Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Miska Karhu muuttaa maailmaa runo kerrallaan

viikon-kevytyrittaja-miska-karhu

Kuka olet?

Olen Miska Karhu, kirjoittaja, runoilija, opiskelija, taiteilija ja aktivisti. Päätoimisesti opiskelen uskontotiedettä yliopistossa, ja opiskelualani vaikuttaa myös taiteeseeni.

Sen lisäksi toimin vapaaehtoisena mm. Setalla – ihmisoikeudet ovatkin kulkeutuneet myös taiteeseeni, enkä pelkää olla kantaaottava.

En halua tehdä töitä pimeästi, mutta toisaalta en koe olevani valmis perustamaan itse kokonaista yritystä – kevytyrittäjyys oli tarttunut sanavarastooni, ja rupesin googlailemaan.

Mitä teet?

Taiteeni yhdistelee luovasti runoutta, sanataidetta, ympäristötaidetta ja visuaalisia elementtäjä. Köyhä opiskelija kaipaa aina lisätuloja, joten myyn kollaasirunotaulujani ja teen tilaustöitä – eli jos kaipaat persoonallista ja varmasti uniikkia lahjaa ristiäisiin, rippijuhliin, itselle tai puolisolle, kannattaa olla yhteydessä!

Runouteni on usein hieman vinksahtanutta ja mustalla huumorilla höystettyä, ja osaan myös kritisoida syrjiviä rakenteita ja yhteiskunnan tilaa. Kirjoitan eniten seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tilanteesta sekä otan kantaa uskonnollisiin kysymyksiin.

Miten päädyit kevytyrittäjäksi?

Halusin keinon toteuttaa taidettani siten, että sekä katsoja/lukija että minä itse hyödymme. En halua tehdä töitä pimeästi, mutta toisaalta en koe olevani valmis perustamaan itse kokonaista yritystä – kevytyrittäjyys oli tarttunut sanavarastooni, ja rupesin googlailemaan.

Miskan runo

Millainen on tavallinen työpäiväsi?

Koska päätoimisesti olen opiskelija, päiväni täyttyvät opiskelun, taiteen ja vapaa-ajan tasapainottelussa. Usein minut voi myös nähdä erilaisilla messuilla ja huutelemassa Facebookin roskalava-ryhmistä lisää halpoja materiaaleja.

Taiteeni tekeminen painottuu ilta-aikaan, mutta usein runot pulpahtavat mieleeni missä tahansa – bussissa, kaupan kassalla, missä vain, missä näen ihmisten reaktioita toisiinsa. Usein tauluni saavatkin alkunsa jostain pienestä hetkestä, jonka puen sanoiksi.

Mikä on hienointa omassa työssäsi?

Hienointa työssäni on nähdä, kuinka sanat heräävät eloon ja saavat visuaalisen, joskus yllättävänkin muodon – ja eritoten se, kuinka nämä sanat lähtevät liikkumaan ihmisissä, liikuttavat, koskettavat, puhuttavat.

Kun jokin tauluni lähtee leviämään netissä, tunnen muuttavani maailmaa.

Missä asioissa haluaisit kehittää itseäsi?

Haluaisin oppia markkinoimaan itseäni paremmin. Olen sellainen “no enhän minä nyt mikään oikea taiteilija ole” -ihminen, enkä osaa ottaa tilaa haltuun haluamallani tavalla.

Miska leikkaa lehdestä kirjaimia runoonsa

Toisena suurena toiveena olisi joskus kirjoittaa romaani tai runokirja (tosin jälkimmäinen saattaa olla jo lähempänä kuin kuvittelenkaan – kerron jossakin vaiheessa sivuillani lisää!).

Terveisiä ja vinkkejä muille kevytyrittäjille ja sellaisiksi aikoville?

Älä suunnittele heti seuraavaa kymmentä vuotta, vaan ota rauhallisesti ja ole armollinen itsellesi. Kevytyrittäjyydessä on se hyvä puoli, että sen voi laittaa vähäksi aikaa jäihin, jos opiskelut tai kokopäivätyöt sitä vaativat.

Miskaan ja hänen töihinsä pääset tutustumaan hänen verkkosivuillaan!

Haluatko sinä Viikon Kevytyrittäjäksi?

Viikon kevytyrittäjä on UKKO.fi:n blogisarja, jossa nostamme esiin eri alojen kevytyrittäjiä. Onko sinulla oma tarina kevytyrittäjyydestä? Me tahdomme kuulla sen! Klikkaa ja täytä lomake täällä.

Kirjoittaja: Pauliina Saukkonen

Pauliina on markkinointitiimin SEM- ja social media marketing -intoilija, joka inspiroituu hyvästä tiimihengestä ja taitavista työkavereista. Hän on vapaa-ajalla cup cake -leipuri ja rakastaa kaikkea visuaalista tekemistä sekä siskonpoikansa, valkoisen paimenkoiran, Fredin kanssa puuhaamista.

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

 • Yrittäjätarinat Matilda Komulainen teki lahjakkuudestaan osa-aikaisen työn

  Olen Matilda Komulainen, 19-vuotias juuri lukiosta ylioppilaaksi valmistunut nuori nainen Lahdesta. Mitä teet? Toteutan kaupallisia yhteistöitä pääosin Instagramissa erilaisten yrityksien kanssa. Lisäksi suoritan valokuvauskurssia, joka avaa minulle ovet valokuvaajan ammattiin. Miten päädyit kevytyrittäjäksi? Olen aina ollut luova ja omasta mielestä lahjakas – etenkin tässä valokuvausjutussa. Tykkään tehdä asioita itse ja toteuttaa niitä haluamallani tavalla. Olen panostanut aina kuviini, jotka ensi…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Näin lähdin yrittäjäksi

  Teemu Laulajainen, 39, oli miettinyt yrityksen perustamista jo aiemmin, mutta vaihtoehtoja mietittäessä Teemu halusi kuitenkin vielä hankkia itselleen enemmän kokemusta ja valmiita asiakkaita ennen virallista yrittäjyyttä. Teemu oli myös käynyt aiemmin yrittäjyyskurssin ja hän päätti myös hankkia itselleen valokuvaukseen liittyvän tutkinnon. Teemu on kevään aikana saamassa Turun aikuiskoulutuskeskuksesta valokuvaajan ammattitutkinnon, joten valmiudet yrittäjyydelle olivat Teemulla hyvin hallussa. Miten kaikki alkoi?…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Hyvinvointivalmentaja Kristiina näkee tulevaisuuden valoisana: “Moni yritystoiminta ei epidemian aikana kaadu, vaan muuttaa muotoaan”

  Oululainen Kristiina Laulumaa aloitti yrittäjänä tehden hyvinvointipalveluja ja konsultointia hieman yli vuosi sitten. Toiminta sai alkunsa kevytyrittäjyydestä Helsingissä, ja Kristiina toteaakin yrittäjäpolkunsa edenneen mukavan johdonmukaisesti. ”En kyllä ikinä etukäteen ajatellut tai suunnitellut, että minusta tulisi yrittäjää.” Kristiina teki kymmenen vuoden ajan töitä tietotekniikan parissa Oulussa, kunnes muutti Englantiin ja ryhtyi työskentelemään Tradedoubler -nimisen firman alaisuudessa affiliate-markkinoinnin parissa. Työsuhteen päätyttyä hän…

  Lue lisää