Blogi

11.1.2018

Kevytyrittäjän työttömyysturva 2018

työttömyystyrva UKKO.fi kevytyrittäjyys

Tammikuun 1. päivä tuli voimaan työttömyysturvalakiin muutos, jonka myötä työttömän ei enää tarvitse pelätä kevytyrittäjäksi ryhtymistä. Lakimuutos mahdollistaa sen, että työttömänä aloitetun yritystoiminnan pää- tai sivutoimisuutta ei arvioida ensimmäisen neljän kuukauden ajalta.

Uuden lakimuutoksen myötä työttömällä työnhakijalla on oikeus nostaa ansiopäivärahaa neljän kuukauden ajalta ilman, että kevytyrittäjyys tai yritystoiminta estää sen. Työttömänä aloitettua kevytryrittäjyyttä voi tehdä neljän kuukauden ajan eikä toiminnan päätoimisuus estä ansiopäivärahan maksamista.

Kasvaessaan yritystoiminnasta saadut tulot kuitenkin vaikuttavat päivarahan määrään eli päivärahaa sovitellaan saatujen tulojen mukaan, kuten tähänkin asti.

Kevytyrittäjyys työttömänä helpottuu

Aiemmin päätoiminen, yli kaksi viikkoa kestänyt työttömänä aloitettu yritystoiminta esti työttömyysetuuden saamisen. Työttömyysturvalakiin tullut muutos on merkittävä, sillä aiemmin ansiosidonnaisella kevytyrittäjyyttä on pystynyt harjoittamaan vain, jos toiminta on ollut sivutoimista. TE-toimisto on arvioinut tapauskohtaisesti jokaisen työttömän kevytyrittäjän tilanteen pää- ja sivutoimisuuden osalta ja tämä on ratkaissut sen, jatkuuko ansiosidonnainen vai ei.

Vuodenvaihteessa lakiin tullut muutos on seurausta työ- ja elinkeinoministeriön reilu vuosi sitten tilaamasta selvityksestä, jossa selvityshenkilöt silloinen Akavan johtaja Maria Löfgren ja Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén kartoittivat itsensä työllistäjien työttömyysturvan kehittämistarpeita. Raportissa kehotettiinkin selkiyttämään säännöksiä, joiden nojalla työtön voi työllistää itsensä yrittäjänä menettämättä kokonaan oikeuttaan työttömyysturvaansa.

Juuri sivutoimisuuden määritelmä on aiheuttanut paljon epävarmuutta työttömissä työnhakijoissa ja tämä onkin voinut estää kevytyrittäjäksi ryhtymisen tai pienimuotoisen yritystoiminnan aloittamisen henkilön ollessa työtön. Ennen lakimuutosta kevytyrittäjä ei ole voinut olla varma, miten TE-toimisto näkee pienimuotoisen keikkailun aloittamisen työttömänä.

UKKO.fi oli omalta osaltaan vaikuttamassa uuden lain valmisteluun, sillä toimitusjohtajamme Aleksi Rautavuori antoi loppuvuodesta työelämävaliokunnalle lausunnon, jossa tuotiin esiin lakimuuutoksen todennäköisiä vaikutuksia kevytyrittäjien näkökulmasta. Olemme osallistuneet uudesta työttömyysturvalaista käytävään keskusteluun aktiivisesti jo aiemminkin muun muassa Helsingin Sanomien mielipideosastolla.

Uudelleenarviointi neljän kuukauden jälkeen

Vuoden alusta voimaan tullut muutos selkiyttää kevytyrittäjien tilannetta ensimmäisen neljän kuukauden osalta. Yli kaksi viikkoa kestävän yritystoiminnan tai kevytyrittämisen aloittamisesta tehdään selvityspyyntö, jonka TE-toimisto käsittelee ja antaa päätöksen neljäksi kuukaudeksi.

Jos työnhakija ei neljän kuukauden märääajan jälkeen ilmoita, että yritystoiminta on päättynyt, tiedustelee TE-toimisto häneltä yritystoiminnan tilannetta uudelleen ja sen jälkeen arvioi, kuten tähänkin asti, onko kevytyrittäjyys pää- vai sivutoimista. Jos toiminta on TE-toimiston tulkinnan mukaan sivutoimista, voi henkilö edelleen saada työttömyysetuutta tai ansiosidonnaista kevytyrittäjänä keikkailun lisäksi.

Jos toiminta on neljän kuukaudenkin jälkeen sivutoimista, on omaa yritystä perustettaessa edelleen mahdollista hakea starttirahaa.

Aiemmin kevytyrittäjän tuloista perittiin työntekijän eläkevakuutusmaksu, jolloin yrittäjän ei ollut mahdollista kerryttää yrittäjän työttömyysturvaa, vaikka status onkin vuoden 2016 alusta saakka ollut työttömyysturvalaissa yrittäjä. Nykyisin YEL-vakuutettu kevytyrittäjä voi vakuuttaa itsensä yrittäjän työttömyyskassassa. Kevytyrittäjä kerryttää itselleen yrittäjän työssäoloehdon toimimalla vähintään 15 kuukautta yrittäjänä siten, että YEL-vakuutus on otettu vähintään 12 576 € vuosityötulolle (2018). Yrittäjän työssäoloehto kertyy ainoastaan kassan jäsenenä.

Kevytyrittäjyyskin on aktiivisuutta

Muutos työttömyysturvalaissa mitä todennäköisimmin lisää kevytyrittäjyyttä merkittävästi, kuhan vain tieto tästä tavoittaa ihmiset. Lakimuutoksen positiiviset vaikutukset eivät kuitenkaan jää tähän, vaan vaikutukset näkyvät työttömyysjaksojen lyhentymisenä ja ihmisten helpompana työllistymisenä. Tämä näkyy yhteiskunnalle sosiaaliturvan pienentyvinä kustannuksina.

Kevytyrittäminen on työnteon tapa, josta on hyötyä niin työttömille, työnantajille kuin yhteiskunnallekin. Kevytyrittäjyys tarjoaa työttömille, työnhakijoille ja alan vaihtajille oivan mahdollisuuden tutustua yrityksiin ja organisaatioihin, jotka mahdollisesti voisivat palkata kevytyrittäjän. Kevytyrittäjyydestä voi myös muodostua pysyvä elanto asiakasmäärän kasvaessa ja toiminnan vakiintuessa. Kevytyrittäjänä aloittanut voi myös saada kevytyrittämisestä tuulta yritysideansa alle ja perustaa myöhemmin oman yrityksen.

Kevytyrittäjyys ja uusi lakimuutos ovat myös omalta osaltaan yksi keino työttömälle osoittaa omaa aktiivisuuttaan paljon puhutun aktiivimallin puitteissa. Aktiivimallissa työttömän työnhakijan on 65 päivän tarkastelujakson aikana täytettävä aktiivisuusedellytys, jotta etuutta maksetaan täysimääräisenä myös seuraavat 65 maksupäivää. Jos aktiivisuusedellytys ei täyty, niin työttömyysetuus pienenee 4,65 %. Säilyttääkseen työttömyysetuuden ennallaan riittää, että työtön ansaitsee yritystoiminnassa tai kevytyrittäjänä 241,04 euroa.

Tiesithän, että olemme koonneet kevytyrittäjän sosiaaliturvan keskeisimmät tahot ja käsitteet yksiin kansiin? Lataa ilmainen opas itsellesi!

Kevytyrittäjän sosiaaliturva 2018

Piia Peiponen
Kirjoittaja

Piia Peiponen

Piia on viestinnästä innostuva somenautiskelija ja lempeä kieliniuho, jota kiinnostavat muuttuva työ ja työelämä. Inspiraation lähteinä kirjoituksiin ja elämään toimivat ilmiöt ja ihmiset.

Rekisteröidy nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Kommentit

 1. Elena sanoo:

  Hei. Minulla on tullut epäselvät asiat kevytyrittäjydestä. Haluaisin kokeila kevytyrittäjäksi mutta työsuunnittelussa minun täytyy etsiä työkokeilu paikka mikä on löyty, mutta samalla ajalla sain vuokratyövoimalta määräaikaisen työn. Missä vaiheessa voin aloittaa kevytyrittäjäksi? Silloin kun kokonaan taas työtön?

  1. Piia Peiponen sanoo:

   Hei Elena,

   kiitos kysymyksestäsi! Kevytyrittäjyys on siinä mielessä joustavaa, että voit aloittaa ja lopettaa milloin tahansa. Jos kuitenkin aloitat kevytyrittäjyyden nimenomaan työttömyysaikanasi, yritystoimintasi pää- ja sivutoimisuutta ei arvioida neljän ensimmäisen kuukauden aikana aloittamisesta. Tämä tarkoittaa, että työttömänä työnhakijana saat tältä mainitulta ajalta työttömyysetuutta. Jos saat tuloa yritystoiminnasta tämän neljän kuukauden aikana, sovitellaan työttömyysetuutesi saatujen tulojen mukaan.

   Suosittelen lämpimästi kuitenkin olemaan yhteydessä oman alueesi TE-toimistoon ennen toiminnan aloittamista ja kysymään neuvoja omaan tilanteeseesi.

   -Piia

Kerro mielipiteesi

Kerro mitä ajattelet!

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa.

Lisää aiheesta