Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

Lieksalainen monialayrittäjä Arto Hiltunen luottaa yhteistyöhön

arto-hiltunen-2

Arto Hiltunen on intohimoinen ja energinen yrittäjä, jolla on monta rautaa tulessa; mies tarttuu tuumasta toimeen, kun joku erehtyy kysymään mukaan keikalle.

Kun Lieksan keskustassa pääkadun varrella sijainnut liiketila tuli myyntiin kesällä 2018, ei Arto sanonut sillekään ei vaan jo alle kahden kuukauden kuluttua tiloissa aloitti lounaskahvila. Yrityksen liikeidean mukaan kaikki valmistetaan itse ja kaikki raaka-aineet tulevat niin läheltä kuin mahdollista.

Kysyntää on riittänyt, sillä kahvila laajensi aukioloaikojaan pitkälle iltaan. Nyt Arton kahvilan tiloissa aiotaan järjestää myös tapahtumia iltaisin:

”Kavereiden kanssa olimme useamman vuoden verran miettineet, että olisi kiva saada stand up -keikkoja varten tapahtumaklubi Lieksaan. Jossain vaiheessa sitten tajuttiin, että minullahan on tähän valmiit tilat. Ensimmäinen keikkailta myytiin loppuun muutamassa päivässä.”

Ruoka-alan monitaituri

Arto tiesi jo pienenä, että hän tulee tekemään uraa ruuanlaiton parissa. Tie veikin peruskoulun jälkeen kokkilinjalle, josta Arto hyvänä oppilaana pääsi suorittamaan opinnot loppuun kuopiolaisessa ravintolakoulussa.

Työuralle on mahtunut kymmenittäin erilaisia ravintoloita ja keittiöitä, mutta sen lisäksi Arto on laittanut ruokaa muun muassa retkeilijöille luonnon helmassa ja rallikansalle Jyväskylässä. Kokin töiden lisäksi hän on toiminut ravintola-alalla myös opettajana sekä useissa luottamustehtävissä, kuten Jyväskylän ammattikorkeakoulun restonomien koulutusalajärjestön ja Suomen restonomien puheenjohtajana.

Monesta innostuva yrittäjä on jatkuvasti etsinyt uusia tapoja kehittää itseään ja sen myötä Artolle on kertynyt kansion täydeltä jos jonkinlaista pätevyyttä ja sertifikaattia. Artolla on muun muassa eräoppaan, vuokraveneen kuljettajan, safarikokin, viininmaistattajan ja ravintovalmentajan pätevyys.

Ruuanlaitto- ja ravitsemisalan lisäksi moniosaava Arto on työllistänyt itseään valokuvaajana, taittamalla mainoksia ja ohjaamalla kahvakuulatunteja paikallisella kuntosalilla.

Kevytyrittäjyyden pariin Arto päätyi siitä yksinkertaisesta syystä, että keikkatöinä tehtävistä koulutuksista ja kokkikeikoista piti pystyä lähettämään lasku.

”Googlatessa törmäsin UKKO.fi-palveluun, joka vaikutti toimivalta ja selkeältä. Ja omiin tarpeisiini palvelu toimikin oikein hyvin”, Arto kuvaa kevytyrittäjyystaipalettaan.

Kevytyrittäjyys jätti Artoon jälkensä, sillä ensimmäinen ja tärkein asia, josta hän huolehti yrittäjäksi alkaessaan, oli hyvän kirjanpitäjän hankkiminen:

”Teen edelleenkin erittäin vähän yrittäjyyteen liittyviä paperitöitä itse.”

”Kaikki tapahtuu sattumalta”

Kuten kaikkialle muuallekin, yrittäjän uralle Arto päätyi sattuman kautta, kun hän huomasi Facebookissa, että lieksalainen kahvila oli tullut myyntiin.

”Olin jo jonkin aikaa ajatellut, että näin kahdeksan vuoden ammattiopiston opettajan töiden jälkeen olisi kiva tehdä välillä jotakin muuta. Hyppäsin siis alle kuukauden varoitusajalla kahvilayrittäjäksi.”

Yrityksen perustaminen sujui Arton mukaan helposti, sillä kaikki onnistuu nykyisin verkossa ja vakuutusyhtiönkin kohdennettu mainonta tarjosi helpon tavan hankkia kaikki tarvittavat vakuutukset. Tärkeintä tässä kohtaa oli Arton mukaan osata sanoa ei sopivissa kohdissa, jotta kaikki yrityksen alkupääoma ei hupenisi tarpeettomiin vakuutuksiin ja maksuihin.

Tällä hetkellä Arto on ainut täysipäiväinen työntekijä kahvilassa, mutta catering sekä erilaiset keikat työllistävät säännöllisen epäsäännöllisesti muitakin ruoka-alan ammattilaisia. Kuluneen vuoden aikana kahvilayrittäjä on ehtinyt työllistää yhteensä 15 eri tekijää, joista kesällä hänelle työskenteli säännöllisesti viisi ihmistä.

