Yrittäjyyskoulu

Aina kannattaa yrittää

Kevytyrittäjän sairausvakuutusmaksu muuttuu

kevytyrittajan-sairasvakuutusmaksu

Vuoden 2019 vaihtuessa vuoteen 2020, voimaan tulee laki, jonka vuoksi sairausvakuutusmaksun pidättäminen päättyy osalta kevytyrittäjistä tammikuun ensimmäinen päivä.

Tässä kirjoituksessa kerromme tarkemmin, mikä tämä maksu on ja mikä oikein muuttuu.

Osa kevytyrittäjistä ei enää maksa sairausvakuutusmaksuja

Tasavallan presidentti allekirjoitti huhtikuussa 2019 lain, jonka mukaan laskutuspalveluja käyttävien kevytyrittäjien ei enää tarvitse maksaa sairausvakuutusmaksua, jos he eivät ole yrittäjän eläkevakuutuslain mukaan YEL-vakuuttamisvelvollisia. Jos kevytyrittäjä ei siis ole YEL-vakuuttamisvelvollinen, hän saa työkeikasta enemmän rahaa tilille.

Mikä sairausvakuutusmaksu oikein on?

Sairausvakuutusmaksu koostuu kahdesta osasta: työntekijän sairausvakuutusmaksusta ja työnantajan sairausvakuutusmaksusta. Maksun nimi oli ennen vuotta 2017 sosiaaliturvamaksu. Samasta maksusta käytetään myös muita nimiä, kuten sava- ja sotumaksu.

Palkansaaja maksaa sairausvakuutusmaksua 1,18 % (vuonna 2020). Käytännössä tämä maksu on sisällytetty valmiiksi verokortin ennakonpidätysprosenttiin ja palkanmaksaja huolehtii siitä, että oikea määrä rahaa tilitetään valtiolle. Vaikka tämä onkin työntekijän osuus sairausvakuutusmaksusta, ei hänen siis henkilökohtaisesti tarvitse huolehtia maksun tilittämisestä valtion suuntaan. Myös yrittäjät maksavat sairausvakuutusmaksuja tuon saman 1,18 % omista yrittäjätuloistaan.

Tämän lisäksi työnantaja tai palkanmaksaja huolehtii niin sanotusta työnantajan sairausvakuutusmaksun tilittämisestä Verohallinnolle kaikkien 16-67-vuotiaiden palkasta. Maksun suuruus ensi vuonna on 1,34 % (tänä vuonna 0,77 %) bruttopalkasta, mutta tämä osa tulee maksettavaksi bruttopalkan päälle.

Lain mukaan ennen vuotta 2020 laskutuspalvelun on pitänyt pidättää sairausvakuutusmaksu kevytyrittäjiensä palkasta, mutta nyt laki muuttuu.

Sairausvakuutusmaksun 1,34 %:n osuuden maksavat ainoastaan kevytyrittäjät, jotka ovat YEL-vakuuttamisvelvollisia.

Mitä YEL-vakuuttamisvelvollisuus sitten oikein tarkoittaa?

Vuoden alusta voimaan tulevan lain myötä laskutuspalvelu ei pidätä sairausvakuutusmaksua kevytyrittäjiltä, jotka eivät ole yrittäjän eläkevakuutuslain mukaan vakuuttamisvelvollisia.

YEL-vakuuttamisvelvollisuus ei tarkoita samaa asiaa kuin se, että kevytyrittäjällä on voimassa oleva YEL-vakuutus.

Velvollisuus YEL-vakuutuksen ottamiseksi alkaa, kun keskimääräinen työtulo on vuonna 2020 vähintään noin 663,25 €/kk eli vuositasolla (12 kuukautta alkamisajankohdasta eteenpäin) 7 958,99 € ja kevytyrittäminen laskutuspalvelun kautta jatkuu vähintään neljä kuukautta.

YEL-vakuuttamisvelvollisuus koskee vain 18–67-vuotiaita, jotka eivät saa vanhuuseläkettä.

Laskin kolikoita ja muistilappusia

Sairausvakuutusmaksuja voi joutua maksamaan myös takautuvasti, jos vakuuttamisvelvollisuus syntyy kesken vuoden, kun YEL-vakuuttamisen tuloraja ylittyy ja työskentely kestää yli neljä kuukautta.

UKKO.fi kerää ja tilittää sairausvakuutusmaksut kuten tähänkin asti, mutta maksuja kerätään siis vain YEL-vakuuttamisvelvollisilta kevytyrittäjiltä. UKKO.fi huolehtii myös takautuvien sairausvakuutusmaksujen tilittämisestä.

Huomaa, että kevytyrittäjän tulolaskelmassa ja verkkosivuillamme olevassa tulolaskurissa näkyy vielä tänä vuonna termi sosiaaliturvamaksu. Vuodenvaihteessa termi vaihtuu sairausvakuutusmaksuksi.

Mitä sairausvakuutusmaksulla saa?

Sairausvakuutusmaksuja kerätään, jotta suomalaisen sairausvakuutusjärjestelmän kuluja saadaan katettua. Verottaja tilittää kerättyjä maksuja Kelalle, joka taas käyttää rahoja sairausvakuutusetuuksien maksamiseen.

Suomen sairausvakuutusjärjestelmän tarkoitus on tasata ansionmenetyksiä, jotka johtuvat lyhytaikaisesta sairaudesta tai vanhempainlomasta. Järjestelmän kautta maksetaan siis esimerkiksi sairauspäivärahaa, vanhempainrahaa sekä isyys- ja äitiysrahaa.

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestä Askarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö >>

Kirjoittaja Piia Peiponen
Piia on viestinnästä innostuva somenautiskelija ja lempeä kieliniuho, jota kiinnostavat muuttuva työ ja työelämä. Inspiraation lähteinä kirjoituksiin ja elämään toimivat ilmiöt ja ihmiset.

Muita artikkeleita aiheesta Kevytyrittäjyys:

 • Kevytyrittäjyys Kevytyrittäjä ei ole oikea yrittäjä ja muut somessa kiertävät väitteet, joihin saat oikean vastauksen nyt

  Kevytyrittäjänä et ole oikea yrittäjä eikä sinulla ole minkäänlaista työttömyysturvaa? Enemmän ja vähemmän totuutta ja virheellisiä käsityksiä yhdisteleviä väitteitä voi bongata erityisesti somekeskusteluista. Mikä tieto pitää paikkansa ja mikä on täyttä puppua? Me listaamme nyt yleisimmät väitteet ja kerromme totuuden väärinkäsitysten takaa. Somen keskustelupalstoilla saa lukea usein väitteitä, joissa ei ole mitään perää ja toisia, jotka perustuvat vain yksittäiseen kokemukseen…

  Lue lisää
 • Kevytyrittäjyys Kevytyrittäjyys – Työelämän uusi suunta

  Haluatko nähdä päivittäin oman työsi tuloksen? Haluatko menestyä omilla ehdoillasi? Haluatko päättää itse omista työpäivistäsi? Työelämä on murroksessa. 152 000 ihmistä työllistää jo nyt itsensä ja määrä on vahvassa kasvussa. Suomi ei tarvitse uutta Nokiaa, vaan helpomman tavan työllistää itsen itsensä. UKKO.fi on ratkaisu kevytyrittäjyyden haasteisiin. “Kevytyrittäjyys on termi joka tarkoittaa helpompaa vaihtoehtoa yrittäjyydelle. Kevytyrittäjä on henkilö, joka tekee työtä…

  Lue lisää
 • Kevytyrittäjyys Floristi – laskuta työstä helposti

  Floristi – myy omaa osaamistasi itsenäisesti! Floristia tarvitaan olipa kyseessä sitten juhla tai arki. Yksi tarvitsee kimpun omaan juhlaan, toinen tuliaisiksi ystävälle. Kolmas taas saattaisi haluta oppia itsekin – miltä kuulostaisi esimerkiksi kukkiensidonta-kurssin järjestäminen? Koska työt ovat usein kausiluonteisia, ei oman yrityksen perustaminen välttämättä aina kannata. Olit sitten hortonomi, floristi tai puutarhatyöntekijä, UKKO.fi:n kautta voit myydä osaamistasi ilman omaa yritystä – esimerkiksi…

  Lue lisää