Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

Rakennusmestari Eero Mononen, 72, löysi kevytyrittäjyydestä toimivan ratkaisun – ”hyvän rakentamisen tavoite on yhteinen”

EeroMononen.3

Outokumpulaisella rakennusmestarilla Eero Monosella riittää työtä rakennustyön valvonnassa. Eläkkeelläkin on mukava jatkaa työntekoa kevytyrittäjänä, kun voi keskittyä siihen, mitä parhaiten osaa ja paperiasiatkin hoituvat vaivattomasti.

Mononen, 72, näkee työnsä jäljen kaikkiaan noin 500 kohteessa, valtaosan niistä Joensuun seudulla. Yli 50 työvuoden aikana hän on ehtinyt olla monessa mukana.

”Jo 10-vuotiaana olin kirvesmiehenä toimineen isän mukana työmailla. Myös ukki oli moniosaava kirvesmies, kiinnostus alaan tuli perintönä.”

Joensuun teknillisestä oppilaitoksesta vuonna 1972 valmistunut rakennusmestari pestattiin heti yhteen maakunnan merkittävimmistä rakennusfirmoista. S.A. Tervolla ura eteni 10 vuoden aikana aloittavasta työnjohtajasta nuoremmaksi, vanhemmaksi, vastaavaksi ja lopulta työmaainsinööriksi.

Työnantaja vaihtui ja ura eteni tehtävästä toiseen, työpäällikkönä Rakennus Ruolasta Lujatekiin ja fuusion myötä Lujataloon. Vuonna 2007 Lujatalon Joensuun toimiston aluepäällikkönä työskennellyt mies jäi kuitenkin vaimonsa vaikean sairauden vuoksi omaishoitajaksi. Puoliso kuoli muutaman kuukauden kuluttua.

”Huomasin olevani tyhjiössä, piti suunnitella työelämään paluuta.”

Mononen halusi muutoksen työsaralla. Rakennusliikkeiden elämää oli tullut nähtyä, joten hän aloitti pöydän toisella laidalla: rakennuttamiskonsulttitoimistossa rakennuttamis- ja valvontatehtävissä.

”Katsotaan työmaata eri näkökulmista, mutta hyvän rakentamisen tavoite on yhteinen”

Kokemuksen hyödyntäminen tuntuu hyvältä

Palkkatöistä Mononen eläköityi noin kymmenen vuotta sitten. Työintoa riitti edelleen, joten hän jatkoi rakennuttamis- ja valvontatöitä kahden eri isännöintitoimiston kautta, toimeksiantajina pääasiassa peruskorjaustarpeessa olevia asunto-osakeyhtiöitä.

”Ilman säännöllistä työaikaa, toimeksianto kerrallaan sopien.”

Viime vuodenvaihteesta alkaen Mononen on käyttänyt UKKO.fi-palvelua, mikä on osoittautunut toimivaksi ratkaisuksi. Tarvitsee vain pitää huoli omista töistään ja aikaseurannasta, kaikkeen muuhun on saanut opastuksen. Tietää esimerkiksi, että alvit on laskutettu oikein, ja verottajaa varten on kaikki kunnossa.

Eero Mononen on kevytyrittäjä

Eero Mononen haluaa vielä eläkepäivinäänkin palvella yhteiskuntaa hyödyntämällä pitkää rakennusalan kokemustaan.

Mikä sitten saa miehen vielä innostumaan työnteosta? Vastaus on sama kuin puoli vuosisataa sitten.

”Rakkaus alaan. Varmaan pärjäisin muutenkin, mutta tuntuu hyvältä antaa käyttöön työuran aikana kertynyt osaaminen.”

Vuosikymmenet alalla ovat tuoneet laajat verkostot, joten markkinoida ei tarvitse. Sana kiirii ja esimerkiksi Outokummun taloyhtiöt ovat vuorotellen pyytäneet asiantuntijaa apuun. Valvonnan lisäksi koko hankkeen läpivientiin: alkaen korjaustarpeen selvittelystä suunnittelunohjaukseen sekä urakkakilpailun ja -valinnan jälkeen itse rakentamisen toteuttamisen valvotaan ja ohjaukseen.

”Omassa 75 asunnon taloyhtiössäkin on tehty peruskorjauksia liki miljoonan euron edestä viime vuosikymmenen aikana. Viemärisukitusten jälkeen kaikki alkaa olla läpikäyty.”

Terveys ja kiinnostuksen kipinä ratkaisee

Korjausvelkaa riittää, työ ei lopu. Mononen ei mieti kuinka kauan työntekoa jatkaa, ja missä laajuudessa. Terveys ratkaisee, ja kiinnostuksen kipinä.

Tekemisen puutteessa ei töitä tarvitse etsiä. Elämänkumppaniksi löytyi vastaavassa tilanteessa ollut leskirouva, jonka kanssa on remontoitu sekä kerrostaloasuntoa että rintamamiestaloa ja mökkiä.
Myös harrastukset löytyvät samalta alalta, evankelisluterilaisen seurakunnan suojissa. Mononen toimii Kuusjärven kirkon korjaustoimikunnan puheenjohtajana. Vanhan arvorakennuksen kunnostaminen on kunniatehtävä.

Eero Mononen on kevytyrittäjä

Julkisivuremontin suunnittelu alkaa aina kohteeseen tutustumisella. Perehdytään käytettävissä oleviin dokumentteihin, laaditan korjaustarveselvitys, korjausehdotelma ja sille alustava hankekustannusarvio. Hankkeen vireillepanopäätöksen jälkeen alkaa suunnittelu, urakkakilpailutus ja rakennushankkeen toteutusvaiheet.

Työuran aikana on saanut aitiopaikalta seurata koko rakentamisen toimialaa ja muutoksia käytänteissä. Korjausvelkaa on paljon, alkuperäiset suunnitelmat ja muut dokumentit ovat usein kadonneet. Viime hädässä joudutaan turvautumaan rakennusvalvontatoimiston arkistoon, ja sieltäkään ei yleensä löydy kuin pääpiirustukset.

”Korjausvelan kasvu on aivan järkyttävää. Ilmeisesti ilmastonmuutos on totta, ja se jouduttaa rakenteiden vaurioitumista.”

Rakennusmestari on havainnut, että asioita on myös tehty väärin. Valvonta ei aina ole ollut riittävää, eikä osaaminenkaan. Valitettavan usein joudutaan korjaamaan rakennusvirheitä.

Normaali käytön ja ajan aiheuttama kuluminenkin pitäisi osata ennakoida. Taloyhtiöissä tärkeää on tehdä pitkän tähtäimen korjaus- ja kunnossapitosuunnitelmat, ja pitää kiinni myös niiden toteutumisesta ajallaan.

”Asunto-osakeyhtiölain edellyttämä korjausten suunnittelu on toki monessa taloyhtiössä otettu hyvin huomioon. Mittavasta omaisuudesta halutaan pitää hyvää huolta.”

Teksti ja kuvat: Riitta Mikkonen

Lue myös

Näyttelijä Hannele Lauri on UKKO.fin tuore kevytyrittäjä: Osaamistaan ei saa myydä liian halvalla, eikä toisaalta saa olla ylihintainen

Marja-Liisa puhui UKKO-yrittäjyydestä kriittisessä A-studiossa – soitimme perään ja kirjoitimme yrittäjätarinan, jossa syyt ja seuraukset on helppo ymmärtää

Jonna jätti asiantuntijatyön toimistossa ja nauttii nyt ulkoilmasta luksustelttailua tarjoavana yrittäjänä

Sako sai samaan aikaan lähtöpassit kahdesta palkkatyöstä, mutta luova yrittäjyys paikkasi lopulta kaiken – ”saan tehdä mitä haluan”

Tilaa Yrittäjyyskoulun suosituimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi

  Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

  • Yrittäjätarinat Matilda Komulainen teki lahjakkuudestaan osa-aikaisen työn

   Olen Matilda Komulainen, 19-vuotias juuri lukiosta ylioppilaaksi valmistunut nuori nainen Lahdesta. Mitä teet? Toteutan kaupallisia yhteistöitä pääosin Instagramissa erilaisten yrityksien kanssa. Lisäksi suoritan valokuvauskurssia, joka avaa minulle ovet valokuvaajan ammattiin. Miten päädyit kevytyrittäjäksi? Olen aina ollut luova ja omasta mielestä lahjakas – etenkin tässä valokuvausjutussa. Tykkään tehdä asioita itse ja toteuttaa niitä haluamallani tavalla. Olen panostanut aina kuviini, jotka ensi…

   Lue lisää
  • Yrittäjätarinat Tiina Käpylä on tuottaja, joka on päässyt pitkälle olemalla rohkea ja sanomalla kyllä

   Tiina Käpylä, 39-vuotias filosofian tohtori. Väittelin joulukuussa 2018 musiikkitieteen oppiaineesta Turun yliopistolta. Minulla on korkeakoulutuksen lisäksi kaksi ammattitutkintoa, artesaani ja yrittäjän ammattitutkinto. Mitä teet? Teen aika paljon tuottajan töitä. Tuotan tutkimusaineistoja erilaisiin tarpeisiin. Tuotan tapahtumia, näyttelyitä ja sisältöjä hyvin laajalla aiheskaalalla. Toinen tärkeä osa-alue on tietokirjoittaminen. Koulutukseni myötä olen erikoistunut populaarimusiikkiin. Olen kuitenkin ihmisenä sellainen perusutelias tyyppi. Koska olen kiinnostunut…

   Lue lisää
  • Yrittäjätarinat Heikki sai perhevapaalla kipinän yrittäjyyteen: "Enemmän minua kaduttaisi jos en nyt perustaisi omaa yritystä ja kokeilisi"

   Olen Heikki Räisänen, 36-vuotias valokuvaaja ja videotuottaja yrityksessä nimeltä Ræven Visual. Toimin Turussa ja teen työkeikkoja ympäri Suomea. Minulla on ylempi korkeakoulututkinto kaupalliselta alalta ja olen työskennellyt useiden suuryritysten viestintäosastoilla valmistumiseni jälkeen. Vuosi vuodelta sain sisällytettyä valokuvausharrastustani yhä enemmän oikeisiin työtehtäviini ja aloin myös tehdä videoita. Kevytyrittäjyys on matalan kynnyksen vaihtoehto Kevytyrittäjäksi päädyin lopulta erityisesti kahdesta syystä: ensinnäkin aloin uskoa,…

   Lue lisää