Yrittäjäksi aikova, luo verkostoa

Arton vinkit yrittäjäksi aikoville liittyvät verkostoitumiseen. Hän vinkkaa, että verkostoja kannattaa rakentaa mahdollisimman paljon jo ennen yrittäjäksi tai kevytyrittäjäksi ryhtymistä – tai ainakin ennen täysipäiväistä yrittäjyyttä. Kun kaikki aika ja toimeentulo ei ole kiinni yritystoiminnassa, on helpompaa osallistua erilaisiin tapahtumiin, koulutuksiin ja verkostoitumistilaisuuksiin. Yrittäjyyttä käynnistellessä aikaa menee helposti suunniteltua enemmän työn tekemiseen ja erilaisiin juokseviin asioihin, joten on kätevää, jos tällöin on jo valmiiksi olemassa tuki- ja yhteistyöverkosto.

Arto luottaa muutenkin yhteistyön nimeen ja hän haluaa korostaa sitä, miten kaikkea ei tarvitse eikä kannata tehdä itse:

”Harva meistä yrittää nykypäivänä huoltaa autoa, jos ei ole ammatiltaan autonkorjaaja. Kyllähän me viedään se auto huoltoon.”

Arto kannustaa kaikkia yrittäjiä yhteistyöhön, jolloin oma ajankäyttö tehostuu, kun kukin hoitaa niitä tehtäviä, joissa on hyvä.

Parasta yrittäjyydessä on Arton mukaan se, että saa päättää itse siitä mitä tekee ja on tekemisistään vastuussa vain itselleen.

”Työssä ylipäänsä on parasta ihmisten tapaaminen. Tässä työssä näkee koko elämän kirjon aina ristiäisistä muistotilaisuuksiin.”

Arton vauhdikasta yrittäjäelämää voit seurata sosiaalisessa mediassa.

Instagramista löytyy sekä Arton oma tili että kahvilan tili. Kahvilan kuulumisia pääsee katsomaan myös Facebookista ja ruokalista löytyy verkkosivuilta. Yrityksen oma Facebook-sivu puolestaan löytyy täältä.

Haluatko sinäkin kertoa oman yrittäjatarinasi?

Yrittäjätarina on UKKO.fi:n blogisarja, jossa nostamme esiin eri alojen ammattilaisia, jotka ovat päätyneet yrittäjiksi kevytyrittäjyyden kautta. Me haluaisimme kuulla, miten sinusta tuli yrittäjä!

Ota yhteyttä markkinointi@ukko.fi, niin pääset kertomaan oman tarinasi.

 

 

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

 • Yrittäjätarinat “Toimittaja tai tiedottaja ei ole enää vain kirjoittaja, vaan moniosaaja” – Sirpa Pääkkönen

  Sirpa Pääkkönen, freelancer-toimittaja, yhteiskuntatieteiden maisteri, humanistististen tieteiden kandidaatti Helsingistä. Miten päädyit kevytyrittäjäksi? Työskentelin Helsingin Sanomissa yli 30 vuotta monella eri osastolla. Pitkän toimittajan uran jälkeen siirryin viime syksynä freenlaceriksi. Nyt yksi työni on ammattimainen blogin kirjoittaminen. Tällä hetkellä kirjoitan kahta eri blogia. Mitä teet? Oman blogini Taidetta, tarinoita, journalismia perustin jo syksyllä 2015. Siinä on ilmestynyt pari sataa lähinnä taidetta,…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Jonna jätti asiantuntijatyön toimistossa ja nauttii nyt ulkoilmasta luksustelttailua tarjoavana yrittäjänä

  Työpäivä on täydessä vauhdissa. Hommat sujuvat rutiinilla, mutta tunnet jatkuvasti pientä motivaation puutetta. Katselet ulos ikkunasta ja haaveilet aivan toisenlaisesta työpäivästä. Kuulostaako tutulta? Näin koki myös Jonna Heinonen, joka uskaltautui toteuttamaan pitkäaikaisen urahaaveensa ja perusti luksustelttailua tarjoavan Telttaillen-yrityksensä! Luonnosta ja retkeilystä aina nauttinut Heinonen ammensi nuorempana näihin liittyen kokemuksia muun muassa vaellusriparilla, eräopaskoulutuksessa ja reppureissulla Oseaniassa. Tämän jälkeen opiskelut ja…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Yrittäjyyden alkutaipaleella

  Kulunut vuosi on mullistanut elämäni. Lyhyessä ajassa olen kulkenut taipaleen tavallisesta toimistotyöntekijästä opiskelijaksi ja kevytyrittäjyyden kautta yrittäjyyden polulle. Sellainen minä aina olen: Pohdin ja punnitsen asioita tarkoin, mutta kun jokin juttu tuntuu omalta ja oikealta, tartun tuumasta toimeen saman tien. Luonnosta voimaa ja koulutuksesta vauhtia uudelle alalle Viime vuoden lokakuussa hain mukaan Kiljavan opistolla järjestettävään luontomatkailun ohjelmapalvelu- ja tapahtumatuottajan koulutukseen,…

  Lue lisää