Arvioitu lukuaika: 5 minuuttia

Luvanvaraiset toimialat

Luvanvaraiset-toimialat-kansi

Kun yritystä perustaa, on sille valittava toimiala. Toimialavalinta ei rajaa yrittäjän mahdollisuuksia tarjota monipuolisesti erilaisia palveluita, mutta joidenkin toimialojen kanssa on oltava tarkempi kuin toisten, sillä ne vaativat erityisiä lupia. Mitä ovat luvanvaraiset toimialat ja millaisia lupia kullakin alalla tarvitaan?

Joidenkin elinkeinojen harjoittaminen vaatii Suomessa erillisen luvan tai ilmoituksen. Tässä artikkelissa kerromme, mitkä ovat yleisimmät luvanvaraiset elinkeinot, miten luvanvaraisen elinkeinon harjoittaminen aloitetaan ja miten tarvittavat luvat hankitaan.

Suomessa yritystoimintaa voi harjoittaa lähes kuka vain ja yrityksen perustaminen on helppoa. Kevytyrittäjyyden kautta voi ensin kokeilla omaa liikeideaansa ja toiminnan laajentuessa toiminimen voi perustaa muutamalla klikkauksella.

Suurimmalla osalla toimialoista yritystoiminnan aloittamiseen ei tarvita muuta kuin perustettu toiminimi, yhdenkertainen kirjanpito ja mahdollisesti vielä näppärä laskutuspalvelu yrittäjän arkea helpottamaan. Toisilla toimialoilla tarvitaan kuitenkin vielä vähän lisäselvittelyä, sillä joihinkin elinkeinoihin tarvitaan lupia ja ilmoituksia.

Mitä tarkoittaa luvanvarainen toimiala?

Luvanvaraiset elinkeinot ovat sellaisia, joiden harjoittamista on haluttu yleisen turvallisuuden takaamiseksi säännellä laiella ja valvoa eri viranomaisten toimesta.

Luvanvaraisia elinkeinoja ovat esimerkiksi:

 • Alkoholijuomien valmistus ja myynti
 • Ajoneuvojen katsastus, autokoulut, autojen korjaus
 • Apteekkitoiminta
 • Asianajopalveluiden tarjoaminen
 • Kiinteistövälitys
 • Vartiointi ja järjestyksenvalvonta
 • Vaarallisten kemikaalien käsittely ja varastointi
 • Sijoitus- ja vakuutustoiminta
 • Sähköurakointi
 • Terveyspalvelut

Luvanvaraisia toimialoja on paljon ja niitä kaikkia on haastavaa listata tyhjentävästi. Siksi olemme tähän kirjoitukseen nostaneet yleisimpiä UKKO-yrittäjiä koskevia luvanvaraisia toimialoja, joista kerromme artikkelin lopussa tarkemmin.

Miksi luvanvaraisia elinkeinoja on olemassa?

Lupahakemusten avulla varmistetaan, että näillä toimialoilla aloittavat yrittäjät esimerkiksi ovat alansa ammattilaisia tai suorittaneet tarvittavat pätevyydet. Joidenkin toimialojen yrityksiä ja yrittäjiä myös valvotaan jatkuvasti palvelun tai tuotteiden laadun ja turvallisuuden varmistamiseksi.

Ketä luvanvaraisuus koskee?

Luvanvaraisuus koskee kaikkia yrittäjiä ja yritysmuotoja, niin toiminimi- kuin kevytyrittäjiäkin, sekä kaikkia muita yrittämisen muotoja. Joillakin aloilla, kuten terveydenhuollon alalla, ei voi lainkaan toimia ilman y-tunnusta. Tällöin kevytyrittäjyys ei ole vaihtoehto, vaan tarvitaan oma yritys, oli se sitten toiminimi tai jokin muu yritysmuoto.

Tästä voit lukea tarkemmin, millä aloilla kevytyrittäjyys ei onnistu ja mitä töitä kevytyrittäjänä ei voi laskuttaa.

UKKO Toiminimiyrittäjyys sopii kaikkeen luvanvaraiseen elinkeinonharjoittamiseen. Kun rekisteröidyt, haemme sinulle automaattisesti y-tunnuksen muutamassa minuutissa. Y-tunnuksen saatuasi voit ilmoittautua Kaupparekisteriin (se on luvanvaraisilla toimialoilla toimiville toiminimiyrittäjille pakollista) ja hakea tarvittavat luvat toiminnallesi. Asiakaspalvelumme neuvoo mielellään tarvittavien lupien selvittämisessä ja hakemisessa.

Luvanvaraiset toimialat. Taksiyrittäjä autonsa vierellä.

Mistä tiedän, tarvitsenko luvan elinkeinoni harjoittamiseen?

Jos olet aloittamassa yritystoimintaa, etkä ole varma, onko toimialasi luvanvarainen, voit käydä tarkistamassa asian Suomi.fi-palvelun listauksesta.

Jos vähänkään epäilet, että yritystoimintaasi voi tarvita jonkinlaisia lupia tai ilmoituksia, kannattaa varmistaa asia. Voit selata listausta tai kysyä asiantuntijoilta: uusiyrityskeskukset tai UKKO-asiakaspalvelu voivat neuvoa ennen yrityksen perustamista, onko toimialasi luvanvarainen ja millaisia lupia pitäisi hakea.

Luvanvaraiset toimialat. Yrittäjä täyttää lomaketta.

Listasimme tämän artikkelin loppuun vielä ne toimialat, joilla toiminimiyrittäjä yleisimmin tarvitsee lupia tai ilmoituksia, ja kerromme, mistä ja miten lupia näille toimialoille haetaan. Jos suunnittelet yritystoimintaa jollain alla listatuista aloista, kannattaa tarvitsemasi luvat ja ilmoitukset tarkistaa jo ennen yrityksen perustamista, jotta mahdolliset käsittelyajat eivät viivästytä toimintasi aloittamista – ja muista ilmoittautua Kaupparekisteriin heti y-tunnuksen saatuasi!

Harkitsetko yrittäjyyttä luvanvaraisella alalla?

Kysy meiltä mitä vain, me neuvomme!
Jätä yhteydenottopyyntö

Miten aloitan yritystoiminnan luvanvaraisella toimialalla?

Luvanvaraisen elinkeinon harjoittaminen alkaa yleensä luvan hakemisella. Luvat haetaan toimialasta riippuen niistä vastaavalta viranomaiselta. Ensimmäinen askel on siis selvittää, minkä luvan tarvitset ja mikä on se viranomainen, jolta lupaa haetaan tai jolle ilmoitus tehdään.

Huom! Itsenäisen yrittäjän ei ole aina pakko ilmoittautua Kaupparekisteriin, mutta luvanvaraista elinkeinoa harjoittaessa ilmoittautuminen on pakollista. Kaupparekisteriin ilmoittaudutaan PRH:n perustamisilmoituksella ja se on helpointa tehdä heti y-tunnuksen saatuasi.

Yrittäjäksi ryhtyvän on myös hyvä huomata, että tarvittavat luvat kannattaa selvittää ja hakea ennen yrityksen perustamista. Luvat liitetään yrityksen perustamisilmoitukseen, jolloin tieto luvista merkitään myös Kaupparekisteriin.

Jos haetut luvat saadaan vasta yrityksen perustamisen jälkeen, voi luvan lisätä yrityksen tietoihin myös jälkikäteen PRH:n muutosilmoituksella. Muutosilmoituksesta koituu yrittäjälle kuitenkin pieni lisäksimaksu eli näppärämpi tapa on hakea luvat hyvissä ajoin ennen yrityksen perustamista.

Uuden yrittäjän kannattaa suunnitella ja aikatauluttaa toimintansa aloitus huolella: lupaprosesseissa saattaa kestää jonkin aikaa, joten tarvittavien lupien selvittäminen ja hakemusten täyttäminen on hyvä aloittaa hyvissä ajoin.

Esimerkiksi psykoterapeutti on nimikesuojattu ammatti, jolloin ammatinharjoittajan on haettava lupa Valviralta paperihakemuksella. Valviran hakemusten käsittelyaika on 30 päivää – hakemus on siis lähetettävä hyvissä ajoin ennen suunniteltua yritystoiminnan aloittamista.

Yleisiä luvanvaraisia elinkeinoja

Terveydenhuollon toimialat

Lähes kaikki terveydenhuollon toimialat ovat luvanvaraisia, sillä hoitotyössä myös toiminimiyrittäjä on aina vastuussa potilaan terveydestä – näin varmistetaan, että alalla toimivat ovat luotettavia terveydenhuollon ammattilaisia.

Osa ammateista on myös nimikesuojattuja, mikä tarkoittaa, että vain koulutettu ammattilainen saa käyttää tiettyä ammattinimikettä – näissä ammateissa toimiessaan on ammattilaisen aina haettava Valviralta oikeus ammattinimikkeen käyttöön. Listan nimikesuojatuista ammateista löydät Valviran sivuilta.

UKKO-yrittäjillä yleinen luvanvaraisen terveydenhuollon toimiala on esimerkiksi muu terveyspalvelu. Tällä toimialalla yrittäjä voi tarjota esimerkiksi psykologin, terapeutin, kiropraktikon tai hierojan palveluita. Myös esimerkiksi suun terveydenhuollon ammattilaiset ja yksityiset lääkärit kuuluvat luvanvaraisiin terveydenhuollon palveluihin, mutta heillä on omat toimialaluokituksensa.

Luvanvaraiset toimialat. Psykoterapeutti potilaan kanssa.

Näitä elinkeinoja harjoittaessaan yrittäjä tarvitsee aina luvan toiminnalleen. Toiminnan laajuuden mukaan määräytyy, haetaanko lupa Valviralta tai Aluehallintovirastolta. Näillä toimialoilla toimivilta edellytetään myös aina terveydenhuollon alan koulutusta. Voit lukea luvista ja niiden hakemisesta tarkemmin Valviran sivuilta.

Terveydenhuollon toimialoilla on hyvä huomata, että toimialaluokka ”muu terveyspalvelu” sisältää esimerkiksi hierojia, mutta siihen taas eivät kuulu hierontaa tarjoavat kauneudenhoitoalan ammattilaiset, kuten kosmetologit. Kosmetologit taas eivät tarvitse toimintaansa lupia.

Tärkeä huomio on myös, että terveydenhuollon palveluiden tuottajille lupakäytäntö on erityisen tarkka. Luvat tulisikin olla kunnossa hyvissä ajoin ennen kuin yrityksen perustaa, sillä ilman virallisia lupia yritystoiminta alalla on laitonta. Jos siis yhtään epäilyttää, tarvitsetko toiminnallesi luvan, tarkista asia ennen yritystoiminnan aloittamista!

Autoala ja taksit

Ajoneuvojen korjaus, katsastus, autokoulut ja autojen maalaus ovat esimerkkejä autoihin ja muihin moottoriajoneuvoihin liittyvistä luvanvaraisista elinkeinoista.

UKKO Toiminimiyrittäjillä yleinen toimiala autoalalla on esimerkiksi moottoriajoneuvojen huolto ja korjaus, johon kuuluvat esimerkiksi katsastus- ja korjaamotoiminta sekä autojen maalaus.

Jos siis valitset toimialaksesi tämän, varmista toimintasi sisällön mukaan Trafista, tarvitsetko erillisiä lupia. Kaikki tällä toimialaluokituksella toimivat yrittäjät tosin eivät tarvitse lupia: luokkaan kuuluu myös esimerkiksi autopesu, jossa erillisiä lupia ei tarvita. Jos kuitenkin toimintaan kuuluu sekä autopesua että autojen korjausta, on luvat haettava.

Luvanvaraiset toimialat. Katsastaja.

Kuten terveydenhuollossakin, myös autoalan luvat pyrkivät varmistamaan asiakkaiden turvallisuuden, kun auton huollot ja katsastukset ovat koulutettujen ammattilaisten käsissä. Näillä toimialoilla luvat haetaan Liikenteen turvallisuusvirastosta Trafista. Katso tästä lisää Trafin luvista.

Taksit ovat vielä asia erikseen. Taksiyrittäjäksi ryhtyvän on ilmoittauduttava taksiliikenteeseen ja haettava Trafilta taksiliikennelupa. Lue lisää Trafin sivuilta.

Sen lisäksi huolehdittava muista alan vaatimuksista, kuten kuljettajan pätevyydestä ja hintojen oikeanlaisesta ilmoittamisesta. Taksiliiton sivuilla kerrotaan tarkemmin taksialan eri vaatimuksista ja taksiliikenneluvan saamisen edellytyksistä.

Lue tästä sivutoimisen taksiyrittäjyyden aloittamisesta.

Elintarvikkeet ja alkoholijuomat

Suomessa elintarvikkeiden ja alkoholijuomien valmistusta ja myyntiä säädellään tarkasti, jälleen meidän kaikkien turvallisuutemme varmistamiseksi. Yrittäjä voi joutua hakemaan elintarvikkeisiin liittyviä lupia ja tekemään ilmoituksia jos on esimerkiksi perustamassa ravintolaa, kahvilaa tai vaikkapa pienpanimoa.

Ravintola- tai kahvilayrittäjän on ensinnäkin varmistettava, että liiketila sopii kahvila- tai ravintolakäyttöön. Tämä selviää ottamalla yhteys kunnan rakennusvalvontaan. Tämän jälkeen kannattaa olla viipymättä yhteydessä myös kunnan elintarvikevalvontaan ja tehdä elintarvikehuoneistoilmoitus, sillä se on tehtävä viimeistään 4 viikkoa ennen toiminnan aloittamista. Myös pelastuslaitos on pyydettävä tarkastamaan tilat ennen ravintolan tai kahvilan avaamista.

Ruokakaupan tai kioskin perustajaa koskevat samat lupakäytännöt kuin kahvila- ja ravintolayrittäjää.

Luvanvaraiset toimialat. Baarityöntekijä tekee drinkkiä.

Jos yrittäjä haluaa tarjoilla ravintolassaan tai myydä kioskissaan alkoholia, on hänen haettava anniskelulupa Aluehallintovirastosta. AVIn ja Valviran sivuilta löydät lisätietoja anniskeluluvasta.

Myös jos yrittäjä haluaa valmistaa alkoholijuomia, vaikkapa perustaa pienpanimon tai -tislaamon ja myydä tuotteitaan suoraan omista tiloistaan tai jälleenmyyntiin, on lupa toimintaan haettava Valviralta.

 

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat Y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestäAskarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 5.7.2021 ja päivitetty viimeksi 13.9.2022.

Lue myös:

Moniosaaja yhdistää eri toimialoja

Näin valitset toiminimellesi oikean toimialan

Mitä yrittäjyys vaatii? Tarkistuslista yrittäjäksi aikovalle

Yrityksen perustaminen vaihe vaiheelta

 

Muita artikkeleita aiheesta Liiketoiminnan aloittaminen:

 • Liiketoiminnan aloittaminen Toiminimen perustaminen eläkkeellä

  Vihdoinkin aikaa tehdä, mitä haluat! Työn teon jatkaminen tavalla tai toisella eläkeiässä on kasvattanut suosiotaan; yhä useampi ryhtyy yrittäjäksi ja perustaa esimerkiksi toiminimen eläkkeellä. Erityisesti itsensä työllistäjien määrä on kasvanut tällä vuosituhannella merkittävästi, ja nimenomaan eläkeläisten osuus sivutoimisista eli osa-aikaisista yrittäjistä yleistyy jatkuvasti. Miksi näin on? Työuran loppupuolella monella on mielessä, että nyt pääsee vihdoin puuhaamaan ihan mitä haluaa. Yksi on…

  Lue lisää
 • Liiketoiminnan aloittaminen Mitä yrittäjyys vaatii? Tarkistuslista yrittäjäksi aikovalle

  Yrittäjyys on jatkuvasti yleisempää. Monelle yrittäjyydestä tulee ensimmäisenä mieleen vapaus päättää itse omista työajoista ja olla oma pomonsa. Kokosimme tarkistuslistan, joka yrittäjyydestä kiinnostuneiden on hyvä käydä läpi ennen toiminnan aloittamista! Kukaan ei ole väittänyt, että yrittäjyys olisi helppoa – mutta toisaalta sanonta myös kuuluu, että aina kannattaa yrittää.  Ennen oravanpyörästä hyppäämistä ja yrittäjäksi ryhtymistä kannattaa kuitenkin punnita tarkkaan oman liikeidean…

  Lue lisää
 • Liiketoiminnan aloittaminen Ajattele vanha palvelu uudelleen ja menesty!

  Aina ei tarvitse keksiä liikeideaa itse. Olemme aiemmin kirjoittaneet siitä, miten kopiointi on tehokas tapa käynnistää oma toiminta. Tällä kertaa esittelemme erään hieman erilaisen suomalaisen yrityksen tarinan. Tämä yritys on ajatellut perinteisen alan toimintamallin uudelleen ja menestynyt loistavasti! 24Rent on autonvuokrauspalvelu, joka eroaa yhdellä tavalla lukuisista kilpailijoistaan. Perinteisesti autovuokraamolla on ollut toimipiste, jossa henkilökunnan kanssa käydään asiat läpi ja auton avaimet…

  Lue lisää