Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

Löysin itsevarmuuteni yrittäjänä, kun tajusin, etten voi tavoitella samaan aikaan menestystä ja muiden hyväksyntää

artikkelikuva-jonna-joutsen

Olen hypännyt elämässäni kaksi kertaa täysin tuntemattomaan. Ensimmäinen hypyn tein 19-vuotiaana muuttaessani pikkukaupungista Helsinkiin työskennelläkseni media-alalla, toisen puolestaan silloin kun jätin vakityöt työskennelläkseni toiminimiyrittäjänä vuonna 2019. Epäonnistumisen pelko oli pahin painajaiseni.

Molemmat kerrat ovat vaatineet hurjasti rohkeutta ja itsensä voittamista. Matkani ei ole ollut helppo, sillä olen entinen koulukiusattu, joka on kamppaillut vuosia valtavan epävarmuuden kanssa.

Tällä taustalla media-alalla luoviminen ole mikään helpoin pala, sillä esillä oleminen vaatii karismaa, päämäärätietoisuutta sekä kovaa nahkaa. Syvälle sieluun iskevä kommentti voi kilahtaa inboxiin koska vaan, ja niiden kanssa on vain opittava elämään.

Vaikka tiesin alan pelin hengen etukäteen, yrittäjyyden rankkuus yllätti silti.

Yksinyrittäjänä olet täysin omillasi. Kukaan ei puhu puolestasi tai tuo tilaisuuksia luoksesi, vaan etenkin alussa sinun itsesi on oltava aktiivinen. Sana Ei tulee kaikille tutuksi, vaikka sitä ei menestystarinoissa aina mainitakaan. Itse koen myös, että jouduin ikään kuin rakentamaan omaa ammatillista uskottavuuttani uudelleen.

Vaikka tiedostin edellä mainitut asiat etukäteen, itsevarmuuteni tuntui taantuvan radikaalisti yrittäjyyden alkuvaiheissa. Pahimpia olivat hetket, jolloin jouduin kertomaan osaamisestani uusille potentiaalisille yhteistyökumppaneille. Tunsin itseni usein kouluesitelmää pitäväksi neljätoistavuotiaaksi, joka sönköttää naama punaisena luokan edessä opettajan muljautellessa silmiään ja luokan nauraessa.

Ihmiselle, joka elää ja hengittää työtään, ajatus luovuttamisesta on täysi painajainen. Koin lähes lamaannuttavaa epäonnistumisen pelkoa, stressasin tulevaisuuttani, valvoin öitä ja pohdin jatkuvasti, mitä muut ihmiset sanoisivat töistäni ja somesisällöistäni.

Oloni tuntui usein siltä kuin jokainen entinen kollega seuraisi tekemisiäni silmä kovana. Siitä huolimatta, että olen kirjoittanut kolumneja, luotsannut omaa podcast-sarjaa ja saanut upeita sosiaalisen median yhteistyökumppaneita, olin aivan varma, että ihmiset puhuisivat keskenään, että eihän siitä Jonnan räpeltämisestä mitään tullut.

Lopulta ymmärsin, että en tulisi koskaan saamaan ihmisiltä yksimielistä arvostusta. Osa ihmisistä rakastaa muiden parjaamista, ja heidän hyväksyntäänsä ei voi koskaan voittaa, tekipä itse mitä tahansa. On siis parempi seurata vain ja ainoastaan omia unelmiaan – ja tehdä parhaansa.

Löysin oman vahvuuteni, kun ymmärsin, että en voi tavoitella menestystä ja miellyttää kaikkia samaan aikaan. Aloin listaamaan onnistumisiani paperille, ja kun näin, että homma todellakin etenee toivomaani suuntaan, opin olemaan itsestäni ylpeä.

Oivalsin myös että kun kulkee itse kohti unelmiaan pystypäin, muutkin ihmiset alkavat uskoa sinuun. Sillä, kuinka suhtautuu itseensä, on siis todella merkitystä.

Voima herättää myös aina vastavoimaa. Siinä missä ilkeä somekommentti saattoi ennen satuttaa, nykyään tiedän sen olevan merkki siitä, että tekemäni sisältö resonoi ja teen asioita oikein.

Yrittäjyyden myötä olen siis joutunut käsittelemään pahimman kauhuni eli massiivisen epäonnistumisen pelon. Yrittäjyyden myötä ymmärsin myös, että ulkopuolisten ihmisten arvostus oli ollut ennen minulle ihan liian tärkeää.

Tajusin myös, kuinka paljon paljon kouluaikaiset kokemukseni ovat vaikuttaneet itsevarmuuteeni, ja olin peilannut tiedostamatta itseäni liikaa muiden hyväksynnän kautta. Elämäni on siis helpottunut huomattavasti, kun en enää mieti mitä muut sanovat. Nyt kuljen omaa polkuani mieli vapaana.

Olen siis hurjan ylpeä kaikesta tekemästäni työstä sekä käymästäni kasvusta. Olen nykyään paljon kypsempi ihminen, ja ennen kaikkea arvostan itseäni aivan eri tavalla kuin ennen.

Vähemmälläkin olisin voinut toki päästä. Jälkiviisaus on turhaa, mutta henkisesti helpompaa olisi ollut rakentaa omaa unelmaa hiljalleen palkkatöiden ohella. Yrittäyyttä voi toteuttaa myös yöuniaan menettämättä.

Rohkaisenkin kaikkia seuraamaan omia unelmiaan, tapahtuipa matka niitä kohti sitten kertarytinällä itseni tavoin tai vähän pienemmin askelin.

Kirjoittaja Jonna Joutsen on sisällön ammattilainen, juontaja, toimittaja, puhuja, somevaikuttaja sekä media-alan yrittäjä, joka uskoo itsensä kehittämiseen, empatiaan sekä rohkeuteen.

Keskiviikkona 17.11. klo 18 Jonna Joutsen puhuu yrittäjille rohkeudesta UKKO.fin Instagramissa. Nähdään livessä tilillä @ukko.fi.

Lue myös

Annina kipuili yrityksensä keulakuvana olemista, mutta sitten uskaltamisesta seurasi tuhansien kiitosten vyöry

Jonna jätti asiantuntijatyön toimistossa ja nauttii nyt ulkoilmasta luksustelttailua tarjoavana yrittäjänä

Sako sai samaan aikaan lähtöpassit kahdesta palkkatyöstä, mutta luova yrittäjyys paikkasi lopulta kaiken – ”saan tehdä mitä haluan”

Itsenäiset yrittäjät saivat oman patsaan Kansalaistorille: ”Patsas kuvastaa yrittäjyyden murrosta ja työelämän monimuotoisuutta”

Muita artikkeleita aiheesta Kaupalliset yhteistyöt: