Viikon kevytyrittäjä Jarno Sutinen suunnittelee graafiset työt asiakkaan etu mielessä

Arvioitu lukuaika: 1 minuutti

Profiili-jarno-sutinen

Kuka olet?

Olen Jarno Sutinen, Kuopiosta kotoisin oleva, maailmalle lähtenyt savolainen, joka etsii jatkuvasti uusia haasteita.

Nyt olen opiskelija ja valmistun keväällä graafiseksi suunnittelijaksi Prahassa. Neljä vuotta Tsekin huikeassa pääkaupungissa viettäneenä olen kohta valmis astumaan täysipäiväiseen työn tekemiseen, mutta tulevaisuuden tie on auki mahdollisuuksineen. Ikää minulle on kertynyt 30 auringonkierrosta, mutta se ei ole lopettanut poltetta nähdä ja kokea niin paljon kuin pystyn – päinvastoin.

Mitä teet?

Kuten jo sanoinkin, niin opiskelen, mutta kouluni antamat mahdollisuudet ovat vieneet jo minut pitkälle suunnittelun maailman ja alan pikkuhiljaa ymmärtää oman osani visuaalisen viestinnän maailmassa ja siihen panostamalla voin vaikuttaa moneen asiaan. Suunnittelu on avainsana. Tulevaisuuden miettiminen ja asiakkaiden sekä heidän etujen palveleminen ovat etusijalla, oli kyse millaisesta suunnittelusta tahansa.

Miten päädyit kevytyrittäjäksi?

UKKO.fi mahdollisti toimintani pienyrittäjänä harjoittelujaksoni jälkeen. Tein silloin suunnitelmia firmalle, jossa suoritin harjoitteluni. Yllätyin palvelun helppoudesta ja näin opiskelijana on aika tärkeää, että kaikki toimii nopeasti, ja että voi tienata hieman opiskelujen ohessa ilman suurempia ongelmia.

Millainen on tavallinen työpäiväsi?

Tällä hetkellä työpäiväni muodostuu tehtävistä, jotka asiakas ilmoittaa minulle. Teen tehtävät tiettyyn aikarajaan mennessä, mutta voin silti muodostaa työpäiväni, kuten haluan.

En ole kovin hyvä tekemään töitä kahdeksasta neljään, joten tämä asettelu on minulle huomattavasti parempi. Töitä kyllä riittää, mutta suunnittelu vaatii aina omat huokaisutaukonsa. Mutta välillä taas inspiraatio saattaa pitää minut kiinni tekemisessä useamman päivän putkeen.

Mikä on hienointa omassa työssäsi?

Työssäni on hienointa tuottaa asiakkaille suunnitteluja, jotka palvelevat heidän tarvettaan mahdollisimman hyvin. Hienoa on myös onnistua haastavissa tehtävissä ja löytää uusia ratkaisuja ongelmiin, joita minulle annetaan ratkaistavaksi.

Missä haluaisit kehittää itseäsi?

Omassa tekemisessäni. Pyrin olemaan yhä parempi ja tehokkaampi. Ala vaatii jatkuvaa tietoa siitä, mitä huomenna tapahtuu ja tärkeää on se, miten onnistun huomioimaan sen suunnitelmissani.

Terveisiä ja vinkkejä muille kevytyrittäjille?

Tsemppiä! Yrittäminen on välillä vaikeaa, mutta kova työ ja oma osaaminen sekä itseluottamus omaan tekemiseen vie varmasti pitkälle!

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

 • Yrittäjätarinat Luovan alan yrittäjä Nina Laitiala muuttaa pakettiautoon ja saa muutkin tavoittelemaan omia unelmiaan

  Nina Laitiala haluaa löytää merkityksen ja ilon kaikesta tekemästään. Siksi hän tekee luovaa työtä, jossa jokainen tehtävä inspiroi ja vie kohti omia tavoitteita. Vapaa-ajallaan hän rakentaa itselleen pakettiautoon liikkuvaa kotia. Viime kesänä Nina Laitiala irtisanoi asuntonsa ja muutti telttaan. Suomen kesä, seikkailunhalu ja kaipuu luontoon saivat Ninan tekemään ratkaisun, joka monelle muulle olisi tuntunut mahdottomalta. Nyt työn alla on jo…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Satun yrittäjätarina: Kestävää hyvinvointia rakentamassa

  Nuorena rakensin elämääni kuten 80- ja 90-luvuilla tehtiin: yliopistoon ja sieltä uraputkeen. Vapauden kaipuuni vei kuitenkin pian voiton ja perustin ensimmäisen yritykseni vuonna 2001 (osakeyhtiön osakkuus, 1/3-osuudella). Lieneekö ollut se kuuluisa keski-iän kriisi, joka käynnisti vakavan itsetutkiskelun, joka johti vuonna 2014 osakuudestani luopumiseen, avioeroon ja uuden opiskeluun (mm. geronomi AMK). Halusin käyttää loppuelämäni johonkin merkitykselliseen, mutta en tiennyt vielä miten.…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Kuukauden yrittäjämme Terhi Lahti on markkinoinnin monitaituri

  Kuka olet ja mitä teet työksesi? Olen Terhi Lahti, 35-vuotias Kalliossa asuva yksinyrittäjä. Yritykseni Heartive Marketing tarjoaa erilaisia markkinoinnin palveluja. Suurin osa työajastani kuluu tuottaessa sisältöä asiakkaiden sosiaaliseen mediaan ja muihin markkinointikanaviin. Teen myös monipuolisesti muita markkinointitöitä, kuten tuotan markkinointimateriaaleja ja sparrailen asiakkaitani markkinoinnin kokonaisuuden suunnittelussa. Miten päädyit yrittäjäksi? Ajattelin aina ennen, että minusta ei tule koskaan yrittäjää. Mieleen oli…

  Lue lisää