Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Miska Karhu muuttaa maailmaa runo kerrallaan

viikon-kevytyrittaja-miska-karhu

Kuka olet?

Olen Miska Karhu, kirjoittaja, runoilija, opiskelija, taiteilija ja aktivisti. Päätoimisesti opiskelen uskontotiedettä yliopistossa, ja opiskelualani vaikuttaa myös taiteeseeni.

Sen lisäksi toimin vapaaehtoisena mm. Setalla – ihmisoikeudet ovatkin kulkeutuneet myös taiteeseeni, enkä pelkää olla kantaaottava.

En halua tehdä töitä pimeästi, mutta toisaalta en koe olevani valmis perustamaan itse kokonaista yritystä – kevytyrittäjyys oli tarttunut sanavarastooni, ja rupesin googlailemaan.

Mitä teet?

Taiteeni yhdistelee luovasti runoutta, sanataidetta, ympäristötaidetta ja visuaalisia elementtäjä. Köyhä opiskelija kaipaa aina lisätuloja, joten myyn kollaasirunotaulujani ja teen tilaustöitä – eli jos kaipaat persoonallista ja varmasti uniikkia lahjaa ristiäisiin, rippijuhliin, itselle tai puolisolle, kannattaa olla yhteydessä!

Runouteni on usein hieman vinksahtanutta ja mustalla huumorilla höystettyä, ja osaan myös kritisoida syrjiviä rakenteita ja yhteiskunnan tilaa. Kirjoitan eniten seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tilanteesta sekä otan kantaa uskonnollisiin kysymyksiin.

Miten päädyit kevytyrittäjäksi?

Halusin keinon toteuttaa taidettani siten, että sekä katsoja/lukija että minä itse hyödymme. En halua tehdä töitä pimeästi, mutta toisaalta en koe olevani valmis perustamaan itse kokonaista yritystä – kevytyrittäjyys oli tarttunut sanavarastooni, ja rupesin googlailemaan.

Miskan runo

Millainen on tavallinen työpäiväsi?

Koska päätoimisesti olen opiskelija, päiväni täyttyvät opiskelun, taiteen ja vapaa-ajan tasapainottelussa. Usein minut voi myös nähdä erilaisilla messuilla ja huutelemassa Facebookin roskalava-ryhmistä lisää halpoja materiaaleja.

Taiteeni tekeminen painottuu ilta-aikaan, mutta usein runot pulpahtavat mieleeni missä tahansa – bussissa, kaupan kassalla, missä vain, missä näen ihmisten reaktioita toisiinsa. Usein tauluni saavatkin alkunsa jostain pienestä hetkestä, jonka puen sanoiksi.

Mikä on hienointa omassa työssäsi?

Hienointa työssäni on nähdä, kuinka sanat heräävät eloon ja saavat visuaalisen, joskus yllättävänkin muodon – ja eritoten se, kuinka nämä sanat lähtevät liikkumaan ihmisissä, liikuttavat, koskettavat, puhuttavat.

Kun jokin tauluni lähtee leviämään netissä, tunnen muuttavani maailmaa.

Missä asioissa haluaisit kehittää itseäsi?

Haluaisin oppia markkinoimaan itseäni paremmin. Olen sellainen “no enhän minä nyt mikään oikea taiteilija ole” -ihminen, enkä osaa ottaa tilaa haltuun haluamallani tavalla.

Miska leikkaa lehdestä kirjaimia runoonsa

Toisena suurena toiveena olisi joskus kirjoittaa romaani tai runokirja (tosin jälkimmäinen saattaa olla jo lähempänä kuin kuvittelenkaan – kerron jossakin vaiheessa sivuillani lisää!).

Terveisiä ja vinkkejä muille kevytyrittäjille ja sellaisiksi aikoville?

Älä suunnittele heti seuraavaa kymmentä vuotta, vaan ota rauhallisesti ja ole armollinen itsellesi. Kevytyrittäjyydessä on se hyvä puoli, että sen voi laittaa vähäksi aikaa jäihin, jos opiskelut tai kokopäivätyöt sitä vaativat.

Miskaan ja hänen töihinsä pääset tutustumaan hänen verkkosivuillaan!

Haluatko sinä Viikon Kevytyrittäjäksi?

Viikon kevytyrittäjä on UKKO.fi:n blogisarja, jossa nostamme esiin eri alojen kevytyrittäjiä. Onko sinulla oma tarina kevytyrittäjyydestä? Me tahdomme kuulla sen! Klikkaa ja täytä lomake täällä.

Kirjoittaja: Pauliina Saukkonen

Pauliina on markkinointitiimin SEM- ja social media marketing -intoilija, joka inspiroituu hyvästä tiimihengestä ja taitavista työkavereista. Hän on vapaa-ajalla cup cake -leipuri ja rakastaa kaikkea visuaalista tekemistä sekä siskonpoikansa, valkoisen paimenkoiran, Fredin kanssa puuhaamista.

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

 • Yrittäjätarinat Miika Manninen ei lannistunut, kun kuvauskalenteri tyhjeni maaliskuussa

  Hei! Olen Miika, kajaanilainen ammattivalokuvaaja ja toimittaja. Mitä teet? Teen kahta työtä: työskentelen osa-aikaisena toimittajana paikallisessa kaupunkilehdessä, ja sen lisäksi teen freelancerina työtä erääseen outdoor-julkaisuun. Kirjoitan siihen juttuja ja valokuvaan. Kevytyrittäjyys mahdollistaa keskittymisen siihen, missä oikeasti olen hyvä! Toinen työni on valokuvaus. Palvelen yrityksiä, yhteisöjä ja yksityisiä asiakkaita. Kuvaan promokuvia, lehtikuvia, dokumentaarista juhlakuvausta ja henkilökuvia. Miten päädyit kevytyrittäjäksi? Minulla on…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Vuosien kokemus yritysten myynnin ja viestinnän parissa siivitti Mari Tastulan kevytyrittäjäksi

  Mari on tehnyt pitkän uran yritysten myynnin, markkinoinnin, viestinnän ja liiketoiminnan kehittämisen saralla. Hän on toiminut sekä kansainvälisissä että kotimaisissa yrityksissä. Nykyään hän toimii kevytyrittäjänä hyödyntäen pitkällä työurallaan saamiaan oppeja. -Ennen kevytyrittäjyyttä työskentelin pitkään teknologiateollisuudessa sekä tukku- ja maahantuontiyritysten parissa. Tein monipuolisesti markkinoinnin ja myynninjohtamisen tehtäviä. Työni keskiössä oli asiakaskokemusten parantaminen ja liiketoiminnan kehittäminen. -Avasin ovia uusille yrityksille ja tuotteille.…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Viikon kevytyrittäjä Wicked Violetta opettaa pooserausta ja tanssia — “Tärkein tavoitteeni on saada naiset rakastumaan itseensä”

  Kuvat: Sami Nurmi Olen 35-vuotias oman elämäni My Little Pony. Pidän kaikesta vähän sekopäisestä ja oudosta. Vedän Bombshell-intensiivitunteja sekä viikkotunteja syyslukukaudella Akaan Toijalassa sekä Kangasalla. Luonteeltani olen ehkä hivenen äkkipikainen ja kyllästyn, jos mitään ei tapahdu, vaikka rutiinit tietyin paikoin ovatkin paikallaan. Valmistuin vuonna 2003 artesaaniksi ja olenkin toiminut myös käsityöläisyrittäjänä. Askartelu, maalaus ja muu vie edelleen paljon aikaani —…

  Lue lisää