Yrittäjyyskoulu

Aina kannattaa yrittää

Ennakkovero – miten toiminimeä verotetaan?

ennakkovero-miten-toiminimea-veroitetaan-nainen miettii

Palkkatöissä olevat ovat tottuneet siihen, että veroilmoituksen pelkkä vilkaisu saattaa riittää sen toteamiseen, että kaikki on verotuksen kannalta kunnossa. Lisäksi saatetaan tottua siihen, että työpaikka hoitaa verojen maksun ennakkopidätyksenä palkasta samalla, kun palkka maksetaan työntekijälle. Työntekijä ei siis joudu huolehtimaan veron maksamisesta jälkeenpäin eikä edes palkan saamisen yhteydessä. Verokortinkin on työntekijä saattanut tilata suoraan työpaikalle palkanmaksajan osoitteeseen.

Toiminimiyrittäjän tulee kuitenkin olla paljon tarkempi kuin palkansaajan. Yrittäjän tulee huolehtia itse tarvittavien verojen maksamisen hoitamisesta. Tästä johtuen ei ole mikään ihme, että ennakkoverot ja siihen liittyvät käytännöt aiheuttavat hämmennystä aloittaville yrittäjille.

Tämän kirjoituksen pohjalta ymmärrät paremmin tärkeimpiä asioita ennakkoveroista ja niiden maksamisesta.

Ennakkovero lyhyesti

Ennakkovero tarkoittaa nimensä mukaisesti sitä, että yrityksen tuloksen perusteella aiheutuvia veroja maksetaan etukäteen, ja ennakkoveron määrä perustuu arvioon verotettavasta tuloksesta.

Yksinkertaisesti selitettynä sinun pitää siis antaa paras arvaus siitä, kuinka paljon tulosta liiketoimintasi tulee tekemään. Tämän perusteella lasketaan kokonaisveron määrä koko vuodelle. Verottaja jakaa tämän kokonaissumman 2-12 osaan, summan koosta riippuen ja lähettää näistä veroista yksittäiset laskut, jotka sinun tulee maksaa.

Ensimmäisen vuoden ennakkovero perustuu siis arvioituun tulokseen. Yrittäjyyden jatkuessa verottaja tekee arviot aiempien vuosien todellisten tulosten perusteella. Verottaja käytännössä olettaa, että tulos pysyy suunnilleen samana. Mikäli näin ei kuitenkaan tapahdu, kannattaa ennusteesi tuloksesta ilmoittaa verottajalle niin usein kuin se on tarpeen, jotta maksat oikean määrän ennakkoveroja.

Täältä voit lukea lisää ennakkoverojen maksuerien määristä.

Ennakkoverojen maksaminen

Ennakkoverot maksetaan Verohallinnon lähettämän ennakkoveropäätöksen sekä maksuohjeen mukaisesti. Näet myös ennakkoverot OmaVero -palvelun kautta. Ennakkoveroja maksetaan joko 2, 3, 6 tai 12 kertaa vuodessa aina joka kuukauden 23.päivä. Mikäli maksat ennakkoveroja myöhässä, sinun on maksettava myös viivästyskorkoa. Vuonna 2020 viivästyskorko on 7 %. Verohallinto lähettää sinulle myös maksumuistutuksen. Mikäli ennakkoveroja ei tämänkään jälkeen ole maksettu, verohallinto siirtää maksamattomat verot ulosottovirastolle.

Kuinka arvioida oikein ennakkoverojen määrä?

Helpoiten arvioit ennakkoverojen määrän verolaskurilla. Verolaskuriin sinun tulee syöttää kaikki yrityksesi tulot sekä arvioitu tulos kohtaan: ”Ennakonkannon alaiset ansiotulot”. Tällöin saat selville veroprosentin sekä koko vuoden verot. Huomioi kuitenkin, että tämä on vain suuntaa antava arvio verojen määrästä.

Usein on viisaampaa tehdä hieman varovainen arvio kokonaissummasta, ja päivittää tilannetta tarvittaessa vuoden mittaan pyytämällä lisää maksueriä, jos huomaa tulojen määrän selvästi kasvavan ennakkoon arvioitua suuremmaksi.

Mikäli vasta vuoden päätyttyä veroilmoitusta täydennettäessä käy ilmi, että veroja ei ole maksettu riittävästi, maksetaan puuttuvat summat täydennys- tai jäännösveroina. Jos taas vuoden alussa tehty tuloarvio on ollut turhan optimistinen, saat nämä myöhemmin veronpalautuksina takaisin.

Miten ennakkoverojen muutos tehdään?

Ennakkoverojen määrää voi helposti muuttaa aina verotuksen päättymiseen asti OmaVero -palvelun kautta. Voit myös soittaa Verohallinnon toiminimiyrittäjien asiakaspalveluun tai yksinkertaisesti vierailla perinteisessä verokonttorissa hoitamassa asian.

Ennakkoperintärekisteri? Miten se liittyy ennakkoveroon?

Ennakkoverojen maksamiseen liittyy myös ennakkoperintärekisteri, johon pääset ilmoittautumaan toiminimen perustamisen yhteydessä. Mikäli perustat toiminimen UKKO Pron kautta, ilmoitamme sinut automaattisesti ennakkoperintärekisteriin.

Ennakkoperintärekisteriin kuuluminen tarkoittaa sitä, että rekisteriin liittynyt yritys hoitaa itse verotukselliset asiat kuntoon. Yrityksen ei kuitenkaan ole pakko kuulua ennakkoperintärekisteriin, tällöin ennakkopidätyksen tekeminen jää palvelun maksajalle.

Täältä voit lukea tarkemmin ennakkoperintärekisteristä ja mitä hyötyjä siitä on.

Lyhyt kertaus vielä ennakkoveroista

  • Alkavan yrittäjän on syytä pyrkiä arvioimaan tuloksensa mahdollisimman realistisesti, sillä ennakkoveroa ei kannata maksaa liikaa.
  • Mikäli olet maksanut liian vähän ennakkoveroja, voit aina hakea lisäennakkoa verovuoden päätyttyä.
  • Jos tuloarvio osoittautuu alhaiseksi, voi sitä aina muokata esimerkiksi OmaVero -palvelussa.
  • Mikäli ennakkoverot tuntuvat hankalilta, kysy rohkeasti apua omalta kirjanpitäjältäsi. Luonnollisesti voit myös pyytää apua UKKO Pron asiakaspalvelusta asiakaspalvelu@ukkopro.fi.

Kirjoittaja Suvi Kylmälä

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpitäjä, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja tarjoamme kirjanpidon reilulla hinnalla alkaen 0€/kk!
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestä

Muita artikkeleita aiheesta Taloushallinto: