Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

Lomalta paluu – 5 vinkkiä, joilla selätät bluesin

lomalta-paluu-mies-pitelee-kiveä-jossa-lukee-back-to-work

Herätyskello pärähti soimaan ja edellinen ilta venyi, koska elimistö oli vielä täysin loma-aikataulussa. Töihinpaluu tuo monille karkean bluesin heinä-elokuun taitteessa. Kerromme tässä artikkelissa, kuinka lomalta paluu onnistuu sujuvasti ja miten pahimman ahdituksen saa selätettyä!

Kuten aina, kesäloma salli meistä monelle rentouttavan palautumisen ja jätti jälkeensä ihania muistoja. Paluu töihin voi tuntua yllättävänkin hämmentävältä ja asennoituminen työtouhuun vieraalta – etenkin, jos palaa toimistolle pitkän etätyörupeaman jälkeen. Jotkut taas jäävät yhä kotitoimistolle, jolloin työn ja vapaa-ajan ero saattaa tuntua häilyvältä.

 

Miksi lomaltapaluu-blues iskee ja miten siitä selviää?

Ei ole syytä huoleen, vaikka työstään nauttivana henkilönä kokisitkin nyt paluun mökkimaisemista työpöydän ääreen pienenä kulttuurishokkina. Se on täysin normaalia, eikä missään nimessä tarkoita, ettei itse työ maistuisi jatkossakin! Herätyskellon aiheuttamiin sydämentykytyksiin tottuu taas hetkessä, kunhan noudattaa alla olevia ohjeita.

Ohessa myös tunnisteen #lomaltapaluu parasta antia suoraan Twitteristä, sillä mikäpä sen parempaa kuin vertaistuki!

Lomalta paluu. Mies kävelee toimistolle

1. Aloita lomalta paluu rauhallisella aamulla

Aamuvirkulle paluu töihin on todennäköisesti astetta helpompaa. Iltanuokkujille herätyskellon pärähdys taas on paitsi karu muistutus arkeenpaluusta, myös keskisormi lomalla vallan ottaneelle unirytmille.

Ensimmäinen aamu kannattaakin (mahdollisuuksien mukaan) ottaa rauhallisesti – kenties voit saapua töihin tuntia myöhemmin ja nauttia aamukahvin rauhassa ajatuksiasi kasaillen. Samalla ehdit varmistaa, että kassista ei löydy erehdyksessä vaikka snorkkeli tai grillipihdit läppärin sijaan. Jos teet töitä kotitoimistolla, voit aloittaa työpäivän vaikka käyden läpi saapunutta sähköpostia sohvalla, ja siirtyä vasta vähän myöhemmin työpisteelle.

Lomaltapaluu-twiitti

Lomaltapaluu-twiitti 2

2. Jäädytä sähköposti vielä yhdeksi päiväksi

Töihinpaluu on hyvä aloittaa kiireettömästi! Jätä vaikka lomavastaajasi päälle vielä ensimmäisen päivän ajaksi; näin voit varata koko ensimmäisen päivän surutta kertyneiden sähköpostien perkaamiseen ja tulevan työviikon suunnitteluun ilman painetta napata saapuvat viestit heti kiinni.

Jos inboxin lukema todella näyttää tuhansia voi olla fiksuinta vilkuilla maileista läpi vain otsakkeet ja liputtaa niiden perusteilla oikeasti huomiotasi vaativat. Poista loput ja luota siihen, että jos jollain todella on sinulle asiaa, hän lähestyy toiseenkin kertaan.

Lomaltapaluu-twiitti3

Lomaltapaluu-twiitti4

3. Sovi itsellesi mukavaa afterwork-tekemistä

Lomalta paluu voi tuntua raskaalta, etenkin jos sää ulkona muistuttaa edelleen loman ihanuudesta. Töihin keskittyminen saattaa olla vaikeaa, jos ikkunan takana näkyy auringonpaiste ja ihmisiä, jotka nauttivat vielä lomastaan.

Suunnittele ensimmäiselle työpäivän illalle jotakin sellaista tekemistä, josta oikeasti nautit! Työpäivän asiat eivät täytä koko ajatuskapasiteettia saman tien, kun mieleen aika-ajoin palaa työpäivän jälkeen odottava iltapiknik kaverin kanssa tai kotoilu hyvän ruoan merkeissä.

Lomalta paluu. Nainen työskentelee tietokoneella lomakohteessa

4. Satsaa parempaan lounaaseen

Sovi lounastreffit takuuvarmaan lounaspaikkaan. Lounaan merkeissä on helppo vaihtaa kuulumiset työkaverin kanssa.

Jos haluat varmistaa lomafiiliksen, kannattaa tehdä lounaallekin pöytävaraus ja napata siten ulkoterassin paras pöytä. Hyvän ruuan merkeissä unohtuneet salasanat ja muut kootut selitykset vitkuttaa työhön ryhtymistä jäävät pian unholaan ja hommat maistuu taas!

Lomaltapaluu-twiitti5

5. Palauta myös kroppa lomalta

Monelle lomaltapaluu tarkoittaa usein myös istumiseen totuttelemista. Järvipulahdusten ja grillailun jälkeen kropalta menee todennäköisesti hetki tottua jälleen 8 tunnin istumamaratoniin. Jos siis suinkin mahdollista, tee töitäsi välillä myös seisten.

Parasta olisi pitää ainakin yksi lyhyt taukojumppa työpäivän aikana; hyötyliikuntaa taas saat portaiden käyttämisestä hissin sijaan (mikäli toimistosi sijaitsee ylemmissä kerroksissa) ja kävelystä lounaspaikalle. Etäpalaveriin voi hyvin osallistua kävelyltä käsin, jolloin saat samalla happihyppelyn ja vähän liikettä niveliin. Kevyt liikunta laittaa myös aivonystyrät toimimaan tehokkaammin, joten kävele vähintään kahvikoneelle säännöllisin väliajoin!

Lomaltapaluu-twiitti6

Motivaatio edelleen kadoksissa? Mieti, mikä siihen auttaisi

Lomalta paluu on vaikeaa muillekin, vaikka itse työ olisikin mukavaa olisikin; sinulla ei siis ole vielä syytä huoleen. Ole armollinen itsellesi ja muista, että nyt kun edellinen loma on lusittu, voit innolla alkaa suunnitella jo seuraavaa. Työt sujuvat kuin itsestään, kun seuraavat suunnitelmat siintävät motivaattorina mielessä.

Aina motivaatiota ei kuitenkaan viikkojen jälkeenkään löydy.

Paluu vanhaan työhön kesän jälkeen saattaa tuntua ylitsepääsemättömän tylsältä ja epämotivoivalta. Tällöin sinun kannattaa miettiä, mistä se johtuu, ja olisiko sinulla muita vaihtoehtoja.

Monille syksy ja alkuvuosi ovat käännekohtia ja uuden alun aikaa. Kenties sinun olisi aika etsiä uusia haasteita ja miettiä uutta työpaikkaa? Vai sopisiko itsesi työllistäminen sinulle paremmin kuin palkkatyöläisenä olo?

Jos olet esimerkiksi haaveillut yrittäjyydestä, mutta sen aloittaminen tuntuu vaikealta, voit testata taitojasi ensin kevytyrittäjänä. Hyödynnä  UKKO Yrittäjyyskoulua jo ennen, kun liityt palveluumme; saat sieltä käyttöösi tuottamiamme kursseja, oppaita ja hyödyllisiä artikkeleja, jotka opastavat sinut yrittäjyyden saloihin.

Ei muuta kuin tsemppiä syksyn ponnistuksiin!

Lue myös:

7 keinoa kaaoksesta selvitymiseen

Onko aamuherääminen vaikeaa? Helpota aamuja näillä vinkeillä!

Artikkeli on julkaistu alun perin 27.7.2018. 

Kirjoittaja: Saara Teirivaara

Saara tuottaa sanoja, kuvia ja tarpeen tullen melkeinpä mitä tahansa muuta jota markkinoinnin maailmassa saattaa tarvita. Erityisen lähellä tämän some-Picasson sydäntä ovat Instagram, lämmin sää, valkoiset tennarit ja kaikki visuaaliset asiat.

Muita artikkeleita aiheesta Työelämä:

 • Työelämä Miten löydän lapsilleni töitä (edes kesätöitä)

  Moni teini-ikäinen ansaitsisi mielellään omaa taskurahaa, jolla voisi ostaa sitä mitä milloinkin tekee mieli. Töiden, tai edes kesätöiden, löytäminen teinille ei kuitenkaan välttämättä ole maailman helpoin homma. Tähän juttuun on koottu vinkkejä, joita kannattaa kokeilla, jos haluat löytää lapsillesi töitä tai edes kesätöitä. Hyödynnä omia verkostojasi Aivan ensimmäiseksi kannattaa miettiä, voisitko hyödyntää omia verkostojasi töiden löytämisessä. Ehkäpä omalla työpaikallasi tarvitaan…

  Lue lisää
 • Työelämä Itsensä kehittäminen vaatii rohkeutta, mutta on välttämätöntä

  Voiko omaa itseä kehittää loputtomasti? Olenko jotenkin viallinen, jos minun täytyy kerran muuttua tai kehittyä? Muuttuvan työelämän ja eteenpäin menevän maailman vauhdissa pysymisen avaintekijä on oman osaamisen kehittäminen, muutoksen sietokyky ja into oppia uutta. Tässä artikkelissa pohditaankin sitä, minne jatkuva kehitys ihmistä vie ja onko tulevaisuuden minä parempi kuin nykyinen versio itsestäni. Ei kuitenkaan syytä paniikkiin! Mitään jättimäistä projektia tästä…

  Lue lisää
 • Työelämä Lisäduuni on helpointa kevytyrittäjänä

  Lisäduuni on usein tarpeen, kun tuntuu, ettei nykyisillä tuloilla pärjää arjessa tarpeeksi hyvin, tai kun olisi tarve saada säästettyä isompaa summaa esimerkiksi kalliimpia hankintoja varten ottamatta lainaa. Itselle sopivat tuntimäärät saattavat olla sen verran pieniä ja aikataulut hankalia, ettei toiselta työnantajalta pysty ottamaan työpaikkaa vastaan, vaan on keksittävä jokin muu tapa tienata lisäansioita. Tällaisissa tapauksissa kevytyrittäjyys laskutuspalvelun kautta on paras…

  Lue lisää