Looking for courier specific details?

Toiminimen perustaminen netissä ilmaiseksi ja helposti!

UKKO Yrittäjä -palvelussa perustat toiminimen helposti. Saat oman Y-tunnuksen heti käyttöösi.

Lataa App Storesta Lataa se Google Playsta

Näin helppoa toiminimen perustaminen on:

Täytä tiedot rekisteröinnissä

Kysymme yhteystietosi, sekä millä toimialalla teet töitä.

Saat Y-tunnuksen käyttöösi

Kun olet vahvistanut henkilöllisyytesi rekisteröinnin lopussa, saat Y-tunnuksen käyttöösi.

Ilmoitamme sinut verohallinnon rekistereihin

Lisäämme sinut ALV- ja ennakkoperintärekistereihin.

tmi-perustaminen-ilmaiseksi

Perusta toiminimi ilmaiseksi

Suunnitelmissasi on näköjään toiminimen perustaminen. Hienoa!

Toiminimiyrittäjyys ja siihen liittyvä byrokratia saattaa tuntua alkuun jännittävältä, mutta huoli pois: kuljetaan matka yhdessä. UKKO Yrittäjä -palvelussa toiminimen perustaminen käy helposti, ja autamme sinua kaikissa taloushallinnon kysymyksissäsi. Tarjoamme toiminimiyrittäjille kirjanpito-ohjelmiston, jolla yrityksen taloushallinto sujuu kuin tanssi. Näin sinun ei tarvitse hankkia kirjanpitäjää erikseen!

Unohda byrokratia ja vaikeiden lomakkeiden pohtiminen. Me hoidamme toiminimen perustamisen puolestasi – helposti, nopeasti ja täysin maksutta! Saat Y-tunnuksen heti rekisteröinnin yhteydessä. Palvelumme kautta perustetaan vuosittain tuhansia toiminimiyrityksiä.

 

Mitä asiakkaamme meistä sanovat?

 

Toiminimen edut

Toiminimiyrittäjyys on ollut kautta aikojen suosituin yritysmuoto yksinyrittäjien keskuudessa. Eikä ihme, sillä toiminimen perustaminen onnistuu tänä päivänä verkon välityksellä helposti, nopeasti ja jopa täysin ilmaiseksi. Helpoimmin se käy, jos perustat toiminimen UKKO Yrittäjä -palvelun kautta.

Toiminimiyrittäjyys tuo sinulle useita etuja, joita ovat muun muassa:

Toiminimen perustaminen on nopeaa ja edullista. 
Toiminimi on edullinen perustaa, siihen ei tarvitse sijoittaa alkupääomaa ja perustaminen ei maksa mitään. UKKO.fin kautta saat Y-tunnuksen käyttöösi heti ja säästät samalla lomakkeiden täyttämisen vaivan.

Jos haluat nimellesi suojan tai toimit esimerkiksi luvanvaraisella toimialalla, tulee sinun ilmoittautua myös kaupparekisteriin. Ilmoittautuminen maksaa netin kautta ja paperisena 70€ (vuonna 2024).

Helpompi markkinoida ja myydä palveluita.
Toiminimi sopii kaikille aloille ja asiakkaidesi on helppo laittaa Y-tunnuksella tehty työ kotitalousvähennykseen.

Mahdollisuus yhdenkertaiseen kirjanpitoon.
Mikäli liikevaihto on pientä, voivat toiminimiyrittäjät pitää kirjanpitonsa yhdenkertaisena. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että liiketoiminnan tapahtumista merkitään vain saadut tulot ja menot kirjanpitoon. Tätä kutsutaan maksuperusteiseksi kirjanpidoksi, sillä tapahtumat kirjataan sen mukaan, kun raha tulee tilille tai maksetaan käteisellä. Yhdenkertaisessa kirjanpidossa ei myöskään ole pakko laatia tilinpäätöstä.

Yksinkertaisempi verotus.
Toiminimen verotus käsitellään osana henkilökohtaista verotustasi. Verotus on siis hyvin yksinkertaista verrattuna osakeyhtiöön. Toiminimen varat ovat samalla toiminimiyrittäjän varoja, ja tulos eli verotettava palkka verotetaan hänen henkilökohtaisina tuloina. Puolestaan osakeyhtiön varat ovat osakeyhtiön varoja, ja niitä ei voi käyttää miten haluaa.

Toiminimen perustaminen. Kaksi naista ja mies keskustelevat

 

Kulujen ja hankintojen verovähennysoikeus.
Yksi toiminimiyrittäjyyden parhaista puolista on mahdollisuus vähentää yritykseen liittyviä kuluja verotuksessa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että yrittäjä voi ilmoittaa kuluneen vuoden aikana tehtyjen yrityksen liiketoimintaan olennaisesti liittyvien hankintojen kulut veroilmoituksessa, jolloin niistä tulee kokonaisveron määrästä tehtäviä vähennyksiä, ja näin ollen veron kokonaismäärä siis pienenee.

Yrittäjä voi esimerkiksi vähentää kaikki työhön liittyvät kalusteet ja työvälineet, kuten tietokoneen ja puhelimen, työtilan käytön sekä markkinointiin ja kirjanpitoon liittyvät kulut.

Pääset nauttimaan 5% yrittäjävähennyksestä.
Kaikki toiminimiyrittäjät ovat oikeutettuja yrittäjävähennykseen, joka on 5 % saamastasi tulosta yrittäjänä. Tämä on siis täysin verovapaa osuus yrittäjän verotuksessa, eli käytännössä tästä 5 % osuudesta et maksa veroja. Osakeyhtiöt tai ilman omaa Y-tunnusta laskuttavat kevytyrittäjät taas eivät ole oikeutettuja tähän vähennykseen.

Toiminimen lopettaminen tai laajentaminen on helppoa.
Mikäli yrittäjä kokee, että liiketoiminta ei lähtenyt tuottoisasti rullaamaan, on toiminimen lopettaminen paljon yksinkertaisempaa kuin osakeyhtiön. Toisaalta, jos taas liiketoiminta porskuttaa eteenpäin vauhdilla ja suunnitelmissa on laajentaa liiketoimintaa, onnistuu myös toiminimen muuttaminen osakeyhtiöksi helposti.

Toiminimellä voit harjoittaa luvanvaraista toimintaa.
Luvanvaraiset elinkeinot, kuten taksi- ja terveydenhuoltoalan toiminnot edellyttävät y-tunnusta. Me neuvomme myös tarvittavien lupien hakemisessa.

Säästät laskutuspalkkiot.
Jos laskuttaa ilman omaa yritystä, on aina hyödynnettävä kevytyrittäjä- tai laskutuspalvelua, jotka veloittavat laskuista palvelumaksun – toiminimiyrittäjänä säästät laskutusmaksut.

Arvonlisäveron alarajahuojennuksesta hyötyminen.
Toiminimiyrittäjänä sinulla on mahdollisuus hyötyä arvonlisäveron alarajahuojennuksesta, jos laskutuksesi on kalenterivuoden aikana alle 30 000 € – se tarkoittaa, että saat joko osan tai kaikki maksamasi arvonlisäverot vuoden lopuksi takaisin tilillesi!

Toiminimen perustaminen. Yrittäjä tekee muistiinpanoja

Mahdollisia haasteita toiminimiyrittäjyydessä

 • Toiminimi ei ole erillinen oikeushenkilö:
  Toiminimiyrittäjänä vastaat itse henkilökohtaisella omaisuudella tekemistäsi sopimuksista ja sitoumuksista. Jos yritykselläsi on paljon rahaliikennettä ja sopimuksia, etkä halua olla vastuussa yrityksesi taloudesta henkilökohtaisella omaisuudella, voi osakeyhtiö olla parempi ratkaisu.
 • Toiminimelläsi hankkimasi tulot ovat aina henkilökohtaista tuloasi:
  Suurilla tuloilla myös veroprosenttisi on korkea. Osakeyhtiössä puolestaan voit maksaa itsellesi palkkaa sopivan määrän ja jättää loput yrityksen voitoksi tulevia vuosia odottamaan. Toiminimiyrittäjänä tämä taas ei ole mahdollista.

Perusta toiminimi ilmaiseksi tänään!

Toiminimen perustaminen on UKKO Yrittäjä -palvelussa helppoa ja nopeaa.

Tiedä mistä maksat – selkeä kuukausihinnoittelu

Edullinen kuukausihinta sisältää toiminimen kirjanpidon, laskutuksen, viranomaisilmoitukset ja muita näppäriä ominaisuuksia, jotka helpottavat laskutusta, tositteiden lisäystä ja taloutesi seurantaa.

Toiminimen hinnasto

Toiminimen hinnasto

Aloittava yrittäjä: maksat palvelusta vasta, kun saat ensimmäisen maksun asiakkaaltasi

Haluamme hinnoittelullamme tukea aloittavia pienyrittäjiä. Uutena yrittäjänä voit käyttää palveluamme ilmaiseksi jopa kuuden kuukauden ajan. Sinun ei tarvitse maksaa mitään, ellet laskuta asiakkaitasi tai saa liikevaihtoa kyseisen ajanjakson aikana. Me haluamme kannustaa yrittäjiä, ja olemme siksi tehneet alkutaipaleen heille mahdollisimman helpoksi.

Paljon laskuttaville edullinen määräaikainen sopimus – säästä 228 euroa

Hinnoittelumme perustuu kertyneeseen eli kumulatiiviseen liikevaihtoon. Kun yrityksen koko elinkaaren liikevaihto saavuttaa 50 000 euron rajan, säästät 228 euroa ottamalla käyttöösi 12 kk määräaikaisen sopimuksen, jolloin maksat palvelun käytöstä vain 77 € + alv/kk. Määräaikaisen sopimuksen voit ottaa käyttöösi helposti palvelun asetukset osiosta.

Ota yhteyttä

Jimi Forsman

Jimi Forsman

Myyntiedustaja
+358 50 434 7273
jimi.forsman@ukko.fi

Miro Tiala

Miro Tiala

Myyntiedustaja
+358 50 460 2442
miro.tiala@ukko.fi

Mitä UKKO Yrittäjä sisältää?

Y-tunnus heti

Yhdenkertainen kirjanpito

ALV- ja veroilmoitukset puolestasi

Rajaton laskutus – sähköpostitse, postitse tai verkkolaskuina

Kuittien sähköinen talletus ja säilytys

Toiminimen tuloslaskelma

Zettle myyntiraportit suoraan palveluun

ALV-alarajahuojennuksen haku

Reaaliaikainen analytiikka yrityksesi tilanteesta

Ilmainen asiakaspalvelu

Asiakas- ja tuoterekisteri

Ajopäiväkirja

Toiminimi eli yksityinen elinkeinonharjoittaja

Toiminimen perustaminen. Naisyrittäjä työskentelee toimistossa

 

Sanaa "toiminimi" käytetään usein puhekielessä, mutta virallinen termi yhtiömuodolle on yksityinen elinkeinonharjoittaja. Toiminimi sen sijaan tarkoittaa virallisesti yrityksen nimeä yhtiömuodosta riippumatta. Toiminimestä yhtiömuotona puhuttaessa käytetään usein myös lyhennystä ”Tmi”. Verohallinto puolestaan käyttää toiminimiyrittäjistä termiä ”liikkeen- tai ammatinharjoittaja”.

Toiminimen voi perustaa henkilö, joka asuu Euroopan talousalueella ja on vähintään 18-vuotias. Myös alaikäinen voi perustaa toiminimen huoltajan suostumuksella. Tyypillisiä toiminimiyrittäjiä ovat esimerkiksi kampaajat, graafikot, konsultit, rakennusalan ammattilaiset, hierojat ja taksinkuljettajat.

Muista yritysmuodoista poiketen toiminimi eli yksityinen elinkeinoharjoittaja on vastuussa kaikesta yritystoiminnasta henkilökohtaisesti. Toiminimi ei siis ole yrittäjästä erillinen oikeushenkilö – toisin kuin osakeyhtiössä, jossa varat ja vastuut jakautuvat yrityksen ja yrittäjän kesken. Mikäli siis otat toiminimellesi lainaa, olet itse vastuussa henkilökohtaisesti lainan takaisinmaksusta. Myös verotusta käsitellään aina osana sinun henkilökohtaista verotustasi. Toiminimiyrittäjällä on kuitenkin vastaavasti mahdollisuus käyttää yrityksen varoja yksityisottoina, toisin kuin esimerkiksi osakeyhtiössä, jossa yrittäjän on maksettava itselleen palkkana omaan käyttöönsä haluamansa summa.

Toiminimi on edelleen yksi suosituimmista yritysmuodoista Suomessa, vaikka rinnalle on tullut monia muitakin vaihtoehtoja. Toiminimiyrittäjyys on helppoa vähentyneen byrokratian ansiosta, eikä toiminimeltä vaadita yhtä paljon velvoitteita kuin esimerkiksi osakeyhtiöiltä. Mutta kenelle toiminimi sopii? Ja miten toiminimi perustetaan? Tältä sivulta löydät vastaukset yleisempiin kysymyksiin toiminimiyrittäjyydestä.

