Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

7 keinoa kaaoksesta selviytymiseen

kaaos-tyoelamassa

Joka suunnalta pukkaa uutta projektia samalla kun entiset deadlinet lähestyvät uhkaavasti. Lopulta et tiedä enää mitä pitäisi yrittää tehdä, etkä pysty keskittymään tai saa nukuttua. Kuulostaako tutulta? Alla listattuna seitsemän vinkkiä stressin hallintaan.

1. Selvitä mihin käytät aikasi

Ajankäytön hallinta on hyvä aloittaa miettimällä ensin omaa ajankäyttöä ja sitä minne vuorokauden tunnit todellisuudessa katoavat.

Ajankäyttöympyrä

Ajankäyttöympyrä auttaa hahmottamaan, mihin käytät päivittäin vuorokauden tunnit. Piirrä ympyrä ja jaa se sektoreihin sen mukaan miten aikasi jakautuu esimerkiksi työhön, matkustamiseen, nukkumiseen, syömiseen, liikuntaan ja tv:n katseluun. Mikäli ajankäytössä olisi parantamisen varaa tai haluaisit mahduttaa päiviisi jotain uutta, voit tehdä vastaavasti tavoitteellisen ajankäyttöympyrän.

2. Listaa tehtävät ja aikatauluta päiväsi

Selvitä mitä kaikkea sinun täytyy tehdä ja laadi tehtävälistat. Merkitse tehtävät asiat deadlinen tai prioriteetin mukaiseen järjestykseen. Kun saat yhden asian tehtyä, vedä se yli. Hallitsemattoman kaaoksen tunne helpottaa kun sinulla on kaikki tehtävät asiat selkeästi merkittynä ylös.

Kalenteri on tärkeä työkalu oman ajan hallintaan. Aikatauluta päiväsi, myös vapaa-aika. Stressi helpottaa kun sinulla on valmiina selkeä päiväohjelma. Jokaisen työpäivän alussa on hyvä miettiä, mitä teen tänään ja missä järjestyksessä. Kaikkea ei tarvitse kirjata ylös, riittää kunhan tiedostat päivittäiset ja viikottaiset tavoitteesi.

Aseta itsellesi realistisia tavoitteita sen suhteen, mitä aiot tehdä päivän tai viikon aikana. On turha asettaa tavoitteeksi tehdä kaikki asiat yhdellä kertaa, jos kuitenkin sisimmässäsi tiedät, ettei se ole mahdollista tai todennäköistä. Muista myös priorisoida aikasi, mieti mihin kannattaa panostaa ja mitä voi jättää vähemmälle huomiolle.

Hiljaisina hetkinä on hyvä ennakoida tulevaa kiirettä ja hoitaa kaikki hommat pois alta, mitä voit tehdä jo tänään – vaikka vielä ei olisikaan aivan pakko.

3. Älä yritä tehdä liian montaa asiaa yhtä aikaa

Jos yrität tehdä liian monta asiaa kerralla, et pysty keskittymään yhteenkään kunnolla. Keskity siihen mitä olet tekemässä:

  • Älä esimerkiksi syö ja tee töitä samaan aikaan, vaan pidä selvä tauko ja jatka sitten. Tauko piristää ja saat lopulta enemmän aikaiseksi.
  • Älä lue sähköposteja jatkuvasti, jos ne häiritsevät keskittymistä vaan päätä etukäteen, että tarkistat ne esimerkiksi 1-3 kertaa päivässä. Harkitse myös puhelimen laittamista hetkeksi äänettömälle.
  • Kun vietät vapaa-aikaa ja tarkoituksena on rentoutua, jätä työajatukset taakse. Freelancerinkin kannattaa asettaa itse itselleen työajat samaan tapaan kuin tavallisessa palkkatyössä. Tietysti tällöin ei ole pakko noudattaa aina 9-17-rytmiä, mutta on hyvä kuitenkin erottaa selkeästi työ- ja vapaa-aika toisistaan.

4. Paluu perusasioihin

Riittävä yöuni on tärkeää jaksamisen kannalta. Tekeminen on huomattavasti tehokkaampaa kun on pirteä. Unen aikana keho saa levätä ja palautua päivän rasituksesta. Unen puute vaikuttaa myös vastustuskykyyn, muistiin, päätöksentekokykyyn ja suorituskykyyn (Terveyskirjasto). Mikä sitten on riittävästi unta? Yleensä aikuisille suositellaan n. 7-8 tunnin yöunia. Henkilökohtainen unen tarve kuitenkin vaihtelee: joku pärjää lyhyemmillä unilla kuin toinen.

Ehkäistäksesi väsymystä ja parantaaksesi työtehoa huolehdi tasaisesta energian saannista ja verensokeritasosta. Nestetasapainon kannalta on hyvä juoda huikka vettä säännöllisin väliajoin. Kannattaa varata työpöydän ääreen lasillinen vettä tai pitää mukana juomapulloa. Jos et ehdi syödä päivän aikana kunnon lounasta, varaa terveellistä välipalaa mukaan. Nälkäisenä on vaikea keskittyä.

Mitä kiireisempi olet, sitä tärkeämpää on tietoisesti huolehtia omasta fyysisestä jaksamisesta. Kukaan ei jaksa jatkuvasti työskennellä univajeessa, siksi toisinaan on parempi jättää yön tunneille jäänyt projekti kesken ja tehdä loppusilaus aamulla kun ajatus juoksee kirkkaammin.

5. Muista myös oma aika ja harrastukset

Älä unohda omaa aikaasi. Tee asioita, joista pidät. Ne piristävät ja antavat motivaatiota. Tärkeää on löytää tasapaino työn, kotitöiden, ihmissuhteiden ja oman vapaa-ajan välillä. Liikuntaharrastukset ovat erityisen hyviä lievittämään stressiä. Jos ei muuta, pidä päivän aikana esimerkiksi puolen tunnin tai tunnin tauko ja käy kävelyllä.

6. Älä lykkää ikäviä asioita

Monella on tapana lykätä stressiä aiheuttavia, tylsiä tai ikäviä asioita myöhemmäksi kunnes ne on aivan pakko tehdä. Viime hetkeen lykkääminen ei kannata, koska tällöin tulee helposti kiire. Paras tapa lievittää stressiä on alkaa tehdä tekemättömiä asioita. Kun saat asian tehtyä tai edes aloitettua, helpottaa kaaoksen tunne. Ota itseäsi niskasta kiinni ja aloita nyt.

7. Valikoi, delegoi, ulkoista

Jos löydät itsesi tilanteesta, ettet enää ehdi tehdä kaikkia sinulle tarjottuja töitä, on aika alkaa valikoida tai ulkoistaa tehtäviä. Jos et itse ehdi tehdä jotakin, voit kysyä tutulta freelancerilta olisiko hän kiinnostunut kyseisestä työtehtävästä.

Onko sinulla hyviä vinkkejä kaaoksen selättämiseen? Kommentoi ja kerro omat vinkkisi!

P.S. Lue myös aiempi postauksemme ajanhallinnan ohjelmista.

Sanna Laitinen

Sannalla on yli 10 vuoden kokemus useilta eri markkinoinnin osa-alueilta, mutta erityisesti Sannaa kiinnostaa digitaalinen markkinointi ja asiakaskokemuksen kehittäminen. Vapaa-ajalla Sanna tykkää rauhoittua luonnon hiljaisuudessa, tappaa viherkasveja ja tutkia uusia paikkoja kameran linssin läpi.

Muita artikkeleita aiheesta Työelämä:

  • Työelämä Työntekijöiden vaihtuvuus - Minkä takia työntekijät lopettavat yrityksessäsi?

    Tiesitkö, että nykyään pelkkä palkka ei enää riitä ylläpitämään työntekijän motivaatiota. Varsinkin uusi sukupolvi haluaa työltä enemmän kuin pelkkää varmaa toimeentuloa. Työn pitää myös olla mielekästä, motivoivaa ja haasteita tarjoava, jotta ihmiset voivat kehittää itseään. Kun nämä asiat ovat pielessä, jättää työntekijä yrityksesi ja vaihtaa vihreämmän ruohon perässä uudelle työnantajalle. Aina lähdön syynä ei ole kuitenkaan joidenkin asioiden puuttuminen, vaan…

    Lue lisää
  • Työelämä Näin kirjoitat hyvän ansioluettelon - CV:n rakentamisen salaisuudet!

    Hyvän CV:n tekeminen saattaa välillä tuntua rakettitieteeltä. Miten olla persoonallinen, mutta samalla selkeä? Miten ympätä tekstiin paljon informaatiota ilman, että lopputulos muistuttaa romaania? Tässä artikkelissa käymme läpi, miten voit välttää suurimmat sudenkuopat ja paljastamme täydellisen CV:n salaisuudet. Tee jo tänään ansioluettelo, joka vie sinut unelmaduuniisi. Perusasiat ansioluettelossa On olemassa asioita, jotka jokaisesta CV:stä tulisi löytyä. Ensinnäkin yhteystiedot voivat vahingossa jäädä…

    Lue lisää
  • Työelämä Projektiluontoisuus ja itsensätyöllistyminen lisääntyvät – graafinen ala esimerkkinä murroksessa

    Olin kesäkuussa panelistina Grafia ry:n “Jutellaan vähän työn tulevaisuudesta”-tapahtumassa. Tapahtumassa kanssani panelisteina olivat Tiina Latva Werkligistä, Matti Vesanen Veli Creativesta ja Mikko Koivisto Hellonista. Moderaattorina toimi Kaarle Hurtig Kaarle & Kumppanista. Käsittelimme paneelissa melko laajasti sekä graafisen alan että työn tulevaisuutta. Puhuimme muun muassa siitä, miltä alan tulevaisuudennäkymät näyttävät, kuinka organisaatiot tulevat muuttumaan, minkälaisia organisaatiot tulevat jatkossa olemaan ja millaiset…

    Lue lisää