Y-tunnus ilmaiseksi

Unohda vaikeiden lomakkeiden kanssa pähkäily. Perusta Y-tunnus ilmaiseksi palvelumme kautta. Saat Y-tunnuksen heti käyttöösi.

Y-tunnus ilman paperisotaa – Perusta toiminimi ilmaiseksi nyt

Näin helppoa se on:

 1. täytä lomake ja tunnistaudu.
 2. Saat Y-tunnuksen heti käyttöösi rekisteröinnin jälkeen.
 3. Nyt voit hankkia tarvittavat vakuutukset ja ryhtyä markkinoimaan yritystäsi!

Y-tunnus tuo paljon hyötyjä yrittäjille. Pääset esimerkiksi vähentämään yritystoimintaan liittyviä kuluja ja hankintoja yrityksesi verotuksessa. Yksityisenä elinkeinoharjoittajana olet myös velvollinen ilmoittamaan yrityksesi taloushallinnosta säännöllisesti Verottajalle ja muille viranomaisille. Kun perustat yrityksen UKKO Toiminimi -palvelun kautta, voit samalla hyödyntää kirjanpito- ja laskutusohjelmamme, jonka avulla taloushallintosi hoituu helposti. Veroasioista ei myöskään tarvitse silloin stressata, sillä teemme ALV- ja veroilmoitukset puolestasi.

Lisätietoa palvelusta löydät palvelun ominaisuudet sivulta.

Toiminimi helposti kauttamme

Saat kauttamme toiminimen Y-tunnuksen täysin ilmaiseksi!

Miksi Y-tunnus kuluitta kauttamme?

Haluamme alentaa yrittäjäksi ryhtymisen kynnystä. Tunnemme toiminimiyrittäjien haasteet ja olemme siksi luoneet UKKO Toiminimi -palvelun. Palvelumme tarjoaa automaattista toiminimien kirjanpitoa verkossa, jotta sinä pystyt keskittymään yrityksen pyörittämiseen sen sijaan, että tuskailisit kirjanpidon ja veroasioiden kanssa. Palveluun kuuluu myös helppokäyttöinen laskutustyökalu etkä tarvitse erillistä kirjanpitäjää.

Yrittäjyyden alkutaival on mukavampi ja turvallisempi tehdä yhdessä, kuin yksin! Neuvomme käyttäjiämme kaikissa yrittäjän talouteen liittyvissä asioissa. Jotta voit käyttää elämääsi helpottavaa palveluamme, tarvitset toiminimen ja Y-tunnuksen. Ja kun sinulla ei vielä ole toiminimeä, niin me olemme tietysti valmiita auttamaan sen perustamisessa.

Aloita toiminimiyrittäjyys maksutta

Mikä on y-tunnus?

Y-tunnus eli yritys- ja yhteisötunnus on yritykselle perustamisen yhteydessä annettava tunnus, jonka avulla yritys voidaan yksilöidä. Yrityksellä tai yhteisöllä voi olla vain yksi y-tunnus. Y-tunnus koostuu kahdeksasta merkistä, joista kaksi viimeistä ovat aina väliviiva ja tarkastusnumero. Tunnus näyttää seuraavanlaiselta: 1234567-8.

Moni on etsinyt tältä sivulta tietoa  myös UKKO.fi:n y-tunnuksesta. Voimmekin käyttää sitä y-tunnus esimerkkinä. UKKO.fi:n y-tunnus on 2485076-3.

Miten y-tunnuksen saa?

Yritystoimintaa harjoittavat tarvitsevat siis usein y-tunnuksen. Onneksi sen perustaminen on helppoa ja nopeaa, varsinkin kun apuna on UKKO Toiminimi -palvelu. Muutamalla klikkauksella saat y-tunnuksen omaksesi ja vieläpä täysin ilmaiseksi. Alkavana yrittäjänä sinulla on mahdollisuus hakea myös valtion myöntämää starttirahaa.

Hanki Y-tunnus ilmaiseksi!

 

y-tunnus - nainen koneella

Mihin y-tunnusta tarvitaan?

Y-tunnus on vähän kuin yrityksen henkilötunnus, se yksilöi yrityksen. Tätä yksilöintiä tarvitaan, kun yritys ilmoitetaan joko ennakkoperintärekisteriin, kaupparekisteriin tai ALV-rekisteriin. Toiminimellä tämä tunnus on aina henkilökohtainen, koska kyseessä on yksityinen elinkeinonharjoittaja. Mikäli yritysmuoto muuttuu toiminimestä osakeyhtiöksi, tulee tällöin perustaa uusi yritys ja näin ollen myös y-tunnus tulee muuttumaan.

Henkilöllä voi olla vain yksi toiminimen y-tunnus olemassa. Mikäli yrittäjällä on ollut aiemmin y-tunnus, jonka hän on lakkauttanut tai laittanut tauolle, tulee tämä y-tunnus aktivoida YTJ:n kautta tekemällä muutosilmoitus.

Mitä hyötyä UKKO Toiminimi -palvelusta on toiminimiyrittäjille?

 • Pystyt keskittymään juuri sinulle tärkeisiin asioihin

 • Hoidamme paperityöt ja kirjanpidon puolestasi

 • Turvanasi asiakaspalvelu ja ammattikirjanpitäjät

 • Saat y-tunnuksen ilmaiseksi

 • Mahdollisuus starttirahaan

 • Edullinen ja kiinteä kuukausihinta

Millon y-tunnus kannattaa hankkia?

Mikäli haluat toimia päätoimisena yrittäjänä sekä myydä tuotteitasi, on yleensä järkevää perustaa oma yritys. Lisäksi tunnus on välttämätön, mikäli yrittäjä on arvonlisäverovelvollinen. Tämä on välttämätöntä silloin, jos liikevaihto ylittää yli 15 000 euroa vuodessa sekä jos yrittäjä on vapaaehtoisesti hakeutunut arvonlisävelvolliseksi. Y-tunnusta tarvitaan myös monilla luvanvaraisilla toimialoilla. On olemassa myös paljon käytännön tilanteita, jolloin edellytetään kyseistä tunnusta.

Miten saada y-tunnus maksutta?

Yritys saa oman y-tunnuksen kun perustamisilmoitus on allekirjoitettu sekä ilmoitus kirjattu järjestelmään. Toiminimen tai joissain tapauksissa osakeyhtiön voi perustaa helposti sähköisesti. Muissa tapauksissa perustamisilmoitus on tehtävä paperisena ja y-tunnuksen saaminen kestää hieman kauemmin. Perustamisilmoituksen käsittelymaksu on perustamistavasta ja yritysmuodosta riippuen 0-380 euroa. Toiminimen voi perustaa maksutta mikäli samalla ei ilmoittaudu kaupparekisteriin.

UKKO Toiminimi tarjoaa toiminimen perustamisen täysin ilmaiseksi. Lue lisää: toiminimen perustaminen.

Kauanko y-tunnuksen saaminen kestää?

Tunnus annetaan uudelle toiminimiyrittäjälle heti, kun perustamisilmoitus on kirjattu PRH:n ja Verohallinnon yhteiseen YTJ -tietojärjestelmään. Toiminimen saat helposti ja ilmaiseksi UKKO Toiminimiyrittäjyyden kautta, jolloin sinun ei täydy tuskailla vaikeiden ja pitkien lomakkeiden parissa. Riittää, että täytät vain tämän yksinkertaisen lomakkeen ja tunnistaudut. Tällä tavalla saat myös y-tunnuksen heti käyttöösi.

Onko ALV-tunniste sama kuin y-tunnus? Miten y-tunnus eroaa ALV-tunnuksesta?

ALV-tunnus on on erityisesti EU:ssa käytetty tunnistenumero, jota käytetään EU-maiden välisessä kaupassa  arvonlisäveron kohdentamiseen.

ALV-tunniste muodostetaan y-tunnuksen perusteella. Suomalaisen y-tunnuksen voi muuntaa ALV-numeroksi seuraavasti: Lisää alkuun maatunnus "FI" ja ja poista numerosarjojen väliviiva. Eli mikäli y-tunnuksesi on 1234567-8, on ALV numerosi silloin FI12345678. Esimerkiksi UKKO.fi:n arvonlisäverotunniste on siis FI2485076-3.

ALV-tunniste on siis eri asia kuin y-tunnus. Vaikka sinulla olisi y-tunnus, et ole välttämättä oikeutettu käyttämään ALV-tunnistetta. Näin on esimerkiksi silloin, kun et ole toiminnastasi arvonlisäverovelvollinen. ALV-tunnus on kansainvälinen y-tunnus. Jos teet kauppaa vain kotimaassa, käytä silloin y-tunnuksen suomalaista kirjoitusmuotoa.

Onko ly-tunniste sama kuin y-tunnus?

Y-tunnus tuli Liike- ja yhteisötunnuksen eli LY-tunnuksen tilalle 1.4.2001.

Mikä on y-tunnus englanniksi? Entä ruotsiksi?

Y-tunnus englanniksi on business ID. Y-tunnus ruotsiksi on fo-nummer.

Mitä velvollisuuksia tunnuksen hankkimisesta seuraa?

Yrityksen perustamisen myötä y-tunnuksen omaava toiminimiyrittäjä on vastuussa itse mm. kirjanpidosta, verotuksesta, arvonlisäveroista sekä mahdollisista vakuutuksista, kuten esimerkiksi yrittäjän eläkevakuutuksesta.

Jos yritys palkkaa työntekijöitä, tulee huolehtia myös työntekijöiden eläke-, työttömyysturva- ja sosiaaliturvamaksuista.

Pelkästään näistä paperitöistä ja byrokratiasta huolehtiminen ei tee yrityksestä tietenkään menestystarinaa, vaan lisäksi pitää hankkia asiakkaita, markkinoida omaa osaamista ja tehdä ne aidot tuottavat työt.

Säilyykö sama y-tunnus jos yhtiömuoto vaihtuu?

Y-tunnus pysyy oikeushenkilöllä samana koko toiminnan ajan. Osakeyhtiö, avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö ovat oikeushenkilöitä ja y-tunnus on sama koko niiden olemassaolon ajan, vaikka yritys myytäisiin.

Yksityisellä elinkeinonharjoittajalla y-tunnus on henkilökohtainen, mikä tarkoittaa että y-tunnus ei voi siirtyä toiselle yrityskaupan yhteydessä tai yhtiömuodon vaihdoksessa. Jos toiminta keskeytyy, ja sen aloittaa myöhemmin uudelleen, käytetään samaa y-tunnusta kuin aiemminkin. Tällöin y-tunnuksen saa aktivoitua uudelleen tekemällä muutosilmoituksen YTJ:lle.

Onko y-tunnus pakollinen?

Y-tunnus ei aina ole välttämätön, mikäli haluaa toimia yrittäjämäisesti. Kevytyrittäjyys mahdollistaa yrittäjämäisen toiminnan aloittamisen välittömästi ilman omaa y-tunnusta. Kevytyrittäjänä toimit UKKO.fi-palvelun kautta. Sovit työstä asiakkaasi kautta ja teet laskun UKKO.fi:n kautta. Asiakkaasi maksettua laskun UKKO.fi hoitaa paperityöt ja saat palkan tilillesi. UKKO Kevytyrittäjä palvelussa laskut lähtevät UKKO.fi:n y-tunnuksella.

Kannattaako hankkia oma y-tunnus?

Y-tunnuksen hankkiminen eli aidoksi yrittäjäksi lähteminen on iso päätös, olemme kuitenkin tukenasi yrityksen perustamisesta lähtien. Useimmiten ensimmäisen yrityksen perustava henkilö perustaa toiminimen. Toiminimyrittäjälle y-tunnus on eräällä tavalla henkilökohtainen ominaisuus. Se on sidottu aina yrityksen perustajaan. Yrittäjä on henkilökohtaisesti vastuussa kaikista toiminimen velvotteista, varoista ja veloista.

Siihen, kannattaako hankkia omaa y-tunnusta, on vaikea antaa yksiselitteistä vastausta. Perustamispäätöstä miettiessä kannattaa miettiä ainakin seuraavia asioita:

 • yritystoiminnan laatu,
 • yritystoiminnan laajuus ja säännöllisyys
 • kuinka paljon paperitöitä olet valmis tekemään itse tai olet valmis ulkoistamaan.
 • Haluatko yrityksellesi sijoittajia?
 • Kertyykö yrityksellesi omaisuutta tai varastoa?
 • Tuotko maahan tuotteita?
 • Teetkö luvanvaraista toimintaa?

Oman y-tunnuksen hankkiminen ei välttämättä ole kannattavaa, jos tekee vain muutaman laskutettavan työkeikan vuodessa, toimintasi on sivutoimista tai haluat vasta kokeilla yrittäjämäistä työskentelyä.

Sen sijaan jos toiminta on jo vakiintunutta, haluat myydä tuotteita tai toimintaasi liittyy paljon hankintoja, on yleensä järkevä perustaa oma yritys.

Lisätietoja sopivan yritysmuodon valinnasta täällä: Yritysmuodot vertailussa.

Katso alempaa tältä sivulta työmuotojen vertailutaulukko.

Y-tunnus ilmaiseksi vai toiminta ilman y-tunnusta?

UKKO-konserni tarjoaa kolme helppoa tapaa toimia yrittäjämäisesti:

UKKO Kevytyrittäjä

UKKO Kevytyrittäjä palvelussa sinun ei tarvitse huolehtia lainkaan byrokratiasta tai paperitöistä. Toimit UKKO.fi:n sateenvarjon alla ja me hoidamme kaikki pakolliset tilitykset oikeaan paikkaan. Keskityt vain tekemään sitä mitä rakastat.

UKKO Kevytyritys

UKKO Kevytyritys palvelussa laskutat yhtä helposti kuin kevytyrittäjä, mutta saat oman y-tunnuksen ja sen mukanaan tuomat verotukselliset mahdollisuudet.

UKKO Toiminimi

Toiminimen perustaminen on perinteinen tapa toimia yksinyrittäjänä. Se on hyvä vaihtoehto silloin kuin toiminta on jo hiukan edistynyttä. UKKO Toiminimi on toiminimien kirjanpitopalvelu, jossa hinnoittelu on tehty joustavaksi ja kaikki oleellinen kuuluu kuukausimaksuun. Maksat portaittain nousevaa palvelumaksua kertyneen liikevaihtosi mukaan. Tutustu UKKO Toiminimeen täällä: UKKO Toiminimi.

Hanki Y-tunnus heti

Vaihtoehto Y-tunnukselle

UKKO Kevytyrittäjä palvelussa laskutat asiakkaitasi helposti ilman omaa y-tunnusta. UKKO.fi hoitaa paperityöt puolestasi ja sinä saat palkan tilille. Voit aloittaa jo tänään! Rekisteröityminen ei sido, tai velvoita mihinkään.

Ala kevytyrittäjäksi