Kirsikka Manninen tekee bändikeikkoja kevytyrittäjänä – ”omia hermoja säästävä tapa hoitaa keikkalaskutusta!”

Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

viikon-kevytyrittaja-kirsikka-manninen

UKKO.fi haluaa tukea suomalaista viihde- ja elokuva-alaa, ja olimmekin 15.9. vietetyn Jussi-gaalan yhteistyökumppani. Nostamme syyskuun aikana myös esiin erilaisten viihdealan yrittäjien tarinoita!

Helsinkiläinen Kirsikka Manninen työskentelee musiikkialalla. Hänelle kevytyrittäjyys on kätevä, monenlaiseen elämäntilanteeseen sopiva ratkaisu. 

Kuka olet?

Olen Kirsikka Manninen, 29-vuotias helsinkiläinen nainen, joka laskuttaa laulajan bändikeikkapalkkioita UKKO.fi-palvelun kautta sekä rakastaa lähi-idän ruokaa ja rescue-koiria.

Mitä teet?

Kun lukion ensimmäisellä luokalla hain ja pääsin mukaan lauluyhtyeeseen, laulamisesta tuli pysyvä ja rakas osa elämääni. Otin kaverin mallista oppia ja aloin opiskella laulua Helsingin pop jazz -konservatoriossa. Yksi elämäni viisaimmista päätöksistä.

Myöhemmin pääsin yliopistoon opiskelemaan luokanopettajaksi ja samalla perustimme opiskelijakaverini kanssa suomenkielistä poppia soittavan bändin, VANILLAN, jossa olen toisena laulajana. Olemme olleet kasassa jo seitsemän vuotta.

Lisäksi laulan ja soitan tunnettuja kotimaisia ja kansainvälisiä hittejä bilebändissä nimeltä Poppoo ja laulan taustalauluja rokkia soittavassa lastenyhtyeessä nimeltä RokkaSoppa. VANILLAN kanssa saimme markkinoille esikoisalbumin, joka kantaa nimeä Inkkarilapset.

Bändien kanssa keikkailemme sesonkiluontoisesti. Toisinaan keikkaa on hyvinkin paljon ja on kausia, jolloin varauskalenteri on hiljaisempi.

Työ musiikin parissa ei ole pelkästään laulamista, toisinaan studiota ja keikkailua, vaan myös loputonta treeniä, kalenterisumplimista, markkinointia, viestintää ja yhteydenottoa eri tahojen (keikkajärjestäjä, äänimiehet, kuulijat) välillä.

Kirsikka Manninen ja Vanilla

Kuva: Henri Sinisalmi 2019

Miten päädyit kevytyrittäjäksi?

Kevytyrittäjyys on luonnollinen ja omia hermoja säästävä tapa hoitaa keikkalaskutusta!

Millainen on tavallinen työpäiväsi?

Kysymykseen ei ole aivan yksinkertaista vastata, kun kyse on luovasta työstä. Työ kun kulkee tosi paljon mukana missä vain kuljenkaan. Kun avaan oman sometilin tai meilin, ovat bänditilit synkronoituna omaani, joten osaan heti reagoida keikkatilauksiin tai keikkajärjestäjien juokseviin asioihin.

Kuuntelen paljon vapaa-ajalla musiikkia, jolloin ajatus herkästi menee keikkoihin ja musakuvioihin. Bänditreenit ovat työaikaa nekin, koska siellä rakennetaan keikka.

Suuri osa laulajan työstä menee prosessiin, jolla itse produkti (esimerkiksi albumi tai keikkakiertue) saadaan toteutetumaan.

Tavallisesti valmistaudumme keikkaan tehokkaalla etukäteistreenillä treeniksellä. Soittamisen ja laulamisen ohella mietimme myös tulevan keikan teeman, muutaman välispiikin (liikaa ei sovi miettiä, jotta live-taika ei katoa!) sekä vaatetuksen.

Toisinaan keikkapaikat ovat kaukana, jolloin käytettävissä olevien autojen, ajoreitin ja pakkaamisen suunnittelemiseen pitää perehtyä huolella.

Kirsikka Manninen esiintymässä

Kuva: Petri Lunki, Koskelan kyläjuhlat 2019

Keikkapaikalle saavumme hyvissä ajoin, roudaamme soittimet ja äänentoistolaitteet ja käymme sitten läpi lavatekniikkaa ja sound checkiin liittyviä asioita. Välillä toimimme omina äänimiehinämme ja -naisinamme, mutta usein onneksi keikkapaikalla on töissä ääneen erikoistunut teknikko. Tässä välissä onkin aika antaa iso kiitos osaaville ääni- ja valoteknikoille. He ovat korvaamattomia!

Keikkatyössä on oppinut luottamaan yhteistyön voimaan ja arvostamaan eri osaajia, jolloin saadaan hiotuksi timanttinen lopputulos.

Sound checkin jälkeen menemme takahuoneeseen rauhoittamaan mieltä hetkeksi. Samalla ehtii ajatella tulevan keikan mielessään läpi, valmistautua ja nostaa keikkaa edeltävää yhteishenkeä.

Toisinaan matkassa on toki yllätyksiä mukana. Esimerkiksi puolta tuntia ennen keikkaa pitää lähteä juoksemaan rikki menneen mikkipiuhan tilalle uutta tai läppäri-pahainen alkaa tehdä päivitystä juuri väärällä hetkellä!

