Katja Lammela on sisustaja-rakentaja, jolla riittää töitä poikkeusaikanakin

Arvioitu lukuaika: 4 minuuttia

viikon-kevytyrittaja-katja-lammela

Kuka olet?

Olen 45-vuotias nainen Pohjoisesta; muutin Tampereelle 2017. Olen moniosaaja, ja takataskussani onkin viisi tutkintoa.

Elämäni rakkaudet ovat aina olleet rakentaminen ja sisustaminen. Näitä asioita teen suurella sydämelläni tänä päivänäkin! Pidän huolta itsestäni kuntoilemalla hyvin suurella volyymilla ja rakastan maastossa kävelemistä sekä pyöräilyä. Rakennushommia tehdessä kunnon on oltava kohdillaan.

Mitä teet?

Olen sekä maalari että sisustussuunnittelija. Teen normaaleja maalauksia, mutta myös erikoispinnoitteita. Sisustan ihmisten koteja ja suunnittelen sisustukset ja värimaailman. Mielelläni tekisin suunnittelutöitä vielä enemmän.

Rakastan efektiseinien tekoa, joista mainittakoon kalkkilaastin ja mikrosementin käyttö. Jokainen työ on yksilöllinen, eikä kukaan voi sanoa sinun tehneen sitä väärin; kaikissa töissä on tekijän näköinen jälki.

Tässä vain on se hyvä puoli, että paperityöt jäävät Ukko.fi:lle ja itselleni jää enemmän aikaa omalle työlleni. Oikea ratkaisu!

Tapetoin ja teen myös pieniä laatoitustöitä. Olen aikaisemmin tehnyt jopa puolet työajastani laatoituksia, mutta olen vähentänyt niitä ihan tarkoituksella.

Katja Lammela sisustus

Miten päädyit kevytyrittäjäksi?

Olen ollut aikaisemmin yrittäjä. Muutin tänne Tampereelle kolme vuotta sitten. Ajattelin, että jatkan yrittäjyyttä täällä, kun minulla on nimeä ja asiakaspohjaa.

Minulla on tuttavia Ukko.fi:n kautta ja olen huomannut kevytyrittäjyyden olevan lähes samaa kuin “oikea” yrittäjyys. Tässä vain on se hyvä puoli, että paperityöt jäävät Ukko.fi:lle ja itselleni jää enemmän aikaa omalle työlleni. Oikea ratkaisu!

Millainen on tavallinen työpäiväsi?

Työpäiväni ovat monipuolisia. Aloitan työt aamulla ja saatan lopettaa illalla. Joskus aloitan työt puolen päivän jälkeen, kun tiedän päivän venyvän pitkäksi.

Minulla on paljon kuivumisaikoja työssäni, joten sekin on työaikaa. Saatan joinain päivinä ylitasoittaa vaan seiniä ja seuraava päivä meneekin hioessa.

Korona ei juuri ole minuun vaikuttanut; olen usein yksityisillä asiakkailla yksin.

Loppuviikko voi olla yhtä nautintoa, maalamista. Pohjien tekemiseen menee yleensä aikaa, joten kaikki herkut jäävät loppuun. Kalkkilaastipinnoitteessa ja mikrosementtipinnoitteessa on useita työvaiheita, joten käyntejä saatta olla useita. Päivät ovat hyvinkin erilaisia, ja voin vaikuttaa niihin itse täysin.

Miten Korona ja sosiaalinen etäisyys ovat vaikuttaneet sinun työarkeesi? Onko sinulla yhä töitä ja jos on, miten ne hoituvat näinä poikkeusaikoina?

Korona ei juuri ole minuun vaikuttanut. Olen usein yksityisillä asiakkailla yksin. Rakennustyömaalla koronaa ei huomaa lainkaan, vaan ihmisiä on työmaalla kuten aikaisemminkin. Palaverit on pidetty viime aikoina puhelimitse tai Microsoft Teams -palavereina. Itse en mene asiakkaalle, jos hän on flunssainen, sillä perheessämme on riskiryhmään kuuluvia.

Oletko muokannut ja kehittänyt tarjoamaasi palvelua tilanteeseen sopivammaksi?

Tällä hetkellä olen vähentänyt töitä. Olen jättänyt lattiatyöt sekä isommat laattatyöt pois. Myös uurimmat purkutyöt ja ulkomaalaukset olen jättänyt hetkellisesti. Pyrin tekemään tänä päivänä enemmän pölytöntä työtä. Keskityn täysin työhön, josta pidän eniten.

Työssäni hienointa on sen monipuolisuus ja se, että minulla on varaa valita! Saan päättää, mitä teen ja mitkä keikat otan.

Onko sinulla varasuunnitelmaa pärjäämisen varmistamiseksi?

Minun täytyy alkaa markkinoida työtäni ja käyttää somea enemmän. Pitäisi myös verkostoitua enemmän samaa työtä tekevien kanssa.

Mikä on hienointa omassa työssäsi?

Työssäni hienointa on sen monipuolisuus ja se, että minulla on varaa valita. Saan päättää mitä teen ja mitkä keikat otan. Minulle ei kukaan tule sanomaan, että nyt nauhoitan seiniä seuraavat kaksi viikkoa. Voin vaihdella päivittäin töitäni. Toki silloin, kun niitä töitä on.

Haastan myös joka kerta itseni tekemään hienoa jälkeä ja koulutan itse itseäni tekemällä työni hyvin. Hienointa työssäni on myös yhteistyökumppanit, joita voin hankkia ja mietinkin uusia kuvioita heidän kanssaan.

Haluan tehdä enemmän erikoistöitä, jotta kehittyisin vieläkin paremmaksi. Suomessa ei ole paljon taiteilijoita, jotka osaavat tehdä kaiken alusta loppuun saakka.

