Millon y-tunnus kannattaa hankkia?
Mikäli haluat toimia päätoimisena yrittäjänä sekä myydä tuotteitasi, on yleensä järkevää perustaa oma yritys. Lisäksi tunnus on välttämätön, mikäli yrittäjä on arvonlisäverovelvollinen. Tämä on välttämätöntä silloin, jos liikevaihto ylittää yli 15 000 euroa vuodessa sekä jos yrittäjä on vapaaehtoisesti hakeutunut arvonlisävelvolliseksi. Y-tunnusta tarvitaan myös monilla luvanvaraisilla toimialoilla. On olemassa myös paljon käytännön tilanteita, jolloin edellytetään kyseistä tunnusta.
Miten saada y-tunnus maksutta?
Yritys saa oman y-tunnuksen kun perustamisilmoitus on allekirjoitettu sekä ilmoitus kirjattu järjestelmään. Toiminimen tai joissain tapauksissa osakeyhtiön voi perustaa helposti sähköisesti. Muissa tapauksissa perustamisilmoitus on tehtävä paperisena ja y-tunnuksen saaminen kestää hieman kauemmin. Perustamisilmoituksen käsittelymaksu on perustamistavasta ja yritysmuodosta riippuen 0-380 euroa. Toiminimen voi perustaa maksutta mikäli samalla ei ilmoittaudu kaupparekisteriin.
UKKO Toiminimi tarjoaa toiminimen perustamisen täysin ilmaiseksi. Lue lisää: toiminimen perustaminen.
Kauanko y-tunnuksen saaminen kestää?
Tunnus annetaan uudelle toiminimiyrittäjälle heti, kun perustamisilmoitus on kirjattu PRH:n ja Verohallinnon yhteiseen YTJ -tietojärjestelmään. Toiminimen saat helposti ja ilmaiseksi UKKO Toiminimiyrittäjyyden kautta, jolloin sinun ei täydy tuskailla vaikeiden ja pitkien lomakkeiden parissa. Riittää, että täytät vain tämän yksinkertaisen lomakkeen ja tunnistaudut. Tällä tavalla saat myös y-tunnuksen heti käyttöösi.
Onko ALV-tunniste sama kuin y-tunnus? Miten y-tunnus eroaa ALV-tunnuksesta?
ALV-tunnus on on erityisesti EU:ssa käytetty tunnistenumero, jota käytetään EU-maiden välisessä kaupassa arvonlisäveron kohdentamiseen.
ALV-tunniste muodostetaan y-tunnuksen perusteella. Suomalaisen y-tunnuksen voi muuntaa ALV-numeroksi seuraavasti: Lisää alkuun maatunnus "FI" ja ja poista numerosarjojen väliviiva. Eli mikäli y-tunnuksesi on 1234567-8, on ALV numerosi silloin FI12345678. Esimerkiksi UKKO.fi:n arvonlisäverotunniste on siis FI2485076-3.
ALV-tunniste on siis eri asia kuin y-tunnus. Vaikka sinulla olisi y-tunnus, et ole välttämättä oikeutettu käyttämään ALV-tunnistetta. Näin on esimerkiksi silloin, kun et ole toiminnastasi arvonlisäverovelvollinen. ALV-tunnus on kansainvälinen y-tunnus. Jos teet kauppaa vain kotimaassa, käytä silloin y-tunnuksen suomalaista kirjoitusmuotoa.
Onko ly-tunniste sama kuin y-tunnus?
Y-tunnus tuli Liike- ja yhteisötunnuksen eli LY-tunnuksen tilalle 1.4.2001.
Mikä on y-tunnus englanniksi? Entä ruotsiksi?
Y-tunnus englanniksi on business ID. Y-tunnus ruotsiksi on fo-nummer.
Mitä velvollisuuksia tunnuksen hankkimisesta seuraa?
Yrityksen perustamisen myötä y-tunnuksen omaava toiminimiyrittäjä on vastuussa itse mm. kirjanpidosta, verotuksesta, arvonlisäveroista sekä mahdollisista vakuutuksista, kuten esimerkiksi yrittäjän eläkevakuutuksesta.
Jos yritys palkkaa työntekijöitä, tulee huolehtia myös työntekijöiden eläke-, työttömyysturva- ja sosiaaliturvamaksuista.
Pelkästään näistä paperitöistä ja byrokratiasta huolehtiminen ei tee yrityksestä tietenkään menestystarinaa, vaan lisäksi pitää hankkia asiakkaita, markkinoida omaa osaamista ja tehdä ne aidot tuottavat työt.
Säilyykö sama y-tunnus jos yhtiömuoto vaihtuu?
Y-tunnus pysyy oikeushenkilöllä samana koko toiminnan ajan. Osakeyhtiö, avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö ovat oikeushenkilöitä ja y-tunnus on sama koko niiden olemassaolon ajan, vaikka yritys myytäisiin.
Yksityisellä elinkeinonharjoittajalla y-tunnus on henkilökohtainen, mikä tarkoittaa että y-tunnus ei voi siirtyä toiselle yrityskaupan yhteydessä tai yhtiömuodon vaihdoksessa. Jos toiminta keskeytyy, ja sen aloittaa myöhemmin uudelleen, käytetään samaa y-tunnusta kuin aiemminkin. Tällöin y-tunnuksen saa aktivoitua uudelleen tekemällä muutosilmoituksen YTJ:lle.
Onko y-tunnus pakollinen?
Y-tunnus ei aina ole välttämätön, mikäli haluaa toimia yrittäjämäisesti. Kevytyrittäjyys mahdollistaa yrittäjämäisen toiminnan aloittamisen välittömästi ilman omaa y-tunnusta. Kevytyrittäjänä toimit UKKO.fi-palvelun kautta. Sovit työstä asiakkaasi kautta ja teet laskun UKKO.fi:n kautta. Asiakkaasi maksettua laskun UKKO.fi hoitaa paperityöt ja saat palkan tilillesi. UKKO Kevytyrittäjä palvelussa laskut lähtevät UKKO.fi:n y-tunnuksella.