Tällaisina hetkinä henkisen rauhoittumisen sijaan on juostava sydän pamppaillen kurkussa. Aina asiat ovat kuitenkin saatu järjestymään, keikat aloittamaan ajallaan ja näistä omanlaisistaan selviytymiskokemuksista saatu lisää hyvää fiilistä.

Kaikki työ palkitaan keikkahetkellä yleisön kanssa. Silloin mikään ei voisi olla enää paremmin. Silloin tietää olevansa oikeassa paikassa.

Mikä on hienointa omassa työssäsi?

Keikat ovat parasta. Keikkailuun liittyy niin paljon positiivisia tunteita!

Yhteyden tunne keikkakansan kanssa. Yhteistyö keikkajärjestäjien ja ääniteknikoiden ja tietty bändin jäsenten kanssa.

Yksi tärkeä tunne on myös eheytyminen; kun on rakentanut jotain prosessia ja harjoitellut sitä määrän X ja sitten vihdoin kun pääsee tekemään keikan, jolloin keikasta tulee viimein totta – silloin sillä taianomaisella hetkellä sitä tuntee saaneensa jotain oikeaa aikaan tässä maailmassa. Sitä on vaan niin tyytyväinen siihen tulokseen ja ennen kaikkea niihin ihmisiin, jotka sen ovat sen saaneet aikaan.

Kirsikka Manninen esiintymässä

Missä asioissa haluaisit kehittää itseäsi?

Haluaisin kehittyä siinä, että löytäisin eri keinoja saada bändeille näkyvyyttä ja kuuluvuutta sekä olla ehkä ulospäinsuuntautuneempi siten, että alan ihmiset (toiset laulajat, tuottajat, soittajat jne.) tulisivat rohkeammin ehdottelemaan yhteistyökuvioita.

Terveisiä ja vinkkejä muille kevytyrittäjille?

Kevytyrittäjyys on kätevä, monenlaiseen elämäntilanteeseen sopiva ratkaisu. Se voi toimia väli- tai pitkäaikaisena ratkaisuna ja taipuu moneen

Erityisterveisiä haluan laittaa musiikkialan kevytyrittäjille!

Artikkeli on julkaistu ensi kerran 28.10.2019. Sitä on päivitetty 27.9.2021.

Kirjoittaja: Pauliina Saukkonen

Lue myös

UKKO.fi mukana Jussi-gaalassa ja tukemassa suomalaista viihdealaa!

Elokuvajärjestäjä Iikka Jaakola haaveilee omasta yrityksestä

Näyttelijä ja vaikuttajamarkkinoija Monika Lindeman: ”Saan työskennellä ammatissa, josta haaveilin jo lapsena!”

7 vuotta kevytyrittäjänä ennen toiminimen perustamista – viihdealan yrittäjä Aatu, 20, kertoo, miksi oikea aika uudelle yritysmuodolle oli juuri nyt

Tilaa Yrittäjyyskoulun suosituimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi

  Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

  • Yrittäjätarinat Haave sarjakuvapiirtäjän ammatista teki Eerosta kevytyrittäjän – “itselleni juuri sopiva työ”

   Olen Eero Oinonen, Tampereella asuva 27-vuotias, kiltti, rauhallinen ja tunteikas persoona. Mitä teet? Piirtelen sarjakuvia ja muita piirroksia. Unelmani on tulla ammattisarjakuvapiirtäjäksi ja myydä omia teoksiani. Miten päädyit kevytyrittäjäksi? Päädyin kevytyrittäjäksi, kun kuulin muutamilta ystäviltäni UKKO.fi:stä. He kehottivat minua ryhtymään kevytyrittäjäksi ja lopulta ryhdyinkin. Halusin tehdä sitä mitä parhaiten osaan. Millainen on tavallinen työpäiväsi? Piirrän kaiken koneella. Käytän piirtämiseen useita…

   Lue lisää
  • Yrittäjätarinat Erika Leppäkari tekee työkseen lempiharrastustaan

   Olen Erika, pian 21 vuotta täyttävä tamperelainen. Teen suurin piirtein kaikkea luovaa vapaa-ajallani, mutta en ikinä olisi ajatellut tekeväni niitä työkseni! Mitä teet? Tähän mennessä olen piirtänyt ja paljon. Tämän lisäksi näyttelen, laulan, tanssin, kirjoitan ja valokuvaan. Kevytyrittäjänä on parasta se, että pystyy itse määrittelemään työaikansa, ainakin asiakkaan määräämissä rajoissa. Miten päädyit kevytyrittäjäksi? Sain työtilauksen eräältä tutultani ja sen mahdollistaminen…

   Lue lisää
  • Yrittäjätarinat Digimarkkinoija Heidi Hentula aloitti liiketoimintansa kevytyrittäjänä – "Näin saan tuntumaa yrittäjyyteen"

   Kuka olet? Olen Heidi Hentula, digimarkkinoinnin ammattilainen joka asustelee Helsingissä. Olen toiminut erilaisissa markkinoinnin tehtävissä noin kymmenen vuotta. Mitä teet? Toimin tällä hetkellä osa-aikaisena digimarkkinoinnin strategina pilvipalveluyrityksessä ja palkkatyön ohessa teen digimarkkinoinnin konsultointia ja pidän digimarkkinoinnin koulutuksia. Digimarkkinoinnin kanavat, joissa olen auttanut asiakkaitani, ovat mm. hakusanamainonta, Facebook-, Twitter- ja LinkedIn-mainonta. Kevytyrittäjyys sopi tähän kokeiluun erinomaisesti, sillä vielä tässä vaiheessa minun…

   Lue lisää