Yrittäjyyskoulu

Aina kannattaa yrittää

Nämä asiat jokaisen tulisi tietää laskutuksesta

Kokosimme tähän artikkeliin 5+1 tärkeätä kysymystä laskutuksesta vastauksineen. Ota siis vinkkimme haltuun, niin laskutus sujuu kuin leikiten.

 

1. Mitä kannattaa huomioida jo ennen laskun tekemistä?

Pyydä yrityksen laskutustiedot jo työstä sopiessasi tai vastaanottaessasi tilauksen ja sovi samalla laskutusajankohdasta.

Kirjaa ylös tilauksen tiedot tai tee laskuluonnos jo tässä vaiheessa valmiiksi, jotta saat laskun nopeasti lähetettyä sitten kun työ on tehty – etkä joudu etsiskelemään laskua varten tarvittavia tietoja eri muistilapuista tai satojen sähköpostiviestien joukosta.

2. Milloin lasku kannattaa lähettää?

Yleensä lasku lähetetään sitten kun työ on tehty. Lasku kannattaa tehdä heti työn valmistuttua, jotta saat nopeammin rahaa.

Huomaa, että jos laskun maksuehto on esimerkiksi 14 päivää ja asiakas maksaa eräpäivänä laskun, lähtee maksusuoritus vasta tällöin liikkeelle. Varaa siis riittävästi aikaa.

Vaikka rahalle ei olisikaan kiireistä tarvetta, älä jätä laskun lähetystä roikkumaan pitkäksi aikaa. Asiakas ei välttämättä saa toiminnastasi kovin luotettavaa kuvaa, jos joutuu odottelemaan laskua kuukausikaupalla ja pahimmassa tapauksessa ei olekaan varautunut maksamaan laskua sitten, kun se vihdoin saapuu.

nainen tarkistaa laskua puhelimella

3. Minkälainen laskun pitää olla?

Laskussa on oltava riittävät tiedot, jotta jälkikäteen voidaan tunnistaa, mistä työsuoritteesta asiakasta on laskutettu. Tämä tarkoittaa käytännössä, että laskutettava työsuorite tulee nimetä laskuriville ymmärrettävästi, laskusta pitää käydä ilmi esimerkiksi milloin työ on suoritettu ja mitä kaikkea työhön on sisältynyt.

Esimerkiksi ‘’tammikuun palkka’’ ei vielä riitä, vaan on eriteltävä mitä töitä on tehty.

Lisätietoja voi tuoda tarkemmin esille vapaamuotoisella tekstirivillä, joka näkyy laskulla laskurivien yläpuolella.

Laskusta pitää käydä ilmi arvonlisäverokanta ja sen peruste. Useimpiin laskuihin sovelletaan normaalia 24 % arvonlisäverokantaa. Joissakin tapauksissa arvonlisäverokanta voi olla alennettu tai arvonlisäverovelvollisuus käänteinen.

Esimerkiksi esiintyvän taiteilijan työ on arvonlisäverotonta ja rakennusalalla sovelletaan tietyissä tilanteissa käänteistä arvonlisäveroa. Ulkomaille laskutettaessa täytyy myös huomioida, että verotus menee oikein.

Jos olet epävarma oikeasta verokannasta, voit ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme tai kysyä asiaa Verohallinnosta. Tarkistamme laskun verokannan ennen lähetystä ja jos huomaamme epäselvyyksiä, olemme sinuun yhteydessä sähköpostitse ennen laskun lähetystä.

Useimmiten laskun maksuehto on 7, 14 tai 30 pv. Kuluttaja-asiakkaille suositeltava maksuehto on vähintään 14 päivää. Yritysasiakkaiden kohdalla ei ole olemassa vastaavaa rajaa.

Sinun täytyy ainoastaan täyttää lomakkeessa kysytyt tiedot, laskujärjestelmämme tekee laskusta automaattisesti oikean mallisen pohjautuen antamiisi tietoihin. Esimerkiksi eräpäivä, veroerittely, viitenumero, viivakoodi, kuka laskuttaa ja ketä täydentyvät laskulle automaattisesti.

4. Missä muodossa lasku pitää lähettää?

Lasku tulisi lähettää asiakkaan toivomassa muodossa, joko sähköpostitse, verkkolaskuna tai postitse. Useat suuret yritykset haluavat nykyään vastaanottaa laskut verkkolaskuina. Pienille yrityksille sähköpostitse lähetetty lasku voi usein olla kätevin.

5. Paljonko pitää laskuttaa?

Laskuta veroprosentistasi riippuen noin 1,5–2 kertaa se summa, jonka haluaisit saada palkkana tilille. Voit käyttää laskutussumman arviointiin myös tulolaskuriamme.

Kannattaa lukea myös aikaisempi postauksemme, jossa käsittelemme oman työn hinnoittelua tarkemmin.Lisää hinnoitteluvinkkejä löydät myös muista kirjoituksistamme.

+1 Entä jos laskuun tulee virhe?

Jos huomaat, että jo hyväksymässäsi laskussa on virhe, ota yhteyttä UKKO.fi:n asiakaspalveluun.

[CTA Kevytyrittäjyys]

Sanna Laitinen

Sannalla on kokemusta useilta eri markkinoinnin osa-alueilta, mutta erityisesti Sannaa kiinnostaa digitaalinen markkinointi ja asiakaskokemuksen kehittäminen. Vapaa-ajalla Sanna tykkää rauhoittua luonnon hiljaisuudessa, tappaa viherkasveja ja tutkia uusia paikkoja kameran linssin läpi.

Muita artikkeleita aiheesta Laskutus: