Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

Vieraskynä: Haaveiletko etätöistä Lapissa? Hannu muutti avovaimonsa kanssa Ylläkselle, eikä kadu ratkaisuaan

hannu-jaakkola-blogi-lapissa

Loppuvuodesta 2018 Hannu Jaakkola oli avovaimonsa kanssa kyllästynyt Helsingin pimenevään syksyyn, ja he halusivat kokea kokonaisen talven Lapissa. Tästä alkoi Jaakkolan elämän uusin tarina, josta hän kertoo blogissaan.

Avovaimoni on ammatiltaan kokki, joten hänelle löytyi helposti kausityö Ylläkseltä. Asunnon löytäminen oli suurempi ongelma, mutta löysimme vähän syrjemmässä sijainneen, pitkään myynnissä olleen mökin jota tarjottiin myös pidempiaikaisesti vuokralle. Mökistä oli vain muutama suttuinen kuva eikä Google Maps löytänyt sen osoitetta, mutta allekirjoitimme vuokrasopimuksen joulukuulta huhtikuun loppuun. Irtisanoimme vuokra-asuntomme Vallilasta ja ilmoitin työnantajalleni lähteväni etätöihin. Tuolloin olin puoliksi freelancer ja puoliksi palkkatöissä ohjelmoijana fyysisellä toimistolla. Ostimme suksiboksin, pakkasimme kyytiin koiran, talvivaatteita sekä lumilaudat ja muun omaisuuden laitoimme varastoon. Koko prosessi päätöksestä muuttoon oli alle kaksi kuukautta.

Ylläs oli jo valmiiksi tuttu kohde hiihtolomilta, ja Suomen parhaat laskettelurinteet sekä muut ulkoilumahdollisuudet tekivät siitä parhaan kohteen meille. Ensimmäisen talven jälkeen hurahdimme täysillä Lapin talveen ja nyt meillä on meneillään jo kolmas talvikausi tunturissa. Vuokra-asuntopulan takia päädyimme toiseksi talveksi ostamaan kelomökin Ylläsjärveltä. Samoihin aikoihin lopettelin palkkatyöt ja ryhdyin täysipäiväiseksi toiminimiyrittäjäksi. Rakennan sekä ylläpidän verkkokauppoja sekä verkkosivuja asiakkailleni, jotka kaikki sijaitsevat yhä Helsingissä.

Hannu Jaakkola muutti etätöihin Lappiin.

Arki tunturissa pyörii ulkoilun ympärillä. Kaamosaikaan lounastaukoa voi venyttää jotta lyhyen valoisan ajan saa hyödynnettyä. Tammikuussa laskettelu on tehokasta tyhjissä rinteissä eikä hissijonoja ole. Keväämmällä työpäivän jälkeen ehtii ulkoilemaan, kun taas aivan loppukaudesta mäkeen pitää mennä aamulla ennen töitä etteivät rinteet sula sohjoksi. Työpöytäni äärestä pääsen vartissa gondoliin ja kohti Ylläksen huippua. Työpäiväni jatkuvat usein illalla, mutta eipä täällä pimeän tultua paljoa tekemistä olekaan.

Palvelut eivät ole 24/7 auki kuten etelässä, joten arkea joutuu suunnittelemaan vähän enemmän. Nykyään onneksi kaikkea voi tilata netin kautta. Kun Helsingissä kävelin hakemaan tuoreet kahvipavut suoraan paahtimon myymälästä, niin tilaamalla saan samat tuotteet toiselle puolen Suomea.

Kun tunturissa viettää pidemmän ajan kerkeää kokeilemaan enemmän aktiviteetteja kuin tavallisilla lomilla. Uusina lajeina on tullut vapaalasku, liukulumikenkäily sekä fatbike eli läskipyöräily talvipoluilla. Varsinkin vapaalaskussa olen kehittynyt varovaisesti rinteiden reunojen laskijasta paremmin lunta sekä sen vaaroja ymmärtäväksi lautailijaksi. Vähän aikaa sitten ostin pelkästään syvässä hangessa laskettavan siteettömän puuterisurffilaudan. Sesonkihuippujen aikaan voi hyvin vältellä hissijonoja karkaamalla erämaahan.

Hannu Jaakkola muutti etätöihin Lappiin.

Ylläkseltä tunnin ajomatkan päässä ovat myös Pallas sekä Levi, joten laskettavaa riittää koko talveksi. Junalla tai lentokoneella pääsee myös kätevästi etelään.

Vaikka vierashuoneessamme onkin hyvä toimisto sähköpöydällä, tuo ympäristön vaihtaminen vaihtelua töiden tekemiseen. Syksyllä tunturin toiselle puolen Äkäslompoloon aukesi co-working tila Kohta. Löysin Kohdan Facebookin kautta juuri kun sitä oltiin avaamassa. Tiesin, että Ylläksellä on muitakin etätyöläisiä, mutta paikkoja uusien ihmisten tapaamiseen ei oikein ollut. On ollut mukava tavata muita tunturissa työskenteleviä, vaikka korona-aika on tietysti rajoittanut esimerkiksi tapahtumien järjestämistä.

On myös hyvä tietää että töiden tekemiseen on varasuunnitelma jos vaikka oma netti pätkisi. Tulostinta tarvitsen noin kerran vuodessa, joten sekin on hyvä olla helposti saatavilla.

Hannu Jaakkola tekee etätöitä Lapissa.

Lapin tuntureille muuttamisessa suurena haasteena on pitkäaikaisten vuokra-asuntojen puute. Sesonkihuippujen väliin jää kuitenkin aikoja jolloin voi saada pidemmäksi aikaa asunnon kohtuuhintaan. Myös etäämmältä löytyy asuntoja. Erämaan keskellä oma auto on tarpeellisempi kuin kaupungeissa.

Vaikka korona onkin pakottanut monet etätöihin, niin kannattaa muistaa että etätyöt ovat toimiva vaihtoehto myös normaaliaikoina. Suomessa on helppoa olla paikkariippumaton, koska 4G-yhteydet yltävät lähes kaikkialle, eikä läppärityöläinen muuta tarvitse. Esimerkiksi ergonomian puutteita voi paikata rakentamalla seisomapöydän vaikka pahvilaatikosta.

Etätyöt eivät tietysti ole ainoa vaihtoehto tunturissa asumiseen, vaan perinteisiäkin töitä löytyy monilta aloilta.

Toivoisin että ihmiset uskaltaisivat testata erilaisia tapoja asua ja elää. Vaikka koko elämän myllääminen kuulostaa jännittävältä, suosittelen kuitenkin aloittamaan pienillä muutoksilla ja kokeilla mikä tuntuu juuri itselle toimivalta.

Olen useasti kuullut että Lapin talvi mielletään pimeäksi sekä kylmäksi. Vaikka keskitalvella aurinko ei nouse ja pakkasta on kymmeniä asteita niin sää on mielestäni miellyttävämpi kuin pääkaupunkiseudulla. Kaamos on lumen ansiosta valoisampi kuin kaupunkien märkä asfaltti. Kosteus ja tuuli vaikuttavat suuresti lämmön haihtumiseen iholta; sisämaassa talvi-ilma on usein kuivaa eli hurjat pakkaslukemat eivät välttämättä tunnu samalta kuin rannikkoseuduilla. Lisääntyneestä ulkoilusta saa paljon energiaa, enkä koe samanlaista kaamosväsymystä kuin etelässä.

Hannu Jaakkola tekee etätöitä Lapissa

Talviasuminen Lapissa sekä paikkariippumattomat etätyöt ovat itselleni niin mieluisia että samalla kaavalla aion jatkaa vielä monta vuotta. Kesäksi aiomme taas lähteä etelään, mutta mitään tarkkoja suunnitelmia ei vielä ole. Onhan tässä vielä talvea jäljellä.

Lue lisää Hannu Jaakkolan elämästä Lapissa tästä linkistä.

Kirjoitus on saatu kaupallisessa yhteistyössä Kohta Coworking kanssa.

Lue myös

Etätyöskentely kotoa käsin: näin hoidat sen tehokkaasti ja pidät huolta yhteishengestä!

Vaivaavatko kivut kotitoimistolla? Tee nämä pienet lisäykset etätyöpäiviisi, niin jumit helpottuvat!

 

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat Y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestäAskarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö

 

Muita artikkeleita aiheesta Kaupalliset yhteistyöt: