Arvioitu lukuaika: 6 minuuttia

Vili-koira on vaikuttaja ja toiminimiyrittäjä: “Kaduttaa, etten aloittanut someyritystä jo pentuna”

yrittajakoira-vilithehavanese

Touhukas havannankoira Vili on koiravaikuttaja – ala, jota Suomessa ei vielä toistaiseksi tunneta kovinkaan hyvin. Hän tekee sosiaalisessa mediassa kaupallisia yhteistöitä omalla toiminimellään omistajansa Emilian avustuksella.

Vilillä on oma Instagram-tili vilithehavanese. Hänen yhteistyökumppaneihinsa kuuluu niin suuria yrityksiä kuin pienyrittäjiä, ja heiltä hän edellyttää positiivisuutta sekä pientä hiilitassunjälkeä.

Kiinnostaako sinua somevaikuttaminen? Lue lisää täältä: Saitko yhteistyöpyynnön? Näin otat sen helposti vastaan!

Hei Vili, kerro tähän alkuun vähän itsestäsi!

Olen todellinen energiapakkaus, ja siksi minua luullaankin usein pennuksi. Täytän kuitenkin kohta (2. huhtikuuta) viisi vuotta.

Rakastan pallopelejä ja lempiherkkuni porkkanan popsimista! Lempileluni on violetti Mr. Octobuddy, jonka kanssa teen kaiken yhdessä. Annan Octobuddyn myös juoda vesikupistani, ja siksi se joutuu aina pyykkinarulle kuivattelemaan.

Perheeseeni kuuluu ihmisvanhempani Daniel ja Emilia. Olisin toiminut heidän sulhaspoikanaan viime syksynä, mutta maistraatti ei päästänyt minua sisään.

Daniel on kiva, koska hän päästää minut sohvalle ja opettelee yhdessä kanssani uusia temppuja! Emilia taas toimii someassistenttinani ja managerinani. Rakastan molempia yhtä paljon, vaikka Emilia onkin minun virallinen omistajani.

Millaista on olla yrittäjänä toimiva koira?

Uskomatonta! Ja niin muutkin ajattelevat. Olen useamman kerran hämmästyttänyt niin verottajaa kuin monia muita tahoja soittamalla ja kertomalla, että olen koiravaikuttaja. Kerran soitin Verottajalle kysyäksi PR-lahjaksi saatujen herkkujen verotuksesta, ja virkailijalla lähti koko homma käpälästä.

Vaikuttajamarkkinointi on ammattimaistunut viime vuosina, mutta ammattimaisia koiravaikuttajia ei vielä Suomen markkinoilla tunneta kovin hyvin. Joskus minun työtäni vähätellään höpölöpö-leikkimisenä, mutta managerini on skarppina huomauttamassa lemmikkialan olevan lähes miljardin arvoinen ala jo pelkästään Suomessa.

Minulla on ollut yrittäjän luonne aina. Olen ilmeisesti perinyt sen omistajaltani, joka on markkinoinnin ammattilainen. Koska hän on mielestäni maailman tylsin ihminen ja minun täysi vastakohta, päätimme laittaa hynttyyt yhteen!

Vilin talviposeeraus

Reilu 1,5 vuotta sitten perustin oman sometilin Instagramiin jakaakseni iloa koko maailmalle.

Löysin somesta pian paljon uusia kavereita ja faneja. Huomasin, että minähän voin tehdä sisältöä yrityksille, joiden tuotteita rakastan jo ennestään! Nostin alkuun yhteistyöpalkkioita palkkana, mutta tulevaisuudet ideat toiminnan laajentamiselle johtivat oman toiminimen perustamiseen.

Pääsääntöisesti teen kaupallisia yhteistöitä sosiaalisessa mediassa. Tuotan sisältöä myös suoraan yrityksien tarpeeseen esim. myymällä valokuvien käyttöoikeuksia. Lisäksi olen perustanut Pennuntai-nimisen koirayhteisön, jonka ohella toimii verkossa minun blogini. Yhteisö auttaa somekoiria löytämään toisensa, sekä järjestää tapahtumia “pennuntaibileitä” tulevaisuudessa.

Managerini on hakenut minulle rooleja mainoksiin ja TV-tuotantoihin, mutta vielä ei ole tärpännyt!

Vielä en tunne muita toiminimikoiria – mutta tunnen kyllä erään Topi-koiran, jolla on oma osakeyhtiö. Haluan kuitenkin olla tukemassa uusia koirayrittäjiä, ja suunnitelmissa onkin kirjoittaa Koiravaikuttajan Käsikirja lähitulevaisuudessa.

Lue lisää vaikuttajamarkkinoinnista: Vloggaaja-vaikuttajat ovat Youtuben seurattuja staroja

Mitä tavallisiin päiviisi tai viikkoihisi yrittäjänä kuuluu?

Omat tassuni ovat liian isot tietokoneen näpyttelemiseen, joten managerini hoitaa kaikki sähköpostit, yhteistyöneuvottelut ja sisältöjen tuottamisen. Minun tehtäväkseni jää omana ihanana itsenäni oleminen kameran edessä, elämäni esittely videoille ja verkostoituminen muiden koirakaverien kanssa.

Yleensä minusta kuvataan lyhyitä videoita puhelimella päivittäin. Lisäksi kerran viikossa on yhdet isommat kuvaukset ja minulle lähetettyjen pakettien avaamista.

Olen mukana myös tapaamisissa. Viimeksi kun kävimme näyttäytymässä yhteistyökumppanin tiloissa, päätin näyttää merkkaustaitoni liiketilan hyllyn kulmaan ennen kuin kukaan kerkesi “koiraa” sanoa.

Minulle tärkeitä arvoja ovat pieni hiilitassunjälki, yhteisöllisyys ja positiivisuus.

Nämä yhdistyvät myös yhteistyökumppaneissani, jotka vaihtelevat aina isoista pörssiyhtiöistä sivutoimisiin pienyrittäjiin. Jos yrityksen palvelu ei saa häntää heilumaan tai kuolaa valumaan poskelle niin se ei ole minulle oikea valinta.

Vili Nuuksiossa

En myy mainostilaa fiidistäni, vaan teen tarkoin harkittua vaikuttajatyötä, joten yhteistyöpyyntöjä tulee ohitettua enemmän kuin koiria ulkona. Voisi kuvitella, että teen yhteistöitä vain lemmikkialan yritysten kanssa, mutta minulla on tapana ajatella boksin ulkopuolelta.

Siksi olen saanut yhteistöitä muun muassa kotimaisen kuvatuotteiden valmistajan ja UKKO.fin kanssa!

Managerini vastaa kuvauksen ideasta, lokaatiosta ja järjestelystä. Kuvaussetit rakennetaan minulle valmiiksi ja minun täytyy vain saapua paikalle ja väläyttää muutama hymy kameralle. Tilannetta voisi verrata temppujen harjoitteluun ja namipalkkakin on yhtä hyvä. Ulkona saa parhaat kuvat kesäisin, mutta minulla on kotona oma studio taustakankaineen ja parrasvaloineen.

Joskus kamera on liian hidas eikä saa mahtavaa luonnettani ikuistettua ilman tärähtänyttä kuvaa. Aina kannattaa kuitenkin yrittää!

Vapaa-ajallani tykkään sisustaa kotia: etsin joka päivä uudet paikat lattialta kaikille leluilleni. Ulkoilen ja tapaan kavereita koirapuistossa. Kesäisin käymme yleensä Nuuksiossa päivävaelluksella. Olen niin energinen, että jaksan juosta hurjaa vauhtia vielä 10km jälkeenkin.

Lisäksi minulla on menossa projekti kaivaa petini läpi Kiinaan – en ole kuitenkaan päässyt vielä pedin pohjasta pidemmälle vaikka kuinka kauhoin tassuillani. Pidän myös päiväunista ja autan Danielia opiskeluissa.

Koetko aina olleesi linssilude?

Jos linssiluteeksi lasketaan se, että työnnän kuononi suoraan kameran linssiin kiinni niin kyllä! Kuulemma olen usein liiankin lähellä. On hyvä kuitenkin muistaa, että kuvaan aitoa koiran arkea eli kaiken ei tarvitse olla niin justiinsa.

Varsinkin päivittäiset videot kuvana niin sanotusti “on the go” sitä mukaan, kun sattuu ja tapahtuu. Koska en osaa puhua kameralle on minun oikeasti näytettävä mitä olen tekemässä. Joskus joku yrittää salakuvata minua, mutta olen kyllä aina vaatimassa namipalkkani näissä tilanteissa.

Mikä on mielestäsi parasta yrittäjyydessä?

