Arvioitu lukuaika: 1 minuutti

Viikon kevytyrittäjä Jarno Sutinen suunnittelee graafiset työt asiakkaan etu mielessä

Profiili-jarno-sutinen

Kuka olet?

Olen Jarno Sutinen, Kuopiosta kotoisin oleva, maailmalle lähtenyt savolainen, joka etsii jatkuvasti uusia haasteita.

Nyt olen opiskelija ja valmistun keväällä graafiseksi suunnittelijaksi Prahassa. Neljä vuotta Tsekin huikeassa pääkaupungissa viettäneenä olen kohta valmis astumaan täysipäiväiseen työn tekemiseen, mutta tulevaisuuden tie on auki mahdollisuuksineen. Ikää minulle on kertynyt 30 auringonkierrosta, mutta se ei ole lopettanut poltetta nähdä ja kokea niin paljon kuin pystyn – päinvastoin.

Mitä teet?

Kuten jo sanoinkin, niin opiskelen, mutta kouluni antamat mahdollisuudet ovat vieneet jo minut pitkälle suunnittelun maailman ja alan pikkuhiljaa ymmärtää oman osani visuaalisen viestinnän maailmassa ja siihen panostamalla voin vaikuttaa moneen asiaan. Suunnittelu on avainsana. Tulevaisuuden miettiminen ja asiakkaiden sekä heidän etujen palveleminen ovat etusijalla, oli kyse millaisesta suunnittelusta tahansa.

Miten päädyit kevytyrittäjäksi?

UKKO.fi mahdollisti toimintani pienyrittäjänä harjoittelujaksoni jälkeen. Tein silloin suunnitelmia firmalle, jossa suoritin harjoitteluni. Yllätyin palvelun helppoudesta ja näin opiskelijana on aika tärkeää, että kaikki toimii nopeasti, ja että voi tienata hieman opiskelujen ohessa ilman suurempia ongelmia.

Millainen on tavallinen työpäiväsi?

Tällä hetkellä työpäiväni muodostuu tehtävistä, jotka asiakas ilmoittaa minulle. Teen tehtävät tiettyyn aikarajaan mennessä, mutta voin silti muodostaa työpäiväni, kuten haluan.

En ole kovin hyvä tekemään töitä kahdeksasta neljään, joten tämä asettelu on minulle huomattavasti parempi. Töitä kyllä riittää, mutta suunnittelu vaatii aina omat huokaisutaukonsa. Mutta välillä taas inspiraatio saattaa pitää minut kiinni tekemisessä useamman päivän putkeen.

Mikä on hienointa omassa työssäsi?

Työssäni on hienointa tuottaa asiakkaille suunnitteluja, jotka palvelevat heidän tarvettaan mahdollisimman hyvin. Hienoa on myös onnistua haastavissa tehtävissä ja löytää uusia ratkaisuja ongelmiin, joita minulle annetaan ratkaistavaksi.

Missä haluaisit kehittää itseäsi?

Omassa tekemisessäni. Pyrin olemaan yhä parempi ja tehokkaampi. Ala vaatii jatkuvaa tietoa siitä, mitä huomenna tapahtuu ja tärkeää on se, miten onnistun huomioimaan sen suunnitelmissani.

Terveisiä ja vinkkejä muille kevytyrittäjille?

Tsemppiä! Yrittäminen on välillä vaikeaa, mutta kova työ ja oma osaaminen sekä itseluottamus omaan tekemiseen vie varmasti pitkälle!

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

 • Yrittäjätarinat Yrittäjätarina: Hellevi Karppinen oikolukee ja tuottaa tekstejä

  Kuka olet ja mitä teet työksesi? Olen Hellevi Karppinen, 54-vuotias entinen äidinkielen opettaja Rovaniemeltä. Teen toiminimellä Kielikeino ”tekstiduunia” eli erilaisia töitä suomen kielen ja kirjallisuuden parissa, esimerkiksi kielentarkistusta, editointia, sisällöntuottoa ja kustannustoimitusta. Kutsun itseäni mielelläni tekstityöläiseksi. Palvelen kaikkia kirjoittajia. Asiakkaina on ollut yrittäjiä, harrastajakirjoittajia, kirjailijoita, tutkijoita, opiskelijoita, kustantamoja, käännöstoimistoja ja mainostoimistoja. Miten päädyit yrittäjäksi? Jäin pois työelämästä tapaturman vuoksi v. 2015…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Tea Sirén on englannin kielen ammattilainen, joka työllistää itsensä taidollaan

  Kuka olet? Olen Tea, 26-vuotias englannin kielen taitaja. Koulutukseltani olen filosofian maisteri ja englannin opettaja; lisäksi olen eläinrakas, liikunnasta nautiskelija ja elokuvafriikki. Mitä teet? Olen tehnyt UKKO.fi:n kautta suomi–englanti-käännöstöitä muun muassa muotialan yritykselle. Opetan myös englantia yksityisesti kaikille eri ikäisille, jotka haluavat syystä tai toisesta ekstrapreppausta. Opetan esimerkiksi aikuisia, jotka haluavat parantaa englantiaan työelämää varten ja nuoria, jotka reenaavat yo-…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Satun yrittäjätarina: Kestävää hyvinvointia rakentamassa

  Nuorena rakensin elämääni kuten 80- ja 90-luvuilla tehtiin: yliopistoon ja sieltä uraputkeen. Vapauden kaipuuni vei kuitenkin pian voiton ja perustin ensimmäisen yritykseni vuonna 2001 (osakeyhtiön osakkuus, 1/3-osuudella). Lieneekö ollut se kuuluisa keski-iän kriisi, joka käynnisti vakavan itsetutkiskelun, joka johti vuonna 2014 osakuudestani luopumiseen, avioeroon ja uuden opiskeluun (mm. geronomi AMK). Halusin käyttää loppuelämäni johonkin merkitykselliseen, mutta en tiennyt vielä miten.…

  Lue lisää