Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Kotitalous työnantajana – mitä tulorekisteri muuttaa?

tulorekisteri-nainen-hymyilee

Paljon puhuttu tulorekisteri astui voimaan vuoden alusta. Sen myötä vuoden 2019 alusta lähtien myös kotitalouksien pitää siis ilmoittaa maksamansa palkat tulorekisteriin.

Tulorekisteri on siis verohallinnon ylläpitämä sähköinen tietokanta ansiotuloille, etuuksille ja eläkkeille. Vuodenvaihteen jälkeen työnantajat ilmoittavat sinne kaikkien maksamiensa palkkojen tiedot viimeistään viiden päivän kuluessa niiden maksamisesta.

Vuoden 2020 alusta alkaen rekisteriin ilmoitetaan myös kaikki tuet ja eläkkeet.

Mitä tulorekisteri tarkoittaa palkkaa maksavan kotitalouden kannalta?

Moni kotitalous työllistää vuoden mittaan erilaisia ammattilaisia. Apua saatetaan tarvita lasten tai lemmikkien hoidossa, pihan kunnostamisessa, rännien putsaamisessa, pintaremontissa tai vaikkapa siivouksessa. Kotitalous voi ostaa tarvitsemansa palvelut yritykseltä tai yksityishenkilöltä. Jos kotitalous työllistää tällaiseen työhön yksityishenkilön, pitää palkkaa maksavan kotitalouden huolehtia myös kaikista työnantajan velvoitteista.

Tässä ei ole varsinaisesti mitään uutta. Uutta on se, että kotitalouden on ilmoitettava maksamansa palkat tulorekisteriin kerran kuussa, kun aiemmin riitti ilmoituksen tekeminen ja maksujen tilittäminen verottajalle ja muille asianosaisille tahoille. Tulorekisteriin ilmoitettaville tiedoille ei ole olemassa euromääräistä alarajaa, vaan kaikki palkkatiedot pitää ilmoittaa summasta riippumatta. Myös alaikäisille maksettu palkka täytyy ilmoittaa tulorekisteriin.

Tulorekisteri. Mies pähkäilee.

Palkan voi maksaa valtion ylläpitämän Palkka.fi-palvelun kautta, jolloin järjestelmä lähettää lasketuista palkoista ilmoitukset tulorekisteriin. Kotitalous voi hoitaa palkoista ilmoittamisen myös suoraan tulorekisterin sähköisen asiointipalvelun kautta. Paperisena tiedot voi toimittaa vain erityisestä syystä.

Työkorvausta ei tarvitse ilmoittaa tulorekisteriin, vaan yrittäjä ilmoittaa oman palkkansa tällöin itse.

Onko kotitaloudella vaihtoehtoja?

Kuulostaa melkoisen hankalalta, eikö totta? Vaikka tulorekisteri astui voimaan vasta vuodenvaihteessa on kaikelle tälle paperityölle ollut olemassa vaihtoehto jo pitkän aikaa. Kevytyrittäjän palkkaava kotitalous saa tehdystä työstä ainoastaan yhden laskun eikä sen tarvitse huolehtia mistään työnantajamaksuista tai palkkailmoituksista.

Kevytyrittäjä on ilman omaa y-tunnusta toimiva yksityishenkilö, joka myy omaa osaamistaan ja laskuttaa tekemästään työstä. Kevytyrittäjän laskutuksesta ja palkanmaksusta kaikkine byrokratian koukeroineen huolehtii laskutuspalvelu. Laskutuspalvelu kerää maksut, tilittää ne oikeaan paikkaan ja hoitaa myös ilmoitukset oikeille tahoille, kuten tulorekisteriin.

Kuten työnantajayritykset, myös UKKO.fi, on nähnyt jo ennakkoon paljon vaivaa ja käyttänyt runsaasti aikaa saadakseen palkkojen ilmoittamisen tapahtumaan mahdollisimman automaattisesti. Myönnytyksiä palkkojen ilmoittajille on jaettu hieman, sillä ensimmäisenä vuonna on rangaistuksia ei vielä jaeta. Sen jälkeen tietojen myöhästymisestä voi seurata sakkomaksu.

Tutustu myös siihen, miten saat hyödynnettyä kotitalousvähennyksen.

Miksi tulorekisteri tehtiin?

Tulorekisteristä näet kaikki omat palkkatietosi miltei reaaliajassa. Tulevaisuudessa näet myös eläke- ja etuustietosi. Tukien ja korvausten hakeminen helpottuu, kun sinun ei tarvitse erikseen ilmoittaa tulojasi etuuden maksajalle (esimerkiksi Kelalle tai työttömyyskassalle), sillä he löytävät tulotietosi suoraan rekisteristä.

Eri viranomaiset saavat siis jatkossa tarvitsemansa tiedot suoraan rekisteristä.

Tulorekisterin voimaantulo ei kuitenkaan muuta viranomaisten oikeuksia. Kukin viranomainen saa hakea rekisteristä ainoastaan ne tiedot, joihin niillä on ollut oikeus tähänkin asti.

Tämän vuoden alusta tietoja käyttävät verohallinto, Kela, työttömyysvakuutusrahasto sekä työeläkelaitokset ja Eläketurvakeskus. Ensi vuonna mukaan tulevat työttömyyskassat, jotkin vakuutusyhtiöt, koulutusrahasto, kunnat, Tilastokeskus, palkkaturvan ja palkkatuen toiminnot sekä työsuojeluviranomaiset.

Tulorekisterin avulla verotus voidaan jossakin kohtaa muuttaa reaaliaikaiseksi. Tämä tarkoittaisi sitä, että verotusta ei tasattaisikaan enää kerran vuodessa niin kuin nykyisin.

Tulorekisteri mahdollistaa myös uudenlaiset sosiaaliturvan muodot, jotka joustavat reaaliaikaisesti tulojen mukaan. Tämänkaltaisia uudistuksia on pohdittu sosiaaliturvan uudistamisesta käytävässä keskustelussa. Keikkatyöläisten työttömyysturvaan huhtikuussa tuleva muutos on myös mahdollista tulorekisterin ansiosta: keikkatyöläisen saama palkka vaikuttaa etuuteen vasta, kun palkka maksetaan, ei vielä silloin, kun työ tehdään.

Kirjoittaja: Piia Peiponen

Muita artikkeleita aiheesta Työllistäminen:

 • Työllistäminen Toimeksiantosuhde-pikaopas: parhaat ratkaisut ja yleisimmät sudenkuopat

  Toimeksiantosuhteesta puhutaan silloin kun yritys, yrittäjä tai yksityishenkilö ostaa palveluita itsenäiseltä ammatinharjoittajalta. Toimeksiantosuhde eroaa työsuhteesta useilla eri tavoilla ja niin toimeksiantajalla kuin työn suorittajallakin on omat velvollisuutensa, jotka on hyvä muistaa. Jatka lukemista ja lataa Toimeksiantosuhteen pikaopas. Tietoa toimeksiantajana toimimisesta löytyy eri paikoista ja usein ohjeita joutuu itse keräilemään sieltä sun täältä. Me päätimme helpottaa elämääsi ja laitoimme puolestasi tärkeimmät…

  Lue lisää
 • Työllistäminen Työntekijän irtisanominen: miten päästä eroon huonosta työntekijästä?

  Löytyykö sinun työpaikaltasi huono työntekijä tai alainen? Hän ei tee töitään huolellisesti ja on aina myöhässä. Muut joutuvat tekemään hänen työnsä tai hän vain yksinkertaisesti pilaa valituksellaan työilmapiirin. Tällainen työntekijä kuluttaa yrityksen resursseja, mutta ei välttämättä tuota mitään. Kuulostaako tutulta? Miten tämän ikävän tilanteen voi oikein ratkaista? Työsuhteen irtisanominen Työsuhteen irtisanomisperusteen tulee olla asiallinen ja painava. Tämä tarkoittaa sitä, että työntekijää…

  Lue lisää
 • Työllistäminen UKKO.fi eläkeläisille – töitä omilla ehdoilla!

  Oletko pian jäämässä eläkkeelle? Olet ollut työelämässä vuosikymmenien ajan. Olet kehittänyt oman osaamisesi huippuunsa. Pian olisi kuitenkin aika hypätä pois oravanpyörästä viettämään leppoisia eläkepäiviä ehkä golfin tai bingon parissa. Miltä tämä kuulostaa sinun korvaasi? Kuulostaako se ihanalta vai stressaako ajatus siitä, että kuinka saat päiväsi täytettyä mielekkäästä tekemisestä eläköidyttyäsi? Jos asia jäi mietityttämään, jatka lukemista! Työntekoa niinkuin itse parhaaksi näet?…

  Lue lisää