Toiminimen perustaminen

Toiminimen perustaminen – miten se hoituu?

Toiminimen perustaminen tarkoittaa sitä, että henkilö ryhtyy yksityiseksi elinkeinonharjoittajaksi, rekisteröi toimintansa ja laskuttaa työstään.

Toiminimi on sellainen yrityksen muoto, jossa kaikki sopimukset ja sitoumukset tehdään elinkeinonharjoittajan omalla nimellä, jolloin hän kantaa myös vastuun kaikesta toiminnasta.

Tästä artikkelista löydät kaikki perustiedot toiminimen perustamiseen. Prosessi ei ole vaikea, mutta työläs ja aikaavievä se on. Myös toiminimen lisäämisessä kaupparekisteriin voi mennä jopa kuukausia.

UKKO.fi on helpompi vaihtoehto toiminimen perustamiselle

UKKO.fi tarjoaa helpomman ja nopeamman vaihtoehdon. Kevytyrittäjyys on vaihtoehto omalle toiminimelle. Kevytyrittäjänä käytät UKKO.fi:n y-tunnusta. Päätät itse omat työsi ja hinnoittelet itsesi. Me hoidamme kaikki paperityöt ja byrokratian.

Voit tutustua tarkemmin artikkelissamme: Mietitkö yrityksen perustamista?

Klikkaa artikkeliin!

Toiminimen perustaminen on helppoa, mutta UKKO.fi tekee yrittäjyydestä vielä helpompaa.

toiminimen perustaminen

UKKO.fi:n palvelumaksu on 5  % arvonlisäverottomasta laskutussummasta . Huomaathan, että käteen jäävään osuuteen vaikuttavat myös muut maksut ja pidätykset, kuten lisäveloitus 2,9 % ja tarvittaessa sairausvakuutusmaksu 1,34 % bruttopalkasta sekä ennakonpidätys oman veroprosenttisi mukaan.

Liity nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Milloin toiminimen perustaminen on ajankohtaista?

toiminimen perustaminen

 

Jos henkilö aikoo toimia yksityisenä elinkeinonharjoittajana saaden toiminnastaan taloudellista hyötyä, on hänen jossakin muodossa rekisteröitävä yrityksensä. Toiminimen perustaminen on yritysmuodoista se yksinkertaisin eikä se muun muassa edellytä perustamisasiakirjaa.

Kaupparekisteriin ilmoittautuminen ei ole aina välttämätöntä, mutta kaupparekisteri-ilmoitus edellytetään kaikilta niiltä elinkeinonharjoittajilta, jotka harjoittavat luvanvaraista elinkeinotoimintaa tai toimivat erillisessä liiketilassa. Myös muiden apulaisten kuin aviopuolison tai perheenjäsenten käyttäminen katsotaan ilmoitusvelvollisuuden perusteeksi.

Mikäli aiot hakea starttirahaa, ei yritystä kannata perustaa ennen kuin olet saanut TE-toimistolta päätöksen starttirahan myöntämisestä.

Lisätietoja starttirahasta

Jos toiminimeä ei halua heti perustaa, voi liikeideaa testata helposti UKKO.fi-palvelun kautta. Näin on mahdollisuus kokeilla, riittääkö asiakkaita ja miten yrittäjämäinen toiminta itselle soveltuu.

Oman yrityksen perustaminen myöhemmin on aina mahdollista, kun siltä alkaa tuntua.

Lue myös artikkelimme yrityksen perustamisesta, artikkeliin pääset klikkaamalla alla olevaa nappia!

Klikkaa artikkeliin!

Missä toiminimen voi perustaa?

Kun elinkeinonharjoittaja on todennut tarpeen toiminimen perustamiselle, on hänellä muutamiakin vaihtoehtoja sen tekemiseksi. Perustamisilmoitus kaupparekisteriin on mahdollista tehdä ainakin Patentti- ja rekisterihallituksessa eli PRH:ssa, maistraatissa tai hakemalla täytettävän lomakkeen lähimmästä rekisteritoimistosta. Yksinkertainen vaihtoehto on myös tulostaa ilmoitus Patentti- ja rekisterihallituksen verkkosivuilta osoitteesta www.prh.fi. Toiminimen perustaminen verkossa on myös nykyään mahdollista.

Jos kokee epävarmuutta toiminimen perustamiseen liittyvissä asioissa, voi asiasta keskustella esimerkiksi työ- ja elinkeinotoimiston viranomaisten kanssa. Markkinoilla toimii myös yrityksiä, jotka maksua vastaan hoitavat kuntoon kaikki uuteen yritykseen liittyvät asiakirjat, kuten esimerkiksi toiminimen perusilmoituksen kaupparekisteriin. Näitä yrityksiä löytää helposti varsinkin internetistä.