Toiminimen verotus

Toiminimen verotus saattaa aluksi tuntua hieman monimutkaiselta, mutta pyrimme kertomaan sen mahdollisimman yksinkertaisesti. Yleisesti ottaen toiminimiyrittäjä maksaa kahdenlaisia veroja: ennakkoveroja ja arvonlisäveroja. Yritystä perustaessa kannattaa samalla hakeutua ennakkoperintärekisteriin sekä arvonlisäverovelvolliseksi, jotta näiden verojen hoito sujuu mahdollisimman helposti. Kun perustat toiminimen UKKO Yrittäjä- palvelussa, ilmoitamme sinut näihin rekistereihin automaattisesti.

Toiminimen verotus perustuu lähtökohtaisesti toiminimen tulokseen. Tulos saadaan, kun vähennetään tuloista tulojen hankkimisesta aiheutuneet menot. Tulosta verotetaan toiminimiyrittäjän henkilökohtaisina ansio- tai pääomatuloina. Pääomatuloina verotetaan edellisen vuoden nettovarallisuudelle laskettua 20 % tuottoa vastaava määrä ja loput verotetaan ansiotuloina. Nettovarallisuus lasketaan vähentämällä velat varoista.

Halutessaan toiminimiyrittäjä voi myös vaatia, että pääomatulona verotetaan vain 10 % tuottoa vastaava määrä tai että kaikki tulot verotetaan ansiotuloina. Kannattaa myös muistaa, että yrityksen tilikauden pituus vaikuttaa pääomatulojen osuuteen! Nämä tässä mainitut ansiotulot verotetaan niin kutsuttujen ennakkoverojen muodossa.

Ennakkovero

Ennakkoverot määräytyvät yrityksesi arvioidun tuloksen mukaan; ilmoitat siis verottajalle, kuinka paljon arvioit yrityksesi saavan myyntiä kyseisen vuoden aikana. Tämän arvion mukaan verottaja sitten pyytää yritystäsi maksamaan veroja ennakkoon, mistä nimi ennakkovero tuleekin.

Arviota voi muuttaa pitkin vuotta samaan tapaan kuin palkansaaja muuttaa omaa verokorttiaan. Kannattaa alkuun arvioida tulos maltilliseksi, sillä maksat ennakkoveroja arvion mukaan: vaikka et olisikaan saanut oikeasti vielä myytyä arvion mukaisesti tuotteitasi ja palveluitasi, tulee sinulle silti maksuun verot tämän arvion perusteella, ei toteutuneen tuloksen perusteella. Arviota kannattaakin päivittää aina tarpeen tullen. Mikäli olet maksanut vuoden aikana liikaa veroja, ne palautetaan sinulle; mikäli taas veroja on tullut maksettua liian vähän, joudut maksamaan mätkyjä.

Arvonlisävero

Arvonlisävero on kulutusvero, jonka ostaja yleensä maksaa. Lisäät siis omien tuotteiden ja palveluiden hintaan veron osuuden (usein 24 %), jonka ostaja maksaa sinulle ja sinä välität tämän veron sitten Verohallinnolle. Kyseinen osuus ei siis ole yrityksesi tienestejä, vaan osuus, jonka säilytät itselläsi siihen asti, että se pitää tilittää Verohallinnolle. Yrittäjänä pystyt sitten vähentämään omista yritystoimintaan liittyvistä ostoista maksamasi arvonlisäveron.

Nämä myyntien ja ostojen ALV-verojen osuudet selvitetään ALV-ilmoituksilla, joita tehdään joko vuosittain, kvartaaleittain tai kuukausittain. Ilmoitusten jälkeen tiedetään siis, tuleeko sinun maksaa Verohallinnolle arvonlisäveroja, vai saatko niitä mahdollisesti takaisin. Vuoden päätteeksi voidaan myös hakea arvonlisäveron alarajahuojennusta, mikäli yrityksen tulos jää alle 30 000 euroa.

UKKO Yrittäjä -palvelussa sinun ei kuitenkaan tarvitse näistä huolehtia, sillä teemme ALV-ilmoitukset puolestasi ja haemme sinulle tarvittaessa ALV-alarajahuojennuksen.

Toiminimen palkka

Toiminimiyrittäjä ei voi maksaa itselleen palkkaa, vaan hän ottaa rahaa toiminimeltä yksityisottoina. Näistä yksityisotoista ei makseta veroa, vaan verotuksen alainen tulo on yrityksen tulokseen perustuvaa, kuten yllä kerroimme.

Toiminimenä sinun ei siis tarvitse erikseen maksaa itsellesi palkkaa vaan voit tehdä tililtä nostoja tarpeen mukaan. Nämä nostot merkitään kirjanpitoon yksityisottoina. Nostoilla ei ole vaikutusta yrityksen tulokseen tai verojen maksun määrään. Koska verojen maksu tapahtuu jälkikäteen, kannattaa tilillä pitää aina tarpeeksi rahaa ALV- ja ennakkoverojen maksua varten.

Toiminimen kirjanpito

Ammatinharjoittaja voi pitää yksinkertaisempaa yhdenkertaista kirjanpitoa kahdenkertaisen sijaan. Yhdenkertainen kirjanpito tarkoittaa, että tapahtumat kirjataan vain kerran sen mukaan, milloin tililtä on lähtenyt tai tilille on tullut rahaa. Kahdenkertaisessa kirjanpidossa puolestaan jokainen tapahtuma kirjataan sekä debitiin, että kreditiin. Voit lukea lisää täältä: Yhdenkertainen kirjanpito – vai kahdenkertainen kirjanpito?

UKKO Yrittäjä -palvelun kautta toiminimen yhdenkertainen kirjanpito hoituu automaattisesti. Tutustu toiminimiyrittäjille suunnattuun palveluumme täältä: Toiminimen kirjanpito ja laskutus.

Pitääkö toiminimelle avata oma pankkitili?

Erillisen toiminimi-pankkitilin avaaminen ei ole välttämätöntä, mutta se voi olla hyvä ratkaisu. Henkilökohtainen pankkitili käy toiminimen raha-asioiden hoitoon, mutta käytännössä on paljon  selkeämpää, jos toiminimeä varten on oma tili – tällöin toiminimen tulot ja menot eivät ole tiliotteella sekaisin henkilökohtaisten menojesi kanssa, vaan selkeästi omalla tilillään. Tilin ei tarvitse kuitenkaan olla yritystili, vaan tavallinen käyttötili sopii hyvin toiminimen rahaliikenteen hoitoon.

Sivutoiminen yrittäjyys

Toiminimi on hyvä valinta myös silloin, kun kyseessä on sivutoiminen yrittäjyys. Sivutoimisena yrittäjä työskentelet esimerkiksi töiden ohella freelancerina. Sivutoimisena yrittäjänä voit hoitaa verotuksesi joko ennakkoveroina tai vaihtoehtoisesti huomioida yrittäjänä saamasi tulot palkkatyösi verotuksessa. Jälkimmäisessä vaihtoehdossa ilmoitat verokortillesi sekä palkkatyösi että arviosi yritystoimintasi tuloksesta.

Maksat siis palkkatyöstäsi korkeampaa veroa, eli toisin sanoen maksat palkkatyöstäsi verot, jotka koskevat sekä palkkatyötä että yrityksesi tienestejä.

Mikäli aiot toimia sivutoimisena yrittäjänä, laskutuksesi on satunnaista ja haluat kuitenkin päästä hyötymään Y-tunnuksen tuomista eduista, suosittelemme sinulle aluksi Kevytyrittäjyyttä Y-tunnuksella.

Tutustu palveluun täältä: Kevytyrittäjyys Y-tunnuksella

Milloin toiminimen perustaminen on ajankohtaista?

Jos henkilö aikoo toimia yksityisenä elinkeinonharjoittajana saaden toiminnastaan taloudellista hyötyä, on hänen jossakin muodossa rekisteröitävä yrityksensä. Toiminimen perustaminen on yritysmuodoista se yksinkertaisin eikä se muun muassa edellytä perustamisasiakirjaa.

Kaupparekisteriin ilmoittautuminen ei ole aina välttämätöntä, mutta kaupparekisteri -ilmoitus edellytetään kaikilta niiltä elinkeinonharjoittajilta, jotka harjoittavat luvanvaraista elinkeinotoimintaa tai toimivat erillisessä liiketilassa. Myös muiden apulaisten kuin aviopuolison tai perheenjäsenten käyttäminen katsotaan ilmoitusvelvollisuuden perusteeksi.

Lue myös artikkelimme: Yrityksen perustaminen.

Milloin toiminimi on järkevää perustaa?

Toiminimen perustaminen on järkevää silloin, kun yrittäjä aikoo toimia yrittäjänä yksin eikä hänellä ole suunnitelmissa palkata muuta henkilökuntaa. Toiminimi on myös silloin sopiva vaihtoehto, kun yritystoiminnalle ei ole suunnitteilla kovaa kasvua sekä yritystoiminta perustuu joko kokonaan tai pääosin oman osaamisen myymiseen.

Toiminimen perustaminen on sinulle oikea vaihtoehto, kun:

 • yritystoimintasi on pienimuotoista etkä tarvitse aloittamiseen suuria investointeja ja pääomaa
 • myyt osaamistasi yksin eikä sinulla ole suunnitelmissa laajentaa toimintaasi heti
 • sinulla ei ole myöskään tarvetta suurelle varastolle

Mikäli tiedät jo heti alussa, että liikevoitto tulee ylittämään yli 30 000 euroa, haluat palkata avuksesi useampia työtekijöitä tai hankintakustannuksesi ovat suuret, on osakeyhtiö tai jokin muu yritysmuoto järkevämpi vaihtoehto.

Kaupparekisteriin ilmoittautumisen edut

 • Saat yrityksesi nimelle suojan, joka tarkoittaa ettei kukaan muu voi käyttää samaa nimeä yritystoiminnan harjoittamiseen.
 • Kaupparekisteriin ilmoittautuminen antaa yrityksestäsi myös luotettavan kuvan. Toisinaan saatetaan jopa oudoksua, mikäli yrityksestä ei löydy rekisterimerkintää.

Kaupparekisteriin ilmoittautuminen maksaa netissä ja paperilomakkeella 70€. Kaupparekisteriin voi hakeutua myös olemassa olevalla toiminimen y-tunnuksella. Tämä onnistuu tekemällä muutosilmoituksen YTJ-palvelussa.

Toiminimen perustaminen käytännössä

nainen toiminimeä perustamassa

Missä toiminimen voi perustaa?

Kun haluat aloittaa yritystoiminnan toiminimellä, sinulla on muutamiakin eri vaihtoehtoja sen tekemiseksi. Toiminimen voi perustaa joko ilmoittautumalla kaupparekisteriin PRH:n ja Verohallinnon yhteisessä YTJ-palvelussa verkossa (70 €) tai paperi-ilmoituksen avulla (70 €) tai perustamalla toiminimen ilmaiseksi ilman kaupparekisteriin ilmoittautumista. Tämä onnistuu helposti esimerkiksi UKKO Yrittäjä -palvelun kautta verkossa.

 • UKKO Yrittäjä -palvelun kautta toiminimen perustaminen on täysin ilmaista. Perustamiseen tarvitset ainoastaan suomalaisen henkilötunnuksen sekä verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen/sirullisen henkilökortin. Rekisteröintilomakkeemme kysyy sinulta tarvittavat tiedot, kuten: henkilötiedot, ehdotus toiminimestä sekä osoite- ja yhteystiedot. Lisäksi on ilmoitettava yrityksen kotipaikka ja toimiala. Palvelumme kautta saat Y-tunnuksen heti käyttöösi samalla kun teet rekisteröinnin loppuun!
 • Voit lisäksi ilmoittautua kaupparekisteriin y-tunnuksen saatuasi tekemällä muutosilmoituksen YTJ:n sivuilla. Kaupparekisteriin ilmoittautuminen maksaa 70€ sähköisellä lomakkeella ja paperilomakkeella (2024).

Perustamisilmoitus kaupparekisteriin on mahdollista tehdä ainakin Patentti- ja rekisterihallituksessa eli PRH:ssa, maistraatissa tai hakemalla täytettävän lomakkeen lähimmästä rekisteritoimistosta. Yksi vaihtoehto on myös tulostaa ilmoitus Patentti- ja rekisterihallituksen Internet -sivuilta osoitteesta www.prh.fi.

Jos toiminimen perustaminen mietityttää, voi asiasta keskustella esimerkiksi työ- ja elinkeinotoimiston kanssa tai uusyrityskeskuksessa. Myös UKKO-asiakaspalvelu neuvoo mielellään yritystoiminnan aloittamisessa.

Mitä toiminimen perustaminen maksaa?

UKKO Yrittäjä -palvelun kautta voit perustaa toiminimen ilmaiseksi. Toiminimen perustamisen jälkeen voit myös ilmoittautua kaupparekisteriin. Toiminimen ilmoittaminen kaupparekisteriin maksaa 70 € (hinta toiminimen ilmoittamiseen kaupparekisteriin vuonna 2024). Voit tehdä ilmoituksen joko Patentti- ja rekisterihallituksen nettisivuilla jolloin maksat 70 € hinnan ilmoituksen allekirjoittamisen jälkeen tai vaihtoehtoisesti tehdä hakemuksen paperisena, jolloin kuitti 70 € maksusta pitää laittaa ilmoituksen liitteeksi.

Perustamiskustannusten lisäksi toiminimeä perustavan kannattaa pohtia, miten aikoo hoitaa kirjanpitonsa – itse hoidettu kirjanpito tulee edullisimmaksi, mutta teettää paljon työtä yrittäjällä. Asiantuntijan palkkaaminen tai kirjanpitopalvelun käyttö voi olla hyvä idea aloittavan yrittäjän kiireiden keskellä. Lisäkustannuksia voi myös tulla työvälineiden hankinnasta ja tarvittavista vakuutuksista.

Vaihtoehtoisesti voit antaa UKKO Yrittäjä -palvelun hoitaa paperiasiat puolestasi. Kiinteä palvelumaksu sisältää myös kirjanpidon ja laskutuksen sekä vero- ja talousasiantuntijoidemme neuvot puhelinsoiton päässä.

Lue vertailumme eri yritysmuotojen hinnoista: Mitä yrityksen perustaminen maksaa.

Pitääkö toiminimellä olla oma Y-tunnus?

Y-tunnus on yrityksen henkilötunnus, jolla yritykset erotetaan toisistaan. Koska toiminimikin on yritys, pitää silläkin olla siis oma Y-tunnuksensa.

Y-tunnuksen antaa Patentti- ja rekisteriministeriö, maistraatti, verovirasto tai ELY -keskus heti sen jälkeen, kun uusi yritys on kirjattu yritys- ja yhteisötietojärjestelmään.

Tavallisesti Y-tunnuksen saa heti käyttöönsä kun sitä hakee netin kautta. Paperiversiossa menee sitten tavallisesti muutama arkipäivä postitus- ja käsittelyajoista riippuen. Mikäli samalla ilmoittautuu kaupparekisteriin, voi Y-tunnuksen saamisessa mennä muutama päivä ja käsittelyajoista riippuen Y-tunnuksen valmistumisessa voi kestää pidempäänkin. Y-tunnus toimii samaan tapaan kuin henkilötunnus ihmisillä, eli siitä yritys tunnistetaan esimerkiksi veroasioissa ja muissa virallisissa yhteyksissä.

Toiminimen perustaminen. Graafinen suunnittelija työskentelee

 

Kuinka toiminimi valitaan?

Jokainen elinkeinonharjoittaja saa itse päättää toiminimestään. Sitä rajoittaa kuitenkin se seikka, että samannimistä toiminimeä ei saa kaupparekisteristä ennestään löytyä. Jos sopivan nimen löytäminen on vaikeaa, kannattaa käydä tutustumassa kaupparekisterin yritysten nimilistaan, jotta näkee minkä tyylisiä nimet yleensä ovat. Samalla voi huomata myös, jos jo mielessä oleva nimi onkin jo käytössä. Kaupparekisteri tarkistaa vielä lopulta, ettei samannimistä yritystä varmasti ole jo olemassa.

Jos nimen keksiminen tuntuu vaikealta, suosittu tapa on yhdistää oma nimi yhtiömuodon tunnukseen muodossa ”Tmi Etunimi Sukunimi”. Voit etsiä inspiraatiota myös artikkelistamme yrityksen nimeämisestä.

Toiminimi kannattaa valita huolella. Toiminimen mainontaa helpottaa hyvin muistettava toiminimi, ja asiakkaat ja yhteistyökumppanit muistavat sen paremmin. Tästä syystä toiminimeä tuleekin aina käyttää siinä muodossa kuin se on kaupparekisteriin merkitty, josta käsin suositellaan myös suomen kielen oikeinkirjoitussääntöjen noudattamista.

Lisätietoa nimen valinnasta ja siihen liittyvästä ohjeistuksesta saa Patentti- ja rekisterihallituksen Internet -sivuilta osoitteesta www.prh.fi.

Nimen rekisteröimisen ja hyväksymisen jälkeen elinkeinonharjoittajalla on yksinoikeus nimeen koko Suomessa.

Pitääkö toiminimi suojata?

Toiminimen rekisteröinti kaupparekisteriin on tehokkain keino suojata oma toiminimensä, koska Suomessa ei voi samaan aikaan olla toiminnassa kahta samannimistä yritystä. Kaupparekisterissä tutkitaan tarkoin kunkin toiminimen taustat ennen kuin ne hyväksytään rekisteriin. Tähän tutkimukseen menee jonkin aikaa mistä syystä uuden yrittäjän ei kannata mainostaa omaa toiminimeään tai teettää mainostuotteita sille, ennen kuin toiminimi tosiaan on vahvistettu – joskus käy niin, että nimi ei mene läpi ja yrittäjällä on edessään uusi nimen pohdinta.

Myös sellaiset elinkeinonharjoittajat, joilla ei muutoin ole kaupparekisteriin ilmoittautumisvelvoitetta, voivat hekin ilmoittautua kaupparekisteriin ihan siitäkin syystä, että saavat itselleen suojatun toiminimen.

Kun toiminimi on merkitty kaupparekisteriin, suojaa se myös esimerkiksi siinä tapauksessa, että joku yrittää rekisteröidä fi-päätteisen verkkotunnuksen samalla nimellä.

Toiminimi ei ole ainut yritysmuoto

Yritysmuotoja on erilaisia:

 • toiminimi, eli yksityinen elinkeinonharjoittaja,
 • kommandiittiyhtiö,
 • avoin yhtiö ja
 • osakeyhtiö.

Mies miettii eri yritysmuotoja

Erilaiset yritysmuodot ovat olemassa erilaisia tilanteita ja tarpeita varten: toiminimi on suunnattu yrittäjälle, jonka toiminta on pienimuotoista, eikä toiminta vaadi erityisiä investointeja. Yrittäjä edustaa itseään, eli kaikki sopimukset tehdään yrittäjän, ei toiminimen kanssa. Toiminimestä käytetään myös nimeä yksityinen elinkeinonharjoittaja.

Toiminimi sopii erityisen hyvin pienimuotoiseen yritystoimintaan. Perustamalla toiminimen rupeat yrittäjäksi mahdollisimman vähäisellä vaivalla: et tarvitse erillisiä perustamisasiakirjoja, tai pääomaa. Toimit itse yrityksen puolesta, eli et tarvitse yritykselle erillistä hallintoa. Kun alat toiminimiyrittäjäksi, lasketaan käytännössä henkilökohtainen taloutesi mukaan toiminimiyrityksen talouteen. Verotus on samankaltainen kuin yksityishenkilön verotus.

Avoimessa yhtiössä omistajia on kaksi, ja kumpikin voivat tehdä yrityksen nimissä sopimuksia. Avoin yhtiö muistuttaa paljon kommandiittiyhtiötä, ne eroavat vain siinä, että kommandiittiyhtiöllä voi olla myös hiljaisia kumppaneita, jotka eivät voi edustaa yritystä. Kommandiittiyhtiö toimii yritysmuotona silloin, kun haluat mukaan esimerkiksi sijoittajan. Osakeyhtiö mahdollistaa useamman omistajan ja enemmistö suurimmista suomalaisista yrityksistä on osakeyhtiöitä. Osakeyhtiö on suosituin yhtiömuoto, jos yrityksellä on useita omistajia.

Yritysmuotoa voi vaihtaa ja esimerkiksi toiminimen toiminnan voi siirtää osakeyhtiölle toiminnan kasvaessa tai jos yritykseen halutaan lisää omistajia. Lue lisää eri yritysmuodoista.

Mitä tehdä toiminimen perustamisen jälkeen?

Toiminimen perustamisen jälkeen olet valmis aloittamaan liiketoimintasi. Sitä ennen kuitenkin joudut omaksumaan paljon uusia verotukseen ja kirjanpitoon liittyviä asioita sekä miettimään muun muassa:

Ei hätää, me tarjoamme kattavaa tietoa myös näistä aiheista Yrittäjyyskoulussa. Voit myös aina kilauttaa asiakaspalveluumme, josta saat selkeää opastusta yrittäjyyteen sekä kirjanpitoon liittyvissä asioissa.

Perehdy myös toiminimiyrittäjille suunnattuun oppaaseen.

Uutena yrittäjänä sinun on myös mahdollista hakea valtion myöntämää starttirahaa.
Mikäli aiot hakea starttirahaa, älä perusta toiminimeä ennen kuin olet saanut TE-toimistolta päätöksen starttirahan myöntämisestä. Lisätietoja starttirahasta.

Valmiina yrittäjyyteen?

Perusta toiminimi ja ota käyttöösi kaikki tarvitsemasi palvelut!