Yrittäjyyskoulu

Aina kannattaa yrittää

Unelmat vievät yritystä eteenpäin – uskalla tavoitella haaveitasi

lapsi-kevytyrittäjä-haaveilee

Kevytyrittäjä, kuten yksinyrittäjäkin, on itse vastuussa oman palvelunsa myynnistä ja markkinoinnista. Tämän lisäksi hän vastaa myös liiketoimintansa visiosta ja sen kehittämisestä. Jotta kevytyrittäjän liiketoiminta voisi siis kehittyä, tarvitsee hänellä olla unelmia, haaveita, tavoitteita ja suunnitelmia tulevaisuuden varalle.

Millaisista asioista yrittäjän sitten kannattaa unelmoida? Ja onko pelkästä unelmoinnista mitään hyötyä?

Yrittäjän unelmien tiellä on usein hän itse

Oletko tyytyväinen yrityksesi tai liiketoimintasi tilaan ja suuntaan? Hienoa! Pysähdy silti silloin tällöin miettimään, minne haluaisit yrityksesi menevän ja mitä haluat vielä saavuttaa.

Onko unelmat sellaisia, joita voit tavoitella jo tänä vuonna vai ovatko ne enemmän sellaisia, joihin voit kurkottaa viiden vuoden päästä? Miksi näin on? Mikä estää suunnan muuttamisen tänään? On aivan ok unelmoida myös pienistä asioista – unelman ei tarvitse olla suunnitelma loppuelämäksi, se voi olla pieni arkea helpottava rutiini, muutos tai apuväline.

Miten tavoitteisiin päästään ja miten unelmat sitten tehdään todeksi?

Kuvassa kevytyrittäjä unelmoi
Monesti unelmien tiellä on ainoastaan yrittäjä itse. Voi olla hankala uskoa, että oma unelma voi muuttua todelliseksi ja, että omat kyvyt riittävät haaveen toteuttamiseen. Unelmat saattavatkin olla vain utuisia ajatuksia uudesta, vailla konkretiaa tai realismia. Mutta kun unelmasta tarttuu kiinni ja purkaa sen paloihin, on mahdollista nähdä sen mahdollisuudet ja löytää ne askeleet, jotka pitää toteuttaa tehdäkseen unelmasta totta.

Aloita visualisoimalla unelmiasi mielessäsi mahdollisimman konkreettiseksi. Mieti, miltä tuntuu, kun unelmasi on pitkän työrupeaman jälkeen käynyt toteen. Miltä liiketoimintasi näyttää, miltä itsestäsi tuntuu, oletko kasvanut prosessin aikana?

Tällainen fiilistely voi tuntua hölmöltä ja vaikealtakin, mutta mitä konkreettisemmaksi saat jäsenneltyä unelmasi, sitä helpompi sinun on huomata sen mahdollisuudet.

Vaikka monesti esimerkiksi vuosikatsausten, tilinpäätösten ja strategiapalavereiden aikaan pohditaan yrityksen tulevaisuutta, tehdään se silloin numeroiden ja tulosten pohjalta. Tämä on toki sama asia, mutta sen täysin eri puoli. Yksinyrittäjää harvoin motivoi kylmät numerot, vaan kyllä se usein on se fiilis ja tunne, joka unelman toteuttamisesta uskotaan tulevan.

Mikä on sinun unelmasi?

Kun yrittäjältä kysytään, mikä yrittäjyydessä on hänen mielestään parasta, on vastaus erittäin usein vapaus. Yrittäjällä on vapaus ja valta päättää, mihin suuntaan hän vie liiketoimintaansa, milloin hän tekee töitä ja kenen kanssa. Myös kevytyrittäjä voi vapaasti päättää omasta toiminnastaan laskutuspalvelun huolehtiessa laskutuksesta ja palkanmaksusta.

Yrittäjyys on monelle pienyrittäjälle ja kevytyrittäjälle oman itsen ja omien intohimojen toteuttamista.

On keskimäärin mukavampi tehdä työkseen sellaista, mistä nauttii, kun sellaista, mikä on vastenmielistä.
Unelmat liittyvätkin yksinyrittäjillä usein nimenomaan siihen, että saa elannokseen toteuttaa itseään. Mikä olisi sinun unelmasi, jos poistat mielestäsi kaikki epäilykset ja huolet? Uskalla unelmoida myös hölmösti, sillä parhaassa tapauksessa juuri ne ovat avain yrityksesi kehittymiselle.

Kuvassa unelmat kasvavat

Millaisista asioista sinä unelmoit työelämän, työuran tai yrittäjyyden suhteen?

Kuvassa kevytyrittäjä haaveilee

Kirjoittaja
Piia Peiponen
Piia on viestinnästä innostuva somenautiskelija ja lempeä kieliniuho, jota kiinnostavat muuttuva työ ja työelämä. Inspiraation lähteinä kirjoituksiin ja elämään toimivat ilmiöt ja ihmiset.

Muita artikkeleita aiheesta Inspiraatio:

 • Inspiraatio Annina kipuili yrityksensä keulakuvana olemista, mutta sitten uskaltamisesta seurasi tuhansien kiitosten vyöry

  Menestynyt nurmijärveläinen kynttiläyrittäjä Annina Rosenström piiloutui vuosien ajan tuotteidensa taakse, kunnes hän päätti ettei anna pelon sanella tekemisiään. Matka tähän pisteeseen oli pitkä. Annina Rosenström, 37, painoi nappulaa ja julkaisi kuvan itsestään Candle Light Story -yrityksensä Instagram-tilille. Kuvassa Rosenström kävelee hymyillen puhtaiden hankien reunustamaa kävelytietä ja pitelee tunikansa reunoista kiinni. Vaaleilla kutreilla istuu näyttävä kukkaseppele, valkoisia kerberoita ja vaaleanpunaisia ruusuja.…

  Lue lisää
 • Inspiraatio Mistä löytää inspiraatiota?

  Välillä on hetkiä, jolloin kaikki tuntuu harmaalta, eikä mikään inspiroi. Hommia on kuitenkin saatava edistettyä. Mikä silloin neuvoksi? Miten löytää inspiraatiota ja motivaatiota tekemiseen? Monesti itselläkin tulee eteen hetkiä, jolloin kauan kaivattu rauha, hiljaisuus ja aika keskittymiselle löytyy eli olisi oivallinen hetki tehdä esimerkiksi keskittymistä vaativaa kirjoittamistyötä. Kuitenkin juuri silloin paperille (tai näytölle) ei muodostu järkeviä lauseita eikä päässä ole…

  Lue lisää
 • Inspiraatio Virpi ihmetteli, miten äiti ei tiennyt keittää kahvia kohta saapuville yllätysvieraille – nyt hän on työskennellyt selvännäkijänä 12 vuotta

  Virpi juoksi pihaleikeistä katsomaan, että keittäähän äiti kahvia kohta saapuville yllätysvieraille. Äiti katsoi tyttöä hämmästyneenä ja lähetti hänet takaisin leikkimään – ei ollut kahviaika, eikä vieraita kutsuttu. Virpin päästessä raput alas, yllätysvieraat jo kurvasivat pihaan. Virpi on tiennyt jo pikkutytöstä asti aistivansa enemmän kuin muut. Vieraskahvien keitto on ensimmäisiä muistoja, joissa Virpi muistaa aistineensa jotain, mitä muut eivät tienneet. Hämmästys…

  Lue lisää