Mitä toiminimen perustaminen maksaa?

Ennen kuin toiminimeä ollaan ilmoittamassa kaupparekisteriin, tulee asiasta toimittaa käsittelymaksu Patentti- ja rekisterihallituksen pankkitilille. Toiminimen perustaminen maksaa 110 euroa (toiminimen perustamisen hinta vuonna 2019), ja kuitti maksusta pitää laittaa ilmoituksen liitteeksi, eli toiminimen perustamismaksu tulee tosiaankin suorittaa jo ennen ilmoitusta.

Toiminimen kustannukset voivat kuitenkin olla käytännössä suuremmat, sillä jos esimerkiksi kirjanpitoa ei tee itse joutuu maksamaan tilitoimistolle kirjanpidosta. Lisäksi esimerkiksi vakuutuksien hankkimisesta voi tulla kustannuksia.

Lue vertailumme eri yritysmuotojen hinnoista: Mitä yrityksen perustaminen maksaa.

Tutustu toiminimen perustamiseen myös UKKO-konserniin kuuluvan UKKO Pro-palvelun kautta.

TUTUSTU UKKO PRO:HON

Pitääkö toiminimi suojata?

Toiminimen rekisteröinti kaupparekisteriin on tehokkain keino suojata oma toiminimensä, koska Suomessa ei voi samaan aikaan olla toiminnassa kahta samannimistä yritystä. Kaupparekisterissä tutkitaan tarkoin kunkin toiminimen taustat ennen kuin ne hyväksytään rekisteriin. Tähän tutkimukseen menee jonkin aikaa mistä syystä uuden yrittäjän ei kannata mainostaa omaa toiminimeään tai teettää mainostuotteita sille, ennen kuin toiminimi tosiaan on vahvistettu.

Myös sellaiset elinkeinonharjoittajat, joilla ei muutoin ole kaupparekisteriin ilmoittautumisvelvoitetta, voivat hekin ilmoittautua kaupparekisteriin ihan siitäkin syystä, että saavat itselleen suojatun toiminimen.

Kun toiminimi on merkitty kaupparekisteriin, suojaa se myös esimerkiksi siinä tapauksessa, että joku yrittää rekisteröidä fi-päätteisen verkkotunnuksen samalla nimellä.

toiminimi

Pitääkö toiminimellä olla oma Y-tunnus?

Suomessa kaikilla kaupparekisterissä olevilla yrityksillä pitää olla oma Y-tunnuksensakin, ja koska toiminimikin on yritys, pitää silläkin olla siis oma Y-tunnus.

Y-tunnuksen antaa Patentti- ja rekisteriministeriö, maistraatti tai ELY -keskus heti sen jälkeen, kun uusi yritys on kirjattu yritys- ja yhteystietojärjestelmään. Joissakin tapauksissa Y-tunnuksen voi saada myös verovirastosta.

Tavallisesti Y-tunnuksen saa jo noin kahden päivän kuluttua siitä, kun toiminimi on ilmoitettu kaupparekisteriin. Se toimii samaan tapaan kuin henkilöturvatunnus ihmisillä, eli siitä yritys tunnistetaan jatkossa.

Kuinka toiminimi valitaan?

Jokainen elinkeinonharjoittaja saa itse päättää toiminimestään. Sitä rajoittaa kuitenkin se seikka, että samannimistä toiminimeä ei kaupparekisteristä saa ennestään löytyä. Jos sopivan nimen löytäminen on vaikeaa, kannattaa käydä tutustumassa kaupparekisterin yritysten nimilistaan, jotta näkee minkä tyylisiä nimet yleensä ovat. Samalla voi huomata myös, jos jo mielessä oleva nimi onkin jo käytössä. Tämä on samalla nimen ennakkotutkimusta, vaikka lopullinen tutkimus suoritetaankin kaupparekisterin toimesta.

Jos nimen keksiminen tuntuu vaikealta, suosittu tapa on yhdistää oma nimi yhtiömuodon tunnukseen muodossa ”Tmi Etunimi Sukunimi”.

Toiminimi kannattaa valita huolella. Toiminimen mainontaa helpottaa hyvin muistettava toiminimi, ja asiakkaat ja yhteistyökumppanit muistavat sen paremmin. Tästä syystä toiminimeä tuleekin aina käyttää siinä muodossa kuin se on kaupparekisteriin merkitty, josta käsin suositellaan myös suomen kielen oikeinkirjoitussääntöjen noudattamista.

Lisätietoa nimen valinnasta ja siihen liittyvästä ohjeistuksesta saa Patentti- ja rekisterihallituksen verkkosivuilta osoitteesta www.prh.fi.

Nimen rekisteröimisen ja hyväksymisen jälkeen elinkeinonharjoittajalla on yksinoikeus nimeen koko Suomessa.

Liity nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Toiminimi eli yksityinen elinkeinonharjoittaja

Sanaa toiminimi käytetään usein puhekielessä tarkoitettaessa yksityistä elinkeinonharjoittajaa, joka on oikea virallinen termi yhtiömuodolle. Toiminimi sen sijaan tarkoittaa virallisesti nimeä, jolla yritys toimii. Toiminimestä yhtiömuotona puhuttaessa käytetään usein myös lyhennystä Tmi”. Verohallinto puolestaan käyttää toiminimiyrittäjistä termiä ‘liikkeen- tai ammatinharjoittaja”.

Toiminimen verotus

Toiminimen verotus perustuu toiminimen tulokseen eli toiminimen laskutukseen, josta on tehty vähennykset.

Tulos siis kun vähennetään tuloista tulojen hankkimisesta aiheutuneet menot. Tulosta verotetaan toiminimiyrittäjän henkilökohtaisina ansio- tai pääomatuloina. Pääomatuloina verotetaan edellisen vuoden nettovarallisuudelle laskettua 20 % tuottoa vastaava määrä ja loput verotetaan ansiotuloina. (Nettovarallisuus lasketaan vähentämällä velat varoista).

Halutessaan toiminimiyrittäjä voi myös vaatia, että pääomatulona verotetaan vain 10 % tuottoa vastaava määrä tai, että kaikki tulot verotetaan ansiotuloina. Kannattaa myös muistaa, että yrityksen tilikauden pituus vaikuttaa pääomatulojen osuuteen!

Toiminimiyrittäjä ei voi maksaa itselleen palkkaa, vaan hän ottaa rahaa toiminimeltä yksityisottoina.

Toiminimen kirjanpito

Ammatinharjoittaja voi pitää yksinkertaisempaa yhdenkertaista kirjanpitoa kahdenkertaisen sijaan. Yhdenkertainen kirjanpito tarkoittaa, että tapahtumat kirjataan vain kerran sen mukaan milloin tililtä on lähtenyt tai tilille on tullut rahaa.

Kahdenkertaisessa kirjanpidossa puolestaan jokainen tapahtuma kirjataan sekä debetiin, että kreditiin. UKKO-konserniin kuuluva UKKOPro.fi-palvelu tarjoaa toiminimen automaattista kirjanpitoa.

Tutustu palveluun!

Pitääkö toiminimelle avata oma pankkitili?

Erillisen toiminimi-pankkitilin avaaminen ei ole välttämätöntä, mutta suositeltavaa. Henkilökohtainen pankkitili käy toiminimen raha-asioiden hoitoon, mutta käytännössä on ehdottomasti helpompaa ja selkeämpää, että toiminimeä varten on oma tili. Tilin ei tarvitse kuitenkaan olla yritystili, vaan tavallisen pankkitilin kautta toimiminen on mahdollista.

28.5.2012

Toiminimen edut ja haitat yritysmuotona

+ Toiminimi on verrattain edullinen perustaa, siihen ei tarvitse sijoittaa alkupääomaa kuten esimerkiksi osakeyhtiöön ja perustamismaksu on vain 110 €.
+ Mahdollisuus tehdä nostoja.
– Toiminimi ei ole erillinen oikeushenkilö ja toiminimiyrittäjä vastaa toiminimen veloista omalla henkilökohtaisella omaisuudellaan. Käytännössä tämä tarkoittaa että yrityksen velka voidaan ulosmitata yrittäjän henkilökohtaisesta omaisuudesta.

Liity nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Haluatko oppia lisää? Ilmoittaudu ilmaiselle kurssille!

Haluatko oppia lisää itsensä työllistämisestä? Ilmoittaudu mukaan ilmaiselle kevytyrittäjyyskurssillemme!

Suositulta kurssilta saat paljon hyödyllisiä vinkkejä oman työn hinnoitteluun, markkinointiin sekä veroasioiden ja paperitöiden hoitamiseen – perustit sitten toiminimen tai et.

Ilmoittaudu kurssille jo tänään – se on ilmaista eikä velvoita mihinkään!

 

Osallistu nyt!