Arvioitu lukuaika: 6 minuuttia

Vieraskynä: Näin säästän yrittäjänä 4000 euroa vuodessa lomaan

lomalta-paluu-nainen-tyoskentelee-lomakohteessa

Yrittäjän tulee varautua säästämällä niin pahan kuin hyvänkin päivän varalle. Esimerkiksi lomailu tulee rahoittaa itse. Jos lomaan ei ole varautunut laittamalla rahaa sivuun, voi kesäloma jäädä pitämättä. Näin kirjoittaa yrittäjä ja Fiksukuluttaja.fi-sivuston sisältövastaava Marja Simonen UKKO.fin vieraskynässä.

Tässä blogissa mietin ensin sitä, kuinka paljon juuri minun pitää säästää lomaa varten. Tässä esimerkkitilanteessa summa on 4000 euroa, joten siksi pohdin erilaisia mahdollisuuksia juuri tuon summan säästämiseen.

Voit kuitenkin hyödyntää ja soveltaa säästövinkkejä riippumatta siitä, millainen summa sinun tulee säästää omaa lomaasi varten.

Kuinka paljon yrittäjän on säästettävä lomaan?

Etenkin yksinyrittäjälle lomailu voi tarkoittaa sitä, että kyseisen kuukauden tulot ovat 0 euroa.

Lomakuukauden kulut voi ehkä maksaa edellisessä kuussa hankituilla tuloilla, joita asiakkaiden maksamat laskut tilille hiljalleen tuovat, mutta lomaa seuraava kuukausi voikin viedä yrityksen kassan pakkasen puolelle.

Jotta tietäisit, paljonko sinun on säästettävä omaa kesälomaasi varten, selvitä ainakin nämä asiat:

 • Lomabudjettisi eli summa, minkä aiot nostaa tilillesi rahoittaaksesi lomanvieton (kuten lomamatkan)
 • Lomakuukautta seuraavan kuukauden palkkasi/yksityisnostosi kokonaismäärä
 • Yrityksen kiinteät kuukausikulut (kuten liiketilan vuokra) lomaa seuraavana kuukautena

Näin saat selville, millainen summa sinun tulee vähintäänkin säästää lomaa varten.

Käytän tässä esimerkkinä omia laskelmiani siitä, millä summalla minun tulee varautua elokuiseen kesälomaani:

 • Elokuussa tehtävä 1500 euron ylimääräinen nosto yksityistilille (lomabudjettini)
 • Syyskuussa tehtävä 1900 euron yksityisnosto syyskuun normaaleja kuluja varten
 • Yritystoiminnan kiinteät kulut syyskuussa (tilitoimisto, sähkölasku, YEL-maksu jne.): 445 €

Säästötavoitteeksi tuli minun tapauksessani 3845 euroa. Pyöristän sen kuitenkin 4000 euroon, jotta budjetissa olisi liikkumavaraa yllättäviin kuluihin.

Mikäli yrityksen tilillä ei ole joutilasta neljää tonnia (korvaa summa omalla laskutuloksellasi) loman rahoittamiseksi, on tehtävä toteuttamiskelpoiset suunnitelmat tilanteen korjaamiseksi. Loman tai lomamatkan rahoittaminen lainalla on monissa tapauksissa huono ratkaisu.

Alta näet konkreettisia vinkkejäni siihen, miten lomaa varten voi säästää. Ensimmäiset vinkit keskittyvät yrityksen kulurakenteen korjailemiseen. Lopussa on vinkkejä henkilökohtaisen kulutuksen kohtuullistamiseen.

Yrittäjän loma. Säästöpossu.

Säästömahdollisuudet yrityksen kuluissa

Alta löydät tapoja säästää yrityksen kuluissa.

Vinkkien ohessa kommentoin, miten itse olen hyödyntänyt niitä ja millaisia säästöjä olen siten saavuttanut.

1. Halvempi toimitila

Toimitilan vuokra voi olla merkittävä kuluerä pienyritykselle. Voisiko yritys muuttaa pienempään tai kauempana keskustasta sijaitsevaan tilaan?

Jos töitä tehdään pääsääntöisesti asiakkaiden tiloissa, ei yritys tarvitse välttämättä erillistä toimistoa. Toimistopisteen voi perustaa omaan toimistohotelliin tai omaan kotiin, jolloin pääsee hyödyntämään työhuonevähennystä.

Niinä päivinä, kun kaipaa erityistä työrauhaa, voi varata työtilan coworking-tilasta, joita on jo monilla suuremmilla paikkakunnilla.

Monilla aloilla erillinen työtila on välttämättömyys. Jos et tarvitse työtilaa vuorokauden ympäri, voisitko vuokrata sitä muille silloin, kun se on tyhjillään?

Lasken säästäväni 150 € kuussa sillä, että olen perustanut työpisteen olohuoneen nurkkaukseen, koska minua lähin coworking-tila tarjoaa 150 euron kuukausipaketteja.

Asentajatuttavallani oli sekä varasto että toimisto. Toimiston vuokra oli noin 300 €/kk, joten hän irtisanoi vuokrasopimuksen ja raivasi toimistopöydälle tilan varastorakennukseensa.

2. Henkilöstökuluissa säästäminen

Jos lisätyövoiman tarve ei ole jatkuvaa yrityksessäsi, voisi kevytyrittäjän, freelancerin, vuokratyöntekijän tai esimerkiksi harjoittelijan palkkaaminen olla hyvä vaihtoehto henkilöstökulujen optimoimiseksi.

Vakituisten työntekijöiden sitouttaminen ei oikein onnistu, jos pihistelee palkassa.

Molempia osapuolia hyödyttävä vaihtoehto palkankorotukselle voisi olla jokin verovähennyskelpoinen luontoisetu?

3. Tilitoimistopalveluiden kilpailuttaminen

Yrityksen kirjanpitoa ei läheskään aina kannata tehdä itse, koska vain harva maallikkokirjanpitäjä tuntee esimerkiksi kaikki verovähennysmahdollisuudet.

Suosittelen kuitenkin kilpailuttamaan tilitoimistopalvelut. Hinnoissa on yllättävänkin suuria eroja.

Lisäksi suosittelen valitsemaan sähköistä kirjanpitopalvelua tarjoavan tilitoimiston, sillä tositteiden tulostaminen ja kopioiminen vie aikaa, energiaa ja mustetta.

Olen neuvotellut oman kirjanpitäjäni kanssa kulut mahdollisimman pieniksi niin, että teen itse mahdollisimman paljon. Teen itse esimerkiksi arvonlisäverojen yhteenvetoilmoitukset ja tulorekisteri-ilmoitukset. Tilitoimiston hinnaston perusteella saavutin tällä vähintään 64 euron kuukausisäästöt.

4. Työvälinehankinnoissa säästäminen

Uusia työvälineitä kannattaa ostaa vain tarpeeseen ja vasta huolellisen hintavertailun jälkeen. Monet työvälineet kannattaa ostaa käytettynä, vaikka näin ei välttämättä saa takuuta.

Jotkin elektroniikkakaupat myyvät edullisesti asiakkaidensa palauttamia, mutta täysin ehjiä tuotteita. Olen löytänyt tuollaiselta osastolta halvalla muun muassa puhelimen yrityskäyttöön.

Olen kirjoittanut Fiksukuluttaja-blogin säästövinkkeihin myös siitä, että vanhat käytetyt välineet ja tarvikkeet (etenkin elektroniikka) kannattaa myydä samalla kertaa, kun hankkii uuden käytettynä.

Esimerkiksi uuden käytetyn puhelimen ja vanhasta puhelimesta saadun myyntihinnan erotus on minulla ollut alimmillaan 96 euroa.

Hintavimmat laitteet on hyvä vakuuttaa (muista vakuutusten kilpailuttaminen). Palveluita tai esimerkiksi uusia ohjelmistoja hankkiessa on hyvä välttää liian pitkiä sopimuskausia.

5. Yrityslainojen kilpailuttaminen

Yrityslainojen korot ja kulut kannattaa vertailla säännöllisesti. Yrityksen iän ja liikevaihdon lisääntymisen myötä voit saada lainasi huomattavasti aiempaa halvemmalla.

Jos olet vasta ottamassa lainaa yritykselle, aloita tutustumalla Finnveran vaihtoehtoihin ja siihen, voisitko saada investoinneillesi tukea ELY-keskukselta.

6. Yrityksen auton kulujen pienentäminen

Voit pienentää firman auton kustannuksia esimerkiksi seuraavilla vinkeillä:

 • Autolainan ja autovakuutuksen kilpailuttaminen
 • Autokorjaamojen hintavertailu
 • Edullisempien varaosien tilaaminen ulkomailta (tai autopurkamoilta)
 • Autohuoltojen tekeminen mahdollisuuksien mukaan itse (huoltoja ei kannata jättää väliin, koska huollettu auto pysyy todennäköisimmin kunnossa)
 • Autokatsastusten kilpailuttaminen
 • Oikean polttoaineen valinta: esimerkiksi E85 on edullisempaa ja ekologisempaa kuin tavallinen bensiini
 • Ajokilometrien vähentäminen, taloudellisen ajotavan harjoittaminen ja rengaspaineiden sekä ohjauskulmien säännöllinen tarkastaminen polttoaineen kulutuksen vähentämiseksi

Itselleni seuraava vaihe on bensa-auton muuttaminen etanoliautoksi, koska laskin saavuttavani niin jopa 467,50 euron vuotuiset säästöt polttoainekuluissa.

7. Markkinointikulujen parempi kohdistaminen

Yrityksen ei useinkaan tule karsia markkinointiin ja mainontaan kulutettavaa rahaa, vaan tärkeämpää on kohdistaa se oikein. Jos mainonta on tehotonta, siihen on turha pumpata rahaa.

Selvitä sopivien ammattilaisten kanssa, mikä on yrityksesi kohderyhmä ja millaisilla mainoskampanjoilla kohderyhmän jäsenet voitaisiin tavoittaa.

Esimerkiksi affiliate-mainonta tai hyvällä hakukoneoptimoinnilla saavutettu hakukonenäkyvyys voi olla paljon kustannustehokkaampaa kuin lehtimainoksien ostaminen.

Itselläni kului satoja euroja melko sattumanvaraisiin Facebook-mainoksiin, ennen kuin sisäistin, etteivät tykkäykset tai jaot tuoneet kassaan rahaa, joten päivitin markkinointistrategioitani.

8. Sopimusten kilpailuttaminen

Edellä onkin jo mainittu vakuutusten ja kirjanpitopalveluiden kilpailuttaminen. Pohdi myös seuraavia kulueriä siltä kantilta, voisiko ne lakkauttaa tai vaihtaa halvempiin:

 • Yrityksen pankkipalvelut
 • Siivouspalvelut
 • Kaikki eri ohjelmistot
 • Sähkösopimus (sain juuri kilpailutettua 25,47 sentin kilowattihinnan 7,59 senttiin: säästöä vuodessa noin 580 €!)

Tilasin yritykselleni maksukortin, koska ajattelin, ettei ilmankaan voi olla. Kun kauhistelin pankin palveluveloitusten suuruutta, kirjanpitäjä neuvoi irtisanomaan pankkikortin – siten säästin heti 3,50 euroa kuussa. Seuraavaksi lakkautin toisen yritystilin ja säästin noin 8 euroa (tilin kuukausiveloitus ja palvelumaksu kuukausittaisen saldo- ja korkotodistuksen tilaamisesta).

9. Sekalaisia säästöideoita

Kokosin alle muutamia säästökohteita, joilla ei toki saavuteta 4000 euron säästötavoitetta, mutta joiden avulla päästään hyvin alkuun.

 • Merkitse avaamispäivämäärät nopeasti pilaantuviin tuotteisiin
 • Vaihda toimitilan hehku- ja halogeenilamput led-lampuiksi
 • Suosi toimitilan pesukoneiden säästöohjelmia
 • Sammuta laitteet, joita et käytä (esimerkiksi tietokoneen sähkönkulutusta voi vähentää peräti 75 % sammuttamalla sen käytön päätyttyä)
 • Huollata ja korjauta työvälineet niiden käyttöiän pidentämiseksi

Viimeksi hyödyntämiini säästövinkkeihin kuuluvat työtilan lämmittimen päivittäminen energiatehokkaampaan ja tulostimen mustekasettien täyttäminen musteasemalla uusien kasettien ostamisen sijaan. Lasken säästäväni näin noin 50 euroa vuodessa.

Säästömahdollisuudet yrittäjän henkilökohtaisessa taloudessa

Edellä esiteltyjen toimenpiteiden avulla saan säästettyä noin 3803,50 euroa vuodessa. Omasta tavoitteestani puuttuu siis vielä melkein 200 euroa.

Jos yrityksen kuluista ei voi enää nipistää, täytyy lomakassa säästää henkilökohtaisen talouden korjausliikkeiden avulla. Esimerkiksi koko 4000 euron lomakassan säästäminen vuodessa tarkoittaisi 333,33 euron säästämistä kuukaudessa. Olennaisinta on tietää, mihin raha kuluu. Siksi ensin on laadittava henkilökohtainen budjetti.

Tässä eräitä parhaimpia ideoita säästämiseen:

 • Lainaa ja vuokraa tavaroita niiden ostamisen sijasta (olen lainannut esimerkiksi remonttityökaluja)
 • Älä mene nälkäisenä kauppaan
 • Osta kulutustavaraa velaksi vain pakon edessä (osamaksusopimuksien ja luottokorttien kulut voivat tehdä ostoksista yllättävän kalliita)
 • Maksa laskut ajoissa (ja tilaa sähköisiä laskuja, niin säästät jopa 5 euron paperilaskulisän)
 • Opettele uusia taitoja YouTubesta ja tee itse esimerkiksi pyörähuollot
 • Vältä kertakäyttötuotteita
 • Pidä huolta kehostasi, myös hampaistasi (muista tehdä yrityksellesi sopimus työterveyshuollosta!)
 • Kilpailuta puhelinliittymä, asuntolaina ynnä muut sopimukset, joita et voi karsia pois
 • Hyödynnä mahdollisuuksien mukaan yrittäjän luontoisedut, kuten 400 € liikunta- ja kulttuurietu
 • Panosta esitäytetyn veroilmoituksen korjaamiseen huomioiden kaikki verovähennysmahdollisuudet
 • Kokkaa kasvisvoittoista kotiruokaa hyödyntäen tarjouksia ja päiväystuotteita

Omalla kohdallani voisin uudelleenajatella myös sitä, onko edellä mainitsemani 1500 euron lomabudjetti turhan iso. Jos kohtaan vuoden aikana odottamattomia kuluja, olen varautunut madaltamaan säästötavoitetta tuon hauskanpitoon varatun summan osalta.

Kirjoittaja Marja Simonen toimii Fiksukuluttaja.fi -sivuston sisältövastaavana. Simonen on kulttuuriantropologi, jolla on kokemusta yrittäjyydestä ja itsensä työllistämisestä vuodesta 2009 asti.

Lue myös

Kahdeksan tuntia päivässä viitenä päivänä viikossa? – Yrittäjän euro palkansaajaan nähden, eli kuinka paljon yrittäjän tulee ansaita?

Yrittäjän loma vaatii suunnittelua – tienasithan lomarahat ajoissa?

Yrittäjä, muista huolehtia itsestäsi ja nauttia kesästä!

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään, Y-tunnuksella tai ilman. Rekisteröityminen 0 €, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestäAskarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjyys:

 • Yrittäjyys Mikä on ammatinharjoittaja? – Suurin osa yrittäjistä mieltää itsensä ammatinharjoittajaksi

  Ammatinharjoittaja kuvaa monen yrittäjän identiteettiä. Yrittäjät ovat oman firmansa toimitusjohtajia, toiminimiyrittäjiä, yksityisiä elinkeinonharjoittajia, joskus jopa pakkoyrittäjiä. Kaikista eniten vastaajiin vetosi kuitenkin kuvaus ammatinharjoittaja, kertoo tuore markkinatutkimus. Mutta mikä on ammatinharjoittaja? Entäs itsenäisen ammatinharjoittajan määritelmä – oletko sinäkin ammatinharjoittaja verotus-mielessä? Itsenäinen ammatinharjoittaja määritelmä Ammatinharjoittajan kirjanpito – pakollinen paha? Yrittäjistä 61 % ei tavoittele kasvua Ammatinharjoittaja verotus Ammatinharjoittajan työttömyysturva Kuka voi ryhtyä…

  Lue lisää
 • Yrittäjyys Vieraskynä: Kuinka yhdistää yrittäjyys ja perhe?

  Yrittäjyys yhdistettynä perhearkeen on monelle perheelle haastava yhtälö, joka vaatii luovimista ja joustoa suuntaan ja toiseen. Yrittäjyys on kuitenkin mahdollista saada toimimaan hektisenkin arjen kanssa: se voi olla varsin palkitsevaa ja tuoda perhe-elämän organisointiin monia uusia vaihtoehtoja. Digiyrittäjä Leena-Mari Laukkanen kertoo, miten tuore yritystoiminta ja perhe-elämä on hänen perheessään yhdistetty. Yrittäjyys ja perhe on yhdistelmä joka vaatii paljon, mutta on…

  Lue lisää
 • Yrittäjyys Yritteliään Joonas Kukkosen ja unelman välissä on vain 10 000 euroa – ”olisi sääli jättää matka kesken näin lähellä määränpäätä”

  Voimistelija Joonas Kukkosen, 25, tarinasta moni yrittäjä voisi ottaa mallia. Se on tarina itsensä voittamisesta ja siitä, että unelmat on aina asetettava korkealle. Nyt matka seuraavaan saavutukseen on enää kymppitonnin päässä ja senkin voimistelija aikoo kasata sponsoreilta itse. Moni Kukkosen tilalla olisi luovuttanut jo monta kertaa, mutta Kukkonen ei itse kuulu luovuttajiin. Oikeastaan koko luovuttaja-sana ei edes kuulu hänen repertuaariinsa.…

  Lue lisää