Toiminimen perustaminen

Meidän kauttamme saat toiminimen täysin ilmaiseksi!

Toiminimi helposti kauttamme

Unohda Y3-lomake, hoida toiminimen perustaminen ja oma Y-tunnus kauttamme täysin ilmaiseksi!
Perusta toiminimi nyt!

Harkitset selkeästi toiminimen perustamista, hienoa!

Yrittäjyyden alkutaival saattaa tuntua pelottavalta, mutta ei hätää: kuljetaan matka yhdessä. Kauttamme toiminimen perustaminen onnistuu helposti ja autamme kaikissa taloushallinnon kysymyksissäsi. Toiminimiyrittäjille tarjoamme kirjanpito-ohjelmistoa, jolla yrityksen taloushallinto sujuu kuin tanssi, etkä tarvitse erillistä kirjanpitäjää!

Unohda vaikeiden y3-lomakkeiden pohtiminen. Me hoidamme toiminimen perustamisen puolestasi. Helposti, nopeasti ja täysin maksutta!

Muutama helppo askel, ja yrityksesi on perustettu!

 1. Täytä muutaman kysymyksen lomake ja me hoidamme loput.
 2. Lomake osaa kysyä kaikki tarvittavat tiedot yrityksen perustamiseen: yrityksesi toimialan, ja yrittäjän perustiedot, kuten nimen, osoitteen, henkilötunnuksen jne.
 3. Perustaaksesi toiminimen ja Y-tunnuksen kauttamme, sinun tulee olla vähintään 18-vuotias. Tunnistautumiseen tarvitaan verkkopankkitunnus tai mobiilivarmenne.
 4. Toiminimen perustaminen tapahtuu lähtökohtaisesti omalla nimelläsi, jos haluat perustaa yrityksen eri nimellä, tulee silloin ilmoitus tehdä myös kaupparekisteriin. Voit ilmoittautua kaupparekisteriin myös y-tunnuksen saatuasi tekemällä muutosilmoituksen YTJ:n sivuilla.

1. Avaa lomake2. Täytä tiedot3. Saat toiminimen

Perusta toiminimi ilmaiseksi

Toiminimen edut ja haitat

Toiminimen perustaminen on ollut kautta aikojen suosituin yritysmuoto yksinyrittäjien keskuudessa. Eikä mikään ihme, sillä perustaminen onnistuu tänä päivänä verkon välityksellä helposti, nopeasti ja jopa täysin ilmaiseksi. Etenkin jos perustat toiminimen UKKO Toiminimiyrittäjyys-palvelun kautta.

Toiminimen perustamisen hinta

Toiminimiyrittäjyys tuo muitakin hyviä etuja, kuten:

 • Toiminimen perustaminen on nopeaa ja edullista: Toiminimi on verrattain edullinen perustaa, siihen ei tarvitse sijoittaa alkupääomaa ja perustamismaksu on vain 60-115 € kun perustat toiminimen itse PRH:n lomakkeilla. Toiminimen perustaminen on ilmaista kauttamme eikä sinun tarvitse silloin pähkäillä y3-lomakkeen kanssa.
 • Helpompi markkinoida ja myydä palveluita: Toiminimi sopii kaikille aloille. Esimerkiksi kotitalousvähennyksiä varten työn tekijällä täytyy olla y-tunnus.
 • Mahdollisuus yhdenkertaiseen kirjanpitoon: Mikäli liikevaihto on pientä, voivat toiminimiyrittäjät pitää kirjanpitonsa yhdenkertaisena. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että liiketoiminnan tapahtumista merkitään saadut tulot ja menot kirjanpitoon. Tätä kutsutaan maksuperusteiseksi kirjanpidoksi, sillä tapahtumat kirjataan sen mukaan, kun raha tulee tilille tai maksetaan käteisellä. Yhdenkertaisessa kirjanpidossa ei myöskään ole pakko laatia tilinpäätöstä.
 • Yksinkertaisempi verotus: Toiminimen verotus käsitellään osana henkilökohtaista verotustasi. Verotus on siis hyvin yksinkertaista verrattuna osakeyhtiöön. Toiminimen varat ovat samalla toiminimiyrittäjän varoja, ja tulos eli verotettava palkka verotetaan hänen henkilökohtaisina tuloina. Puolestaan osakeyhtiön varat ovat osakeyhtiön varoja, ja niitä ei voi käyttää miten haluaa.
 • Kulujen ja hankintojen verovähennysoikeus: Yksi toiminimiyrittäjyyden parhaista puolista on mahdollisuus vähentää yritykseen liittyviä kuluja verotuksessa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että yrittäjä voi ilmoittaa kuluneen vuoden aikana tehtyjen yrityksen liiketoimintaan olennaisesti liittyvien hankintojen kulut veroilmoituksessa, jolloin niistä tulee kokonaisveron määrästä tehtäviä vähennyksiä, ja näin ollen veron kokonaismäärä siis pienenee. Esimerkiksi yrittäjä voi vähentää kaikki työhön liittyvät kalusteet ja työvälineet, työtilan käytön sekä markkinointiin liittyvät kulut.
 • Pääset nauttimaan 5% yrittäjävähennyksestä: Kaikki toiminimiyrittäjät ovat oikeutettuja yrittäjävähennykseen, joka on 5% tulosta. Tämä on siis täysin verovapaata tuloa yrittäjän verotuksessa. Osakeyhtiöt tai kevytyrittäjät eivät ole oikeutettuja tähän vähennykseen.
 • Toiminimen lopettaminen tai laajentaminen on helppoa: Mikäli yrittäjä kokee, että liiketoiminta ei lähtenyt tuottoisasti rullaamaan, on toiminimen lopettaminen paljon yksinkertaisempaa kuin osakeyhtiön. Toisaalta, jos taas liiketoiminta porskuttaa eteenpäin vauhdilla ja suunnitelmissa on laajentaa liiketoimintaa, onnistuu myös toiminimen muuttaminen osakeyhtiöksi helposti.
 • Toiminimellä voit harjoittaa luvanvaraista toimintaa: esimerkiksi taksi- ja terveydenhuoltoalalla toimivilta edellytetään y-tunnusta.
 • Säästät laskutuspalkkiot: Et joudu maksamaan laskutuspalkkiota kenellekään, jolloin tienaat myös enemmän kuin kevytyrittäjänä.
 • Arvonlisäveron alarajahuojennuksesta hyötyminen: Toiminimiyrittäjänä sinulla on mahdollisuus hyötyä arvonlisäveron alarajahuojennuksesta, jos laskutuksesi on kalenterivuoden aikana alle 30 000 €.

Mahdolliset haasteet

 • Toiminimi ei ole erillinen oikeushenkilö, joten toiminimiyrittäjänä vastaat itse henkilökohtaisella omaisuudella tekemistäsi sopimuksista ja sitoumuksista. Jos et halua olla vastuussa yrityksesi taloudesta henkilökohtaisella omaisuudella, voi osakeyhtiö olla parempi ratkaisu.
 • Toiminimelläsi hankkimat tulot ovat aina henkilökohtaista tuloasi. Suurilla tuloilla myös veroprosenttisi on korkea. Osakeyhtiössä puolestaan voit maksaa itsellesi palkkaa sopivan määrän ja jättää loput yrityksen voitoksi tulevia vuosia odottamaan. Toiminimiyrittäjänä tämä taas ei ole mahdollista.

Perusta toiminimi ilmaiseksi tänään

Aloita yrittäjänä nyt!
Toiminimen perustaminen on helppoa

Miksi perustamme toiminimen ilmaiseksi?

Tarjoamme automaattista toiminimien kirjanpitoa verkossa. Jotta voisit käyttää mahtavaa ohjelmistoa, tarvitset toiminimen ja Y-tunnuksen. Ja kun sinulla ei vielä ole toiminimeä, niin me olemme tietysti valmiita perustamaan sen puolestasi. Yrittäjyyden alkutaival on kivempi tehdä yhdessä, kuin yksin! Me autamme sinua toiminimen perustamisen lisäksi hoitamaan talousasiasi kunnolla. Neuvomme käyttäjiämme kaikissa yrittäjän talouteen liittyvissä asioissa, koska yrittäjän taloussysteemit voivat olla aluksi vaikeita hahmottaa, ja poikkeuksia on paljon. Mielestämme kenenkään ei kuulu jäädä yksin pohtimaan talousasioita, ole kysymyksissä yhteydessä asiakaspalveluumme!

Onko sitten pakko ostaa samalla maksullinen toiminimen kirjanpitopalvelu? Ei. Jos haluat vain päästä halvalla ja hyödyntää meidän rehtiä ja reilua palveluamme, niin voit tietysti vain ottaa ilmaisen toiminimen. Jos kuitenkin arvostat omaa aikaasi ja haluat välttää kirjanpidon tekemisen koukerot ja alv-ilmoituksien tekoon perehtymiset, kannattaa testata meidän palveluamme. Se tehostaa aikaasi ja palvelun käyttö on ilmaista 1000€ liikevaihtoon asti. Kannattaa siis samalla hyödyntää palvelun kokeilua ja kokea itse sen tarjoamat hyödyt.

“Hei, olen kalastusopas Janne Parviainen Kalamaniasta. Suosittelen UKKO Pro-palvelua, joka on säästänyt minulta paljon aikaa. Erityisesti laskujen luonti kännykällä toimii hienosti ja on tärkeää liikkuvassa työssäni.”

Kalamania, Kalastusopas

“UKKO Toiminimiyrittäjyys on minulle tärkeä väline paitsi laskutuksen ja kirjanpidon hoitamiseen, myös töiden suunnitteluun ja asiakashallintaan. Seuraan sivuston kautta myyntiä eri asiakkaille ja tilastojen pohjalta saatan vaikka ideoida uusia juttuaiheita asiakkaille, joille en ole vähään…”

Anna Gustafsson, Toimittaja

Toiminimi eli yksityinen elinkeinonharjoittaja

Sanaa toiminimi käytetään usein puhekielessä tarkoitettaessa yksityistä elinkeinonharjoittajaa, joka on oikea virallinen termi yhtiömuodolle. Toiminimi sen sijaan tarkoittaa virallisesti yrityksen nimeä riippumatta yhtiömuodosta. Toiminimestä yhtiömuotona puhuttaessa käytetään usein myös lyhennystä ”Tmi”. Verohallinto puolestaan käyttää toiminimiyrittäjistä termiä ”liikkeen- tai ammatinharjoittaja”.

yksityinen elinkeinonharjoittaja

Toiminimen voi perustaa henkilö, joka asuu Euroopan talousalueella sekä on iältään vähintään 18-vuotias. Myös alaikäinen voi perustaa toiminimen huoltajan suostumuksella. Tyypillisiä toiminimiyrittäjiä ovat esimerkiksi kampaajat, graafikot, konsultit, rakennusalan ammattilaiset, hierojat ja taksinkuljettajat.

Muista yritysmuodoista poiketen toiminimi eli yksityinen elinkeinoharjoittaja on vastuussa kaikesta yritystoiminnasta henkilökohtaisesti. Toiminimi ei siis ole yrittäjästä erillinen oikeushenkilö, kuten osakeyhtiössä yrittäjä ja yritys ovat erikseen. Mikäli siis otat yrityksellesi lainaa, olet itse vastuussa henkilökohtaisesti lainan takaisinmaksusta. Myös verotusta käsitellään aina osana sinun henkilökohtaista verotusta. Toiminimiyrittäjällä on kuitenkin vastaavasti mahdollisuus nostaa yrityksen varoja yksityisottoina.

Toiminimi on edelleen yksi suosituimmista yritysmuodoista Suomessa, vaikka rinnalle on tullut monia muitakin vaihtoehtoja. Perustaminen on helppoa vähentyneen byrokratian ansiosta, eikä toiminimeltä vaadita yhtä paljon velvoitteita kuin esimerkiksi osakeyhtiöiltä. Mutta kenelle toiminimi sopii? Ja miten toiminimi perustetaan? Tältä sivulta löydät vastaukset yleisempiin kysymyksiin toiminimiyrittäjyydestä.

Toiminimen verotus

Toiminimen verotus perustuu toiminimen tulokseen. Tulos saadaan kun vähennetään tuloista tulojen hankkimisesta aiheutuneet menot. Tulosta verotetaan toiminimiyrittäjän henkilökohtaisina ansio tai pääomatuloina. Pääomatuloina verotetaan edellisen vuoden nettovarallisuudelle laskettua 20 % tuottoa vastaava määrä ja loput verotetaan ansiotuloina. (Nettovarallisuus lasketaan vähentämällä velat varoista). Halutessaan toiminimiyrittäjä voi myös vaatia, että pääomatulona verotetaan vain 10 % tuottoa vastaava määrä tai että kaikki tulot verotetaan ansiotuloina. Kannattaa myös muistaa, että yrityksen tilikauden pituus vaikuttaa pääomatulojen osuuteen! Toiminimiyrittäjä ei voi maksaa itselleen palkkaa vaan hän ottaa rahaa toiminimeltä yksityisottoina.

Toiminimen kirjanpito

Ammatinharjoittaja voi pitää yksinkertaisempaa yhdenkertaista kirjanpitoa kahdenkertaisen sijaan. Yhdenkertainen kirjanpito tarkoittaa, että tapahtumat kirjataan vain kerran sen mukaan milloin tililtä on lähtenyt tai tilille on tullut rahaa. Kahdenkertaisessa kirjanpidossa puolestaan jokainen tapahtuma kirjataan sekä debitiin, että kreditiin. UKKO Toiminimiyrittäjyys -palvelun kautta toiminimen yhdenkertainen kirjanpito hoituu automaattisesti. Tutustu toiminimiyrittäjille suunnattuun palveluumme täältä: UKKO Toiminimen kirjanpito.

Pitääkö toiminimelle avata oma pankkitili?

Erillisen toiminimi-pankkitilin avaaminen ei ole välttämätöntä, mutta suositeltavaa. Henkilökohtainen pankkitili käy toiminimen raha-asioiden hoitoon, mutta käytännössä on paljon helpompaa ja selkeämpää, että toiminimeä varten on oma tili. Tilin ei tarvitse kuitenkaan olla yritystili, vaan tavallisen pankkitilin kautta toimiminen on mahdollista.

Milloin toiminimen perustaminen on ajankohtaista?

Jos henkilö aikoo toimia yksityisenä elinkeinonharjoittajana saaden toiminnastaan taloudellista hyötyä, on hänen jossakin muodossa rekisteröitävä yrityksensä. Toiminimen perustaminen on yritysmuodoista se yksinkertaisin eikä se muun muassa edellytä perustamisasiakirjaa.

Kaupparekisteriin ilmoittautuminen ei ole aina välttämätöntä, mutta kaupparekisteri-ilmoitus edellytetään kaikilta niiltä elinkeinonharjoittajilta, jotka harjoittavat luvanvaraista elinkeinotoimintaa tai toimivat erillisessä liiketilassa. Myös muiden apulaisten kuin aviopuolison tai perheenjäsenten käyttäminen katsotaan ilmoitusvelvollisuuden perusteeksi.

Lue myös artikkelimme: Yrityksen perustaminen.

Milloin toiminimi on järkevää perustaa?

Toiminimen perustaminen on järkevää silloin, kun yrittäjä aikoo toimia yrittäjänä yksin eikä hänellä ole suunnitelmissa palkata muuta henkilökuntaa. Toiminimi on myös silloin sopiva vaihtoehto, kun yritystoiminnalle ei ole suunnitteilla kovaa kasvua sekä yritystoiminta perustuu joko kokonaan tai pääosin oman osaamisen myymiseen.

Toiminimen perustaminen on sinulle oikea vaihtoehto, kun:

 • yritystoimintasi on pienimuotoista etkä tarvitse aloittamiseen suurta pääomaa
 • myyt osaamistasi yksin eikä sinulla ole suunnitelmissa laajentaa toimintaasi heti
 • sinulla ei ole myöskään tarvetta suurelle varastolle

Mikäli tiedät jo heti alussa, että liikevoitto tulee ylittämään yli 30 000 euroa, haluat palkata avuksesi useampia työtekijöitä tai hankintakustannuksesi ovat suuret, on osakeyhtiö tai jokin muu yritysmuoto paljon järkevämpi.

Edut kaupparekisteriin liittymisestä

 • Saat yrityksesi nimelle suojan, joka tarkoittaa ettei kukaan muu voi käyttää samaa nimeä yritystoiminnan harjoittamiseen.
 • Kaupparekisteriin liittyminen antaa yrityksestäsi myös luotettavan kuvan. Toisinaan saatetaan jopa oudoksua, mikäli yrityksestä ei löydy rekisterimerkintää.

Toiminimen perustaminen käytännössä

nainen toiminimeä perustamassa

Missä toiminimen voi perustaa?

Kun elinkeinonharjoittaja on todennut tarpeen toiminimen perustamiselle, on hänellä muutamiakin vaihtoehtoja sen tekemiseksi. Toiminimen voi perustaa joko PRH:n ja Verohallinnon yhteisessä YTJ-palvelussa, paperi-ilmoituksen avulla tai veloituksetta UKKO Toiminimiyrittäjyys-palvelun kautta verkosta.

 • YTJ-palvelun kautta rekisteröityminen maksaa verkossa 60 euroa ja paperitse 115 euroa.
 • UKKO Toiminimiyrittäjyys-palvelun kautta toiminimen perustaminen on puolestaan täysin ilmaista. Perustamiseen tarvitset ainoastaan suomalaisen henkilötunnuksen sekä verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen/sirullisen henkilökortin. Rekisteröintilomakkeelle ilmoitat tarvittavat tiedot, kuten: henkilötiedot, ehdotus toiminimestä sekä osoite- ja yhteystiedot. Lisäksi on ilmoitettava yrityksen kotipaikka ja toimiala. Y-tunnuksen saamiseen menee noin 4-5 arkipäivää, YTJ:n käsittelyajoista riippuen aika voi venyä myös muutamaan viikkoon.
 • Voit ilmoittautua kaupparekisteriin myös y-tunnuksen saatuasi tekemällä muutosilmoituksen YTJ:n sivuilla. Kaupparekisteriin ilmoittautuminen maksaa 60€ sähköisellä lomakkeella ja 115€ paperilomakkeella (2021).

Perustamisilmoitus kaupparekisteriin on mahdollista tehdä ainakin Patentti- ja rekisterihallituksessa eli PRH:ssa, maistraatissa tai hakemalla täytettävän lomakkeen lähimmästä rekisteritoimistosta. Yksi vaihtoehto on myös tulostaa ilmoitus Patentti- ja rekisterihallituksen Internet -sivuilta osoitteesta www.prh.fi.

Jos kokee epävarmuutta toiminimen perustamiseen liittyvissä asioissa, voi asiasta keskustella esimerkiksi työ- ja elinkeinotoimiston viranomaisten kanssa.

Mitä toiminimen perustaminen maksaa?

Ennen kuin toiminimeä ollaan ilmoittamassa kaupparekisteriin, tulee asiasta toimittaa käsittelymaksu Patentti- ja rekisterihallituksen pankkitilille. Toiminimen perustaminen maksaa 60-115 euroa (toiminimen perustamisen hinta vuonna 2021), ja kuitti maksusta pitää laittaa ilmoituksen liitteeksi, eli toiminimen perustamismaksu tulee tosiaankin suorittaa jo ennen ilmoitusta.

Toiminimen kustannukset voivat kuitenkin olla käytännössä suuremmat, sillä jos esimerkiksi kirjanpitoa ei tee itse joutuu maksamaan tilitoimistolle kirjanpidosta. Lisäksi esimerkiksi vakuutuksien hankkimisesta voi tulla kustannuksia.

Lue vertailumme eri yritysmuotojen hinnoista: Mitä yrityksen perustaminen maksaa.

Tutustu toiminimen perustamiseen myös UKKO Toiminimiyrittäjyys-palvelun kautta. UKKO Toiminimiyrittäjyys-palvelun kautta voit perustaa toiminimen ilmaiseksi.

Pitääkö toiminimellä olla oma Y-tunnus?

Suomessa kaikilla kaupparekisterissä olevilla yrityksillä pitää olla oma Y-tunnuksensakin, ja koska toiminimikin on yritys, pitää silläkin olla siis oma Y-tunnus.

Y-tunnuksen antaa Patentti- ja rekisteriministeriö, maistraatti tai ELY -keskus heti sen jälkeen, kun uusi yritys on kirjattu yritys- ja yhteisötietojärjestelmään. Joissakin tapauksissa Y-tunnuksen voi saada myös verovirastosta.

Tavallisesti Y-tunnuksen saa jo noin kahden päivän kuluttua siitä, kun toiminimi on ilmoitettu kaupparekisteriin. Se toimii samaan tapaan kuin henkilöturvatunnus ihmisillä, eli siitä yritys tunnistetaan jatkossa.

Kuinka toiminimi valitaan?

Jokainen elinkeinonharjoittaja saa itse päättää toiminimestään. Sitä rajoittaa kuitenkin se seikka, että samannimistä toiminimeä ei kaupparekisteristä saa ennestään löytyä. Jos sopivan nimen löytäminen on vaikeaa, kannattaa käydä tutustumassa kaupparekisterin yritysten nimilistaan, jotta näkee minkä tyylisiä nimet yleensä ovat. Samalla voi huomata myös, jos jo mielessä oleva nimi onkin jo käytössä. Tämä on samalla nimen ennakkotutkimusta, vaikka lopullinen tutkimus suoritetaankin kaupparekisterin toimesta.

Jos nimen keksiminen tuntuu vaikealta, suosittu tapa on yhdistää oma nimi yhtiömuodon tunnukseen muodossa ”Tmi Etunimi Sukunimi”.

Toiminimi kannattaa valita huolella. Toiminimen mainontaa helpottaa hyvin muistettava toiminimi, ja asiakkaat ja yhteistyökumppanit muistavat sen paremmin. Tästä syystä toiminimeä tuleekin aina käyttää siinä muodossa kuin se on kaupparekisteriin merkitty, josta käsin suositellaan myös suomen kielen oikeinkirjoitussääntöjen noudattamista.

Lisätietoa nimen valinnasta ja siihen liittyvästä ohjeistuksesta saa Patentti- ja rekisterihallituksen Internet -sivuilta osoitteesta www.prh.fi.

Nimen rekisteröimisen ja hyväksymisen jälkeen elinkeinonharjoittajalla on yksinoikeus nimeen koko Suomessa.

Pitääkö toiminimi suojata?

Toiminimen rekisteröinti kaupparekisteriin on tehokkain keino suojata oma toiminimensä, koska Suomessa ei voi samaan aikaan olla toiminnassa kahta samannimistä yritystä. Kaupparekisterissä tutkitaan tarkoin kunkin toiminimen taustat ennen kuin ne hyväksytään rekisteriin. Tähän tutkimukseen menee jonkin aikaa mistä syystä uuden yrittäjän ei kannata mainostaa omaa toiminimeään tai teettää mainostuotteita sille, ennen kuin toiminimi tosiaan on vahvistettu.

Myös sellaiset elinkeinonharjoittajat, joilla ei muutoin ole kaupparekisteriin ilmoittautumisvelvoitetta, voivat hekin ilmoittautua kaupparekisteriin ihan siitäkin syystä, että saavat itselleen suojatun toiminimen.

Kun toiminimi on merkitty kaupparekisteriin, suojaa se myös esimerkiksi siinä tapauksessa, että joku yrittää rekisteröidä fi-päätteisen verkkotunnuksen samalla nimellä.

Toiminimi ei ole ainut yritysmuoto

Yritysmuotoja on erilaisia:

 • toiminimi, eli yksityinen elinkeinonharjoittaja,
 • kommandiittiyhtiö,
 • avoin yhtiö ja
 • osakeyhtiö.

Yrittäjä harkitsemassa eri yritysmuotoja

Erilaiset yritysmuodot ovat olemassa erilaisia tilanteita ja tarpeita varten: toiminimi on suunnattu yrittäjälle, jonka toiminta on pienimuotoista, eikä toiminta vaadi erityisiä investointeja. Yrittäjä edustaa itseään, eli kaikki sopimukset tehdään yrittäjän, ei toiminimen kanssa. Toiminimestä käytetään myös nimeä yksityinen elinkeinonharjoittaja.

Toiminimi sopii erityisen hyvin pienimuotoiseen yritystoimintaan. Perustamalla toiminimen rupeat yrittäjäksi mahdollisimman vähäisellä vaivalla: et tarvitse erillisiä perustamisasiakirjoja, tai pääomaa. Toimit itse yrityksen puolesta, eli et tarvitse yritykselle erillistä hallintoa. Kun alat toiminimiyrittäjäksi, lasketaan käytännössä henkilökohtainen taloutesi mukaan toiminimiyrityksen talouteen. Verotus on samankaltainen kuin yksityishenkilön verotus.

Avoimessa yhtiössä omistajia on kaksi, ja kumpikin voivat tehdä yrityksen nimissä sopimuksia. Avoin yhtiö muistuttaa paljon kommandiittiyhtiötä, ne eroavat vain siinä, että kommandiittiyhtiöllä voi olla myös hiljaisia kumppaneita, jotka eivät voi edustaa yritystä. Kommandiittiyhtiö toimii yritysmuotona silloin, kun haluat mukaan esimerkiksi sijoittajan. Osakeyhtiö mahdollistaa useamman omistajan ja enemmistö suurimmista suomalaisista yrityksistä on osakeyhtiöitä. Osakeyhtiö on siten suosituin yhtiömuoto, jos yrityksellä on useita omistajia.

Toiminimen toiminnan voi siirtää osakeyhtiölle toiminnan kasvaessa tai jos yritykseen halutaan lisää omistajia. Lue lisää eri yritysmuodoista.

Mitä tehdä toiminimen perustamisen jälkeen?

Toiminimen perustamisen jälkeen olet valmis aloittamaan liiketoimintasi. Sitä ennen kuitenkin joudut omaksumaan paljon uusia verotukseen ja kirjanpitoon liittyviä asioita sekä miettimään muun muassa:

Ei hätää, me tarjoamme kattavaa tietoa myös näistä aiheista Yrittäjyyskoulussa. Voit myös aina kilauttaa taloustiimiimme, josta saat selkeää opastusta yrittäjyyteen sekä kirjanpitoon liittyvissä asioissa.

Perehdy myös toiminimiyrittäjille suunnattuun oppaaseen.

Uutena yrittäjänä sinun on myös mahdollista hakea valtion myöntämää starttirahaa.
Mikäli aiot hakea starttirahaa, ei yritystoimintaa kannata aloittaa ennen kuin on saanut TE-toimistolta päätöksen starttirahan myöntämisestä. Lisätietoja starttirahasta.

Valmiina yrittäjyyteen?

Perusta toiminimi ja ota käyttöösi kaikki tarvitsemasi palvelut!
Aloita toiminimiyrittäjyys jo tänään!