Se, että voi valita omat työaikansa ja projektit, joihin haluaa osallistua. En suinkaan tee yhteistyötä kaikkien kanssa vaan minulle yrittäjänä tärkeintä ovat seuraajani. He eivät ehkä maksa minulle, mutta heidän vuokseen tätä tehdään!

On ihana saada tukea, tsemppiä ja kivoja viestejä päivittäin. Pääsen positiivisuuden jakamisen lisäksi auttamaan ihmisiä suosittelemalla parhaita tuotteita ja palveluita.

Luun muotoisia koirankeksejä

Sen sijaan verotus- ja muut talousasiat tuntuvat aika tylsiltä. Minä en niistä itse oikein ymmärrä mitään, mutta managerini on sanonut, ettei esimerkiksi kuitteja saa missään nimessä syödä tai repiä. Koiravaikuttajana saa olla myös todella tarkkana, että faktat ovat oikein ja ennen kaikkea toiminnan täytyy olla läpinäkyvää.

Säännöt eivät ole hankalia, mutta ne täytyy muistaa myös silloin, kuin oikein innostuu jostain ja haluaisi jo ryhtyä toimimaan. Tulot ovat alkuun kovin epäsäännölliset, mutta toisaalta mahdollisuus luoda jotain omaa ja uutta on sen riskin arvoista!

Millaisia tulevaisuuden näkymiä sinulla on?

Yrittäjänä minulla on tarkoitus palkata ensimmäinen assistenttiharjoittelija tänä vuonna. Lisäksi en malta odottaa, että seuraajamääräni lähtevät entistä suurempaan kasvuun.

Minulla on tällä hetkellä faneja niinkin kaukaa kuin Rio de Janeirosta. Toivonkin tavoittavani uusia koirakavereita ympäri maailmaa!

Haluaisin myös löytää koirana sellaisen äänen, jolla voin ottaa kantaa tärkeisiin asioihin. Ehkä voisin toimia vapaaehtoisena Nälkäpäivän kerääjänä ensi vuonna. Tai ylipäätänsä tehdä enemmän yhteistyötä vapaaehtois- ja hyväntekeväisyysjärjestöjen kanssa.

Mitä haluaisit sanoa muille yrittäjille?

Haluan kannustaa kaikkia seuraamaan omia unelmiaan ja kokeilemaan rohkeasti uutta. Minulle on tärkeää, että jokainen voi olla oma itsensä ja toteuttaa itseään omalla tavalla!

Jokaisessa meissä on vahvuuksia ja heikkouksia. Näyttämällä itsestäni molemmat uskon voivani rohkaista muita yrittäjiä. Keskityn täysillä omaan juttuuni, enkä turhia vertaile itseäni muihin. Minuakin harmittaa joskus, mutta yhdessä meissä on voimaa!

Välillä kaduttaa, etten aloittanut someyritystä jo heti pentuna. Parempi kuitenkin myöhään kuin ei milloinkaan. Ja kaikista tärkeimpänä; uskalla innostua – silloinkin kun pusket ylämäkeä ylös. Kaikkeen kuuluu hyvät ja huonot puolet, mutta on se vaan siistiä tehdä juuri sitä mitä rakastaa!

Löydät Vilin myös somesta!

Klikkaa ja tutustu hänen Instagram-tiliinsä: vilithehavanese

Inspiroidu myös muista vaikuttajana toimivista käyttäjistämme:

Wilma työllistää itsensä luovuudellaan: ”On mahtavaa, kun on vapaus luoda oma työnsä!”

Näyttelijä ja vaikuttajamarkkinoija Monika: ”Lapsuudenhaaveeni toteutui. Saan työskennellä ammatissa, johon olen aina halunnut!”

Eeva Roots on somevaikuttaja ja itseoppinut valokuvaaja

Hei, kevyt- tai toiminimiyrittäjä! Haluamme kuulla sinun tarinasi.

Yrittäjyyskoulu etsii jatkuvasti uusia yrittäjiä haastateltavaksi Yrittäjyyskouluumme. Kerro meille oma tarinasi tai vinkkaa kaverista. Ilmoittaudu mukaan laittamalla sähköpostia: markkinointi@ukko.fi

Haastattelut saavat näkyvyyttä verkkosivuillamme ja UKKO.fi:n sosiaalisen median kanavissa. Lisäksi tarjoamme haastateltaviamme säännöllisesti muille medioille, joten oman tarinan jakaminen kannattaa aina. #ainakannattaayrittaa

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat Y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestäAskarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat: