Kotitalousvähennys – mikä se on ja miten sen saa?

Kotitalousvähennys

Kotitalousvähennys on verotuksessa tehtävä vähennys, jossa huomioidaan tiettyjä kotitaloudessa tai vapaa-ajan asunnossa teetettyjä töitä.

Kotitalousvähennystä voi saada esimerkiksi siivous- ja kotitaloustöistä sekä hoiva- ja hoitotyöstä. Myös rakennusten kunnossapito- ja perusparannustöistä voi saada verovähennystä nimenomaan työn osalta. Vähennyksiin oikeuttavaa työtä tekevä puolestaan voi mainostaa kotitalousvähennystä toiminnassaan silloin, kun sen ehdot täyttyvät.

Kuka saa kotitalousvähennystä?

Yksinkertaisesti sanottuna kotitalousvähennykseen on oikeutettu se henkilö, joka maksaa kotitalousvähennykseen oikeuttavan työn. Rajauksena on kuitenkin se, että työ tulee olla suoritettu joko maksajan omassa asunnossa, vapaa-ajan asunnossa tai vaihtoehtoisesti hänen vanhempiensa, isovanhempiensa tai appivanhempiensa kotona.

Kotitalousvähennyksen määrä

Kotitalousvähennyksen määrää arvioidaan säännöllisin väliajoin. Tällä hetkellä kotitalousvähennystä voi saada maksimissaan 2 250€ vuodessa (2020) siten, että omavastuu on 100€ vuodessa. Kotitalousvähennys on henkilökohtainen mikä tarkoittaa, että puolisot voivat yhteensä saada 4 500€ kotitalousvähennystä vuoden aikana.

Vinkki: Mikäli 2 250€ summa ei ylity, vähennystä kannattaa hakea vain toiselle puolisolle. Tällöin omavastuu vähennetään vain kerran!

Kotitalousvähennys vain tehdystä työstä

On hyvä muistaa, että kotitalousvähennyksen saa vain tehdystä työstä. Niinpä esimerkiksi työn suorittamiseen tarvittavat työvälineet eivät valitettavasti ole kotitalousvähennys kelpoisia kuluja.

Käytännössä esimerkiksi remonttia tehdessä kotitalousvähennyksen saa siis remonttihenkilölle maksetusta palkasta, mutta ei tapeteista tai muista remonttiin käytetyistä tarvikkeista.

Lue lisää kotitalousvähennyksen hyödyntämisestä UKKO.fi-palvelussa: Kotitalousvähennyksen ABC.

Vinkki: Kevytyrittäjänä työskentelevä pystyy hänkin vähentämään joitain kuluja omassa henkilökohtaisessa verotuksessaan. Lue lisää kevytyrittäjän verovähennyksistä.

Yrittäjä ja kotitalousvähennys

Kun yrittäjänä toimiva henkilö myy palveluitaan yksityiselle henkilölle, täyttyvät kotitalousvähennykseen oikeuttavat ehdot yleensä välittömästi. Yrittäjän on hyvä tuntea, kuinka kotitalousvähennys toimii, sillä kyseessä on myös markkinointivaltti.

Myös kevytyrittäjän asiakas voi laittaa laskun kotitalousvähennykseen. UKKO.fi:n kevytyrittäjät toimivat SLP Group Oy:n kautta, joka kuuluu ennakonperintärekisteriin. Kun työtä ostaa ennakonperintärekisteriin merkityltä yritykseltä, voi arvonlisäverollisesta työn osuudesta vähentää  40 % (2020).

Jos puolestasi palkkaat työntekijän työsuhteeseen, voit vähentää maksetusta palkasta 15 % sekä palkkaan liittyvät työnantajan sivukulut.

Kotitalousvähennyksen hakeminen

Kotitalousvähennyksen hakemiseen on kolme tapaa:

  • Voit ilmoittaa kotitalousvähennyksen tiedot verokortilla
  • Voit ilmoittaa kotitalousvähennyksen tiedot veroilmoituksessa
  • Voit ilmoittaa vähennyksen Palkka.fi-palvelussa

Kun ilmoitat tiedot suoraan verokortilla, siirtyvät ne sinulle seuraavan vuoden keväällä saapuvaan veroilmoitukseen. Jos haluat ilmoittaa kotitalousvähennyksen tiedot veroilmoituksessa, voit tehdä sen verkossa tai paperilomakkeella. Palkka.fi:tä voit hyödyntää, mikäli et halua muutosta verokorttiisi.

Lue lisää kotitalousvähennysten ilmoittamisesta suoraan vero.fi-sivustolta.

23.1.2019

Kotitalousvähennys kevytyrittäjä UKKO.fi

Liity nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.