Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Miska Karhu muuttaa maailmaa runo kerrallaan

viikon-kevytyrittaja-miska-karhu

Kuka olet?

Olen Miska Karhu, kirjoittaja, runoilija, opiskelija, taiteilija ja aktivisti. Päätoimisesti opiskelen uskontotiedettä yliopistossa, ja opiskelualani vaikuttaa myös taiteeseeni.

Sen lisäksi toimin vapaaehtoisena mm. Setalla – ihmisoikeudet ovatkin kulkeutuneet myös taiteeseeni, enkä pelkää olla kantaaottava.

En halua tehdä töitä pimeästi, mutta toisaalta en koe olevani valmis perustamaan itse kokonaista yritystä – kevytyrittäjyys oli tarttunut sanavarastooni, ja rupesin googlailemaan.

Mitä teet?

Taiteeni yhdistelee luovasti runoutta, sanataidetta, ympäristötaidetta ja visuaalisia elementtäjä. Köyhä opiskelija kaipaa aina lisätuloja, joten myyn kollaasirunotaulujani ja teen tilaustöitä – eli jos kaipaat persoonallista ja varmasti uniikkia lahjaa ristiäisiin, rippijuhliin, itselle tai puolisolle, kannattaa olla yhteydessä!

Runouteni on usein hieman vinksahtanutta ja mustalla huumorilla höystettyä, ja osaan myös kritisoida syrjiviä rakenteita ja yhteiskunnan tilaa. Kirjoitan eniten seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tilanteesta sekä otan kantaa uskonnollisiin kysymyksiin.

Miten päädyit kevytyrittäjäksi?

Halusin keinon toteuttaa taidettani siten, että sekä katsoja/lukija että minä itse hyödymme. En halua tehdä töitä pimeästi, mutta toisaalta en koe olevani valmis perustamaan itse kokonaista yritystä – kevytyrittäjyys oli tarttunut sanavarastooni, ja rupesin googlailemaan.

Miskan runo

Millainen on tavallinen työpäiväsi?

Koska päätoimisesti olen opiskelija, päiväni täyttyvät opiskelun, taiteen ja vapaa-ajan tasapainottelussa. Usein minut voi myös nähdä erilaisilla messuilla ja huutelemassa Facebookin roskalava-ryhmistä lisää halpoja materiaaleja.

Taiteeni tekeminen painottuu ilta-aikaan, mutta usein runot pulpahtavat mieleeni missä tahansa – bussissa, kaupan kassalla, missä vain, missä näen ihmisten reaktioita toisiinsa. Usein tauluni saavatkin alkunsa jostain pienestä hetkestä, jonka puen sanoiksi.

Mikä on hienointa omassa työssäsi?

Hienointa työssäni on nähdä, kuinka sanat heräävät eloon ja saavat visuaalisen, joskus yllättävänkin muodon – ja eritoten se, kuinka nämä sanat lähtevät liikkumaan ihmisissä, liikuttavat, koskettavat, puhuttavat.

Kun jokin tauluni lähtee leviämään netissä, tunnen muuttavani maailmaa.

Missä asioissa haluaisit kehittää itseäsi?

Haluaisin oppia markkinoimaan itseäni paremmin. Olen sellainen “no enhän minä nyt mikään oikea taiteilija ole” -ihminen, enkä osaa ottaa tilaa haltuun haluamallani tavalla.

Miska leikkaa lehdestä kirjaimia runoonsa

Toisena suurena toiveena olisi joskus kirjoittaa romaani tai runokirja (tosin jälkimmäinen saattaa olla jo lähempänä kuin kuvittelenkaan – kerron jossakin vaiheessa sivuillani lisää!).

Terveisiä ja vinkkejä muille kevytyrittäjille ja sellaisiksi aikoville?

Älä suunnittele heti seuraavaa kymmentä vuotta, vaan ota rauhallisesti ja ole armollinen itsellesi. Kevytyrittäjyydessä on se hyvä puoli, että sen voi laittaa vähäksi aikaa jäihin, jos opiskelut tai kokopäivätyöt sitä vaativat.

Miskaan ja hänen töihinsä pääset tutustumaan hänen verkkosivuillaan!

Haluatko sinä Viikon Kevytyrittäjäksi?

Viikon kevytyrittäjä on UKKO.fi:n blogisarja, jossa nostamme esiin eri alojen kevytyrittäjiä. Onko sinulla oma tarina kevytyrittäjyydestä? Me tahdomme kuulla sen! Klikkaa ja täytä lomake täällä.

Kirjoittaja: Pauliina Saukkonen

Pauliina on markkinointitiimin SEM- ja social media marketing -intoilija, joka inspiroituu hyvästä tiimihengestä ja taitavista työkavereista. Hän on vapaa-ajalla cup cake -leipuri ja rakastaa kaikkea visuaalista tekemistä sekä siskonpoikansa, valkoisen paimenkoiran, Fredin kanssa puuhaamista.

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

 • Yrittäjätarinat Kuukauden yrittäjämme Mia Tarkiainen on apunasi asuntokaupoissa

  Maaliskuun kuukauden yrittäjämme on Mia Tarkiainen. Hän toimii yrittäjänä omassa kiinteistönvälitystoimistossaan Helsingin Lauttasaaressa. Hänen yrityksensä täyttää pian vuoden. Työuransa Mia on aloittanut leikkaussalisairaanhoitajana ja sen jälkeen hän on tehnyt myynti- ja markkinointitöitä 14 vuotta. Sairaanhoitajan työn kautta olen oppinut kohtaamaan erilaisia ihmisiä sekä hoitotyö antoi asioille syvällisemmän merkityksen. Pidän myös ihmisten kanssa työskentelystä ja minulle on luontaista löytää ratkaisu asioihin.…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Kuukauden yrittäjämme Terhi Lahti on markkinoinnin monitaituri

  Kuka olet ja mitä teet työksesi? Olen Terhi Lahti, 35-vuotias Kalliossa asuva yksinyrittäjä. Yritykseni Heartive Marketing tarjoaa erilaisia markkinoinnin palveluja. Suurin osa työajastani kuluu tuottaessa sisältöä asiakkaiden sosiaaliseen mediaan ja muihin markkinointikanaviin. Teen myös monipuolisesti muita markkinointitöitä, kuten tuotan markkinointimateriaaleja ja sparrailen asiakkaitani markkinoinnin kokonaisuuden suunnittelussa. Miten päädyit yrittäjäksi? Ajattelin aina ennen, että minusta ei tule koskaan yrittäjää. Mieleen oli…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Jonna jätti asiantuntijatyön toimistossa ja nauttii nyt ulkoilmasta luksustelttailua tarjoavana yrittäjänä

  Työpäivä on täydessä vauhdissa. Hommat sujuvat rutiinilla, mutta tunnet jatkuvasti pientä motivaation puutetta. Katselet ulos ikkunasta ja haaveilet aivan toisenlaisesta työpäivästä. Kuulostaako tutulta? Näin koki myös Jonna Heinonen, joka uskaltautui toteuttamaan pitkäaikaisen urahaaveensa ja perusti luksustelttailua tarjoavan Telttaillen-yrityksensä! Luonnosta ja retkeilystä aina nauttinut Heinonen ammensi nuorempana näihin liittyen kokemuksia muun muassa vaellusriparilla, eräopaskoulutuksessa ja reppureissulla Oseaniassa. Tämän jälkeen opiskelut ja…

  Lue lisää