Yrittäjyyskoulu

Aina kannattaa yrittää

Lomalta paluu – näin selätät bluesin!

lomalta-paluu

Herätyskello pärähti soimaan ja edellinen ilta venyi, koska elimistö oli vielä niin loma-aikataulussa. Töihinpaluu tuo monille karkean bluesin heinä-elokuun taitteessa. Kerromme tässä blogissa, kuinka lomalta paluu onnistuu sujuvasti ja miten pahimman ahdituksen saa selätettyä!

Kuten aina, kesäloma salli meistä monelle rentouttavan palautumisen ja jätti jälkeensä ihania muistoja. Töihinpaluu voi tuntua yllättävänkin hämmentävältä ja asennoituminen työtouhuun vieraalta – etenkin, kun suuri osa palaa toimistolle ensimmäistä kertaa erikoisen kevään jälkeen. Jotkut taas jäävät yhä kotitoimistolle, jolloin työn ja vapaa-ajan ero saattaa tuntua häilyvältä.

Miksi lomaltapaluu-blues ja miten siitä selviää?

Ei ole syytä huoleen, vaikka työstään nauttivana henkilönä kokisitkin nyt paluun mökkimaisemista työpöydän ääreen pienenä kulttuurishokkina. Se on täysin normaalia, eikä missään nimessä tarkoita, ettei itse työ maistuisi jatkossakin! Herätyskellon aiheuttamiin sydämentykytyksiin tottuu taas hetkessä, kunhan noudattaa alla olevia ohjeita.

Ohessa myös tunnisteen #lomaltapaluu parasta antia suoraan Twitteristä, sillä mikäpä sen parempaa kuin vertaistuki!

Aloita lomalta paluu rauhallisella aamulla

Aamuvirkulle lomaltapaluu on todennäköisesti astetta helpompaa. Meille iltanuokkujille herätyskellon pärähdys on kuitenkin paitsi karu muistutus arkeenpaluusta, myös keskisormi lomalla vallan ottaneelle unirytmille.

Ensimmäinen aamu kannattaakin (mahdollisuuksien mukaan) ottaa rauhallisesti – kenties voit saapua töihin tuntia myöhemmin ja nauttia aamukahvin rauhassa ajatuksia kasaillen. Samalla ehdit varmistaa, että kassista ei löydy erehdyksessä vaikka snorkkeli tai grillipihdit läppärin sijaan.

Lomaltapaluu-twiitti

Lomaltapaluu-twiitti 2

Jäädytä sähköposti vielä yhdeksi päiväksi

Töihinpaluu on hyvä aloittaa kiireettömästi! Jätä vaikka lomavastaajasi päälle vielä ensimmäisen päivän ajaksi; näin voit varata sen surutta kertyneiden sähköpostien perkaamiseen ja tulevan työviikon suunnitteluun ilman painetta napata saapuvat viestit heti kiinni.

Jos inboxin luku todella näyttää tuhansia voi olla fiksuinta vilkuilla maileista läpi vain otsakkeet ja liputtaa niiden perusteilla oikeasti huomiotasi vaativat. Poista loput ja luota siihen, että jos jollain todella on sinulle asiaa, hän lähestynee toiseenkin kertaan.

Lomaltapaluu-twiitti3

Lomaltapaluu-twiitti4

Sovi itsellesi mieluista afterwork-tekemistä

Lomalta paluu voi tuntua raskaalta, etenkin jos sää ulkona muistuttaa edelleen loman ihanuudesta. Töihin keskittyminen voi tuntua vaikealta, jos ikkunan takana näkyy auringonpaiste ja ihmisiä, jotka nauttivat vielä lomastaan.

Suunnittele ensimmäiselle työpäivän illalle jotakin sellaista tekemistä, josta oikeasti nautit! Työpäivän asiat eivät täytä koko ajatuskapasiteettia saman tien, kun ajatuksen valtaa toisinaan tuleva iltapiknik kaverin kanssa tai kotoilu hyvän ruoan merkeissä.

Takaisin toimistolle

Satsaa parempaan lounaaseen

Sovi lounastreffit takuuvarmaan lounaspaikkaan. Lounaan merkeissä on helppo vaihtaa kuulumiset työkaverin kanssa.

Jos haluat varmistaa lomafiiliksen, kannattaa tehdä lounaallekin pöytävaraus ja napata siten ulkoterassin paras pöytä. Hyvän ruuan merkeissä unohtuneet salasanat ja muut kootut selitykset vitkuttaa työhön ryhtymistä jäävät pian unholaan ja hommat maistuu taas!

Lomaltapaluu-twiitti5

Palauta myös kroppa lomalta

Monelle lomaltapaluu tarkoittaa usein myös istumiseen totuttelemista. Järvipulahdusten ja grillailun jälkeen kropalta menee todennäköisesti hetki tottua jälleen 8 tunnin istumamaratoniin. Jos siis suinkin mahdollista, tee töitäsi välillä myös seisten.

Parasta olisi pitää ainakin yksi lyhyt taukojumppa työpäivän aikana; hyötyliikuntaa taas saat portaiden käyttämisestä hissin sijaan (mikäli toimistosi sijaitsee ylemmissä kerroksissa) ja kävelystä lounaspaikalle. Liiku vähintään vähintään kahvikoneelle säännöllisin väliajoin!

Lomaltapaluu-twiitti6

Älä siis huolehdi – lomalta paluu on vaikeaa muillekin, vaikka itse työ mukavaa olisikin. Ole armollinen itsellesi ja muista, että nyt kun edellinen loma on lusittu, voit innolla alkaa suunnitella jo seuraavaa. Työt sujuvat kuin itsestään, kun seuraavat suunnitelmat siintävät motivaattorina mielessä.

Ei muuta kuin tsemppiä syksyn ponnistuksiin!

Artikkeli on julkaistu alun perin 27.7.2018. Sitä on päivitetty 4.8.2020.

Kirjoittaja Saara Teirivaara tuottaa sanoja, kuvia ja tarpeen tullen melkeinpä mitä tahansa muuta jota markkinoinnin maailmassa saattaa tarvita. Erityisen lähellä tämän some-Picasson sydäntä ovat Instagram, lämmin sää, valkoiset tennarit ja kaikki visuaaliset asiat.

Muita artikkeleita aiheesta Työelämä: