Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

Hyvinvointivalmentaja Kristiina näkee tulevaisuuden valoisana: “Moni yritystoiminta ei epidemian aikana kaadu, vaan muuttaa muotoaan”

KristiinaLaulumaa_Uusikaupunki

Oululainen Kristiina Laulumaa aloitti yrittäjänä tehden hyvinvointipalveluja ja konsultointia hieman yli vuosi sitten. Toiminta sai alkunsa kevytyrittäjyydestä Helsingissä, ja Kristiina toteaakin yrittäjäpolkunsa edenneen mukavan johdonmukaisesti. ”En kyllä ikinä etukäteen ajatellut tai suunnitellut, että minusta tulisi yrittäjää.”

Kristiina teki kymmenen vuoden ajan töitä tietotekniikan parissa Oulussa, kunnes muutti Englantiin ja ryhtyi työskentelemään Tradedoubler -nimisen firman alaisuudessa affiliate-markkinoinnin parissa. Työsuhteen päätyttyä hän muutti takaisin Suomeen pääkaupunkiseudulle, mutta saikin työnantajaltaan pian uuden yhteydenoton.

– Sieltä tiedusteltiin, lähtisinkö tekemään heille töitä laskutuspalvelun kautta. Näin sitten päädyin kevytyrittäjäksi.

Kristiinan toiminta jatkui parin vuoden ajan. Hän kertoo tämän sujuneen mukavasti, joskin alussa hinnoittelu tuotti hieman hankaluuksia.

– Minun oli keksittävä, paljonko pyydän palkkaa toimeksiantajaltani. Englannissa palkat ovat Suomea alhaisemmat, eikä siellä otettu koulutustani tai aiempaa kokemustani huomioon. Aluksi päädyinkin pyytämään hieman liikaa, mutta laskin sitten palkkapyyntöäni.

– Vastasin yrityksen affiliate-markkinoinnista Suomessa toimien konsulttina. Siinä työssä pääsin myös matkustamaan: kävin silloin tällöin tapaamisissa Ruotsin puolella, jossa pääkonttori sijaitsee.

Kristiina London Eyessa

Töiden loputtua hän alkoi miettiä, mitä tekisi seuraavaksi. Hyvinvointiala kiinnosti Kristiinaa, ja hän päätyi aloittamaan hyvinvointivalmentajana Cambridge ohjelman alaisuudessa sekä pitämään ekologista nettikauppaa. Tätä hän tekee toiminimiyrittäjänä.

Kristiina kertoo olevansa tyytyväinen, että toimi ensin kevytyrittäjyyttä ja oppi sen kautta paljon yrittäjyyteen liittyvistä asioista ja taidoista.

– Sain paljon apua myös uusyrityskeskuksista – tarkemmin sanoen Helsingin ja Vantaan yksiköistä. Niissä minua autettiin muun muassa tekemään laskelmia.

Inspiraatiota hyvinvoinnista ja toisten auttamisesta

Jotkut tuntevat olevansa nuoresta lähtien yrittäjähenkisiä ja heille on jo varhain selvää, että he haluavat toimia nimenomaan yrittäjänä. Toiset taas ”ajautuvat” pikkuhiljaa yrittäjyyden pariin tärkeinä pitämiensä töiden kautta. Kristiina kertoo jälkimmäisen tapahtuneen hänelle: ensin hän löysi työnsä ohjelmoinnin parissa, sen jälkeen hyvinvoinnin.

– Tunnen olevani oikealla alalla siinäkin mielessä, että hyvinvointiala tulee varmasti tulevaisuudessa kasvamaan. Pidän työtäni tärkeänä ja haluan jatkaa sen parissa. Niissä töissä pääsin onneksi välillä myös pois tietokoneen äärestä – tosin tämä vuosi on ollut poikkeus, kun osa laihdutusvalmennuksista on tapahtunut etänä.

– Toista tarjoamaani palvelua, eli energiahoitoa voin tehdä myös etähoitona, mutta siihen ei tietokonetta tarvita. Kolmas työni on nettikauppa, jolla voin ohjata ihmiset ekologisen elämän pariin. Ekologisuus tosin näkyy jo kaikkialla: on monipuolisempaa kierrätystä, muovin käytön vähentymistä, energiakysymyksiä ja niin edelleen. Lisäksi kasvisruokavalio on yleistynyt ja monipuolistunut.

– Päätyöni on kuitenkin edelleen tietokoneen ääressä, eli konsulttina toimiminen affiliate-markkinoinnissa, ja sitä teen puolipäiväisesti aina muutaman kuukauden sopimuksilla.

– Kaikkein antavinta valmennustyössäni on toisten ihmisten auttaminen. On upeaa saada asiakkaat oivaltamaan asioita itsestään ja löytämään itsensä uudelleen! Parasta konsulttityössä on olla yhteydessä kollegoihin ja asiakkaisiin ympäri Euroopan. Siinä näkee, että kyllä meillä Suomessa on asiat hyvin, nyt korona-aikanakin.

Marjasmoothie

Haastavimmaksi hän kokee valmennuksessa asiakkaat, jotka hakeutuvat hänen luokseen ilman varsinaista motivaatiota. Tällöin heille on monesti myös vaikeaa pitää kiinni aikatauluista ja annetuista tehtävistä.

– Valmentajana en kuitenkaan pysty tekemään asioita – kuten laihduttamista- asiakkaideni puolesta.

Vaikka jatkuva koneen ääressä työskentely toisaalta harmittaakin, on Kristiina ollut kuitenkin tyytyväinen siihen, kuinka ketterästi uuteen tilanteeseen pystyttiin mukautumaan. Nyt osa valmennuksista on voitu pitää etäpalavereina sen sijaan, että ne olisi pitänyt lopettaa täysin asiakaskadon myötä. Hän kehuu Cambridgeä nopeasta reagoinnista koronatilanteeseen heti rajoitusten alettua keväällä.

– Suomi on mielestäni muutenkin toiminut loistavasti koronareagoinnin suhteen – varsinkin moneen muuhun maahan verrattuna. Tämän vuoden aikana on tullut jo runsaasti uusia innovaatioita.

Hän toteaa yrittäjien ja yritysten joustavuuden sekä reagointikyvyn olleen tässä tilanteessa keskeisiä. Ne kantavat myös pitkälle tulevaisuuteen.

– Moni yritystoiminta ei epidemian aikana kaadu, vaan muuttaa muotoaan; joitakin vanhoja tapoja tehdä on jo tippunut pois käytöstä ja uusia tullut tilalle.

Muille yrittämisestä ja muusta itsensä työllistämisestä kiinnostuneille Kristiina haluaa antaa pari vinkkiä:

– Sopikaa asioista yrityksenne nimissä vasta kirjallisesti. Suullisesti, esimerkiksi puhelimitse näin ei kannata tehdä, sillä sanottua ei välttämättä saakaan enää myöhemmin vedettyä takaisin.

– Yrittäjä voi saada myös paljon tukea uusyrityskeskusten lisäksi muun muassa Facebookin yrittäjäryhmistä ja yrityskummeilta. Maksuttomia kurssejakin löytyy avuksi paljon, muun muassa markkinointiin. Yksin ei siis tarvitse jäädä!

Kristiinan tarina on osa UKKO.fi:n Patsas rohkeudelle -kampanjaa. Kampanjan tarkoituksena on nostaa esille itsenäisiä yrittäjiä, joita ilman Suomi ei pyörisi. Osallistu keskusteluun itsenäisen yrittämisen mahdollisuuksista ja haasteista Twitterissä tunnisteilla #rohkeusyrittää #näeuusityö #teesitämitärakastat.

Lue lisää kampanjasta: ukko.fi/rohkeus
Lue lisää kevytyrittäjyydestä: ukko.fi/kevytyrittajyys

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

 • Yrittäjätarinat Elina Vepsäläinen on herkkien Ellu&Allu -sarjakuvien piirtäjä

  Kuka olet? Olen Elina Vepsäläinen, 37-vuotias nainen Jyväskylästä. Opiskelen Jyväskylän yliopistossa kieliasiantuntijaksi (suomen kieli), ja olen opintojeni loppupuolella. Taustat minulla ovat graafisen viestinnän parista ja työkokemusta on kertynyt monipuolisesti myös muilta aloilta. Minulla on pitkä kokemus kuvitusten tekijänä, mutta oman valinnan kautta olen pitänyt piirtämisen lähinnä harrastuspohjaisena ja tehnyt leipäni enemmän muilla töillä. Harrastan lukemista, kirjoittamista ja kaikenlaista taiteilua. Rakastan…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Santeri Sorasahi tekee sivutyönään juuri sitä mitä eniten rakastaa

  Kuka olet? Olen Santeri Sorasahi, 24-vuotias tradenomi, PT-opiskelija ja fitness-urheilija. Alunperin tamperelainen Kiinan kautta PK-seudulle koukannut intohimoinen somettaja ja terveellisten elämäntapojen ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin puolestajapuhuja. PT-opinnoista valmistun toukokuussa 2019, mutta teen niitä töitä jo nyt. Mitä teet? Tarjoan personal trainer -palveluita ja valmennusta kaikille lähtötasosta ja tavotteista riippumatta. Ominta osaamisalaani on kuntosaliharjoittelu, painon pudottaminen ja lihasmassan kasvattaminen. Minulla on etävalmennettavia,…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat 19-vuotias Elia kannustaa nuoria yrittäjyyteen ja tavoittelee itse menestystä vaatebisneksessä

  19-vuotias Elia Ahola on ehtinyt olla monessa mukana. Energinen Elia ei pidä toimettomuudesta ja se käy selväksi miltei välittömästi, kun nuoren miehen kanssa keskustelee. Ei ole ihme, että Elian tapaamat yritysjohtajatkin ovat vakuuttuneet nuoren yrittäjän itsevarmuudesta ja aktiivisuudesta. UKKO.fi:llä ja Elian perustamalla lehdellä on yhteinen tavoite; kannustaa ihmisiä kohti yrittäjyyttä ja kohti sitä, mikä tuntuu itsestä kaikkein mielekkäimmältä tekemiseltä. Olikin…

  Lue lisää