Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Parturi-kampaaja Karita valitsi UKKO Kevytyrittäjyyden – ”Helppous innosti yrittämään!”

parturi-kampaaja kevytyrittäjä

Sosionomiksi opiskeleva Karita Rantanen ylläpitää aiemmin hankkimaansa ammattitaitoa UKKO Kevytyrittäjänä. En halunnut sitoutua tiettyyn paikkaan ja perustaa omaa yritystä, mutta halusin pitää parturi-kampaajan taidot vielä näpeissä, vaikka lähdin opiskelemaan uutta alaa.

Kotkassa asuva Karita Rantanen, 21, sai idean kevytyrittäjäksi ryhtymisestä pian hiusalalta valmistumisensa jälkeen. Tällä hetkellä hän varaa parturi-kampaajan töille 2-4 päivää kuukaudessa sosionomiopintojensa ohella.

”Kevytyrittäjyydessä minua kiinnosti sen helppous eli että joku muu hoitaa yrittäjyydessä usein vaikeiksi mielletyt tehtävät, kuten erilaiset asiakirjat ja muut paperityöt”, Karita kertoo.

Joku muu viittaa Karitan tapauksessa UKKO.fi-laskutuspalveluun, jonka valintaperusteiksi hän listaa kotimaisuuden, selkeyden ja luotettavuuden. Ennen kevytyrittäjäksi ryhtymistään hän perehtyi vuoden verran aiheeseen UKKO.fin tarjoamien ilmaisten artikkelien välityksellä.

”UKKO.fi-sivusto on tosi selkeä, ja melkein kaikkiin kysymyksiin löytyy vastaukset, kun osaa etsiä. Lisäksi on mielestäni kiva, että sähköpostiin tulee tietyin väliajoin tietoa mahdollisista koulutuksista ja muuta hyödyllistä infoa.”

Kevytyrittäjyys vai oma yritys?

Kevytyrittäjyys sopii sinulle kun:

 • Toimintasi on sivutoimista tai keikkaluontoista
 • Haluat testata liikeideaasi
 • Et halua miettiä ennakkoveroja, alveja tai muita ilmoituksia
 • Sinulla on keikka, josta haluat rahat nopeasti tilille
 • Haluat säästyä tilitoimiston kuukausimaksuilta
 • Haluat valita perustatko Y-tunnuksen vai et

Yrittäjyys on sinua varten kun:

 • Aiot toimia yrittäjänä päätoimisesti tai säännöllisesti
 • Sinulla on valmis yritysidea
 • Sinulla on paljon hankintoja, joiden arvonlisäverot haluat vähentää
 • Haluat perustaa toiminimen tai osakeyhtiön tai siirtää kirjanpitosi meille
 • Haluat hakea starttirahaa toimintasi alkuun
 • Tarvitset toimintaasi varten oman Y-tunnuksen tai sinulla on jo sellainen
Askarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö >>

Aloitettuaan kevytyrittäjyyden Karita oli ensitöikseen yhteydessä UKKO.fin asiakaspalveluun.

”Siellä oltiin tosi ystävällisiä, kun esitin aloittamiseen liittyviä kysymyksiä. Asiakaspalvelijat ovat oikeasti kiinnostuneita palvelun käyttäjistä”, hän kiittelee.

Liikkuvuus säästää kuluja

Karita Rantasen kevytyrittäjyyskonsepti perustuu asiakkaiden luona tapahtuvaan hiustenleikkuuseen. Näin ollen hän ei tarvitse omaa, mahdollisesti kuluja aiheuttavaa toimitilaa, joten investointeja on täytynyt tehdä lähinnä työvälineisiin.

”Ennen kevytyrittäjyyttäni päivitin omat hiustenleikkaussakseni ja -koneet, joka oli tosi hyvä idea. Laadukkaat välineet motivoivat tekemään työt aina vähän paremmin, huolellisesti ja kunnolla loppuun asti. Tällä hetkellä oma kampaamo ei ole ajankohtainen, mutta joskus haaveilen sellaisen perustamisesta.”

Karita Rantanen tekee leikkauksia asiakkaiden luona. Kuvituskuva.

Karita Rantanen tekee leikkauksia asiakkaiden luona. Kuvituskuva.

Kotikäyntien osalta Karita on hieman muokannut palvelumalliaan kevytyrittäjyytensä alkuvaiheisiin verrattuna.

”Aikaisemmin kävin asiakkaiden kotona leikkaamassa ja myös värjäämässä hiuksia, mikä oli melko työlästä. Asiakkaat asuvat tietysti joskus kaukana toisistaan ja värjäyskäsittelyt ovat vähän kikkailua yksityiskodeissa, joissa ei yleensä ole värin huuhteluun soveltuvia pesupisteitä.”

”Näin ollen teen tällä hetkellä hiustenleikkauskäyntejä ainoastaan palvelutaloihin. Tämä helpottaa työskentelyä aika mukavasti, sillä vanhukset ovat leppoisia asiakkaita, ja leikkauskäynnit ovat helppoja toteuttaa. Leikkaan aina monta asiakasta yhdellä käynnillä.”

Kaikki lähtee ystävällisyydestä

Palvelukonseptin hiominen tehokkaammaksi on yksi Karita Rantaselle kokemuksen kautta tulleista yrittäjyysopeista. Lähtökohtina erityisesti asiakkaiden kanssa vuorovaikutusta edellyttävässä yritystoiminnassa hän pitää ystävällisyyttä, joustavuutta ja asiallisuutta.

