Kotitalousvähennys – mikä se on ja miten sen saa?

Kotitalousvähennys

Kotitalousvähennys on verotuksessa tehtävä vähennys, jossa huomioidaan tiettyjä kotitaloudessa tai vapaa-ajan asunnossa teetettyjä töitä.

Kotitalousvähennystä voi saada esimerkiksi siivous- ja kotitaloustöistä sekä hoiva- ja hoitotyöstä. Myös rakennusten kunnossapito- ja perusparannustöistä voi saada verovähennystä nimenomaan työn osalta. Vähennyksiin oikeuttavaa työtä tekevä puolestaan voi mainostaa kotitalousvähennystä toiminnassaan silloin, kun sen ehdot täyttyvät.

Kuka saa kotitalousvähennystä?

Yksinkertaisesti sanottuna kotitalousvähennykseen on oikeutettu se henkilö, joka maksaa kotitalousvähennykseen oikeuttavan työn. Rajauksena on kuitenkin se, että työ tulee olla suoritettu joko maksajan omassa asunnossa, vapaa-ajan asunnossa tai vaihtoehtoisesti hänen vanhempiensa, isovanhempiensa tai appivanhempiensa kotona.

Kotitalousvähennyksen määrä

Kotitalousvähennyksen määrää arvioidaan säännöllisin väliajoin. Tällä hetkellä kotitalousvähennystä voi saada maksimissaan 2 250€ vuodessa (2020) siten, että omavastuu on 100€ vuodessa. Kotitalousvähennys on henkilökohtainen mikä tarkoittaa, että puolisot voivat yhteensä saada 4 500€ kotitalousvähennystä vuoden aikana.

Vinkki: Mikäli 2 250€ summa ei ylity, vähennystä kannattaa hakea vain toiselle puolisolle. Tällöin omavastuu vähennetään vain kerran!

Kotitalousvähennys vain tehdystä työstä

On hyvä muistaa, että kotitalousvähennyksen saa vain tehdystä työstä. Niinpä esimerkiksi työn suorittamiseen tarvittavat työvälineet eivät valitettavasti ole kotitalousvähennys kelpoisia kuluja.

Käytännössä esimerkiksi remonttia tehdessä kotitalousvähennyksen saa siis remonttihenkilölle maksetusta palkasta, mutta ei tapeteista tai muista remonttiin käytetyistä tarvikkeista.

Vinkki: Kevytyrittäjänä työskentelevä pystyy hänkin vähentämään joitain kuluja omassa henkilökohtaisessa verotuksessaan. Lue lisää kevytyrittäjän verovähennyksistä.

Yrittäjä ja kotitalousvähennys

Kun yrittäjänä toimiva henkilö myy palveluitaan yksityiselle henkilölle, täyttyvät kotitalousvähennykseen oikeuttavat ehdot yleensä välittömästi. Yrittäjän on hyvä tuntea, kuinka kotitalousvähennys toimii, sillä kyseessä on myös markkinointivaltti.

Myös kevytyrittäjän asiakas voi laittaa laskun kotitalousvähennykseen. UKKO.fi:n kevytyrittäjät toimivat SLP Group Oy:n kautta, joka kuuluu ennakonperintärekisteriin. Kun työtä ostaa ennakonperintärekisteriin merkityltä yritykseltä, voi arvonlisäverollisesta työn osuudesta vähentää  40 % (2020).

Jos puolestasi palkkaat työntekijän työsuhteeseen, voit vähentää maksetusta palkasta 15 % sekä palkkaan liittyvät työnantajan sivukulut.

Kotitalousvähennyksen hakeminen

Kotitalousvähennyksen hakemiseen on kolme tapaa:

  • Voit ilmoittaa kotitalousvähennyksen tiedot verokortilla
  • Voit ilmoittaa kotitalousvähennyksen tiedot veroilmoituksessa
  • Voit ilmoittaa vähennyksen Palkka.fi-palvelussa

Kun ilmoitat tiedot suoraan verokortilla, siirtyvät ne sinulle seuraavan vuoden keväällä saapuvaan veroilmoitukseen. Jos haluat ilmoittaa kotitalousvähennyksen tiedot veroilmoituksessa, voit tehdä sen verkossa tai paperilomakkeella. Palkka.fi:tä voit hyödyntää, mikäli et halua muutosta verokorttiisi.

Lue lisää kotitalousvähennysten ilmoittamisesta suoraan vero.fi-sivustolta.

23.1.2019

Kotitalousvähennyksen ABC

Kotitalousvähennys on omassa henkilökohtaisessa verotuksessa tehtävä vähennys tietyistä kotitalouden teettämistä töistä. Kotitalousvähennyksen avulla työn ostaminen tulee halvemmaksi ja työtä myyvälle toimijalle se tarjoaa hyvän myyntivaltin.

Kuka voi saada kotitalousvähennystä ja miten paljon?

Kotitalousvähennys voidaan myöntää vain luonnolliselle henkilölle, joka teettää kotitaloustöitä, hoitotöitä, asunnon kunnossapitotöitä tai tietotekniikkalaitteiden asennusta kotonaan tai vapaa-ajan asunnollaan. Vähennystä voi saada ainoastaan työn osuudesta – ei siis työssä tarvittavista matka- tai materiaalikuluista, kuten esim. parketeista ja laminaateista.

Vähennystä ei voida myöntää osakeyhtiölle, yleishyödylliselle yhteisölle tai muulle juridiselle henkilölle tai yhteenliittymälle. Elinkeinonharjoittaja ei voi myöskään saada kotitalousvähennystä elinkeinotoimintaan liittyvästä työstä tai elinkeinotoimintaan liittyvien rakennusten korjauksiin.

Kannattaa huomioida, että asunto-osakeyhtiö ei voi saada kotitalousvähennystä. Sen sijaan luonnollinen henkilö voi saada kotitalousvähennyksen sellaisista asunnon kunnossapito- ja perusparannustöistä, joiden teettäminen kuuluu asunto-osakeyhtiön osakkaalle lain tai yhtiöjärjestyksen mukaan.

Kotitalousvähennyksen omavastuu

Kotitalousvähennyksen omavastuu vuonna 2020 on 100 euroa ja vähennyksen enimmäismäärä 2 250 € per henkilö. Tärkeä asia on se, että kotitalousvähennys on henkilökohtainen, joten puolisot voivat molemmat saada kotitalousvähennyksen. Tässä tapauksessa puolisoiden maksimivähennys on 4 500 €.

Myös avopuoliso voi saada kotitalousvähennyksen, jos hän asuu asunnossa ja on maksanut vähennykseen kuuluvia kustannuksia. Avopuolisolla ei tarvitse olla omistusoikeutta asuntoon. Vähennyksen siirtäminen toiselle koskee vain verotuksellisesti puolisoina pidettäviä henkilöitä.

Paljonko vähennys todellisuudessa on ostetusta palvelusta?

Työtä ostettaessa kannattaa ensimmäiseksi tarkastaa, että yrittäjä tai yritys kuuluu ennakkoperintärekisteriin (www.ytj.fi).

UKKO.fi:n kevytyrittäjät toimivat SLP Group Oy:n kautta, joten kaikki asiat ovat kauttamme kunnossa. Kotitalousvähennys on 40 % työn arvonlisäverollisesta osuudesta. Vähennyksen saa myös palveluista, joissa ei ole mukana arvonlisäveroa. Havainnollistettuna: jos maksat yritykselle 1 000 € tehdystä työstä, vähennyksen osuus on 40 % eli 400 €. Kun summasta vähennetään 100 euron omavastuu, verotukseen tehtävä euromääräinen vähennys on 300 €.

Vuoden 2020 maksimivähennyksen 2 250 € saat ostamalla palveluita hieman yli 5 500 € edestä.

kotitalousvähennys

Jos palkkaat työntekijän ja maksat hänelle palkkaa, voit vähentää 15 % palkasta ja samalla myös työnantajakulut. Tästäkin löydät tarkempia tietoja Verohallinnon sivuilta.

Työn suorittajalle myyntivaltti

Työtä tekevän henkilön on hyvä muistaa kotitalousvähennyksen mahdollisuus. Hänen kannattaa kertoa tästä asiakkaalleen, koska monet yksityishenkilöt voivat säästää isoja summia kotitalousvähennyksellä. Myös UKKO.fi:n kevytyrittäjät voivat tarjota omille asiakkailleen kotitalousvähennystä. Se voi ollakin monelle todella kova myyntivaltti.

Jotta  asiakas voisi hakea kotitalousvähennystä, tulee laskuun huolellisesti eritellä työn osuus materiaalikuluista.

Voit kysellä kotitalousvähennyksestä tarkemmin asiakaspalvelustamme.

Miten kotitalousvähennystä voi hakea?

Helpoiten vähennyksen voi ilmoittaa uutta verokorttia hakiessa. Netin kautta voit ilmoittaa kotitalousvähennyksen suuruuden ja se päivittyy samalla esitäytetylle veroilmoitukselle. Voit myös täyttää puuttuvat tiedot, kun saat kotiisi esitäytetyn veroilmoituksen ja palauttaa sen Verohallinnolle. Kolmas vaihtoehto on ilmoittaa tiedot Palkka.fi-palvelun avulla. Näistä kolmesta vaihtoehdosta löydät lisätietoja tästä.

Kannattaa merkitä aina ostetut palvelut itselleen ylös, jotta muistat vähentää kaikki mahdolliset kotitalousvähennykset omassa verotuksessasi. Voit säästää niiden avulla satoja euroja vuodessa!

Kotitalousvähennys kevytyrittäjä UKKO.fi

Liity nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.