Blogi

23.6.2020

Freelancer! Yrittäjäksi voit ryhtyä myös UKKO.fi:n kautta

Freelancer tarkoittaa henkilöä, joka työllistää itse itsensä sen sijaan, että työskentelisi yrityksen palkkalistoilla. Tässä artikkelissa kerromme, miten helppoa on alkaa kevytyrittäjäksi sekä annamme muutaman vinkin oman freelancer-uran aloittamiseen.

Mitäpä jos kokeilisit freelancerina kevytyrittäjyyttä? 

Freelancer-yrittäjyys kiehtoo usein sen tuoman vapauden vuoksi ja tarjoamalla mahdollisuuden tehdä enemmän itselle tärkeitä asioita. Vaikka yrittäjyys kiinnostaa kovasti monia, saattavat sen tuomat laskutukseen ja kirjanpitoon liittyvät asiat kuitenkin arveluttaa. Onneksi paperitöiden tekemiseen on myös helpompi vaihtoehto.

UKKO.fi-kevytyrittäjänä toimit kuten yrittäjä, mutta kaiken byrokratian ja paperityön voit jättää laskutuspalvelun hoidettavaksi. Voit nauttia työnteosta itsellesi sopivaan tahtiin ilman sitoumuksia.

 

 

Ala kevytyrittäjäksi

 

Mitä freelancer-yrittäjyys on?

Englanninkielen sana “lancer” tarkoittaa peitsimiestä. Freelancer taas on alunperin tarkoittanut palkkasotilasta, joka siis rahasta työskentelee kenelle tahansa. Termi on tiedettävästi esiintynyt ensimmäisen kerran Sir Walter Scottin Ivanhoe-teoksessa.

Nykyaikainen freelancer harvemmin joutuu sotimaan. Sanan merkitys on vuosien saatossa laajentunut tarkoittamaan sellaisia ihmisiä, jotka työskentelevät usealle työnantajalle samanaikaisesti tai limittäin. Perinteinen esimerkki on myös lehtimaailmasta. On jonkin lehden palveluksessa toimivia palkansaajia, jotka siis kirjoittavat työkseen tähän yhteen lehteen. Lisäksi on vapaita toimittajia, eli freelancereita, jotka myyvät juttuideoitaan useille eri lehdille.

Nykyään freelancereita on lähes kaikilla aloilla. Yleisintä freelancer-työ lienee kuitenkin edelleen luovilla aloilla, töissä, joita tehdään läppärillä. Esimerkiksi graafikot, toimittajat, sisällöntuottajat, valokuvaajat ja dj:t toimivat yhteistyössä useiden toimeksiantajien kanssa.

Mitä freelancer-työ vaatii?

Freelancerin työ tarjoaa paljon vapautta, mutta vastalahjaksi menettää yleensä pysyvyyttä sekä tutun työyhteisön turvan. Freelancer ei yleensä istu toimistossa työkavereiden ympäröimänä, vaan stereotyyppinen työympäristö on kahvila. Toisaalta friikkuna pääsee tutustumaan lukuisiin eri organisaatioihin ja näkemään niiden tavat toimia.

Pelkkää vapautta ihannoiden ei kuitenkaan suinpäin kannata rynnätä freelanceriuteen. Palkkatöissä usein riittää, kun tekee eteen annetut työtehtävät mahdollisimman hyvin. Friikun taas tulee jatkuvasti etsiä lisää töitä. Tämä vaatii sekä markkinoinnin ja myynnin taitoja. Myynti ja markkinointi ei ole mitään rakettitiedettä, mutta vaatii jonkin verran opiskelua ja erityisesti pitkäjänteistä työntekoa.

Me UKKO.fi:llä haluamme auttaa myös markkinoinnin opiskelussa. Tarjoamme blogissamme loputtomasti tietoa ja neuvoja. Tämän lisäksi olemme rakentaneet erillisen markkinointikurssin:

Markkinointikurssi – opi verkkomarkkinoinnin salaisuudet 

Markkinoinnin ohella freelanceriksi lähtiessä oman osaamisen tuotteistaminen on tärkeää. Mieti siis konseptisi kuntoon, mitä tarjoat ja mihin hintaan ja miten tämän kaiken toteutat.

Freelancerin on myös osattava hinnoitella oma työnsä oikein. Yrittäjänä ja kevytyrittäjänä toimiessa on osattava arvioida verojen ja muiden sivukulujen osuus palkkiosta, jotta ei tule ikäviä yllätyksiä. Kevytyrittäjä voi käyttää sopivan laskutussumman arvioinnissa apuna UKKO.fi:n tulolaskuria.

Freelancerin työssä kiehtoo vapaus, mutta sen kääntöpuolena tulee myös vastuu oman työn johtamisesta, omasta toimeentulosta ja mahdolliseen y-tunnukseen liittyvien velvollisuuksien hoitamisesta.

