Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

Kevytyrittäjyys ja starttiraha – Saako kevytyrittäjä starttirahaa?

kevytyrittaja_ja_starttiraha

Saako kevytyrittäjä starttirahaa? Vastaus riippuu siitä onko kevytyrittäjällä y-tunnusta. Perinteisesti ilman omaa yritystä toimiva kevytyrittäjä ei voi saada starttirahaa, mutta kevytyrittäjyys voi toimia myöhemmin tukevana ponnahduslautana myönteiseen starttirahapäätökseen.

Miksi minun pitäisi lukea tämä artikkeli?

 • Tiedät, että starttiraha on peruspäivärahan suuruinen rahanippu, jolla turvataan aloittelevan yrittäjän toimeentuloa kuukausittain enintään 12 kuukauden ajan.
 • Tiedät, että kaikki eivät saa automaattisesti starttirahaa, vaan TE-toimisto arvioi erikseen jokaisen hakijan lähtötilanteen.
 • Opit, että kevytyrittäjälle starttiraha ei tule heti, mutta myöhempään hakuvaiheeseen voit pedata itsellesi hyvät alkuasetelmat – ja me kerromme miksi näin on.

Starttiraha ja kevytyrittäjyys – näin se onnistuu!

Perinteisesti kevytyrittäjällä ei ole y-tunnusta, mikä estää starttirahan hakemisen. Nykyään on kuitenkin tarjolla myös palveluita y-tunnukselliseen kevytyrittämiseen, mikä mahdollistaa myös starttirahan hakemisen.

Nyt myös kevytyrittäjä voi saada starttirahaa!

UKKO Kevytyritys on uusi y-tunnuksellinen kevytyrittäjyyspalvelu, joka mahdollistaa myös starttirahan hakemisen kevytyrittäjänä
Lue lisää

Ilman y-tunnusta kevytyrittäjä ei voi saada starttirahaa

Kevytyrittäjät tekevät keikkaa ja laskuttavat asiakkailtaan työn laskutuspalvelun kautta. He työskentelevät siis yleensä yrittäjämäisesti ilman omaa yritystä, joten tästä syystä työhön ei tarvita Y-tunnusta laisinkaan. Niin kätevää!

Mutta y-tunnukseton kevytyrittäjyys ja starttiraha eivät kuulu yhteen. Ilman Y-tunnusta työskentelevä kevytyrittäjä ei ole oikeutettu starttirahaan, joten hakemusta on turha laittaa tässä kohtaa yritystaipaletta vetämään. Jotta voit hakea starttirahaa, Y-tunnus on yksinkertaisesti oltava. Y-tunnus on viranomaisen yritykselle myöntämä kahdeksan numeron sarja, joka on vähän sama asia kuin henkilön sosiaaliturvatunnus. Numerosarjasta siis tunnistaa yrityksen (toiminimiyrittäjille tuttua puuhaa!)

Lisäksi starttirahan hakijoilta vaaditaan, että yritystoiminta on päätoimista. Monet laskutuspalveluita käyttävät kevytyrittäjät keikkailevat sivutoimisesti muiden palkkatöiden ohessa, joten tällöinkään starttirahan hakemisen kriteerit eivät täyty.

Kevytyrittäjä, starttiraha kannattaa silti pitää mielessä!

Y-tunnuksettomankaan kevytyrittäjän ei kuitenkaan kannata haudata ajatusta starttirahasta liian kauas, sillä seuraavan askeleen ottaminen yritystoiminnassa saattaa tulla ajankohtaiseksi nopeammin, kuin uskotkaan ja tadaa, olet yllättäen Y-tunnuksellisen yritystoiminnan piirissä. Ja sitten ollaankin siinä tilanteessa, että kevytyrittäjyydestä on jopa etua, kun starttirahaa hakijoiden hakemuksia arvioidaan ja starttirahaa jaetaan. Kaikki hakijat eivät nimittäin starttirahaa automaattisesti saa.

Seuraavaksi pureudutaan siihen, miten teet kevytyrittäjyydestä valttikortin starttirahaa myöhemmin hakiessasi.

Kevytyrittäjyys ja starttiraha. Joukko ihmisiä sohvalla.

Miten kevytyrittäjyys ja starttiraha löytävät lopulta toisensa?

Jokaisen starttirahan hakijan täytyy toimittaa starttirahahakemuksen käsittelijälle liiketoimintasuunnitelma rahoituslaskelmineen. Käsittelijä arvioi hakemuksen perusteella, miten hyvät mahdollisuudet yrittäjällä on onnistua omissa liiketoimissaan, sillä nopeasti kannattavaksi ja pitkäkestoiseksi muuttuvaa yritystoimintaa kannattaa hänen kriteereillään tukea starttirahan antamalla alkusysäyksellä.

Jos yrittäjän suunnitelmista taas näkee, että työ ei kanna pitkälle tai koko toiminnan kannattavuus on alusta asti kiikun kaakun, ei starttirahaa todennäköisesti tipu. Myönteiseen päätökseen vaikuttaa myös kilpailutilanne alueella, jolla yrittäjä toimii. Jos samalla kadunpätkällä on jo ennestään kolme kampaamoa, voi uudella kampaamoyrittäjän olla vaikeuksia perustella tarpeellisuuttaan alueella.

Tiivistetysti voisi siis sanoa, että starttirahahakemuksessa on vakuutettava hakemuksen käsittelijä siitä, että yrittäjällä on ylipäätään hyvä sauma yrittää ja uuttera tekeminen kantaa pitkälle tulevaisuuteen. Tässä kohtaa kevytyrittäjyys astuukin mukaan kuvioon, jos ennen toiminimiyrittäjäksi siirtymistä hakija on jo työskennellyt yrittäjämäisesti, mutta kevyesti ilman y-tunnusta.

Entiselle kevytyrittäjälle starttiraha voi kilahtaa kerätyllä kokemuksella

Kevytyrittäjyys ei takaa starttirahan saamista, mutta on ehdottomasti haettaessa iso etu. Kevytyrittäjä kun ei lähde liikkeelle nollasta, vaan hänellä on usein jo testattua tietoa tuotteensa tai palvelunsa alustavasta toimivuudesta. Tämä, jos mikä painaa vaakakupissa! On aivan eri lähtökohta maalailla tulevaa yritystoimintaa käsittelijälle, jos käytännön tekemisestä on jo saatu oppia ja ennen kaikkea orastavan lupaavia tuloksia.

Entäpä asiakkaat sitten? Sekin kiinnostaa käsittelijää todella paljon: keitä he ovat, miten he kuluttavat, mistä he löytyvät ja miten heille myydään ja markkinoidaan yritystä. Tähän kaikkeen sinulla tulisi olla vastaus, ja jos olet jo kokeillut kevytyrittäjänä kepillä jäätä, sinulla todennäköisesti on jo hankittuja asiakkuuksia, kenties jo muutama vakioasiakaskin.

Entäpä yrittelijämäinen ote ja kaikki yrittäjyyteen ja itse työhön liittyvä osaaminen? Sitäkin starttirahan käsittelijä arvostaa. Ei ole lainkaan tavatonta, että yrittäjäksi aikova käy ennen hakuprosessia TE-toimiston hyväksymän yrittäjäkoulutuksen parantaakseen alkuasetelmiaan tulevaan hakuprosessiin. Yhtä lailla kevytyrittäjyys on yrittäjän käymää yrittäjyyskoulua, kun työn tekemisen tiimellyksessä tulevat tutuksi laskun lähettäminen, tarjousten jättäminen, asiakashankinta sekä myynti ja markkinointi.

Starttirahahakemuksen käsittelyaika on noin viikosta kuukauteen. Jos et kaikista yrityksistä huolimatta saa starttirahaa ollenkaan, älä missään nimessä masennu. Se ei tarkoita sitä, että yritysideasi olisi huono. Suomessa monet menestyneet yrittäjät ovat päässeet alkuun ja vauhtiin myös ilman starttirahaa. Aina kannattaa yrittää.

Lue myös

Starttiraha alkavalla yrittäjälle – Näin sitä saadaan!

Liiketoimintasuunnitelma pohjana toiminnan aloittamiselle – mieti nämä kuntoon ennen yrityksen perustamista!

Laura Asikainen & Uudenmaan TE-toimisto: TE-toimisto on myös kevytyrittäjiä varten – Ole rohkeasti yhteydessä jo varhaisessa vaiheessa

 

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään, Y-tunnuksella tai ilman. Rekisteröityminen 0 €, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestäAskarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö
Jenna Heino

Jenna kirjoittaa runsaasti sekä työkseen että huvikseen. Vapaa-ajallaan hän ideoi käsikirjoituksia, juo liikaa kahvia ja nauttii mökkeilystä. Jenna päätoimittaa Yrittäjyyskoulua.

Muita artikkeleita aiheesta Kevytyrittäjyys:

 • Kevytyrittäjyys Matkaopas – tee unelmastasi totta

  Matkaopas, laskuta työstäsi ilman omaa yritystä! Matkailuoppaat ovat sesonkiluonteisen työn sankareita. Työtä on tarjolla, mutta usein siitä pitäisi pystyä laskuttamaan esimerkiksi omalla toiminimellä. UKKO.fi tarjoaa helpon tavan laskuttaa matkaopastyöt ilman oman yrityksen tai toiminimen perustamista. Helppokäyttöisen verkkopalvelun avulla luot laskun yksityishenkilönä, helposti ja muutamassa minuutissa. Vastaanottaja maksaa laskun, me hoidamme byrokratian, jonka jälkeen sinä nostat palkan. UKKO.fi:n käyttäjänä voit keskittyä…

  Lue lisää
 • Kevytyrittäjyys Kevytyrittäjyys opettajille

  Kevytyrittäjyys opettajille – hyödynnä tietotaitoasi laajemmin Opettajilla on tunnetusti paljon ammattitaitoa. Vaativa lukuvuosi vaatii veronsa, mutta moni kaipasi perus opetustyön rinnalle tai tilalle jotakin muuta. Kuinka hyödyntää omaa omaa ammattitaitoa laajemmin? Miltä kuulostaisi oman ammattitaidon hyödyntäminen ja lisätienestien hankkiminen omien aikataulujen, innostuksen ja jaksamisen mukaan? Kevytyrittäjänä opettaja voi jakaa omaa pitkän koulutuksen ja työkokemuksen kerryttämään osaamistaan ilman oman yrityksen perustamista. Voit…

  Lue lisää
 • Kevytyrittäjyys Tiimilaskutus kevytyrittäjänä

  Tiimilaskutus – helppo tapa laskuttaa yhdessä Tiimilaskutus mahdollistaa keikkojen ja projektien vastaanottamisen tiiminä siten, että laskutusosuuden voi jakaa kaikkien kesken jo laskulomakkeella. Kevytyrittäjänä toiminimeä tai y-tunnusta ei tarvita! Toisinaan työkeikka saatetaan toteuttaa yhdessä tuumin kollegojen kanssa. Esimerkiksi monet bändit, konsultit ja useat kulttuurialan ammattilaiset tekevät ainakin silloin tällöin töitä kahden tai useamman henkilön tiiminä. Tällöin helpoin tapa sekä kevytyrittäjälle että laskun saajalle on tiimilaskutus. Yksi…

  Lue lisää