Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Kevytyrittäjän sairausvakuutusmaksu muuttuu

kevytyrittajan-sairasvakuutusmaksu

Vuoden 2019 vaihtuessa vuoteen 2020, voimaan tulee laki, jonka vuoksi sairausvakuutusmaksun pidättäminen päättyy osalta kevytyrittäjistä tammikuun ensimmäinen päivä.

Tässä kirjoituksessa kerromme tarkemmin, mikä tämä maksu on ja mikä oikein muuttuu.

Osa kevytyrittäjistä ei enää maksa sairausvakuutusmaksuja

Tasavallan presidentti allekirjoitti huhtikuussa 2019 lain, jonka mukaan laskutuspalveluja käyttävien kevytyrittäjien ei enää tarvitse maksaa sairausvakuutusmaksua, jos he eivät ole yrittäjän eläkevakuutuslain mukaan YEL-vakuuttamisvelvollisia. Jos kevytyrittäjä ei siis ole YEL-vakuuttamisvelvollinen, hän saa työkeikasta enemmän rahaa tilille.

Tutustu kevytyrittäjyyteen

UKKO Kevytyrittäjänä me huolehdimme puolestasi byrokratian eli kaikki tarvittavat maksut ja verot.
Aloita tästä

Mikä sairausvakuutusmaksu oikein on?

Sairausvakuutusmaksu koostuu kahdesta osasta: työntekijän sairausvakuutusmaksusta ja työnantajan sairausvakuutusmaksusta. Maksun nimi oli ennen vuotta 2017 sosiaaliturvamaksu. Samasta maksusta käytetään myös muita nimiä, kuten sava- ja sotumaksu.

Palkansaaja maksaa sairausvakuutusmaksua 1,18 % (vuonna 2020). Käytännössä tämä maksu on sisällytetty valmiiksi verokortin ennakonpidätysprosenttiin ja palkanmaksaja huolehtii siitä, että oikea määrä rahaa tilitetään valtiolle. Vaikka tämä onkin työntekijän osuus sairausvakuutusmaksusta, ei hänen siis henkilökohtaisesti tarvitse huolehtia maksun tilittämisestä valtion suuntaan. Myös yrittäjät maksavat sairausvakuutusmaksuja tuon saman 1,18 % omista yrittäjätuloistaan.

Tämän lisäksi työnantaja tai palkanmaksaja huolehtii niin sanotusta työnantajan sairausvakuutusmaksun tilittämisestä Verohallinnolle kaikkien 16-67-vuotiaiden palkasta. Maksun suuruus ensi vuonna on 1,34 % (tänä vuonna 0,77 %) bruttopalkasta, mutta tämä osa tulee maksettavaksi bruttopalkan päälle.

Lain mukaan ennen vuotta 2020 laskutuspalvelun on pitänyt pidättää sairausvakuutusmaksu kevytyrittäjiensä palkasta, mutta nyt laki muuttuu.

Sairausvakuutusmaksun 1,34 %:n osuuden maksavat ainoastaan kevytyrittäjät, jotka ovat YEL-vakuuttamisvelvollisia.

Mitä YEL-vakuuttamisvelvollisuus sitten oikein tarkoittaa?

Vuoden alusta voimaan tulevan lain myötä laskutuspalvelu ei pidätä sairausvakuutusmaksua kevytyrittäjiltä, jotka eivät ole yrittäjän eläkevakuutuslain mukaan vakuuttamisvelvollisia.

YEL-vakuuttamisvelvollisuus ei tarkoita samaa asiaa kuin se, että kevytyrittäjällä on voimassa oleva YEL-vakuutus.

Velvollisuus YEL-vakuutuksen ottamiseksi alkaa, kun keskimääräinen työtulo on vuonna 2020 vähintään noin 663,25 €/kk eli vuositasolla (12 kuukautta alkamisajankohdasta eteenpäin) 7 958,99 € ja kevytyrittäminen laskutuspalvelun kautta jatkuu vähintään neljä kuukautta.

YEL-vakuuttamisvelvollisuus koskee vain 18–67-vuotiaita, jotka eivät saa vanhuuseläkettä.

Laskin kolikoita ja muistilappusia

Sairausvakuutusmaksuja voi joutua maksamaan myös takautuvasti, jos vakuuttamisvelvollisuus syntyy kesken vuoden, kun YEL-vakuuttamisen tuloraja ylittyy ja työskentely kestää yli neljä kuukautta.

UKKO.fi kerää ja tilittää sairausvakuutusmaksut kuten tähänkin asti, mutta maksuja kerätään siis vain YEL-vakuuttamisvelvollisilta kevytyrittäjiltä. UKKO.fi huolehtii myös takautuvien sairausvakuutusmaksujen tilittämisestä.

Huomaa, että kevytyrittäjän tulolaskelmassa ja verkkosivuillamme olevassa tulolaskurissa näkyy vielä tänä vuonna termi sosiaaliturvamaksu. Vuodenvaihteessa termi vaihtuu sairausvakuutusmaksuksi.

Mitä sairausvakuutusmaksulla saa?

Sairausvakuutusmaksuja kerätään, jotta suomalaisen sairausvakuutusjärjestelmän kuluja saadaan katettua. Verottaja tilittää kerättyjä maksuja Kelalle, joka taas käyttää rahoja sairausvakuutusetuuksien maksamiseen.

Suomen sairausvakuutusjärjestelmän tarkoitus on tasata ansionmenetyksiä, jotka johtuvat lyhytaikaisesta sairaudesta tai vanhempainlomasta. Järjestelmän kautta maksetaan siis esimerkiksi sairauspäivärahaa, vanhempainrahaa sekä isyys- ja äitiysrahaa.

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestä

Kirjoittaja Piia Peiponen
Piia on viestinnästä innostuva somenautiskelija ja lempeä kieliniuho, jota kiinnostavat muuttuva työ ja työelämä. Inspiraation lähteinä kirjoituksiin ja elämään toimivat ilmiöt ja ihmiset.

Lue lisää:

Yrittäjän vakuutukset – Mitä ovat yrittäjän pakolliset vakuutukset?

Yrittäjän ja kevytyrittäjän työttömyysturva käytännössä vuonna 2021

Yrittäjän toimeentulotuki

Muita artikkeleita aiheesta Kevytyrittäjyys:

 • Kevytyrittäjyys Kevytyrittäjän työttömyysturva 2018

  Hyviä uutisia kevytyrittäjän työttömyysturvaa pohtineille! Tammikuun 1. päivä vuonna 2018 tuli voimaan työttömyysturvalakiin muutos, jonka myötä työttömän ei enää tarvitse pelätä kevytyrittäjäksi ryhtymistä. Lakimuutos mahdollistaa sen, että työttömänä aloitetun yritystoiminnan pää- tai sivutoimisuutta ei arvioida ensimmäisen neljän kuukauden ajalta. Uuden lakimuutoksen myötä työttömällä työnhakijalla on oikeus nostaa ansiopäivärahaa neljän kuukauden ajalta ilman, että kevytyrittäjyys tai yritystoiminta estää sen. Työttömänä aloitettua…

  Lue lisää
 • Kevytyrittäjyys Hoida gradupalkkio tai opinnäytetyön toimeksianto helposti laskuttamalla!

  Aiheuttaako gradupalkkio tai opinnäytetyön rahoitusmalli päänvaivaa? Turhaan! UKKO.fi:n kautta voit laskuttaa tekemästäsi työstä ilman omaa toiminimeä. Toimeksiantogradu tuo tutkimusta lähemmäs konkretiaa ja auttaa luomaan työelämän tärkeitä kontakteja ja verkostoja. Onnistunut toimeksianto hyödyttääkin niin opiskelijaa, kuin tomeksiantajaa! Kun sopiva yhteistyökumppani löytyy, on aika sopia palkkiosta. Monet yritykset suosivat laskuttamista, mutta pelkkää gradutyötä varten yrityksen pystyyn laittaminen kuulostaa työläältä – ja niinhän…

  Lue lisää
 • Kevytyrittäjyys Floristi – Laskuta floristin työt helposti

  Floristi, myy omaa osaamistasi itsenäisesti! Floristia tarvitaan, olipa kyseessä juhla tai arki. Yksi tarvitsee kimpun omaan juhlaan, toinen tuliaisiksi ystävälle. Kolmas taas saattaisi haluta oppia itsekin – miltä kuulostaisi esimerkiksi kukkiensidonta-kurssin järjestäminen? Koska työt ovat usein kausiluonteisia, ei oman yrityksen perustaminen välttämättä aina kannata. Olit sitten hortonomi, floristi tai puutarhatyöntekijä, UKKO.fi:n kautta voit myydä osaamistasi ilman omaa yritystä – esimerkiksi jo…

  Lue lisää