Kevytyrittäjyys ja starttiraha – Saako kevytyrittäjä starttirahaa?

Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

kevytyrittaja_ja_starttiraha

Saako kevytyrittäjä starttirahaa? Vastaus riippuu siitä onko kevytyrittäjällä y-tunnusta. Perinteisesti ilman omaa yritystä toimiva kevytyrittäjä ei voi saada starttirahaa, mutta kevytyrittäjyys voi toimia myöhemmin tukevana ponnahduslautana myönteiseen starttirahapäätökseen.

Miksi minun pitäisi lukea tämä artikkeli?

 • Tiedät, että starttiraha on peruspäivärahan suuruinen rahanippu, jolla turvataan aloittelevan yrittäjän toimeentuloa kuukausittain enintään 12 kuukauden ajan.
 • Tiedät, että kaikki eivät saa automaattisesti starttirahaa, vaan TE-toimisto arvioi erikseen jokaisen hakijan lähtötilanteen.
 • Opit, että kevytyrittäjälle starttiraha ei tule heti, mutta myöhempään hakuvaiheeseen voit pedata itsellesi hyvät alkuasetelmat – ja me kerromme miksi näin on.

Starttiraha ja kevytyrittäjyys – näin se onnistuu!

Perinteisesti kevytyrittäjällä ei ole y-tunnusta, mikä estää starttirahan hakemisen. Nykyään on kuitenkin tarjolla myös palveluita y-tunnukselliseen kevytyrittämiseen, mikä mahdollistaa myös starttirahan hakemisen.

Nyt myös kevytyrittäjä voi saada starttirahaa!

UKKO Kevytyritys on uusi y-tunnuksellinen kevytyrittäjyyspalvelu, joka mahdollistaa myös starttirahan hakemisen kevytyrittäjänä
Lue lisää Askarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö

Ilman y-tunnusta kevytyrittäjä ei voi saada starttirahaa

Kevytyrittäjät tekevät keikkaa ja laskuttavat asiakkailtaan työn laskutuspalvelun kautta. He työskentelevät siis yleensä yrittäjämäisesti ilman omaa yritystä, joten tästä syystä työhön ei tarvita Y-tunnusta laisinkaan. Niin kätevää!

Mutta y-tunnukseton kevytyrittäjyys ja starttiraha eivät kuulu yhteen. Ilman Y-tunnusta työskentelevä kevytyrittäjä ei ole oikeutettu starttirahaan, joten hakemusta on turha laittaa tässä kohtaa yritystaipaletta vetämään. Jotta voit hakea starttirahaa, Y-tunnus on yksinkertaisesti oltava. Y-tunnus on viranomaisen yritykselle myöntämä kahdeksan numeron sarja, joka on vähän sama asia kuin henkilön sosiaaliturvatunnus. Numerosarjasta siis tunnistaa yrityksen (toiminimiyrittäjille tuttua puuhaa!)

Lisäksi starttirahan hakijoilta vaaditaan, että yritystoiminta on päätoimista. Monet laskutuspalveluita käyttävät kevytyrittäjät keikkailevat sivutoimisesti muiden palkkatöiden ohessa, joten tällöinkään starttirahan hakemisen kriteerit eivät täyty.

Kevytyrittäjä, starttiraha kannattaa silti pitää mielessä!

Y-tunnuksettomankaan kevytyrittäjän ei kuitenkaan kannata haudata ajatusta starttirahasta liian kauas, sillä seuraavan askeleen ottaminen yritystoiminnassa saattaa tulla ajankohtaiseksi nopeammin, kuin uskotkaan ja tadaa, olet yllättäen Y-tunnuksellisen yritystoiminnan piirissä. Ja sitten ollaankin siinä tilanteessa, että kevytyrittäjyydestä on jopa etua, kun starttirahaa hakijoiden hakemuksia arvioidaan ja starttirahaa jaetaan. Kaikki hakijat eivät nimittäin starttirahaa automaattisesti saa.

Seuraavaksi pureudutaan siihen, miten teet kevytyrittäjyydestä valttikortin starttirahaa myöhemmin hakiessasi.

Kevytyrittäjyys ja starttiraha. Joukko ihmisiä sohvalla.

Miten kevytyrittäjyys ja starttiraha löytävät lopulta toisensa?

Jokaisen starttirahan hakijan täytyy toimittaa starttirahahakemuksen käsittelijälle liiketoimintasuunnitelma rahoituslaskelmineen. Käsittelijä arvioi hakemuksen perusteella, miten hyvät mahdollisuudet yrittäjällä on onnistua omissa liiketoimissaan, sillä nopeasti kannattavaksi ja pitkäkestoiseksi muuttuvaa yritystoimintaa kannattaa hänen kriteereillään tukea starttirahan antamalla alkusysäyksellä.

Jos yrittäjän suunnitelmista taas näkee, että työ ei kanna pitkälle tai koko toiminnan kannattavuus on alusta asti kiikun kaakun, ei starttirahaa todennäköisesti tipu. Myönteiseen päätökseen vaikuttaa myös kilpailutilanne alueella, jolla yrittäjä toimii. Jos samalla kadunpätkällä on jo ennestään kolme kampaamoa, voi uudella kampaamoyrittäjän olla vaikeuksia perustella tarpeellisuuttaan alueella.

Tiivistetysti voisi siis sanoa, että starttirahahakemuksessa on vakuutettava hakemuksen käsittelijä siitä, että yrittäjällä on ylipäätään hyvä sauma yrittää ja uuttera tekeminen kantaa pitkälle tulevaisuuteen. Tässä kohtaa kevytyrittäjyys astuukin mukaan kuvioon, jos ennen toiminimiyrittäjäksi siirtymistä hakija on jo työskennellyt yrittäjämäisesti, mutta kevyesti ilman y-tunnusta.

Entiselle kevytyrittäjälle starttiraha voi kilahtaa kerätyllä kokemuksella

Kevytyrittäjyys ei takaa starttirahan saamista, mutta on ehdottomasti haettaessa iso etu. Kevytyrittäjä kun ei lähde liikkeelle nollasta, vaan hänellä on usein jo testattua tietoa tuotteensa tai palvelunsa alustavasta toimivuudesta. Tämä, jos mikä painaa vaakakupissa! On aivan eri lähtökohta maalailla tulevaa yritystoimintaa käsittelijälle, jos käytännön tekemisestä on jo saatu oppia ja ennen kaikkea orastavan lupaavia tuloksia.

Entäpä asiakkaat sitten? Sekin kiinnostaa käsittelijää todella paljon: keitä he ovat, miten he kuluttavat, mistä he löytyvät ja miten heille myydään ja markkinoidaan yritystä. Tähän kaikkeen sinulla tulisi olla vastaus, ja jos olet jo kokeillut kevytyrittäjänä kepillä jäätä, sinulla todennäköisesti on jo hankittuja asiakkuuksia, kenties jo muutama vakioasiakaskin.

Entäpä yrittelijämäinen ote ja kaikki yrittäjyyteen ja itse työhön liittyvä osaaminen? Sitäkin starttirahan käsittelijä arvostaa. Ei ole lainkaan tavatonta, että yrittäjäksi aikova käy ennen hakuprosessia TE-toimiston hyväksymän yrittäjäkoulutuksen parantaakseen alkuasetelmiaan tulevaan hakuprosessiin. Yhtä lailla kevytyrittäjyys on yrittäjän käymää yrittäjyyskoulua, kun työn tekemisen tiimellyksessä tulevat tutuksi laskun lähettäminen, tarjousten jättäminen, asiakashankinta sekä myynti ja markkinointi.

Starttirahahakemuksen käsittelyaika on noin viikosta kuukauteen. Jos et kaikista yrityksistä huolimatta saa starttirahaa ollenkaan, älä missään nimessä masennu. Se ei tarkoita sitä, että yritysideasi olisi huono. Suomessa monet menestyneet yrittäjät ovat päässeet alkuun ja vauhtiin myös ilman starttirahaa. Aina kannattaa yrittää.

Lue myös

Starttiraha alkavalla yrittäjälle – Näin sitä saadaan!

Liikeidea – yritysideasta kohti kannattavaa toimintaa

Liiketoimintasuunnitelma pohjana toiminnan aloittamiselle – mieti nämä kuntoon ennen yrityksen perustamista!

 

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestäAskarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö
Jenna Heino

Jenna kirjoittaa runsaasti sekä työkseen että huvikseen. Vapaa-ajallaan hän ideoi käsikirjoituksia, juo liikaa kahvia ja nauttii mökkeilystä. Jenna päätoimittaa Yrittäjyyskoulua.

Muita artikkeleita aiheesta Kevytyrittäjyys:

 • Kevytyrittäjyys Konsulttipalkkioiden laskuttaminen helpommin – hoidamme verot puolestasi

  Konsulttipalkkioiden laskuttaminen onnistuu helposti UKKO.fi tarjoaa konsulteille helpon tavan laskuttaa asiakastyöt ilman oman yrityksen perustamista. Me huolehdimme konsulttipalkkioistasi laskuttamisen, palkanmaksun ja muut paperityöt ja sinä voit keskittyä palvelemaan asiakkaitasi. Tämä on mahdollista UKKO.fi:n helppokäyttöisen verkkopalvelun avulla. Et tarvitse omaa y-tunnusta, eikä sinun tarvitse hakeutua ennakko- eikä arvonlisäverorekisteriin. Päätä itse, milloin työsi teet, kenelle teet ja mihin hintaan. Saat rahat tilille.…

  Lue lisää
 • Kevytyrittäjyys Laskuta sesonkityöt ilman omaa yritystä

  Laskuttaminen UKKO.fi:n kautta onnistuu muutamassa minuutissa Tartu sesonki- ja kausitöihin ja nosta palkka talteen! UKKO.fi tarjoaa myös sesonkityöntekijöille helpon tavan laskuttaa asiakastyöt ilman oman yrityksen perustamista. Tämä on mahdollista UKKO.fi:n helppokäyttöisen verkkopalvelun avulla. UKKO.fi:n käyttäjänä sinun ei tarvitse tehdä paperitöitä, vaan voit keskittyä tekemään sitä mitä rakastat. Vuonna 2012 perustetulla palvelulla on jo yli 10 0000 käyttäjää. Luo itsellesi ilmainen käyttäjätili…

  Lue lisää
 • Kevytyrittäjyys Konsultti, UKKO.fi-kevytyrittäjänä keskityt avainosaamiseesi!

  Haaveiletko konsultin töistä tai oletko jo rautainen ammattilainen, jolla on laaja asiakaspohja ja keikkaa enemmän kuin yksi ihminen jaksaa tehdä? Eikö olisikin upeaa, jos voisit keskittyä avainosaamiseesi konsulttina ja työsi markkinointiin ja jättää paperinpyörittelyn muiden huoleksi? Nyt se on mahdollista UKKO.fi-laskutuspalvelun kautta! Et tarvitse omaa y-tunnusta, eikä sinun tarvitse hakeutua ennakko- eikä arvonlisäverorekisteriin. Päätä itse, milloin työsi teet, kenelle teet…

  Lue lisää