Missä asioissa haluaisit kehittää itseäsi?

Haluan tehdä enemmän erikoistöitä, jotta kehittyisin vieläkin paremmaksi. Suomessa ei ole paljon taiteilijoita, jotka osaavat tehdä kaiken alusta loppuun saakka.

Haaveenani on sekä monipuolinen osaaminen että jonkun tietyn osa-alueen täydellinen osaaminen. Tässä minulla on kehittämistä.

Millaisena näet tulevaisuutesi?

Näen tulevaisuuden kaikesta huolimatta positiivisena. Olen asettanut itselleni tavoitteeksi, että tänä vuonna teen pohjatyötä ja ensi vuonna räjäytän markkinat! Uutena yrittäjänä minulla ei ole verkostoja eikä pohjaa, johon voisin turvautua vielä.

Haluaisin vielä sanoa kaikille, että niin kauan kuin uskoo itse omiin tekemisiin, se on kannattavaa. Töitä täytyy tehdä ilolla, eikä suu mutrussa.

Mikä tällä hetkellä motivoi sinua kaikista eniten ja mitä haluaisit sanoa muille kevytyrittäjille ja pienyrittäjille?

Minun suurin motivaatio on asenne. Uskon koko ajan parempaan elämään! Mieheni on suurin tukeni, koska hän on ylpeä minun töistäni ja tekemisistäni. Asiakkaat antavat myöskin positiivista palautetta ja sen voimin on kiva tehdä töitä.

Ehdottomasti suosittelen kevytyrittäjyyttä. Tämä on helppo tapa tehdä töitä. Me teemme työn ja toiset hoitaa meidän paperityöt.

Saa olla luova ja jokainen päivä on oman itsen näköinen. Saamme tehdä sitä, mikä on lähellä meidän sydäntä. Minun mielestäni verkoistoituminen on tärkeää, joten ollaan me kevytyrittäjät paljon yhteydessä toisiimme. Näin me tuemme toinen toistamme!

Tälläisena aikana kaikkien tsempit ja tuet ovat tärkeitä. Kukaan ei ole yksin, vaikka yksin yrittääkin!

Siirry ihastelemaan Katjan töitä, tilaa oma efektiseinäsi tai verkostoidu Katjan kanssa täältä! Katjan oman talon rakennusprojektia voit seurata täältä.

Haluatko sinä Viikon Kevytyrittäjäksi?

Viikon kevytyrittäjä on UKKO.fi:n blogisarja, jossa nostamme esiin eri alojen kevytyrittäjiä. Onko sinulla oma tarina kevytyrittäjyydestä? Me tahdomme kuulla sen! Klikkaa ja täytä lomake.

Kirjoittaja: Pauliina Saukkonen

Pauliina on markkinointitiimin SEM- ja social media marketing -intoilija, joka inspiroituu hyvästä tiimihengestä ja taitavista työkavereista. Hän on vapaa-ajalla cup cake -leipuri ja rakastaa kaikkea visuaalista tekemistä sekä siskonpoikansa, valkoisen paimenkoiran, Fredin kanssa puuhaamista.

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

 • Yrittäjätarinat Elmeri Härkönen, eli Dr. Bokeh, järjestää valokuvausretkiä

  Olen Elmeri Härkönen, valokuvaaja, kirjailija, elokuvakäsikirjoittaja, graafikko ja jatkuvasti itseäni kehittävä suhteellisen onnellinen ihminen, oikea persoona. Mitä teet? Olen toiminut media-alalla jo yli 25 vuotta. Perustin taannoin muutamia hyvin ja huonosti menestyneitä IT- ja pelialan yrityksiä. Pidin seitsemän vuoden tauon yrittämisestä, jolloin itseopiskelin muun muassa mediaa, elokuvakäsikirjoitusta ja valokuvausta. Nyt olen kevytyrittäjä. Miten päädyit kevytyrittäjäksi? Kaikista harrastuksistani valokuvaus on avannut…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Viikon kevytyrittäjä Mikael toteuttaa unelmiaan graafisen suunnittelun parissa – “saan valtavia onnistumisen fiiliksiä”

  Kuka olet? Mikael Heinz, 31-vuotias kiemuraviiksinen taiteilija Vaasasta. Mitä teet? Olen päätynyt elämän eri mutkien kautta Vaasan Setlementtiyhdistyksen tarjoamaan kuntouttavaan työtoimintaan. Hienointa on kuitenkin se, että saan samalla toteuttaa työunelmiani tekemällä graafisen alan töitä (mainoksia, nettisivujen ulkoasu) kevytyrittäjänä. Pääosin olen tehnyt mainoksia (standi yms.) vaasalaiselle kahvilalle sekä nyt viimeisimpänä olen päivittänyt heidän kotisivujensa ulkoasun. Miten päädyit kevytyrittäjäksi? Taisin nähdä televisiossa…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Teatterialan ammattilainen ja drag-artisti Ville Kekäläinen

  Teatterialan ammattilainen ja palkittu drag-artisti Ville Kekäläinen tunnetaan suomalaisen drag shown kärkeen nousseesta dramaattisesta hahmostaan Linnea Von Kattendamista. Kuka olet? Olen Helsingissä asuva teatterialan ammattilainen ja drag-artisti. Valmistuin syksyllä 2014 teatteri-ilmaisun ohjaajaksi Metropolia ammattikorkeakoulusta, aiemmalta koulutukseltani olen kuva-artesaani. Mitä teet? Aloitin drag show’n tekemisen vuonna 2009. Kaikki alkoi halusta päästä esiintymään ja viihdyttämään. Hahmoni Linnea von Kattendam nousi nopeasti dramaattisella…

  Lue lisää