Arvioitu lukuaika: 4 minuuttia

Kerttu Jaatinen perusti Noita Digitalin ja löysi yrittäjyydestä itselleen sopivan tavan tehdä töitä

kerttu-jaatinen

Nimeni on Kerttu Jaatinen ja olen digitaalisten juttujen moniosaaja. Teen nettisivuja, editoin videoita ja huolehdin elokuva- ja TV-tuotannoissa materiaalin hallinnasta, eli teen DIT:nä töitä (Digital Imaging Technician).

Nykyisin olen myös päätoiminen yrittäjä – eli teen kaikkea samaa kuin tein aiemmin freelancerina ja kevytyrittjänä, mutta nyt kaikki on yrityksenä. Yritykseni Noita Digital Oy tekee tyylikkäitä ja responsiivisa nettisivuja ja minä siinä ohella myös elokuva- ja TV-alan keikkaa.

Ryhdyin kevytyrittäjäksi, koska sain omia keikkoja joiden maksu piti hoitaa laskulla. En halunnut silloisen työnantajani kautta tehdä laskua; olisin ehkä voinut, mutta halusin pitää omat keikat erillään. Minulla oli siis selkeä tarve laskuttaa, mutta ei yritystä millä tehdä sitä. Enkä silloin vielä ollut varma haluanko yrittäjäksi.

En tarkalleen enää muista, miksi valitsin juuri UKKO.fi:n, mutta ensimmäisten laskujen jälkeen tykästyin kovasti käyttöliittymän selkeyteen ja laskuhistoriaan sekä siihen, että sieltä sai hyvin aiempia tietoja ulos. Laskuri on myös kätevä työkalu ja UKKO:fi:n asiakaspalvelusta myös vastattiin nopsaan, kun sinne on tullut laitettua kysymyksiä.

Kevytyrittäjyys opetti konkreettisesti hinnoittelua

Olin tyytyväinen UKKO:fi-palveluun, kun tein keikkaa kevytyrittäjänä. Kevytyrittäjyys oli minulle vähän semmoinen ponnahduslauta, jolla pystyin testaamaan itse tekemistä ilman, että tarvitsi miltään pomolta pyytää lupaa tai mielipidettä. Olin miettinyt yrittäjyyttä pidemmän aikaa ja halusin tehdä itse, mutta en sitten taas ollut vielä valmis yrityksen perustamiseen.

Kevytyrittäjänä opin myös monta seikkaa, erityisesti hinnoittelusta ja hinnan muodostumisesta ja neuvotteluista.

Alihinnoittelin parit keikat tosi pahasti, kun en ollut ihan keskittynyt siihen, kuinka paljon työnantajakuluja ynnä muita muita palkan sivukuluja on, joita ei esimerkiksi freelancerina koskaan ollut tarvinnut miettiä.

Jostain ensimmäisistä nettisivuista, joita tein UKKO:fi:n kautta taisin lopulta netota 2e/h… Mutta koen, että nuo oli ihan aiheellisia oppirahoja ja nyt tiedän paremmin.

Tein töitä freelancerina useille työnantajille monta vuotta sekä sitten reilun vuoden nettisivuja kevytyrittäjänä freelancer-keikkojen ohella. Sitten ihan yhtäkkiä vuonna 2017 tuli YEL-muutos, jota en oikein tajunnut. Pistin nettisivukeikat paussille ja aloin etsimään jotain kattavaa kurssia yrittäjyydestä. Halusin selvittää, että mitä tuo tarkoittaa ja jos ottaisin YEL-vakuutuksen niin, olisiko sitten aika perustaa myös oma yritys.

Yrittäjäkurssilta vauhtia oman yrityksen perustamiseen

Kävin ensin todella hyvän iltakurssin yrittäjyydestä ja erilaisista yritysmuodoista, löysin kyseisen kurssin TE-toimiston sivuilta, kurssi pidettiin Keudan tiloissa ja kurssin vetäjät olivat Hyrialta.

Kurssille piti hakea ja kertoa vähän, mitä on yrittäjyydestä ajatellut, silloin ensimmäisen kerran kirjoitin ajatuksia ylös ja niitähän sitten riitti. Tuolla kurssilla opin, että osakeyhtiön voi perustaa myös yksin ja huomasin myös, että omat ajatukset yrittämisestä olivat huomattavasti pidemmällä kuin monen muun kurssilaisen, vaikka olinkin selkeästi nuorimmasta päästä kurssilla olijoita. Iltakurssilla oli myös muutama jo parin yrityksen perustanutta tyyppiä, joilla hommat eivät olleet toimineet ja yritys oli mennyt konkurssiin ja silti intoa ja ideoita riitti eteenpäin.

Oli jotenkin ihanaa huomata että virheitä on myös ok tehdä eikä se ole mikään maailmanloppu.

Yrittäjäkurssin jälkeen varasin ajan henkilökohtaiselle yritysneuvojalle NewCo:lle ja kävimme kohta kohdalta läpi liiketoimintasuunnitelmaani ja sain hyvää sparrausta omiin ajatuksiin sekä apua myös starttirahan hakemiseen.

Kurssin jälkeen tein vielä yhden 4 kuukauden työkeikan freelancerina ja annoin liiketoimintasuunnitelman ja yrityksen vielä hetken hautua. Mietin nimeä ja säästin rahaa ja kysyin tuntemiltani yrittäjiltä, mitä he ovat mieltä. Keikan jälkeen laitoin starttirahahakemuksen, sain starttirahan ja hain y-tunnuksen omalle osakeyhtiölleni Noita Digital Oy:lle.

Vaikka yrityksen voi perustaa nopeasti verkossa, kannattaa pohjatyö tehdä huolella

Ja pakko sanoa että yllätyin siitä, miten lähes kaiken voi tosiaan hoitaa netissä, videopuhelulla tai soittamalla. Perustin yritykseni käytännössä, kun istuin silloisen kotikommuunin keittiön pöydän äärellä kissa sylissä verkkarit jalassa.

Vinkkinä sanoisin muille omasta yrityksestä haaveileville, että hakekaa tietoa ja kysykää. Minä sain ihan valtavasti todella hyvää sparrausta ja apua ja ideointia — ja se kaikki oli myös ilmaista. Vaikka yrityksen perustaisi yksin niin kaikkea ei kannata tehdä yksin, keskustelu ja puhuminen selkeyttää usein ajatuksia myös itselle.

Kevytyrittäjyys on hyvä tapa testata vaikka päivätyön ohessa toimiiko hinnoittelu tai tuntuuko yrittäjyys omalta. Uteliaisuutta, harkintaa ja rohkeutta! Ja hyvä kirjanpitäjä!

Parasta yrittäjyydessä on se, että minun ei enää tarvitse hyväksyttää päätöksiä kenelläkään ja se vapaus, että voin päättää asioita. Esimerkiksi, jos haluan tehdä gootahtavan scifi-henkisen yritysilmeen ja valita ekologisia materiaaleja yritystuotteille ja ottaa oman feministisen arvomaailman mukaan työelämään niin voin tehdä juuri niin. Se on aivan valtavan ihanaa.

Olen aika idearikas ja tykkään tunkea nenän kaikkialle ja näin yrittäjänä sellainen pohjaton uteliaisuus tuntuu olevan kyllä hyödyksi, muille töitä tehdessä semmoinen voi olla vähän ärsyttävää.

Olen ollut päätoimisena yrittäjänä vasta alle vuoden, mutta kyllä sanoisin jo tässä kohti tämän olevan selkeästi itselle todella sopiva tapa tehdä töitä.

Jos sinulla on tarvetta nettisivuille, niin laita viestiä Kertulle!?? Kertun tavoitat verkkosivujen www.noitadigital.com kautta tai sosiaalisesta mediasta.

LinkedIn
https://www.linkedin.com/company/noita-digital/
https://www.linkedin.com/in/kerttujaatinen/

Facebook
https://www.facebook.com/noitadigital/

Instagram
https://www.instagram.com/noitadigital/

Kertun aiempia töitä voit ihailla hänen portfoliossaan https://www.kerttujaatinen.com.

Rekisteröidy kevytyrittäjäksi

Haluatko sinäkin kertoa oman yrittäjatarinasi?

Yrittäjätarina on UKKO.fi:n blogisarja, jossa nostamme esiin eri alojen ammattilaisia, jotka ovat päätyneet yrittäjiksi kevytyrittäjyyden kautta. Me haluaisimme kuulla, miten sinusta tuli yrittäjä!

Ota yhteyttä markkinointi@ukko.fi, niin pääset kertomaan oman tarinasi.

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat: