Yrittäjän loma vaatii suunnittelua – tienasithan lomarahat ajoissa?

Arvioitu lukuaika: 5 minuuttia

yrittajan-loma

Jokaisen yrittäjän kannattaa tähdätä siihen, että kukkaro on loman aikana tarpeeksi paksu. Silloin hengähdystauot ovat paitsi ansaittuja, myös ”palkallisia”.

On yrittäjiä, jotka eivät koskaan lomaile sekä on niitä, joiden elämä tuntuu olevan yhtä lomaa. Jotkut yrittäjät kokevat loman ottamisen hankalana, mutta yhteen lomapäivään ei pitäisi minkään yrityksen kaatua. Puolestaan työuupumus saattaa helposti kaataa koko yrityksen, jolloin kaikki kovalla vaivalla tehty työ valuu hukkaan. Loma on mahdollisuus virkistyä, levätä ja ennen kaikkea huolehtia omasta jaksamisesta. Siksi myös yrittäjän täytyy joskus edes ottaa hieman lomaa itselleen.

Yrittäjän tehtävä numero yksi onkin merkitä loma kalenteriisi vähintään puoli vuotta ennen h-hetkeä. Näin lomaan valmistautuminen alkaa hyvissä ajoin ja myös sitouttaa toteuttamaan suunnitelman, kun sen aika on.

Erityisesti yrittäjältä vaaditaan johdonmukaisuutta pysyä lomapäätöksessään, sillä asiakkaita on vaikea käännyttää pois, jos ja kun he loman aikana palveluita tarvitsevat. Rehelliseen lomailuun ja akkujen latautumiseen vaaditaan siis suorastaan pokkaa. Asiakkaille tulee ilmoittaa, ettei kyseinen ajankohta valitettavasti sovi ja tämän jälkeen on maltettava puhelinvastaajan ja sähköpostin poissaoloilmoituksen hoitavan loput.

Yrittäjän loma eroaa palkansaajan vapaista

Edes yksi kunnollinen ja pidempi loma vuodessa on hyvä huolehtia itselleen, sillä selvitysten mukaan yrittäjät menettävät lomapäiviä palkansaajiin nähden.

Yrittäjän vapaus päättää omista työajoistaan ja lomistaan ei siis automaattisesti tarkoita sitä, että vuosi sisältäisi tavallista runsaammin hengähdystaukoja – päinvastoin. Suomen Yrittäjien vuonna 2014 julkistaman Hyvinvointibarometrin kyselyssä kävi ilmi, että yrittäjät pitävät lomaa keskimäärin puolet vähemmän kuin palkansaajat.

Vaikka ero kuulostaa suurelta, harva yrittäjäksi ryhtynyt katuu myöhemmin yrittäjäksi lähtemistään. Lue lisää artikkelistamme Sata yrittäjää ei voi olla väärässä: Parasta yrittäjyydessä on vapaus, parempi motivaatio ja rakkaus omaan työhön

Vaikka palkansaajat saavat lakisääteisesti vapaat ja loma-ajan palkan, peräti 56 prosenttia palkansaajista kertoi tekevänsä jossain kohtaa lomaansa töitä. Joka päivä ja viikoittain töihin kertoi paneutuvansa joka viides, ilmeni puolestaan viestintätoimisto Riannon toukokuussa teettämästä kyselystä vuonna 2017.

Työ ja loma on vaikea liitto sovittaa sekoittamatta yhteen, mutta huolellisella suunnittelulla pääsee pitkälle ja voi taata itselleen huolettoman irtioton arjesta. Erityisesti yrittäjän tulee ennen ”palkallista lomaa” tienata rahat hyvissä ajoin etukäteen, jotta lomalla voi ottaa rennosti ilman toimeentulohuolia. Lomakassaa olisikin hyvä kerätä pitkin vuotta, jotta loma edes olisi mahdollinen. Yrittäjälle ei kukaan maksa erikseen kesälomarahoja, joten tätä varten tulisi kerätä itse rahaa pitkin vuotta.

Yrittäjän loma vaatii suunnittelua. Mies riippukeinussa.

Miksi yrittäjän on vaikea pitää lomaa?

Moni yrittäjä pyörittää yritystoimintaa yksin, jolloin loman pitäminen on haastavaa. Kun yrittäjä on lomalla, ei yritystoiminta pyöri. Moni yrittäjä ajattelee myös, että asiakkaat kaikkoavat, jos yrittäjä on pitkään poissa. Lisäksi jos yrittäjä vastaa yksin esimerkiksi laskutuksesta tai kirjanpidosta, voi olla vaikea ulkoistaa näitä tehtäviä. Jos yrityksessä ei ole muita työntekijöitä, niin silloin on vielä vaikeampi saada joku hoitamaan yritykselle tärkeitä taloushallinnon rutiinitehtäviä.

Yrittäjällä voi olla haastavaa olla kokonaista kuukautta kesälomalla, ja hän joutuukin monesti käyttämään muutamia päiviä työntekoon myös loman aikana. Täytyy esimerkiksi tarkistaa, että oikeat laskut ovat lähdössä oikeille asiakkaille oikeaan aikaan. Lisäksi täytyy varmistaa, että asiakkaat ovat maksaneet erääntyneet laskut. Jos näitä asioita ei kukaan hoida yrittäjän loman aikana, voi lomalta palatessa olla ikävä yllätys, kun alkaa tarkastella yrityksen tilejä ja kassaa. Pahimmassa tapauksessa edessä voi olla konkurssi ja tämä varmasti mietityttää useaa yrittäjää, jotka eivät päädy pitämään kunnon lomaa.

Jos yrittäjä pyörittää liiketoimintaansa täysin yksin, voi olla vaikeaa saada joku tuuraamaan loman ajaksi. Työntekijä täytyy aina aluksi perehdyttää ja yrityksessä voi olla monia asioita hoidettavana. Näin ollen työntekijä pitäisi palkata jo hyvissä ajoin ennen lomaa ja koulutus tulisi aloittaa paljon aiemmin. Tämä tietää lisäkustannuksia, koska työntekijä tarvitaan reilusti aiemmin, eikä ainoastaan loman ajaksi.

Yrittäjän liiketoiminta voi olla myös kriittisellä rajalla, eikä rahaa yksinkertaisesti ole loman pitämiseen. Tämä ongelma voi olla myös vasta yrittäjäksi alkaneella, joka ei ole vielä pystynyt kerryttämään vuoden aikana itselleen lomakassaa.

Yrittäjän loma vaatii suunnittelua. Kaverukset jäätelöllä.

Hyödynnä sesongit, lomaile muulloin

Yrittäjän toimiala voi myös olla riippuvainen vuodenajasta, joten esimerkiksi kesällä voi olla mahdotonta lomailla, mikäli suurin osa liikevaihdosta tulee juuri tuolloin.
Jokaisessa työssä on omat sesonkinsa. Jos alallasi on selvät sesongit, panosta läsnäoloon ja rahan takomiseen silloin ja lomaile mahdollisuuksien mukaan vuoden hiljaisimpina kausina.

Yrittäjät ovat usein tottuneet tiiviiseen työtahtiin ja toisinaan pidempiä lomajaksoja on työn luonteen vuoksi vaikea pitää, vaikka taloudellinen tilanne sen mahdollistaisi. Tällaisessa tilanteessa on ensiarvoisen tärkeää huolehtia päivittäisestä palautumisesta ja ripotella vapaapäiviä sinne tänne kalenteriinsa. Jos pitkä kesäloma ei istu kalenteriin, panosta pitkin vuotta pidennettyihin viikonloppuihin ja pyri aina silloin totaaliseen irtiottoon. Vaihda maisemaa kokonaan tai kehitä päiviisi aktiviteettia, jolloin työasiat kimpoavat pois mielestä.

Työterveyslaitoksen Yritykset kuntoon! -kampanjan yrittäjäkyselyssä vuonna 2019 kartoitettiin yrittäjien ajatuksia lomalle jäämisestä. Tuolloin yllättävän moni yrittäjä paljasti lomailevansa lyhyissä jaksoissa, mikä tarkoitti pidennettyjä viikonloppuja, pätkälomia ja sinne tänne merkittyjä yksittäisiä vapaapäiviä.

”En pidä pitkää lomaa, mutta sen sijaan useita parin päivän minilomia. Silloin lähden aina pidemmälle, etteivät työasiat vaivaa mieltä. Yhden yön Tallinnan-reissukin on hyvä irtiotto, kun osaa nauttia toisen kattamasta aamupalasta, hyvästä hotellisängystä ja ihanasta illallisesta”, kertoi yksi kyselyyn vastannut yrittäjä.

Jos ei kerta kaikkiaan ole mahdollista pitää lomaa kokonaista kuukautta putkeen, niin yritä jakaa loma pienempiin osiin. Tämäkin on parempi ratkaisu hyvinvoinnin kannalta kuin olla kokonaan ilman lomaa. Pystyisitkö esimerkiksi pitämään viikon lomaa ja olemaan seuraavan viikon taas töissä?

Monesti myös sekin auttaa, mikäli loman suunnittelee ja aikatauluttaa hyvissä ajoin. Jos päättää jo keväällä loman ajankohdan, niin se on todennäköisesti paljon helpompi toteuttaa, kuin että aiot kesällä katsoa milloin olisi sopiva aika. Tätä aikaa ei varmasti tule koskaan.

Miten voit yrittäjänä varmistaa kesäloman?

Joskus on myös pakko uskaltaa ottaa tuuraaja loman ajaksi. Tällöin täytyy luottaa siihen, että hommat tulevat hoidetuksi. Tietysti on hyvä varmistaa tuuraajan osaaminen hyvissä ajoin, jotta vältytään ikäviltä yllätyksiltä.

Analysoi myös, milloin asiakkaasi käyttävät palveluasi tai ostavat tuotteitasi. Voisitko esimerkiksi kesäaikana supistaa aukioloaikoja? Tai pidentää viikonloppua maanantaihin?

Oletko miettinyt sitä vaihtoehtoa, että pitäisit loman muulloin kuin kesällä? Voisitko esimerkiksi harkita, että olisit lomailla loka-marraskuun tienoilla? Tai helmikuussa Suomen Lapissa laskettelemassa? Yrittäjänä sinä voit itse päättää milloin lomasi pidät.

6 vinkkiä onnistuneeseen lomaan:

 1. Mieti itsellesi sopiva tapa rentoutua. Mikäli et pysty pitämään usean viikon lomaa putkeen, kokeile jaksottaa lyhyempiin pätkiin. Esimerkiksi miniloma voi olla puolikas työpäivä tai hieman pidennetty viikonloppu.
 2. Ennakoi lomasi taloudellisesti. Ota huomioon, paljonko joudut lomasi aikana maksamaan juoksevia kuluja, kuten esimerkiksi liiketilasi vuokra yms.
 3. Suunnittele lomallesi ohjelma. Mieti, mitä kaikkea haluat hymyssä suin muistella lomaltasi ja millainen tekeminen saa sinut rentoutuneeksi.
 4. Ota talteen ennen lomalle lähtöä lista tekemättömistä töistä, jotka tulee hoitaa heti loman jälkeen. Tämän jälkeen unohda kaikki työasiat ja palaa niihin vasta loman jälkeen.
 5. Automatisoi mahdollisimman monet työtehtävät. Jos työtehtäviisi kuuluu esimerkiksi somejulkaisujen tekeminen, voit ajastaa ne lomapäivien ajaksi sosiaalisen median työkalujen avulla.
 6. Laita lomavastaaja työsähköpostiisi ja puhelimeen. Kerro ajankohta, jolloin olet lomalla ja milloin olet taas saatavilla. Sulje samalla puhelimesta sähköpostien ja muiden työhön liittyvien sovelluksien ilmoitukset pois päältä.

Lue myös

Yrittäjä, muista huolehtia itsestäsi ja nauttia kesästä!

Miten hyödyntää hiljainen heinäkuu?

Suunnittele markkinointiasi kesällä

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestäAskarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö

Artikkeli on julkaistu ensi kerran 3.6.2019 ja sitä on täydennetty 7.4.2021.

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjyys:

 • Yrittäjyys Opiskelija - työllistä itsesi toiminimiyrittäjänä

  Toiminimiyrittäjäksi helposti Moni opiskelija tekee töitä opintojensa ohella, jotta rahaa jäisi muuhunkin käyttöön kuin aivan välttämättömiin menoihin. Työkokemuksen kartuttaminen on myös tärkeää jo tulevan uran kannalta. Työn hakeminen ei kuitenkaan aina ole helppoa, ja se koetaan usein hankalana. Nimittäin kaikki eivät pääse itselle mieluisaan osa-aikatyöhön, kesätyöhön tai harjoitteluun runsaan hakijamäärän vuoksi. Tällöin onkin mietittävä löytyisikö muita vaihtoehtoja työkokemuksen kartuttamiseen. Tässä…

  Lue lisää
 • Yrittäjyys Yrittäjyys ystävän kanssa – uhka vai mahdollisuus?

  Yrityksen perustaminen kaverin kanssa voi olla loistava idea, ja parhaimmillaan se on oikea unelmatyö. Toiminnassa on kuitenkin myös riskinsä, sillä läheiset välit voivat aiheuttaa paineita ja ristiriitoja. Suuri osa ongelmista on onneksi vältettävissä huolellisella suunnittelulla, selkeillä sopimuksilla ja avoimella keskustelulla. Kerromme, mitä yritystoiminnan ja ystävyyden yhteensovittaminen vaatii; näillä neuvoilla väistätte ystäväsi kanssa pahimmat sudenkuopat ja voitte saada liiketoimintanne kukoistamaan! Tutustu…

  Lue lisää
 • Yrittäjyys Toiminimiyrittäjän koronatietopaketti

  Hyödyllistä tietoa ja ohjeita poikkeusoloihin Koronavirus on levinnyt ympäri maailman ja johtanut meidät kaikki poikkeusoloihin. Näinä aikoina monella pienyrittäjällä on huoli omasta yritystoiminnastaan sekä monia kysymyksiä päässään. Haluamme osaltamme olla yrittäjien tukena näinä hankalina aikoina, ja tarjota ajankohtaista tietoa koronasta johtuviin haasteisiin. Kokosimme tähän tärkeät uutiset ja vinkit sekä hyödyllisiä linkkejä, joista saat lisätietoja omaan tilanteesi. Huomio! Pyrimme pitämään tiedot…

  Lue lisää