihin maistelua (ja maukkaampaka ruoaa) varten. Tarvittaessa ravinnesäiliöitä täytetään, ja niistä mittaillaan tarpeen mukaan pH ja EC -arvot, mikäli kasvit näyttävät että niissä on jotain tavallista poikkeavaa.

Useiden eri chililajikkeiden kasvatus kerralla suurissa määrissä voi olla toisinaan hyvinkin haastellista johtuen niiden eri kasvutavoista ja olosuhdetarpeista, mutta se onkin osa viehätystä. Autiomaasta oleva mustikkapensaan kokoinen villichili vaatii ilman muuta erilaiset olosuhteet kun sademetsästä kotoisin oleva, pienen puun kokoinen harvinaisuus. Myös jalostetuissa chililajikkeissa on eroja yllättävän paljon, ja uusien lajikkeiden tutkiminen liekin se kaikkein mieluisin osa työtä.

Kun kasveja on useita satoja, aikaa edellämainitussa rutiinissa menee yleensä useita tunteja, etenkin kun työ katkeaa melko jatkuvasti viesteihin joista tärkeimpiin, kuten asiakastiedusteluihin vastaan mieluiten heti. Tämä on kuitenkin oleellinen osa työtä ja jatkuva yhteydenpito muihin harrastajiin on myös hyvin mieluisaa. Tarvittaessa piipahdus prosessointitilaan, jossa aiemmin puolitettuja chilejä laitetaan pakastumaan, kuivumaan tai savustumaan.

Lisäksi julkaisen postauksia Instagramiin ja Facebookiin. Tarkastelen myös verkkokaupan tilannetta ja tilausvirtaa, että kaikki varmasti toimii hyvin. Saatan myös laittaa mahdollisia päivittäisiä alennuksia. Mikäli ylimääräistä aikaa jää, suunnittelen uutiskirjeitä ja tätä varten käyn kuvia läpi ja koitan keksiä myyviä ideoita, joilla esitellä uusia lajikkeita.

Miten UKKO Pro on auttanut sinua?

Paperisota on sekoittanut aina työrytmin pahasti ja on tuntunut todella vastenmieliseltä etsiä ja kasata tositteita silloin kun olisi tärkeä tehdä tuottavia töitä.

Lyhytaikainen kokemukseni UKKO Prosta on ollut aivan mielettömän positiivinen! Asiat ovat selvinneet helposti ja heti. UKKO Pro henkilökunta vaikuttaa todella mukavalta ja auttaa mielellään. Sähköinen tositteiden toimitus omaan tahtiin tuntuu jo nyt paljon paljon paremmalta tavalta kuin vanha tapa toimittaa materiaaleja. Mobiilisovellusta odottelen innolla!

Mikä on hienointa omassa työssäsi?

Vaihtelevuus ehdottomasti sekä luovuuden käytön mahdollisuus! Rakastan chiliä, luontoa, eläimiä, musiikkia ja valokuvausta, joten en voisi kuvitella parempaa ammattia itselleni.
Laiskan ihmisen ammatinvalinta tämä ei tosin ole, sillä työtä riittää enemmän kuin ehtii koskaan tekemään.

Mitä asioita haluaisit kehittää itsessäsi?

Terveyteen liittyviä asioita, kuten ruokavaliota ja liikuntaa. Haluan myös jatkuvasti oppia uusia asioita sekä oppia parantamaan ja tehostamaan ajankäyttöäni.

Terveiset ja vinkit muille yrittäjille ja yrittäjäksi aikoville?

Usko itseesi, rakasta työtäsi, nauti siitä. Jos et nauti siitä mitä teet, olet ehkä väärällä alalla.

Tutustu Jukan toimintaan:

fatalii.net / fataliiseeds.net / fataliigourmet.net / kasvihuone.net / fatalii.net/photo / fataliiphoto.net / infernochili.net

Instagramista hänen toimintaa voi seurata nimimerkillä @fatalii_net. Facebook-kanavaan pääset tutustumaan tästä.

Haluatko sinä kuukauden yrittäjäksi?

Kuukauden yrittäjä on UKKO Pro:n blogisarja, jossa nostamme esiin eri alojen yrittäjiä. Onko sinulla oma tarina yrittäjyydestä? Me tahdomme kuulla sen!

Klikkaa ja täytä lomake.

Kirjoittaja Suvi Kylmälä

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestä

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

 • Yrittäjätarinat Tiina Lindström muuttaa tiloja toimiviksi ja kauniiksi kevytyrittäjänä

  Olen Tiina Lindström, sisustaja, sisustussuunnittelija, projektinvetäjä ja remontoija Siuntiosta. Asun maalla omakotitalossa yhdessä avopuolisoni ja kissani kanssa. Luonto ympärilläni saa minut voimaan hyvin Tutkin jo opintojen aikana, miten voisin työllistää itseni, niin ettei nyt ihan heti tarvitsisi perustaa omaa yritystä. Kevytyrittäjyys mahdollistaisi tämän! Mitä teet? Teen sisustuksia ja remontteja. Olin esimerkiksi pääsuunnittelijana ja koko projektinvetäjänä kesän mittaisessa toimistosuunnitteluprojektissa. 140m² toimisto…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Antti ja Jarkko luovat miesten muotia - FRENN-yrittäjäparin bisnes perustuu vastuullisuuteen ja mukavuuteen

  Kotimainen FRENN luo mukavaa, laadukasta ja pitkäikäistä muotia miehille. Antti Laitisen ja Jarkko Kallion yrityksen kulmakivinä ovat vastuullisuus ja tuotantoketjun läpinäkyvyys; yrittäjäpari suhtautuu vaatteitaan valmistaviin tehtaisiin liikekumppaneina, joihin tutustutaan perin pohjin ennen yhteistyön aloittamista. Laitinen ja Kallio ovat pariskunta, joten työ ja vapaa-aika menevät heillä usein sekaisin. Pitkään vaate- ja designalalla toimittuaan he päättivät yhdistää erityisosaamisensa ja ryhtyivät tuottamaan laadukkaita,…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Sonja Siikanen on helposti lähestyttävä valokuvaaja, joka saa kuvattavan rentoutumaan

  Olen Sonja Siikanen, kohta 25-vuotias valokuvaaja ja journalistiopiskelija Turusta. Asun kumppanini kanssa Portsassa, käyn Kupittaalla koulussa ja työkeikoilla ympäri Etelä-Suomen. Mitä teet? Journalistiopinnoista huolimatta olen edelleen ensisijaisesti valokuvaaja. Olen vahvimmillani henkilökuvauksessa ja dokumentaarisessa tapahtumakuvauksessa. Olen saanut paljon palautetta siitä, että kamerani edessä on helppo olla, ja yleensä pahinkin jännittäjä yllättyy myös tuloksista positiivisesti! Miten päädyit kevytyrittäjäksi? Oman yrityksen perustaminen ei…

  Lue lisää