Kevytyrittäjän sairausvakuutusmaksu muuttuu

Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

kevytyrittajan-sairasvakuutusmaksu

Vuoden 2019 vaihtuessa vuoteen 2020, voimaan tulee laki, jonka vuoksi sairausvakuutusmaksun pidättäminen päättyy osalta kevytyrittäjistä tammikuun ensimmäinen päivä.

Tässä kirjoituksessa kerromme tarkemmin, mikä tämä maksu on ja mikä oikein muuttuu.

Osa kevytyrittäjistä ei enää maksa sairausvakuutusmaksuja

Tasavallan presidentti allekirjoitti huhtikuussa 2019 lain, jonka mukaan laskutuspalveluja käyttävien kevytyrittäjien ei enää tarvitse maksaa sairausvakuutusmaksua, jos he eivät ole yrittäjän eläkevakuutuslain mukaan YEL-vakuuttamisvelvollisia. Jos kevytyrittäjä ei siis ole YEL-vakuuttamisvelvollinen, hän saa työkeikasta enemmän rahaa tilille.

Tutustu kevytyrittäjyyteen

UKKO Kevytyrittäjänä me huolehdimme puolestasi byrokratian eli kaikki tarvittavat maksut ja verot.
Aloita tästä Askarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö

Mikä sairausvakuutusmaksu oikein on?

Sairausvakuutusmaksu koostuu kahdesta osasta: työntekijän sairausvakuutusmaksusta ja työnantajan sairausvakuutusmaksusta. Maksun nimi oli ennen vuotta 2017 sosiaaliturvamaksu. Samasta maksusta käytetään myös muita nimiä, kuten sava- ja sotumaksu.

Palkansaaja maksaa sairausvakuutusmaksua 1,18 % (vuonna 2020). Käytännössä tämä maksu on sisällytetty valmiiksi verokortin ennakonpidätysprosenttiin ja palkanmaksaja huolehtii siitä, että oikea määrä rahaa tilitetään valtiolle. Vaikka tämä onkin työntekijän osuus sairausvakuutusmaksusta, ei hänen siis henkilökohtaisesti tarvitse huolehtia maksun tilittämisestä valtion suuntaan. Myös yrittäjät maksavat sairausvakuutusmaksuja tuon saman 1,18 % omista yrittäjätuloistaan.

Tämän lisäksi työnantaja tai palkanmaksaja huolehtii niin sanotusta työnantajan sairausvakuutusmaksun tilittämisestä Verohallinnolle kaikkien 16-67-vuotiaiden palkasta. Maksun suuruus ensi vuonna on 1,34 % (tänä vuonna 0,77 %) bruttopalkasta, mutta tämä osa tulee maksettavaksi bruttopalkan päälle.

Lain mukaan ennen vuotta 2020 laskutuspalvelun on pitänyt pidättää sairausvakuutusmaksu kevytyrittäjiensä palkasta, mutta nyt laki muuttuu.

Sairausvakuutusmaksun 1,34 %:n osuuden maksavat ainoastaan kevytyrittäjät, jotka ovat YEL-vakuuttamisvelvollisia.

Mitä YEL-vakuuttamisvelvollisuus sitten oikein tarkoittaa?

Vuoden alusta voimaan tulevan lain myötä laskutuspalvelu ei pidätä sairausvakuutusmaksua kevytyrittäjiltä, jotka eivät ole yrittäjän eläkevakuutuslain mukaan vakuuttamisvelvollisia.

YEL-vakuuttamisvelvollisuus ei tarkoita samaa asiaa kuin se, että kevytyrittäjällä on voimassa oleva YEL-vakuutus.

Velvollisuus YEL-vakuutuksen ottamiseksi alkaa, kun keskimääräinen työtulo on vuonna 2020 vähintään noin 663,25 €/kk eli vuositasolla (12 kuukautta alkamisajankohdasta eteenpäin) 7 958,99 € ja kevytyrittäminen laskutuspalvelun kautta jatkuu vähintään neljä kuukautta.

YEL-vakuuttamisvelvollisuus koskee vain 18–67-vuotiaita, jotka eivät saa vanhuuseläkettä.

Laskin kolikoita ja muistilappusia

Sairausvakuutusmaksuja voi joutua maksamaan myös takautuvasti, jos vakuuttamisvelvollisuus syntyy kesken vuoden, kun YEL-vakuuttamisen tuloraja ylittyy ja työskentely kestää yli neljä kuukautta.

UKKO.fi kerää ja tilittää sairausvakuutusmaksut kuten tähänkin asti, mutta maksuja kerätään siis vain YEL-vakuuttamisvelvollisilta kevytyrittäjiltä. UKKO.fi huolehtii myös takautuvien sairausvakuutusmaksujen tilittämisestä.

Huomaa, että kevytyrittäjän tulolaskelmassa ja verkkosivuillamme olevassa tulolaskurissa näkyy vielä tänä vuonna termi sosiaaliturvamaksu. Vuodenvaihteessa termi vaihtuu sairausvakuutusmaksuksi.

Mitä sairausvakuutusmaksulla saa?

Sairausvakuutusmaksuja kerätään, jotta suomalaisen sairausvakuutusjärjestelmän kuluja saadaan katettua. Verottaja tilittää kerättyjä maksuja Kelalle, joka taas käyttää rahoja sairausvakuutusetuuksien maksamiseen.

Suomen sairausvakuutusjärjestelmän tarkoitus on tasata ansionmenetyksiä, jotka johtuvat lyhytaikaisesta sairaudesta tai vanhempainlomasta. Järjestelmän kautta maksetaan siis esimerkiksi sairauspäivärahaa, vanhempainrahaa sekä isyys- ja äitiysrahaa.

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestä

Kirjoittaja Piia Peiponen
Piia on viestinnästä innostuva somenautiskelija ja lempeä kieliniuho, jota kiinnostavat muuttuva työ ja työelämä. Inspiraation lähteinä kirjoituksiin ja elämään toimivat ilmiöt ja ihmiset.

Lue lisää:

Yrittäjän vakuutukset – Mitä ovat yrittäjän pakolliset vakuutukset?

Yrittäjän ja kevytyrittäjän työttömyysturva käytännössä vuonna 2021

Yrittäjän toimeentulotuki

Muita artikkeleita aiheesta Kevytyrittäjyys:

 • Kevytyrittäjyys Sesonkitöihin Lappiin? – Laskuta työsi ilman omaa yritystä!

  Laskuttaminen UKKO.fi:n kautta onnistuu muutamassa minuutissa Tartu sesonkitöihin ja nosta palkka talteen! UKKO.fi tarjoaa myös sesonkityöntekijöille helpon tavan laskuttaa asiakastyöt ilman oman yrityksen perustamista. Tämä on mahdollista UKKO.fi:n helppokäyttöisen verkkopalvelun avulla. UKKO.fi:n käyttäjänä sinun ei tarvitse tehdä paperitöitä, vaan voit keskittyä tekemään sitä mitä rakastat. Vuonna 2012 perustetulla palvelulla on jo yli 100 000 käyttäjää. Luo itsellesi ilmainen käyttäjätili ja pääset…

  Lue lisää
 • Kevytyrittäjyys UKKO.fi sopii muusikoille – Keikkapalkkiot helposti tilille

  Voit keskittyä täysillä tärkeimpään – siis musiikkiin Keikkapalkkiot suoraan tilille UKKO.fi on Suomen suurin laskutuspalvelu, joka mahdollistaa esiintymispalkkioiden laskuttamisen ilman omaa yritystä. Luo lasku järjestelmäämme. Me lähetämme sen keikkapaikkaan ja tilitämme rahat sinulle palkkana. Helppoa ja vaivatonta! Ukon kautta laskuttaminen tapahtuu muutamassa minuutissa. Yhä useampi laskuttaa keikkapalkkiot kevytyrittäjänä, sillä se on kaikkein helpointa. Keskity ydinosaamiseesi ja jätä byrokratia meille! Maksat…

  Lue lisää
 • Kevytyrittäjyys Laskuta sesonkityöt ilman omaa yritystä

  Laskuttaminen UKKO.fi:n kautta onnistuu muutamassa minuutissa Tartu sesonki- ja kausitöihin ja nosta palkka talteen! UKKO.fi tarjoaa myös sesonkityöntekijöille helpon tavan laskuttaa asiakastyöt ilman oman yrityksen perustamista. Tämä on mahdollista UKKO.fi:n helppokäyttöisen verkkopalvelun avulla. UKKO.fi:n käyttäjänä sinun ei tarvitse tehdä paperitöitä, vaan voit keskittyä tekemään sitä mitä rakastat. Vuonna 2012 perustetulla palvelulla on jo yli 10 0000 käyttäjää. Luo itsellesi ilmainen käyttäjätili…

  Lue lisää