Yrittäjyyskoulu

Aina kannattaa yrittää

Unelmat vievät yritystä eteenpäin – uskalla tavoitella haaveitasi

lapsi-kevytyrittäjä-haaveilee

Kevytyrittäjä, kuten yksinyrittäjäkin, on itse vastuussa oman palvelunsa myynnistä ja markkinoinnista. Tämän lisäksi hän vastaa myös liiketoimintansa visiosta ja sen kehittämisestä. Jotta kevytyrittäjän liiketoiminta voisi siis kehittyä, tarvitsee hänellä olla unelmia, haaveita, tavoitteita ja suunnitelmia tulevaisuuden varalle.

Millaisista asioista yrittäjän sitten kannattaa unelmoida? Ja onko pelkästä unelmoinnista mitään hyötyä?

Yrittäjän unelmien tiellä on usein hän itse

Oletko tyytyväinen yrityksesi tai liiketoimintasi tilaan ja suuntaan? Hienoa! Pysähdy silti silloin tällöin miettimään, minne haluaisit yrityksesi menevän ja mitä haluat vielä saavuttaa.

Onko unelmat sellaisia, joita voit tavoitella jo tänä vuonna vai ovatko ne enemmän sellaisia, joihin voit kurkottaa viiden vuoden päästä? Miksi näin on? Mikä estää suunnan muuttamisen tänään? On aivan ok unelmoida myös pienistä asioista – unelman ei tarvitse olla suunnitelma loppuelämäksi, se voi olla pieni arkea helpottava rutiini, muutos tai apuväline.

Miten tavoitteisiin päästään ja miten unelmat sitten tehdään todeksi?

Kuvassa kevytyrittäjä unelmoi
Monesti unelmien tiellä on ainoastaan yrittäjä itse. Voi olla hankala uskoa, että oma unelma voi muuttua todelliseksi ja, että omat kyvyt riittävät haaveen toteuttamiseen. Unelmat saattavatkin olla vain utuisia ajatuksia uudesta, vailla konkretiaa tai realismia. Mutta kun unelmasta tarttuu kiinni ja purkaa sen paloihin, on mahdollista nähdä sen mahdollisuudet ja löytää ne askeleet, jotka pitää toteuttaa tehdäkseen unelmasta totta.

Aloita visualisoimalla unelmiasi mielessäsi mahdollisimman konkreettiseksi. Mieti, miltä tuntuu, kun unelmasi on pitkän työrupeaman jälkeen käynyt toteen. Miltä liiketoimintasi näyttää, miltä itsestäsi tuntuu, oletko kasvanut prosessin aikana?

Tällainen fiilistely voi tuntua hölmöltä ja vaikealtakin, mutta mitä konkreettisemmaksi saat jäsenneltyä unelmasi, sitä helpompi sinun on huomata sen mahdollisuudet.

Vaikka monesti esimerkiksi vuosikatsausten, tilinpäätösten ja strategiapalavereiden aikaan pohditaan yrityksen tulevaisuutta, tehdään se silloin numeroiden ja tulosten pohjalta. Tämä on toki sama asia, mutta sen täysin eri puoli. Yksinyrittäjää harvoin motivoi kylmät numerot, vaan kyllä se usein on se fiilis ja tunne, joka unelman toteuttamisesta uskotaan tulevan.

Mikä on sinun unelmasi?

Kun yrittäjältä kysytään, mikä yrittäjyydessä on hänen mielestään parasta, on vastaus erittäin usein vapaus. Yrittäjällä on vapaus ja valta päättää, mihin suuntaan hän vie liiketoimintaansa, milloin hän tekee töitä ja kenen kanssa. Myös kevytyrittäjä voi vapaasti päättää omasta toiminnastaan laskutuspalvelun huolehtiessa laskutuksesta ja palkanmaksusta.

Yrittäjyys on monelle pienyrittäjälle ja kevytyrittäjälle oman itsen ja omien intohimojen toteuttamista.

On keskimäärin mukavampi tehdä työkseen sellaista, mistä nauttii, kun sellaista, mikä on vastenmielistä.
Unelmat liittyvätkin yksinyrittäjillä usein nimenomaan siihen, että saa elannokseen toteuttaa itseään. Mikä olisi sinun unelmasi, jos poistat mielestäsi kaikki epäilykset ja huolet? Uskalla unelmoida myös hölmösti, sillä parhaassa tapauksessa juuri ne ovat avain yrityksesi kehittymiselle.

Kuvassa unelmat kasvavat

Millaisista asioista sinä unelmoit työelämän, työuran tai yrittäjyyden suhteen?

Kuvassa kevytyrittäjä haaveilee

Kirjoittaja
Piia Peiponen
Piia on viestinnästä innostuva somenautiskelija ja lempeä kieliniuho, jota kiinnostavat muuttuva työ ja työelämä. Inspiraation lähteinä kirjoituksiin ja elämään toimivat ilmiöt ja ihmiset.

Muita artikkeleita aiheesta Inspiraatio:

 • Inspiraatio Kesäinen testi: selvitä, mikä persoona olet lomallasi!

  Vietämme kesälomaa kukin omalla tavallamme – mutta me UKKO.fi:llä olemme tiivistäneet lomailutyylit neljään erilaiseen persoonaan. Tee laatimamme tieteellinen ja äärimmäisen tarkka testi selvittääksesi, mikä persoona olet kesällä 2021! Ah, ihana kesä! Se koitti jälleen tavalliseen tapaan, vaikka kulunut vuosi onkin muuten ollut monin tavoin poikkeuksellinen. Kesäkuu on edennyt jo puoliväliin, ja moni on päässyt jo kesäloman viettoon. Toisilla loma taas…

  Lue lisää
 • Inspiraatio Vieraskynä: Bloggaaja, tunne arvosi!

  Ihmiset ovat siirtyneet viettämään vapaa-aikaansa enenevissä määrin nettiin. Sieltä etsitään tarpeellista tietoa, viihdytetään itseä ja jaetaan paloja omasta elämästä toisten nettikäyttäjien kanssa. Mainio esimerkki nykyajan netti-ilmiöstä on blogit: blogeista saa tietoa ajankohtaisista aiheista, kuumimmista trendeistä ja niiden kautta voi seurata muiden ihmisten tavallista elämää. Blogit ovat varteenotettava kilpailija muunmuuassa perinteisille aikakaus- ja sanomalehdille, ja niiden kävijämäärät osoittavat että blogeille on…

  Lue lisää
 • Inspiraatio Yrittäjä saa nyt myös tienata - EVAn selvitys paljasti muuttuneet asenteet

  Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA selvitti viime vuonna suomalaisten suhtautumista yrittäjyyteen ja totesi sen muuttuneen myönteisemmäksi verrattuna aiempiin vuosiin. Yrittäjyyden positiivinen vaikutus yhteiskuntaan korostuu nyt vastauksissa aiempaa enemmän. Suomalaiset ovat perinteisesti varovaista kansaa, eikä turhia riskejä ole tapana ottaa. Tämä on ehkä heijastunut myös suhtautumiseen yrittäjyyteen. Yrittäjäksi ryhtyvä joutuu aina heittäytymään, keräämään rohkeutensa ja ottamaan riskin. Varovaisten suomalaisten maltillinen suhtautuminen yrittäjyyteen näkyi…

  Lue lisää