Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Parturi-kampaaja Karita valitsi UKKO Kevytyrittäjyyden – ”Helppous innosti yrittämään!”

parturi-kampaaja kevytyrittäjä

Sosionomiksi opiskeleva Karita Rantanen ylläpitää aiemmin hankkimaansa ammattitaitoa UKKO Kevytyrittäjänä. En halunnut sitoutua tiettyyn paikkaan ja perustaa omaa yritystä, mutta halusin pitää parturi-kampaajan taidot vielä näpeissä, vaikka lähdin opiskelemaan uutta alaa.

Kotkassa asuva Karita Rantanen, 21, sai idean kevytyrittäjäksi ryhtymisestä pian hiusalalta valmistumisensa jälkeen. Tällä hetkellä hän varaa parturi-kampaajan töille 2-4 päivää kuukaudessa sosionomiopintojensa ohella.

”Kevytyrittäjyydessä minua kiinnosti sen helppous eli että joku muu hoitaa yrittäjyydessä usein vaikeiksi mielletyt tehtävät, kuten erilaiset asiakirjat ja muut paperityöt”, Karita kertoo.

Joku muu viittaa Karitan tapauksessa UKKO.fi-laskutuspalveluun, jonka valintaperusteiksi hän listaa kotimaisuuden, selkeyden ja luotettavuuden. Ennen kevytyrittäjäksi ryhtymistään hän perehtyi vuoden verran aiheeseen UKKO.fin tarjoamien ilmaisten artikkelien välityksellä.

”UKKO.fi-sivusto on tosi selkeä, ja melkein kaikkiin kysymyksiin löytyy vastaukset, kun osaa etsiä. Lisäksi on mielestäni kiva, että sähköpostiin tulee tietyin väliajoin tietoa mahdollisista koulutuksista ja muuta hyödyllistä infoa.”

Kevytyrittäjyys vai toiminimiyrittäjyys?

Kevytyrittäjyys on oikea vaihtoehto kun:

 • Et tarvitse omaa yritystä tai Y-tunnusta
 • Toimintasi on sivutoimista tai keikkaluontoista
 • Sinulla on liikeidea, jota haluat testata turvallisesti
 • Et halua miettiä ennakkoveroja, alveja tai muita ilmoituksia
 • Sinulla on keikka, josta haluat rahat nopeasti tilille

Toiminimiyrittäjyys on sinua varten kun:

 • Tarvitset toimintaasi varten oman Y-tunnuksen
 • Aiot toimia yrittäjänä säännöllisesti
 • Sinulla on jo valmis idea siitä, millaista yritystoimintaa haluat harjoittaa
 • Sinulla on paljon hankintoja, joiden arvonlisäverot haluat vähentää
 • Haluat hakea starttirahaa toimintasi alkuun
Askarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö >>

Aloitettuaan kevytyrittäjyyden Karita oli ensitöikseen yhteydessä UKKO.fin asiakaspalveluun.

”Siellä oltiin tosi ystävällisiä, kun esitin aloittamiseen liittyviä kysymyksiä. Asiakaspalvelijat ovat oikeasti kiinnostuneita palvelun käyttäjistä”, hän kiittelee.

Liikkuvuus säästää kuluja

Karita Rantasen kevytyrittäjyyskonsepti perustuu asiakkaiden luona tapahtuvaan hiustenleikkuuseen. Näin ollen hän ei tarvitse omaa, mahdollisesti kuluja aiheuttavaa toimitilaa, joten investointeja on täytynyt tehdä lähinnä työvälineisiin.

”Ennen kevytyrittäjyyttäni päivitin omat hiustenleikkaussakseni ja -koneet, joka oli tosi hyvä idea. Laadukkaat välineet motivoivat tekemään työt aina vähän paremmin, huolellisesti ja kunnolla loppuun asti. Tällä hetkellä oma kampaamo ei ole ajankohtainen, mutta joskus haaveilen sellaisen perustamisesta.”

Karita Rantanen tekee leikkauksia asiakkaiden luona. Kuvituskuva.

Karita Rantanen tekee leikkauksia asiakkaiden luona. Kuvituskuva.

Kotikäyntien osalta Karita on hieman muokannut palvelumalliaan kevytyrittäjyytensä alkuvaiheisiin verrattuna.

”Aikaisemmin kävin asiakkaiden kotona leikkaamassa ja myös värjäämässä hiuksia, mikä oli melko työlästä. Asiakkaat asuvat tietysti joskus kaukana toisistaan ja värjäyskäsittelyt ovat vähän kikkailua yksityiskodeissa, joissa ei yleensä ole värin huuhteluun soveltuvia pesupisteitä.”

”Näin ollen teen tällä hetkellä hiustenleikkauskäyntejä ainoastaan palvelutaloihin. Tämä helpottaa työskentelyä aika mukavasti, sillä vanhukset ovat leppoisia asiakkaita, ja leikkauskäynnit ovat helppoja toteuttaa. Leikkaan aina monta asiakasta yhdellä käynnillä.”

Kaikki lähtee ystävällisyydestä

Palvelukonseptin hiominen tehokkaammaksi on yksi Karita Rantaselle kokemuksen kautta tulleista yrittäjyysopeista. Lähtökohtina erityisesti asiakkaiden kanssa vuorovaikutusta edellyttävässä yritystoiminnassa hän pitää ystävällisyyttä, joustavuutta ja asiallisuutta.

”Kaikki asiakkaat ovat erilaisia ja vaativat erilaista palvelua.”

Lisäksi on tärkeää ylläpitää omaa ammattitaitoa perehtymällä uusiin tekniikoihin, välineisiin, tuotteisiin ja tietysti hiusmuodin jatkuvasti uudistuviin trendeihin. Karita seuraa hiusalan kehitystä sosiaalisen median ja oman verkostonsa kautta.

”Sosiaalinen media on aika hyvä tiedonlähde nykypäivänä. Minulla on myös paljon tuttuja, esimerkiksi vanhoja työ- tai opiskelukavereita hiusalalta, jotka kertovat uusista hyvistä tuotteista. Osaaminen pysyy yllä lähinnä sillä, että tätä työtä tekee ja tekniikat eivät pääse unohtumaan.”


* Luku perustuu 1.4.-30.9.2022 UKKO.fi-palvelussa käyttäjiltä kerättyihin vastauksiin.

UKKO.fi mahdollistaa keskittymisen työhön

Karita Rantanen on työskennellyt sivutoimisena UKKO Kevytyrittäjänä vuoden verran. Tuona aikana matkalle ei ole alkujännitystä lukuun ottamatta osunut sellaisia haasteita tai esteitä, jotka olisivat saaneet kevytyrittäjyyden tuntumaan liian vaikealta

”Suurin eteeni tullut haaste oli ensimmäisen laskun lähettäminen. Siinä jännitti lähinnä se, että mitä pitää laittaa mihinkin kohtaan.”

”Nyt tiedän, että UKKO.fin kautta homma toimii ja voin itse keskittyä vain asiakkaiden palvelemiseen ja oman työn toteuttamiseen.”

Omien kokemustensa pohjalta Karita Rantanen suositteleekin UKKO Kevytyrittäjyyttä myös muille.

”Tykkään erityisesti UKKO.fin helppokäyttöisyydestä. Uudistettu nettipalvelu on selkeä ja kaikki tiedot ja painikkeet ovat hyvin esillä. Laskutus on tehty helpoksi, ja kevytyrittäjyys on kokonaisuudessaan niin helppoa UKKO.fin avulla!”

Lue lisää:

Meikkaa, maskeeraa, hoida ja huolittele – mutta älä stressaa paperitöistä!

Yrittäjän palkkalaskuri – Paljonko yrittäjä laskuttaa?

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestäAskarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö

Tilaa Yrittäjyyskoulun suosituimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi

  Sami Hernesaho

  Sami on UKKO Yrittäjyyskoulun päätoimittaja, joka kirjoitti ensimmäisen lehtijuttunsa dinosaur... kirjoituskoneiden aikakaudella. Samille parasta sisällöntuotannossa on, että asioista, ilmiöistä ja ihmisistä oppii aina jotain uutta.

  Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

  • Yrittäjätarinat Bloggaaja Nina

   Olen Nina, ja kirjoitan blogia nimeltä Tunnetila. Mitä teet? Työskentelen pääasiallisesti median parissa, mutta vaatimattomana harrastuksena alkaneesta lifestyle-blogistani on tullut vuosien saatossa tärkeä osa elämääni. Olen kirjoittanut Tunnetila -blogiani jo yli kahdeksan vuotta. Kirjoitan blogissani arkea ilahduttavista asioista hyvinvoinnista matkusteluun ja kosmetiikasta omaan tyyliin. Miten päädyit kevytyrittäjäksi? Blogini on minulle pääasiassa harrastus, mutta vuosien saatossa olen saanut paljon yhteistyöehdotuksia blogini…

   Lue lisää
  • Yrittäjätarinat Näin lähdin yrittäjäksi

   Teemu Laulajainen, 39, oli miettinyt yrityksen perustamista jo aiemmin, mutta vaihtoehtoja mietittäessä Teemu halusi kuitenkin vielä hankkia itselleen enemmän kokemusta ja valmiita asiakkaita ennen virallista yrittäjyyttä. Teemu oli myös käynyt aiemmin yrittäjyyskurssin ja hän päätti myös hankkia itselleen valokuvaukseen liittyvän tutkinnon. Teemu on kevään aikana saamassa Turun aikuiskoulutuskeskuksesta valokuvaajan ammattitutkinnon, joten valmiudet yrittäjyydelle olivat Teemulla hyvin hallussa. Miten kaikki alkoi?…

   Lue lisää
  • Yrittäjätarinat Riitan lapsuuden unelmasta tuli totta – kevytyrittäjyyden kautta yrittäjäksi

   Riitta Luhtala ehti olla 25 vuotta työelämässä toisen palveluksessa ennen kuin hän päätti muuttaa uransa suuntaa. Irtisanoutumisen jälkeen piti miettiä, mihin omaa aikaa alkaisi käyttää. Kuin tilauksesta Riitan vanha asiakas antoi Riitalle kiinnostavan toimeksiannon. – Pyörittelin ajatusta oman yrityksen perustamisesta, mutta mietin toisaalta, olisiko tätä toimeksiantoa varten olemassa joku helpompi ratkaisu. Laskutuspalvelu oli se helpompi ratkaisu Verkossa surffailu tuotti kuin tuottikin…

   Lue lisää