”Kaikki asiakkaat ovat erilaisia ja vaativat erilaista palvelua.”

Lisäksi on tärkeää ylläpitää omaa ammattitaitoa perehtymällä uusiin tekniikoihin, välineisiin, tuotteisiin ja tietysti hiusmuodin jatkuvasti uudistuviin trendeihin. Karita seuraa hiusalan kehitystä sosiaalisen median ja oman verkostonsa kautta.

”Sosiaalinen media on aika hyvä tiedonlähde nykypäivänä. Minulla on myös paljon tuttuja, esimerkiksi vanhoja työ- tai opiskelukavereita hiusalalta, jotka kertovat uusista hyvistä tuotteista. Osaaminen pysyy yllä lähinnä sillä, että tätä työtä tekee ja tekniikat eivät pääse unohtumaan.”


* Luku perustuu 1.4.-30.9.2022 UKKO.fi-palvelussa käyttäjiltä kerättyihin vastauksiin.

UKKO.fi mahdollistaa keskittymisen työhön

Karita Rantanen on työskennellyt sivutoimisena UKKO Kevytyrittäjänä vuoden verran. Tuona aikana matkalle ei ole alkujännitystä lukuun ottamatta osunut sellaisia haasteita tai esteitä, jotka olisivat saaneet kevytyrittäjyyden tuntumaan liian vaikealta

”Suurin eteeni tullut haaste oli ensimmäisen laskun lähettäminen. Siinä jännitti lähinnä se, että mitä pitää laittaa mihinkin kohtaan.”

”Nyt tiedän, että UKKO.fin kautta homma toimii ja voin itse keskittyä vain asiakkaiden palvelemiseen ja oman työn toteuttamiseen.”

Omien kokemustensa pohjalta Karita Rantanen suositteleekin UKKO Kevytyrittäjyyttä myös muille.

”Tykkään erityisesti UKKO.fin helppokäyttöisyydestä. Uudistettu nettipalvelu on selkeä ja kaikki tiedot ja painikkeet ovat hyvin esillä. Laskutus on tehty helpoksi, ja kevytyrittäjyys on kokonaisuudessaan niin helppoa UKKO.fin avulla!”

Lue lisää:

Meikkaa, maskeeraa, hoida ja huolittele – mutta älä stressaa paperitöistä!

Yrittäjän palkkalaskuri – Paljonko yrittäjä laskuttaa?

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään, Y-tunnuksella tai ilman. Rekisteröityminen 0 €, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestäAskarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö

Tilaa Yrittäjyyskoulun suosituimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi

  Sami Hernesaho

  Sami on UKKO Yrittäjyyskoulun päätoimittaja, joka kirjoitti ensimmäisen lehtijuttunsa dinosaur... kirjoituskoneiden aikakaudella. Samille parasta sisällöntuotannossa on, että asioista, ilmiöistä ja ihmisistä oppii aina jotain uutta.

  Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

  • Yrittäjätarinat Tiina haastaa itseään luovuuden koko kirjossa – “tämä on ketterä tapa toimia”

   Olen Tiina Olli, arkkitehti, tanssinopettaja ja koreografi, joka uteliaana ja monista asioista kiinnostuneena on ehtinyt haastaa itseään laajasti taiteen ja luovuuden koko kirjossa. Mitä teet? Päätyökseni teen arkkitehtisuunnittelua, mutta sen ohella opetan tanssia vauvasta vaariin säännöllisillä viikkotunneilla, vedän tanssiin ja luovuuteen liittyviä työpajoja, koreografioin tanssiteoksia sekä valmennan tanssiryhmiä. Tanssiteoksiini liittyy myös teoksen visuaalista ja teknistä suunnittelua; valot, puvut, maskeeraus sekä…

   Lue lisää
  • Yrittäjätarinat Digimarkkinoija Heidi Hentula aloitti liiketoimintansa kevytyrittäjänä – "Näin saan tuntumaa yrittäjyyteen"

   Kuka olet? Olen Heidi Hentula, digimarkkinoinnin ammattilainen joka asustelee Helsingissä. Olen toiminut erilaisissa markkinoinnin tehtävissä noin kymmenen vuotta. Mitä teet? Toimin tällä hetkellä osa-aikaisena digimarkkinoinnin strategina pilvipalveluyrityksessä ja palkkatyön ohessa teen digimarkkinoinnin konsultointia ja pidän digimarkkinoinnin koulutuksia. Digimarkkinoinnin kanavat, joissa olen auttanut asiakkaitani, ovat mm. hakusanamainonta, Facebook-, Twitter- ja LinkedIn-mainonta. Kevytyrittäjyys sopi tähän kokeiluun erinomaisesti, sillä vielä tässä vaiheessa minun…

   Lue lisää
  • Yrittäjätarinat Yrittäjä-Erkin tarina

   Tässä on Erkki. Erkki on ahkera suomalainen rakennusmies. Harrastaa vapaa-ajallaan mökkeilyä ja kalastusta. Tai harrasti aikaisemmin. Nykyään Erkki on oikea yhteiskunnan tukiranka. Erkki perusti yrityksen rakennusalalle. Erkki on yksi niistä ihmisistä, jotka tulevat pelastamaan tämän maan. Erkki ja kymmenet tuhannet muut pienyrittäjät tulevat työllistämään seuraavien vuosikymmenten aikana yhä kasvavan joukon suomalaisia. Isot yritykset ”tehostavat toimintojaan”, mutta Erkki se vaan palkkaa lisää…

   Lue lisää