Arvioitu lukuaika: 5 minuuttia

Kevytyrittäjyys alaikäisenä on mahdollista! 16-vuotias Rene ja 17-vuotias Jon tekevät tiliä kevytyrittäjinä

alaikainen-kevytyrittaja

Kevytyrittäjyys alaikäisenä kiinnostaa nuoria. Tiesithän, että UKKO.fin Kevytyrittäjä-palvelun alaikäraja on 14 vuotta, eli kevytyrittäjäksi voivat ryhtyä myös 14–17-vuotiaat nuoret? Rekisteröitymisprosessi on sama kuin aikuisilla, ainoastaan huoltajan suostumus tarvitaan.

Luo itsellesi mielekäs kesätyö – ryhdy kesäyrittäjäksi

Liity kesäyrittäjäksi UKKO.fin kautta, 30 ensimmäistä liittyjää saavat palvelumaksumme ilmaiseksi!
Lue lisää täällä

Nuori ikä ei ole este itsensä työllistämiselle. UKKO.fin asiakaslistoilla olevat nuoret siivoavat, tuottavat sisältöä sosiaalisen mediaan, valokuvaavat, ohjaavat ryhmäliikuntaa, leikkaavat nurmikoita tai toimivat esimerkiksi aputöissä perheenjäsentensä yrityksissä. Yksi heistä on 16-vuotias Rene Pietikäinen, joka keksi aloittaa kevytyrittäjyyden jo vuonna 2019. Hän keräsi lopulta omalla yrittämisellään rahat kevytmoottoripyörään tekemällä kesällä pihatöitä ja talvisin luomalla lunta.

”Olin ollut jo pitkään naapureiden apuna ja auttanut erityisesti lähellä asuvaa vanhempaa pariskuntaa. He eivät olleet enää pitkään aikaan leikanneet nurmikkoaan itse. Kevytyrittäjyyden myötä rupesin tekemään pihatöitä laajemmin ja homma lähti heti hyvin käyntiin. Ensimmäisenä kesänä hoidin 6-7 paikan nurmikot”, hän kertoo.

Turkulainen 17-vuotias Jon Lotila käy puolestaan lukiota ja työskentelee iltaisin ja viikonloppuisin kevytyrittäjänä peltikattojen asentajana. Kevytyrittäjyys alkoi houkuttaa, kun työhommia oli jo näköpiirissä ja laskuttamaan täytyi päästä. Kattotöiden lisäksi Lotila on laskuttanut myyntiedustajan töitä kevytyrittäjänä.

”Kevytyrittäjyydessä kiinnosti se, että homma on helppo aloittaa ja päästä kokeilemaan, mutta myös lopettaa, jos juttu ei toimikaan. Aloittaminen oli kuin olikin helppoa ja kevytyrittäjyyteni on jatkunut”, viime syksynä kevytyrittäjäksi ryhtynyt Lotila kertoo.

Peltikattojen asennustyöt Lotila kertoo oppineensa isältään, joka on kouluttautunut alalle. Hän tekee töitä sekä isänsä kanssa yhdessä että itsenäisesti. Myös Pietikäinen on tehnyt töitä rakennusalan yrittäjäisänsä kanssa.

”Paljon olen päässyt tekemään isäni kanssa, muun muassa vesivahinkoremontteja. Nekin keikat olen laskuttanut kevytyrittäjänä”, hän kertoo innostuneena.

Nuori kevytyrittäjä Rene Pietikäinen.

Rene Pietikäinen

Yrittäjyydessä kiehtoo vapaus

Sekä Lotilan että Pietikäisen perheissä nuoria on kannustettu yrittäjyyteen. Pietikäinen kävi äitinsä kehotuksesta 4H-kerhon yrittäjäkurssin, jossa hän kuuli ensi kerran nuorten kevytyrittäjyysmahdollisuudesta.

”Kurssilla opin yrittäjyyden vakuutuksista ja erilaisista tavoista, joilla laskuttaa”, Pietikäinen kertoo.

”Kotona vanhempani ovat tykänneet siitä, että saan tehtyä itse itselleni rahaa ja tulee käytyä töissä. Ehtona kuitenkin on ollut se, että koulunkäynti pysyy ykkössijalla”, Lotila puolestaan kuvailee.

Yrittäjyydessä Lotilaa kiehtoo vapaus ja se, että hän ei ole tuntipalkkoihin sidottuna. Hän aikoo jatkaa kevytyrittäjyyttä kesälläkin, vaikka hän menee samaan aikaan myyjäksi palkkatöihin.

”Jatkan kevytyrittäjyyttä palkkatöiden ohessa. Haluan tienata rahaa, koska elämme yhä korona-aikaa ja työelämässä on vielä epävarmuutta”, hän pohtii.

Sen sijaan Pietikäistä odottaa jo nyt suuret saappaat. Hän menee ammattikoulusta valmistuttuaan töihin isänsä rakennusalan yritykseen ja visiona on, että jonain päivänä hän johtaa yritystä itse.

”Ajatus yrittäjyydestä tuntuu hyvältä. Isäni mukana olen kulkenut pienestä pitäen ja seurannut vierestä yrittäjän arkea. Voisi sanoa, että yrittäjyys on jo veressä. Mutta kyllähän se samaan aikaan vähän jännittää hypätä puikkoihin. Kevytyrittäjyys onkin ollut hyvä pintaraapaisu yrittäjyyteen”, hän kehuu.

Myöskään Lotila ei aio jättää yrittäjyyttä tähän, vaikka hän on ollut toistaiseksi hyvin tyytyväinen siitä, ettei kevytyrittäjän tarvitse ”paperitöillä pelleillä”.

”Nyt tuntuu siltä, että toiminimellä yrittäminen on vahvassa harkinnassa. Jos minulla olisi isoja hankintoja, voisin esimerkiksi saada arvonlisäverovähennyksiä. Tällaista olen pohtinut, mutta toiminimiyrittäjyys vaatii UKKO.fin toiminimiyrittäjyydessä 18 vuoden ikää”, Lotila juttelee.

Nuori kevytyrittäjä Jon Lotila.

Jon Lotila

Rekisteröityminen oli helppoa

Nuori voi rekisteröityä kevytyrittäjäksi helposti UKKO.fin verkkosivuilla. Vahva tunnistautuminen järjestelmään tehdään usein pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella, mutta koska nuorilla harvemmin näitä on, voi saman asian hoitaa myös omalla allekirjoituksella ja henkilökortti- kuvatunnistaumisella.

Tärkeää on muistaa, että tunnistautumisen on nuoren itsensä tekemä, eikä esimerkiksi tämän huoltajan rustaama. Jos esimerkiksi allekirjoituksen nuoren puolesta tekee rekisteröintivaiheessa isä tai äiti, virallinen asiakirja liitetään jompaan kumpaan heistä, vaikka kyseessä pitäisi olla nuoren oma profiili.

”Ongelma on, jos vanhempi tekee tunnistautumisen, joka tulee mukaan viralliseen asiakirjaan. Silloin vaikkapa isän nimiin menee tulorekisteri-ilmoitukset, Miro Koliseva UKKO.fin taloushallinnosta sanoo.

Rekisteröitymisvaiheessa Koliseva suositteleekin, että nuori lukee käyttöehdot huolella läpi.

”Kevytyrittäjyyteen rekisteröityminen oli todella helppo tehdä UKKO.fin verkkosivuilla. Olen muutenkin näppärä tietotekniikan kanssa, mutta ei se ollut mitenkään vaikeaa”, Pietikäinen sanoo.

Huoltaja valvoo nuoren töitä

Kun nuori on rekisteröitynyt verkossa kevytyrittäjäksi, tarvitaan seuraavaksi huoltajan suostumus. Töitään nuori ei voi laskuttaa, ennen kuin huoltajan nimikirjoituksella varustettu suostumus on toimitettu perille.

Huoltajan suostumuspohja on valmis asiakirja UKKO.fin sivustolla ja se on helposti löydettävissä UKKO-käyttäjän oman tilin Dokumentit-osiosta. Sopimuksessa huoltaja antaa nuorelle luvan toimia ja laskuttaa kevytyrittäjänä, minkä lisäksi hän lupaa huolehtia nuoren työajoista- ja oloista lainsäädännön mukaisesti. Suostumuksen voi antaa vain nuoren laillinen huoltaja, eikä esimerkiksi isäpuoli tai muu tuttavapiirin aikuinen.

”Kun dokumentit on toimitettu, voi alkaa käyttämään palvelua. Nuoren yrittäjän kevytyrittäjäprofiili on täysin samannäköinen kuin aikuisilla. Mitään ilmoituksia tai toimenpiteitä ei myöskään tarvita, kun nuori täyttää 18 vuotta.”

Kevytyrittäjyys alaikäisenä voi olla esimerkiksi nurmikon leikkaamista

Huhtikuun alussa 2021 UKKO.fillä huomattiin, että alaikäisten kevytyrittäjien määrässä oli selvä piikki ja sähköpostiin saattoi tulla päivittäin useita huoltajan suostumusasiakirjoja. Edelliseen vuoteen verrattuna nuorten yrittäjien määrä tuplaantui.

Kesällä nuorten kevytyrittäjien määrä usein kasvaa ja tästä vuodesta povataan jo nyt ennätysvuotta, jos kiihtyvä trendi jatkuu samanlaisena.

Myös nuoret itse kertovat, että kevytyrittäjyys kiinnostaa. Pietikäinen kertoo kaveristaan, joka ryhtyi hänen esimerkistä myös kevytyrittäjäksi.

”Nyt hän tekee samoja hommia kuin minäkin, mutta Lammin alueella.”

Kokeile yrittämistä kevytyrittäjänä

Mikäli yrittäjyyden kipinä kytee jo, mutta arkailet vielä isompien siirtojen tekemistä, voit testata yrittäjyyttä helposti ja vaivatta kevytyrittäjänä. Se on helppo ja riskitön tapa kokeilla, miten yrittäjyys sinulle sopii.

Yrittäjyys opettaa nuorelle tärkeitä taitoja hinnoittelusta, myynnistä ja markkinoinnista, jotka ovat hyviä oppeja myös myöhemmin työelämässä. Yrittäjyyden kokeileminen myös helpottaa uravalintoja ja antaa sysäyksen yrittäjyyden mahdolliselle jatkumiselle aikuisena.

Kevytyrittäjä olet yrittäjä siinä missä muutkin, mutta UKKO.fi hoitaa puolestasi kaikki laskutukseen ja palkanmaksuun liittyvät paperityöt, kuten viranomaismaksut ja -ilmoitukset. Sinun vastuullesi jää asiakashankinta, oman osaamisen markkinointi ja asiakkaiden palvelu eli saat keskittyä juuri sinulle tärkeisiin asioihin.

• Päätä itse milloin, kenelle ja mihin hintaan työsi teet.
• Et tarvitse omaa y-tunnusta, etkä ole kirjanpitovelvollinen
• Hoidamme paperityöt puolestasi
• Saat palkan tilillesi
• Ei sitoumuksia – voit aloittaa jo tänään ja lopettaa milloin tahansa.

Käy ilmainen kevytyrittäjyyskurssimme ja lue helppo ja selkeä Kevytyrittäjyysopas aiheesta!

Lue myös

Yrityksen nimi – millainen on hyvä nimi?

Yrityksen perustaminen vaihe vaiheelta – muista nämä asiat!

Uusi videosarja alkaa! Itkonen & Hynynen – nuori kevytyrittäjänä

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään, Y-tunnuksella tai ilman. Rekisteröityminen 0 €, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestäAskarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö

 

Jenna Heino

Jenna kirjoittaa runsaasti sekä työkseen että huvikseen. Vapaa-ajallaan hän ideoi käsikirjoituksia, juo liikaa kahvia ja nauttii mökkeilystä. Jenna päätoimittaa Yrittäjyyskoulua.

Muita artikkeleita aiheesta Kevytyrittäjyys:

 • Kevytyrittäjyys Kevytyrittäjyys ja YEL – Nämä asiat kevytyrittäjän YEListä tulee tietää

  Olemme koonneet tähän artikkeliin kaiken olennaisen siitä, miten kevytyrittäjyys ja YEL eli yrittäjän eläkevakuutus liittyvät toisiinsa, ja mitä sinun tulee niistä tietää! Kerromme myös, kuinka vakuutusasiat hoituvat UKKO.fi-kevytyrittäjillä. Ellei YEL-vakuutus ole sinulle jo käsitteenä tuttu, olet kenties ainakin kuullut sen joskus mainittavan. Se otetaan esille usein, kun puhutaan yrittäjyydestä ja sen käytänteistä. YEL tarkoittaa yrittäjän eläkevakuutusta, ja se on yksi…

  Lue lisää
 • Kevytyrittäjyys Tarjoilija, laskuta työsi helposti UKKO.fin avulla

  Tarjoilija, tee keikkoja kevytyrittäjänä! Kevytyrittäjyys on koko ajan suositumpi tapa tienata hieman extraa tai keikkailla eri toimeksiantajien välillä. Tarjoilija voi tehdä töitä useammalle ravintolalle ja laskuttaa tekemästä työstään kevytyrittäjänä. Mikset siis sinä lähtisi tekemään tarjoilijan töitä? Ilmoittele itsestäsi ravintoloille, kahviloille ja baareille ja ryhdy töihin! Voit lähettää tekemästäsi työstä laskun ilman, että sinun tarvitsee perustaa toiminimeä. Me hoidamme puolestasi kaikki…

  Lue lisää
 • Kevytyrittäjyys Mallin työ kevytyrittäjänä

  Kiinnostaako freelancer-mallin työ? Onko poseeraaminen sinulle luontevaa? Laita kykysi hyötykäyttöön ja aloita mallin työt kevytyrittäjänä! Oletko haaveillut mallina työskentelemisestä? Kokoa vain oma mallikansiosi ja ryhdy markkinoimaan itseäsi! Vai haluaisitko ehkä valmentaa muita malleiksi? Poseeraus ja catwalkilla kävely ovat taitolajeja, joihin monet aloittelevat mallit voivat tarvita opastusta! Kevytyrittäjyys on koko ajan suositumpi tapa tienata hieman extraa tai kokeilla uutta työtä; yhä…

  Lue lisää