Freelancerina toimiminen vaatii oman ajanhallinnan taitoja. On osattava arvioida kuinka kauan jonkin tehtävän tekemiseen kuluu aikaa, jotta osaa hinnoitella työn oikein ja arvioida kuinka paljon työkeikkoja pystyy vastaanottamaan. Kun työajoista saa itse päättää, on osattava asettaa itselleen tavoitteita ja aikatauluja ja toisaalta opittava myös asettamaan rajat. On myös huolehdittava omasta jaksamisesta ja työ sekä vapaa-ajan tasapainosta vaikka tekisikin mieli kahmia itselleen kiinnostavia projekteja. Koska freelancerin tulot ovat monesti epäsäännölliset, saattaa se aiheuttaa toisinaan myös stressiä minkä vuoksi kannattaakin opetella stressinhallinnan keinoja. 

Yrittäjäksi ei yleensä kannata hypätä pää edellä vaan kerätä ensin alan kokemusta palkkatöissä ja aloitella omaa toimintaa vähitellen sivutoimisesti. Kevytyrittäjyys on helppo tapa kokeilla yrittäjämäistä toimintaa ja laskuttaa ensimmäiset työkeikat ilman perehtymistä byrokratiaan. Kun on onnistunut luomaan asiakaskantaa ja nähnyt toiminnan kannattavan on oman yrityksen perustaminen vankemmalla pohjalla.

Freelancerin verotus riippuu valitusta toimintamallista, eli tekeekö työn kevytyrittäjänä vai y-tunnuksella ja jos valitsee y-tunnuksen niin mikä yhtiömuoto on kyseessä. Aloittavan freelancer-yrittäjän kannattaa hoitaa veroasiat kunnolla alusta pitäen, jottei tule ikävänä yllätyksenä isoja mätkyjä. Mikäli toimii kevytyrittäjänä, hoitaa laskutuspalvelu laskusta maksettavat verot eli itse täytyy vain huolehtia, että verokortissa on sopiva veroprosentti ja toimittaa verokortti laskutuspalvelulle.

Mistä löytää freelancer töitä?

Yrityksiä on maailma pullollaan ja monesti yrityspäättäjien yhteystiedot löytyvät yritysten nettisivuilta. Lähesty potentiaalista asiakasta suoraan ja kerro miten voisit auttaa häntä. Perehdy kuitenkin asiakkaan liiketoimintaan ja mieti mitä juuri sinä voit tarjota, ennen yhteydenottoa sillä kukaan ei halua sähköpostiinsa turhaa yleistä spämmiä tai tyrkyttävää puhelinmyyntiä.

Tehtyäsi työt, pyydä asiakkaalta palautetta ja lupa käyttää referenssinä. Monesti jos työn tekee hyvin, asiakas myös suosittelee palveluitasi tutuilleen.

Laita näkyvyys netissä kuntoon ja huolehdi että verkkosivusi ja portfoliosi ovat löydettävissä ja LinkedIn-profiilisi ajan tasalla.

Hyödynnä netin eri työnhakualustoja ja sosiaalisen median ryhmiä. Esimerkiksi Facebookissa on eri alojen omia ryhmiä, joissa voit tarjota palveluitasi.

Verkostoituminen muiden freelancereiden kanssa kannattaa. Aina freelancerit eivät ehdi ottaa keikkoja vastaan tai asiakkaan tarpeet ja oma osaaminen eivät kohtaa. Tällöin keikkoja vinkataan monesti kaverille.

Miten voi alkaa freelancer-yrittäjäksi?

Käytännössä friikkuna voi toimia muutamalla eri tavalla. Aiemmin oli tyypillistä toimia niin sanotulla freelancer-verokortilla. Verokorttiuudistuksessa freelancer verokortti on kuitenkin poistunut käytöstä. Myös työnantajat suhtautuvat aikaisempaa nihkeämmin verokortilla työskenteleviin. Verokortin käsittelystä aiheutuu yritykselle aina byrokratiaa ja kustannuksia. Saman alan toimija, joka lupaa laskuttaa työnsä, saa keikat suuremmalla todennäköisyydellä.

Freelancer laskutus onnistuu kahdella tavalla:

  • Perustamalla oman yrityksen tai
  • ryhtymällä kevytyrittäjäksi.

Yrityksen perustaminen
Oman yrityksen perustaminen on kannattavaa, jos sinulla on esimerkiksi kalliita työvälineitä, joiden kulut haluat vähentää verotuksessa. Esimerkiksi monen tuhannen euron arvoinen järjestelmäkamera voi kiepauttaa oman firman perustamisen fiksuimmaksi vaihtoehdoksi. Helpoin tapa alkaa oikeaksi yrittäjäksi on perustaa oma toimiminimi. Toiminimi tuo kuitenkin mukanaan kirjanpitotehtäviä ja paperitöitä. Tässä helpotusta tarjoaa sisaryrityksemme UKKO Pro, jonka palveluista kerrotaan tarkemmin täällä: Toiminimen perustaminen.

Jos kuitenkin teet hommia sivutoimisesti tai haluat välttyä kaikelta byrokratialta ja vain keskittyä tekemään sitä minkä osaat parhaiten, niin kevytyrittäjyys on sinulle oikea vaihtoehto.

Freelancer-laskutus hoituu helposti UKKO.fi:n kautta  

Kevytyrittäjyys muistuttaa paljon yrittäjyyttä. UKKO.fi:n kautta toimiva kevytyrittäjä saa päättää itse työn hinnan, etsiä omat asiakkaansa sekä päättää, milloin tekee työnsä. Sen sijaan kevytyrittäjä ei tarvitse omaa y-tunnusta.

freelancer yrittäjät

Kevytyrittäjän ei tarvitse myöskään huolehtia yrittäjän tavoin paperitöistä tai muistutuslaskuista, vaan UKKO.fi-palvelu hoitaa byrokratian kevytyrittäjän puolesta.

Voit aloittaa jo tänään ja lopettaa koska tahansa ilman sitoumuksia. Helppoa, eikö?

Tehtäväksesi jää oman työsi markkinointi ja varsinainen ydinosaamisesi, eli tekemäsi työ. Palvelumme tarkoituksena on auttaa sinua laskuttamaan tekemäsi työ ilman, että sinun tarvitsee hoitaa itse käytännön asioita. Toimintamallimme tekee palveluidesi ostamisesta helppoa ja asiakasyrityksesi tehtäväksi jää yksi simppeli homma, laskun maksaminen.

Freelancer-yrittäjyys on kevytyrittäjänä helpompaa

Rekisteröityminen laskutuspalveluun on helppoa ja ilmaista eikä velvoita sinua mihinkään. Pian oletkin valmis aloittamaan!

Sovit vain työstä asiakkaasi kanssa ja kerrot, että laskutus tapahtuu UKKO.fi:n kautta. Tämän jälkeen teet vielä työnaloitusilmoituksen omassa hallintapaneelissa ja lähetät meille sitten verokorttisi kätevästi sähköisen palvelun kautta.

Nyt ei muuta kuin toteuttamaan unelmaa! Kevytyrittäjyys on järkevä valinta keikkatyötä tekeville, sillä pystyt täysin keskittymään omaan työhösi ja käyttämään arvokkaan ajan siihen tärkeimpään, eli oman työn tuottamiseen.

Kun on palkanmaksun aika, huolehdimme kaikista tilitettävistä maksuista ja ilmoituksista esimerkiksi tulorekisteriin. Samalla otamme itsellemme komission tekemästämme työstä. Hinnastoomme voit tutustua tarkemmin täällä. Palveluumme kuuluu kaikki tämä: laskujen lähetys ja maksunvalvonta, palkanlaskenta, vakuutukset, lakisääteiset maksut ja ilmoitukset sekä asiantunteva asiakaspalvelu.

Freelancer-yrittäjä – UKKO.fi:ltä saat myös nämä

UKKO.fi haluaa olla kevytyrittäjän kumppanina koko matkan ajan ja tukea kaikissa tilanteissa. Tiesitkö, että laskuttavana asiakkaana saat meiltä lisäpalveluita, joiden avulla työllistymisesi ja oman työsi myyminen helpottuu?

Käytä hyödyksesi esimerkiksi kevytyrittäjän markkinointikoulua, myyntikoulua tai sopimusmallikirjastoa. Meiltä on myös mahdollista saada suosittelubonusta. Kun suosittelet ystävällesi UKKO.fi-palvelua, saatte molemmat 50 euron bonuksen. Oman suosittelulinkkisi löydät hallintapaneelisi etusivulta.

Muista myös lukaista läpi UKKO.fi-sivuston oppaat ja kurssit. Saat sieltä hyviä vinkkejä muun muassa oman työn hinnoitteluun, markkinointiin sekä liiketoimintasi kokonaisvaltaiseen kehittämiseen!

Jäitkö kaipaamaan vielä jotakin aiheeseen liittyvää? Ota rohkeasti yhteyttä, niin autamme sinut alkuun!

Ala kevytyrittäjäksi

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran heinäkuussa 2019. Artikkelia on päivitetty 2020 kesäkuussa.

Piia Peiponen
Kirjoittaja

Piia Peiponen

Piia on viestinnästä innostuva somenautiskelija ja lempeä kieliniuho, jota kiinnostavat muuttuva työ ja työelämä. Inspiraation lähteinä kirjoituksiin ja elämään toimivat ilmiöt ja ihmiset.

Lisää aiheesta

Kerro mielipiteesi

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksen milloin tahansa.