Blogi

16.6.2015

Mikä ihmeen verokortti?

Verokortteja on useita erilaisia ja ne sopivat hyvin erilaisiin työskentelytapoihin. Verokorttien erot saattavat kuitenkin tuntua aluksi vähän epäselviltä. Käyn tässä artikkelissa läpi erilaiset verokortit sekä kerron syyn sille, miksi niitä on niin monenlaisia.

Suomessa verotus on järjestetty siten, että työntekijä näkee vain osan todellisista palkan sivukuluista palkkakuitissaan. Näistä suurin erä on ennakonpidätys. Ennakonpidätyksen määrä ilmoitetaan verokortilla. Ennakonpidätyksen lisäksi työntekijän palkkaamisesta aiheutuvia kuluja ovat mm. työeläkemaksu, työttömyysvakuutusmaksu, tapaturmavakuutusmaksu, sosiaaliturvamaksu sekä ryhmähenkivakuutusmaksu.

Käytännössä verokortilla on vain yksi tarkoitus: kertoa työnantajalle, minkä suuruinen määrä palkasta pitää maksaa ennakonpidätyksinä verottajalle.

Verottaja lähettää kaikille yli 15-vuotiaille ehdotuksen ennakonpidätyksen veroprosentista. Jos tiedossa on tuloihin vaikuttavia muutoksia, kannattaa aina tehdä pyyntö veroprosentin muutoksesta. Suomessa on käytössä progressiivinen veroprosentti, joka tarkoittaa sitä, että mitä enemmän tienaat rahaa, sitä suurempi veroprosenttisi on.

Oikea verokortti työn mukaan

Verotuksen lähtökohtana on se, että osaat arvioida vuositulosi etukäteen ja tiedät kuinka paljon rahaa tienaat koko vuoden aikana. Erilaisten työsuhteiden yleistyessä arvioiminen voi olla vaikeaa. Jos arvioit tulosi väärin ja tienaat enemmän rahaa kuin olet ilmoittanut, perii verottaja puuttuvat verot seuraavan vuoden lopussa.

Puuttuvia veromaksuja kutsutaan kansankielisesti mätkyiksi. Jos veroprosenttisi on tänä vuonna liian pieni, joudut maksamaan puuttuvat verot vuoden 2016 lopussa. Jos olet arvioinut tulosi yläkanttiin ja tämän vuoksi maksanut liikaa veroja, saat samalla tavalla seuraavan vuoden lopussa veronpalautuksia.

Erilaisia työsuhteita varten on kehitetty erilaisia verokortteja, jotta mätkyjen ja veronpalautusten määrä saataisiin minimoitua. Tulojen muuttuessa voit myös pyytää verottajalta muutosverokortin, jonka avulla voit tarvittaessa pienentää tai suurentaa veroprosenttiasi tarvittaessa.


 

Päätoimen verokortti

paatoimen-verokortti

Esimerkki päätoimen verokortista 6,5 veroprosentilla.

Päätoimen verokortti on ns. tavallinen verokortti. Se on helpoin vaihtoehto, kun teet töitä yhdelle työnantajalle ja tiedät tulevan vuoden palkkasi etukäteen. Esimerkkikuvassa on valittu 6,5 veroprosentti, jolloin laskennallinen tuloraja on 17 100 euroa. Tämän ylittävästä ansiosta peritään 28% vero. Vuoden lopussa kaikki tienaamasi ansiotulot lasketaan yhteen ja verottaja tarkistaa oletko maksanut veroja oikean määrän.

Päätoimen verokortilla voit valita haluatko, että työnantaja toimittaa ennakonpidätyksen A. palkkakauden tulorajan mukaan vai B. koko kauden tulorajan mukaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että maksetaanko lisäprosentti aina kun tuloraja ylittyy kuukausitasolla, vai vasta kun kokonaistuloraja (tässä tapauksessa 15 732 €) ylittyy. Voit valita B-vaihtoehdon esimerkiksi silloin, kun tiedät koko vuoden tulojen määrä, mutta kuukausituloissasi on suurta vaihtelua.

Päätoimen verokortti toimitetaan tavallisesti alkuperäisenä työnantajalle. Työsuhteen loppuessa työnantaja kirjaa verokortille merkinnät maksamistaan palkoista, jotta seuraava työnantaja tietää, milloin kokonaistuloraja ylittyy.

Jos teet töitä ainoastaan UKKO.fi:n kautta, voit toimittaa meille päätyön verokorttisi. Päätyön verokortin toimitat meille helpoiten sähköisesti oman hallintapaneelisi kautta.


Sivutuloverokortti

sivutulon-verokortti

Esimerkki sivutuloverokortista 27% ennakonpidätyksellä.

 

Sivutulon verokortti on tarkoitettu sellaisille työntekijöille, jotka tekevät töitä monelle eri työnantajalle. Sivutuloverokortti on kätevä esimerkiksi silloin kun teet päätyösi ohella satunnaisia keikkahommia. Tällöin päätoimen verokortti on sillä työnantajalla, jolle teet pääasiassa töitä. Sivutuloverokortti taas toimitetaan niille työntantajille joille teet keikkaluonteisia töitä. Voit käyttää sivutuloverokorttia myös silloin, kun sinulla ei ole yhtä pääasiallista työnantajaa. Ilmoita tällöin päätoimen tulot nollaksi. Verottajan ohjeet sivutuloverokorttiin.

Sivutulon verokorttia ei tarvitse toimittaa alkuperäisenä ja sen kopioit voivat olla samaan aikaan usealla työntantajalle. Voit toimittaa kuvan sivutulon verokortista UKKO.fi:n hallintapaneelissa kohdasta Lähetä verokortti. Sivutuloverokortissa on usein tavallista korkeampi veroprosentti, koska sivutulojen arvioiminen on vaikeampaa. Vuoden lopussa kuitenkin kokonaistulojesi määrä lasketaan yhteen ja näiden perusteella verokarhu laskee lopullisen veroprosenttisi.

 


Freelancer verokortti

freelancer-verokortti

Esimerkki Freelancer-verokortista 15 prosentin ennakonpidätyksellä.

 

Freelancer-verokortti on hyvin pitkälti samanlainen kuin sivutuloverokortti. Freelancer-verokortin voi toimittaa usealle toimeksiantajalle samanaikaisesti. Suurin ero sivutuloverokortin ja freelancer-verokortin välillä on se, että Freelancer-verokortissa ei ole lainkaan tulorajoja, vaan veroprosentti on aina sama. Tämä tarkoittaa sitä, että työntekijän on itse pidettävä huolta tulorajoista ja seurattava tarkasti ansioidensa kokonaismäärää. Jos tuloraja ylittyy, tulee verottajalta tilata uusi kortti. Freelancer-verokorttia ei voi tilata verkosta, vaan sen saadakseen on asioitava Verotoimistosta. Kortin veroprosentti on vähimmillään aina 15%.


 

Muutosverokortti

muutosverokortti

Muutosverokortti 27,5 prosentin ennakonpidätyksellä sekä 43% lisäprosentilla.

Muutosverokortti tulee käyttöön silloin, kun ansiotuloissasi tapahtuu muutoksia. Jos ansiotulojen määrä kasvaa tai pienenee, tulee sinun tilata verottajalta muutosverokortti. Muutosverokortista riittää työnantajalle pelkkä kopio, tai esimerkiksi verottajan sivuilta tulostettu kortti.

Lisätietoja verokorteista löydät UKKO.fi:n usein kysyttyjen kysymykset Verotus-osiosta.

Kirjoittaja

Olli Kopakkala

Olli on toiminut tulospohjaisen markkinoinnin parissa lähes kymmenen vuotta. Hän rakastaa Rugbyä ja huonoa huumoria. Olli on ollut mukana perustamassa UKKO.fi:tä vuonna 2012.

Rekisteröidy nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Kommentit

 1. Laine sanoo:

  Löysin kirjoituksen, kun etsin tietoa verokorteista. Luin tekstin innolla läpi, huomaten että ymmärrän kerrankin verokorttiin liittyvistä asioista jotain. Odotin että tekstissä kerrotaan lopulta vielä esim. portaikkoverokortista, mutta harmikseni niin ei ollut.

 2. Seija Pynnönen sanoo:

  Mieheni on eläkkeellä, mutta haluaisi tehdä vielä pieniä keikkatöitä. Minkälaisen verokortin hän tarvitsee, vai pitääkö hänen maksaa ennakkoveroja, jos hän toimisi ukko.fi – kautta?

  1. Piia Peiponen sanoo:

   Hei Seija!
   Jos miehesi tekee keikkatöitä eläkkeen rinnalla UKKO:fi-laskutuspalvelun kautta, tulee hänen hankkia verokortti palkkatuloa varten. Laskutuspalvelu pidättää kustakin palkasta ennakonpidätystä henkilökohtaisen veroprosentin mukaan, joten palvelun käyttäjän ei tarvitse huolehtia ennakkoveroista tai mistään muistakaan maksuista itse.

   Konkreettisia vinkkejä laskutuspalvelun käyttöön löydätte luettavaksi verkkosivujemme Usein kysyttyä -osiosta. Tarvittaessa myös asiakaspalvelumme auttaa alkuun!

   -Piia

Kerro mielipiteesi

Kerro mitä ajattelet!

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa.

Lisää aiheesta

Kotitalousvähennyksen ABC

Kotitalousvähennys on omassa henkilökohtaisessa verotuksessa tehtävä vähennys tietyistä kotitalouden teettämistä töistä. Kotitalousvähennyksen avulla työn ostaminen tulee halvemmaksi ja työtä myyvälle toimijalle se tarjoaa hyvän myyntivaltin....
1.7.2017 Lue lisää »