Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Kotitalous työnantajana – mitä tulorekisteri muuttaa?

tulorekisteri-nainen-hymyilee

Paljon puhuttu tulorekisteri astui voimaan vuoden alusta. Sen myötä vuoden 2019 alusta lähtien myös kotitalouksien pitää siis ilmoittaa maksamansa palkat tulorekisteriin.

Tulorekisteri on siis verohallinnon ylläpitämä sähköinen tietokanta ansiotuloille, etuuksille ja eläkkeille. Vuodenvaihteen jälkeen työnantajat ilmoittavat sinne kaikkien maksamiensa palkkojen tiedot viimeistään viiden päivän kuluessa niiden maksamisesta.

Vuoden 2020 alusta alkaen rekisteriin ilmoitetaan myös kaikki tuet ja eläkkeet.

Mitä tulorekisteri tarkoittaa palkkaa maksavan kotitalouden kannalta?

Moni kotitalous työllistää vuoden mittaan erilaisia ammattilaisia. Apua saatetaan tarvita lasten tai lemmikkien hoidossa, pihan kunnostamisessa, rännien putsaamisessa, pintaremontissa tai vaikkapa siivouksessa. Kotitalous voi ostaa tarvitsemansa palvelut yritykseltä tai yksityishenkilöltä. Jos kotitalous työllistää tällaiseen työhön yksityishenkilön, pitää palkkaa maksavan kotitalouden huolehtia myös kaikista työnantajan velvoitteista.

Tässä ei ole varsinaisesti mitään uutta. Uutta on se, että kotitalouden on ilmoitettava maksamansa palkat tulorekisteriin kerran kuussa, kun aiemmin riitti ilmoituksen tekeminen ja maksujen tilittäminen verottajalle ja muille asianosaisille tahoille. Tulorekisteriin ilmoitettaville tiedoille ei ole olemassa euromääräistä alarajaa, vaan kaikki palkkatiedot pitää ilmoittaa summasta riippumatta. Myös alaikäisille maksettu palkka täytyy ilmoittaa tulorekisteriin.

Tulorekisteri. Mies pähkäilee.

Palkan voi maksaa valtion ylläpitämän Palkka.fi-palvelun kautta, jolloin järjestelmä lähettää lasketuista palkoista ilmoitukset tulorekisteriin. Kotitalous voi hoitaa palkoista ilmoittamisen myös suoraan tulorekisterin sähköisen asiointipalvelun kautta. Paperisena tiedot voi toimittaa vain erityisestä syystä.

Työkorvausta ei tarvitse ilmoittaa tulorekisteriin, vaan yrittäjä ilmoittaa oman palkkansa tällöin itse.

Onko kotitaloudella vaihtoehtoja?

Kuulostaa melkoisen hankalalta, eikö totta? Vaikka tulorekisteri astui voimaan vasta vuodenvaihteessa on kaikelle tälle paperityölle ollut olemassa vaihtoehto jo pitkän aikaa. Kevytyrittäjän palkkaava kotitalous saa tehdystä työstä ainoastaan yhden laskun eikä sen tarvitse huolehtia mistään työnantajamaksuista tai palkkailmoituksista.

Kevytyrittäjä on ilman omaa y-tunnusta toimiva yksityishenkilö, joka myy omaa osaamistaan ja laskuttaa tekemästään työstä. Kevytyrittäjän laskutuksesta ja palkanmaksusta kaikkine byrokratian koukeroineen huolehtii laskutuspalvelu. Laskutuspalvelu kerää maksut, tilittää ne oikeaan paikkaan ja hoitaa myös ilmoitukset oikeille tahoille, kuten tulorekisteriin.

Kuten työnantajayritykset, myös UKKO.fi, on nähnyt jo ennakkoon paljon vaivaa ja käyttänyt runsaasti aikaa saadakseen palkkojen ilmoittamisen tapahtumaan mahdollisimman automaattisesti. Myönnytyksiä palkkojen ilmoittajille on jaettu hieman, sillä ensimmäisenä vuonna on rangaistuksia ei vielä jaeta. Sen jälkeen tietojen myöhästymisestä voi seurata sakkomaksu.

Tutustu myös siihen, miten saat hyödynnettyä kotitalousvähennyksen.

Miksi tulorekisteri tehtiin?

Tulorekisteristä näet kaikki omat palkkatietosi miltei reaaliajassa. Tulevaisuudessa näet myös eläke- ja etuustietosi. Tukien ja korvausten hakeminen helpottuu, kun sinun ei tarvitse erikseen ilmoittaa tulojasi etuuden maksajalle (esimerkiksi Kelalle tai työttömyyskassalle), sillä he löytävät tulotietosi suoraan rekisteristä.

Eri viranomaiset saavat siis jatkossa tarvitsemansa tiedot suoraan rekisteristä.

Tulorekisterin voimaantulo ei kuitenkaan muuta viranomaisten oikeuksia. Kukin viranomainen saa hakea rekisteristä ainoastaan ne tiedot, joihin niillä on ollut oikeus tähänkin asti.

Tämän vuoden alusta tietoja käyttävät verohallinto, Kela, työttömyysvakuutusrahasto sekä työeläkelaitokset ja Eläketurvakeskus. Ensi vuonna mukaan tulevat työttömyyskassat, jotkin vakuutusyhtiöt, koulutusrahasto, kunnat, Tilastokeskus, palkkaturvan ja palkkatuen toiminnot sekä työsuojeluviranomaiset.

Tulorekisterin avulla verotus voidaan jossakin kohtaa muuttaa reaaliaikaiseksi. Tämä tarkoittaisi sitä, että verotusta ei tasattaisikaan enää kerran vuodessa niin kuin nykyisin.

Tulorekisteri mahdollistaa myös uudenlaiset sosiaaliturvan muodot, jotka joustavat reaaliaikaisesti tulojen mukaan. Tämänkaltaisia uudistuksia on pohdittu sosiaaliturvan uudistamisesta käytävässä keskustelussa. Keikkatyöläisten työttömyysturvaan huhtikuussa tuleva muutos on myös mahdollista tulorekisterin ansiosta: keikkatyöläisen saama palkka vaikuttaa etuuteen vasta, kun palkka maksetaan, ei vielä silloin, kun työ tehdään.

Kirjoittaja: Piia Peiponen

Muita artikkeleita aiheesta Työllistäminen:

 • Työllistäminen Vakituinen työsopimus - Ikuinen jatkumo?

  Kuten totesimme aiemmassa artikkelissa ”Määräaikainen työsopimus – Mikä se on?”, niin työsopimuslain 1 luvun 3§:n 2 momentin mukaan työsopimus on voimassa toistaiseksi (Vakituinen), jollei sitä ole perustellusta syystä tehty määräaikaiseksi. Tämä tarkoittaa, että työsopimukseen ei ole kirjoitettu päättymisaikaa, jolloin työsopimus on voimassa toistaiseksi. Työsuhde on niin kauan voimassa, kunnes jompikumpi osapuoli haluaa sen lopettaa eli irtisanoa työsuhteen. Toistaiseksi voimassa olevan…

  Lue lisää
 • Työllistäminen Freelancerin palkkaaminen mahdollistaa erityisosaajien hyödyntämisen projekteissa

  Tässä artikkelissa kerrotaan, mistä hyvän freelancerin tai keikkatyöntekijän voi löytää, miten freelancerin palkkaaminen onnistuu, mitä etuja freelancerin palkkaamisesta on sekä mitä muuta kannattaa huomioida freelancerin osaamista hyödyntäessä! Moderni työelämä on hyvin nopeatempoista ja vaatii joustavuutta, niin yrityksiltä kuin työntekijöiltä. Tämän vuoksi erilaiset organisaatiot tarvitsevat usein nopeasti työvoimaa, ja erityisesti sellaista työvoimaa, jolla on jotain tiettyä erityisosaamista. Erikoisosaamista vaativat projektit saattavat…

  Lue lisää
 • Työllistäminen Uusi ura houkuttelee monia – miten löytää se oikea työ?

  Työurat eivät ole enää entisenlaisia; tuskin enää kukaan on perinteisessä palkkatyösuhteessa samalla työnantajalla koko työuraa kisällistä mestariksi. On tavallista, että työurat kulkevat eteenpäin menemisen lisäksi myös sivuille ja välillä jopa taaksepäin. Yhä useammalla on työuransa aikana lukuisia eri ammatteja – välillä joillakin jopa yhtä aikaa. Päivisin ohjelmistoja kehittävä voi viikonloppuisin olla joogaopettaja tai koomikko. Ennusteiden mukaan merkittävä osa nykyisistä ammateista…

  Lue lisää