Nämä asiat jokaisen tulisi tietää laskutuksesta

Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

yrittaja-laskuttaa

Kokosimme tähän artikkeliin 5+1 tärkeätä kysymystä laskutuksesta vastauksineen. Ota siis vinkkimme haltuun, niin laskutus sujuu kuin leikiten.

1. Mitä kannattaa huomioida jo ennen laskun tekemistä?

Pyydä yrityksen laskutustiedot jo työstä sopiessasi tai vastaanottaessasi tilauksen ja sovi samalla laskutusajankohdasta.

Kirjaa ylös tilauksen tiedot tai tee laskuluonnos jo tässä vaiheessa valmiiksi, jotta saat laskun nopeasti lähetettyä sitten kun työ on tehty – etkä joudu etsiskelemään laskua varten tarvittavia tietoja eri muistilapuista tai satojen sähköpostiviestien joukosta.

2. Milloin lasku kannattaa lähettää?

Yleensä lasku lähetetään sitten kun työ on tehty. Lasku kannattaa tehdä heti työn valmistuttua, jotta saat nopeammin rahaa.

Huomaa, että jos laskun maksuehto on esimerkiksi 14 päivää ja asiakas maksaa eräpäivänä laskun, lähtee maksusuoritus vasta tällöin liikkeelle. Varaa siis riittävästi aikaa.

Vaikka rahalle ei olisikaan kiireistä tarvetta, älä jätä laskun lähetystä roikkumaan pitkäksi aikaa. Asiakas ei välttämättä saa toiminnastasi kovin luotettavaa kuvaa, jos joutuu odottelemaan laskua kuukausikaupalla ja pahimmassa tapauksessa ei olekaan varautunut maksamaan laskua sitten, kun se vihdoin saapuu.

nainen tarkistaa laskua puhelimella

3. Minkälainen laskun pitää olla?

Laskussa on oltava riittävät tiedot, jotta jälkikäteen voidaan tunnistaa, mistä työsuoritteesta asiakasta on laskutettu. Tämä tarkoittaa käytännössä, että laskutettava työsuorite tulee nimetä laskuriville ymmärrettävästi, laskusta pitää käydä ilmi esimerkiksi milloin työ on suoritettu ja mitä kaikkea työhön on sisältynyt.

Esimerkiksi ‘’tammikuun palkka’’ ei vielä riitä, vaan on eriteltävä mitä töitä on tehty.

Lisätietoja voi tuoda tarkemmin esille vapaamuotoisella tekstirivillä, joka näkyy laskulla laskurivien yläpuolella.

Laskusta pitää käydä ilmi arvonlisäverokanta ja sen peruste. Useimpiin laskuihin sovelletaan normaalia 24 % arvonlisäverokantaa. Joissakin tapauksissa arvonlisäverokanta voi olla alennettu tai arvonlisäverovelvollisuus käänteinen.

Esimerkiksi esiintyvän taiteilijan työ on arvonlisäverotonta ja rakennusalalla sovelletaan tietyissä tilanteissa käänteistä arvonlisäveroa. Ulkomaille laskutettaessa täytyy myös huomioida, että verotus menee oikein.

Jos olet epävarma oikeasta verokannasta, voit ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme tai kysyä asiaa Verohallinnosta. Tarkistamme laskun verokannan ennen lähetystä ja jos huomaamme epäselvyyksiä, olemme sinuun yhteydessä sähköpostitse ennen laskun lähetystä.

Useimmiten laskun maksuehto on 7, 14 tai 30 pv. Kuluttaja-asiakkaille suositeltava maksuehto on vähintään 14 päivää. Yritysasiakkaiden kohdalla ei ole olemassa vastaavaa rajaa.

Sinun täytyy ainoastaan täyttää lomakkeessa kysytyt tiedot, laskujärjestelmämme tekee laskusta automaattisesti oikean mallisen pohjautuen antamiisi tietoihin. Esimerkiksi eräpäivä, veroerittely, viitenumero, viivakoodi, kuka laskuttaa ja ketä täydentyvät laskulle automaattisesti.

4. Missä muodossa lasku pitää lähettää?

Lasku tulisi lähettää asiakkaan toivomassa muodossa, joko sähköpostitse, verkkolaskuna tai postitse. Useat suuret yritykset haluavat nykyään vastaanottaa laskut verkkolaskuina. Pienille yrityksille sähköpostitse lähetetty lasku voi usein olla kätevin.

5. Paljonko pitää laskuttaa?

Laskuta veroprosentistasi riippuen noin 1,5–2 kertaa se summa, jonka haluaisit saada palkkana tilille. Voit käyttää laskutussumman arviointiin myös tulolaskuriamme.

Kannattaa lukea myös aikaisempi postauksemme, jossa käsittelemme oman työn hinnoittelua tarkemmin.Lisää hinnoitteluvinkkejä löydät myös muista kirjoituksistamme.

+1 Entä jos laskuun tulee virhe?

Jos huomaat, että jo hyväksymässäsi laskussa on virhe, ota yhteyttä UKKO.fi:n asiakaspalveluun.

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestäAskarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö
Sanna Laitinen

Sannalla on kokemusta useilta eri markkinoinnin osa-alueilta, mutta erityisesti Sannaa kiinnostaa digitaalinen markkinointi ja asiakaskokemuksen kehittäminen. Vapaa-ajalla Sanna tykkää rauhoittua luonnon hiljaisuudessa, tappaa viherkasveja ja tutkia uusia paikkoja kameran linssin läpi.

Muita artikkeleita aiheesta Taloushallinto:

 • Taloushallinto Mitä yhdelle laskulle tapahtuu?

  Tämä artikkeli käsittelee kevytyrittäjyyspalvelun lasktusta.  Oletko joskus miettinyt mitä laskullesi tapahtuu ennen kuin siitä voidaan maksaa palkkaa? Se selviää tässä artikkelissa. Lasku lähtee maailmalle Kaikki alkaa tietysti laskun teosta hallintapaneelissa. Kun kevytyrittäjä on tehnyt laskun ja hyväksynyt sen lähetettäväksi eteenpäin, siirtyy se UKKO.fi:n ylläpidon tarkistettavaksi. Jos laskussa on jotain epäselvää, esimerkiksi laskun arvonlisäverokanta näyttää olevan väärin tai laskusta puuttuu tietoja,…

  Lue lisää
 • Taloushallinto Arvonlisävero 2021 – yrittäjän ALV-opas

  Arvonlisävero-termin kanssa tulee melkein jokainen alkava yrittäjä painiskelemaan. Tämä voi alkuun aiheuttaa hikikarpaloita otsalle, sillä palkkatöistä yrittäjäksi siirtyvä ei välttämättä ole koskaan joutunut konkreettisesti tekemisiin arvonlisäveron kanssa. Useimmiten tilanne on se, että arvonlisävero on esiintynyt tuotteen tai palvelun hinnassa, mutta sen kummemmin siihen ei ole tarvinnut perehtyä kuluttajana. Yrittäjän sen sijaan tarvitsee huomioida arvonlisävero jo täyttäessään yrityksen perustamisilmoitusta, jolloin kysytään…

  Lue lisää
 • Taloushallinto Mitä pakollisia kenttiä laskussa täytyy olla?

  Laskutuspohja on yrityksen lasku, jossa on kaikki pakolliset laskutusmerkinnät. Nämä laskutusmerkinnät ovat kaikille yrityksille samanlaiset ja ne on vahvistettu vuoden 2004 alusta. Kevennettyjen laskutusmerkintöjen raja puolestaan on tarkistettu vuonna 2006. Kevennetyt laskutusmerkinnät tarkoittavat tässä yhteydessä sellaisia pienen summan tai harvoin laskutettavia laskuja, jolloin kaikki pakolliset laskutusmerkinnät eivät ole käytössä, vaan käytetään niin kutsuttua kevennettyä laskutusmerkintää. Laskulla täytyy olla sellaiset laskutuksen…

  Lue lisää