Verovähennykset

Kevytyrittäjän verovähennykset

Tiesithän, että kevytyrittäjänä olet oikeutettu hakemaan tulonhankkimisvähennyksiä omassa henkilökohtaisessa verotuksessasi? Kyllä vain!

Vähennykset pienentävät veron määrää, mikä tarkoittaa, että käyttöösi jää enemmän rahaa. Katso alta, mistä kuluista ja maksuista koostuu kevytyrittäjän verovähennykset ja miten merkitset ne omassa verotuksessasi.

Sivua päivitetään jatkuvasti, mutta ajankohtaisimman tiedon verotukseen liittyvistä vähennyksistä ja mahdollisista omavastuurajoista saat aina suoraan Verohallinnosta. Muistathan myös, että yksittäiset verotuspäätökset tekee aina verottaja, eikä UKKO.fi voi vaikuttaa niihin.

Eri kustannusten käsittelystä UKKO.fi-palvelussa voit kysyä lisätietoa aina asiakaspalvelustamme:


Puhelin 09 6980 934 (arkisin kello 8–18)

UKKO.fi ei ota mitään vastuuta verotietojesi tai tämän sivun oikeellisuudesta tai soveltuvuudesta. Kysy tarvittaessa lisätietoja suoraan verottajalta.

Kevytyrittäjän verovähennykset

Nämä kulut voit vähentää

Alla luetellut kulut ovat lähtökohtaisesti vähennyskelpoisia laskutuspalvelua käyttävän henkilön omassa henkilökohtaisessa verotuksessa. Vähennykset pienentävät verojesi määrää mikä tarkoittaa, että omaan käyttöösi jää enemmän rahaa.

Huom: 2.12.2020 alkaen arvonlisävero on poistunut palvelumaksustamme, lisäveloituksestamme ja sairausvakuutusmaksustamme.

Ansiotulot ja niistä tehtävät vähennykset voit ilmoittaa verottajalle lomakkeella 50A. Täytä lomake omalla koneellasi ja liitä se mukaan veroilmoitukseesi.

Löydät tarvittavat kuluraportit oman hallintapaneelisi Dokumentit-osiosta.

Palvelumaksu

Vuoden 2018 alusta lähtien (1.1.2018 alkaen) UKKO.fi:n palvelumaksu on arvonlisäverollinen palvelu, josta UKKO.fi:n tulee suorittaa arvonlisävero (24 %). Käyttäjän on mahdollista hakea ja saada palvelumaksusta tulonhankkimisvähennystä omassa henkilökohtaisessa verotuksessa.

Matkakulut

Matkakulut on suositeltavaa eritellä mahdollisuuksien mukaan jo lähtevällä laskulla, sillä laskulla erittelemättömät korvaukset, joihin ei liity kuittia, ovat lähtökohtaisesti saajalleen verollista tuloa.

Laskulla erittelemättömiin korvauksiinkin voit silti hakea tulonhankkimisvähennystä omassa henkilökohtaisessa verotuksessa. Kulut vähennetään laskutetusta summasta ennen palkanlaskentaa ja niitä vastaava osuus maksetaan kokonaisuudessaan ennakonpidätystä toimittamatta. Tällöin on kuitenkin hyvä muistaa, että  kyseessä on tulonhankkimisvähennys, mikä tarkoittaa, että korvaus on lähtökohtaisesti pienempi (esim. 0,24€ / km vuonna 2017). Poikkeuksen tekevät muutamat erityisalat, katsothan ne täältä.

Mikäli, et siis ole oikeutettu erityisalan matkakorvauksiin tulonhankkimisvähennyksissä, syntyy tuloa, josta saattaa verotuspäätöksen yhteydessä joutua maksamaan jäännösveroa.

Katso myös: Miten merkitsen matkakulut?

Sairausvakuutusmaksu

Sairausvakuutusmaksu on myös käyttäjälle vähennyskelpoinen omassa verotuksessa. Vuonna 2020 maksu on 1,34 % ja vuonna 2019 maksu oli 0,77 % (tällöin maksulaskelmalla nimellä sosiaaliturvamaksu).

Tarkemmat ohjeet vähennyksen tekemiseen saat esimerkiksi asiakaspalvelustamme.

YEL-maksut

UKKO.fi:n kautta on mahdollista hankkia ja maksaa yrittäjän eläkevakuutusta, eli YEL-vakuutusta. Käyttäjä voi itse määrittää omasta hallintapaneelista, haluaako hän maksaa YEL-vakuutusta kauttamme. Pidättämämme maksut tilitetään eläkevakuutusyhtiö Varmalle kahdesti vuodessa, aina kesä- ja joulukuisin.

Mikäli käyttäjän YEL-pidätykset ovat päällä, pidätämme YEL-maksuja palkoista aina seuraavaa YEL-laskua varten. Varman lähettämän laskun mukaan maksetut YEL-maksut ovat vähennyskelpoisia käyttäjän omassa henkilökohtaisessa verotuksessa.

Katso myös: Mikä ihmeen YEL?

Lisäveloitus

Myös lisäveloitus on lähtökohtaisesti vähennyskelpoinen. Käyttäjämme voi siis vaatia lisäveloitusta vähennettäväksi omassa tuloverotuksessaan. Käyttäjän on mahdollista hakea ja saada palvelumaksusta tulonhankkimisvähennystä omassa henkilökohtaisessa verotuksessa.

Lisäveloitusta (2,7 %+alv ) on peritty vuoden 2018 lokakuusta lähtien, jolloin samansuuruisen tapaturmavakuutuksen periminen päättyi.

Mihin vähennysoikeus perustuu?

Tilatessasi esimerkiksi verokorttia, voit perustella UKKO.fi-palvelusta aiheutuneita kuluja esimerkiksi seuraavasti:

”UKKO.fi-laskutuspalvelun perimät maksut (palvelumaksu, työnantajan sairausvakuutusmaksu, lisäveloitus). Verohallinnon antaman ohjeen (A248/200/2017) mukaan laskutuspalveluyrityksen tarjoamistaan palveluista työn suorittajilta perimät palkkiot ovat pakollisia kuluja palvelun käyttäjälle ja tulonhankkimiseen suoraan liittyviä menoja, joita hän voi vaatia vähennettäväksi omassa tuloverotuksessaan. Edellä mainitut maksut ovat pakollisia kuluja palvelun käyttäjälle ja siten vähennyskelpoisia TVL 95 § 1 momentin 4 kohdan mukaisesti.”

Huom!

Muistathan, että yksittäiset verotuspäätökset tekee aina verottaja, eikä UKKO.fi voi vaikuttaa niihin.

Olemme koonneet nämä neuvot avuksesi sitoumuksetta, mutta huomaathan, että jokaisen verovelvollisen tilanne on aina yksilöllinen. UKKO.fi ei ota mitään vastuuta verotietojesi tai tämän sivun oikeellisuudesta tai soveltuvuudesta. Mikäli sinulla on kysyttävää omaan verotukseesi liittyen, kysy tarvittaessa lisätietoja suoraan verottajalta. Olet aina itse viime kädessä vastuussa omista veroasioistasi.

Liity nyt - Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.