Looking for courier specific details?

Y-tunnus ilmaiseksi: Y-tunnuksen hakeminen

Perusta Y-tunnus ilmaiseksi UKKO Yrittäjän kautta! Unohda vaikeiden lomakkeiden kanssa pähkäily – Saat Y-tunnuksen heti.

Y-tunnus ilman paperisotaa – Perusta toiminimi ilmaiseksi nyt

 • Saat y-tunnuksen heti ilmaiseksi
 • Ei velvoita maksullisen palvelumme käyttöön

Näin helppoa se on:

 1. Täytä lomake ja tunnistaudu.
 2. Saat Y-tunnuksen heti käyttöösi rekisteröinnin jälkeen.
 3. Nyt voit hankkia tarvittavat vakuutukset ja ryhtyä markkinoimaan yritystäsi!

Miksi Y-tunnus kuluitta kauttamme?

Jotta voit käyttää palveluamme, tarvitset Y-tunnuksen. Ja kun sinulla ei vielä ole y-tunnusta, niin olemme tietysti valmiita auttamaan sen hankkimisessa. Yrittäjyyden alkutaival on mukavampi ja turvallisempi aloittaa yhdessä, kuin yksin!

Y-tunnus tuo paljon hyötyjä yrittäjille. Pääset esim. vähentämään yritystoimintaan liittyviä kuluja ja hankintoja verotuksessa. Yksityisenä elinkeinoharjoittajana olet myös velvollinen ilmoittamaan yrityksesi taloushallinnosta säännöllisesti Verottajalle ja muille viranomaisille. Kun perustat yrityksen kauttamme, voit samalla helpottaa elämääsi ja hoitaa taloushallinnon kauttamme:

 • Automaattinen kirjanpito verkossa – keskity yrityksen pyörittämiseen
 • Lähetä ja vastaanota rajaton määrä laskuja
 • Turvanasi ammattikirjanpitäjät ja asiakaspalvelu
 • Ei stressiä veroasioista – teemme ALV- ja veroilmoitukset puolestasi
 • Kuittien sähköinen talletus suoraan puhelimen kuvasta kirjanpitoon
 • Edullinen ja kiinteä kuukausihinta

 

Mikä on y-tunnus?

Y-tunnus eli yritys- ja yhteisötunnus on yritykselle perustamisen yhteydessä annettava tunnus, jonka avulla yritys voidaan yksilöidä. Yrityksellä tai yhteisöllä voi olla vain yksi y-tunnus. Y-tunnus koostuu kahdeksasta merkistä, joista kaksi viimeistä ovat aina väliviiva ja tarkastusnumero. Tunnus näyttää seuraavanlaiselta: 1234567-8.

Moni on etsinyt tältä sivulta tietoa  myös UKKO.fi:n y-tunnuksesta. Voimmekin käyttää sitä y-tunnus esimerkkinä. UKKO.fi:n y-tunnus on 2485076-3.

Miten y-tunnuksen saa?

Yritystoimintaa harjoittavat tarvitsevat siis usein y-tunnuksen. Onneksi sen perustaminen on helppoa ja nopeaa, varsinkin kun apuna on UKKO Yrittäjä -palvelu. Muutamalla klikkauksella saat y-tunnuksen omaksesi ja vieläpä täysin ilmaiseksi. Alkavana yrittäjänä sinulla on mahdollisuus hakea myös valtion myöntämää starttirahaa.

Hanki Y-tunnus ilmaiseksi!

 

y-tunnus - nainen koneella

Mihin y-tunnusta tarvitaan?

Y-tunnus on vähän kuin yrityksen henkilötunnus, se yksilöi yrityksen. Tätä yksilöintiä tarvitaan, kun yritys ilmoitetaan joko ennakkoperintärekisteriin, kaupparekisteriin tai ALV-rekisteriin. Toiminimellä tämä tunnus on aina henkilökohtainen, koska kyseessä on yksityinen elinkeinonharjoittaja. Mikäli yritysmuoto muuttuu toiminimestä osakeyhtiöksi, tulee tällöin perustaa uusi yritys ja näin ollen myös y-tunnus tulee muuttumaan.

Henkilöllä voi olla vain yksi toiminimen y-tunnus olemassa. Mikäli yrittäjällä on ollut aiemmin y-tunnus, jonka hän on lakkauttanut tai laittanut tauolle, tulee tämä y-tunnus aktivoida YTJ:n kautta tekemällä muutosilmoitus.

Y-tunnus ilmaiseksi toiminimelle

Saat kauttamme toiminimen Y-tunnuksen täysin ilmaiseksi!

Mitä hyötyä UKKO Yrittäjä -palvelusta on toiminimiyrittäjille?

 • Saat y-tunnuksen ilmaiseksi

 • Pystyt keskittymään juuri sinulle tärkeisiin asioihin

 • Hoidamme paperityöt ja kirjanpidon puolestasi

 • Turvanasi asiakaspalvelu ja ammattikirjanpitäjät

 • Edullinen ja kiinteä kuukausihinta

 • Mahdollisuus starttirahaan

Millon y-tunnus kannattaa hankkia?

Mikäli haluat toimia päätoimisena yrittäjänä sekä myydä tuotteitasi, on yleensä järkevää perustaa oma yritys. Lisäksi tunnus on välttämätön, mikäli yrittäjä on arvonlisäverovelvollinen. Tämä on välttämätöntä silloin, jos liikevaihto ylittää yli 15 000 euroa vuodessa sekä jos yrittäjä on vapaaehtoisesti hakeutunut arvonlisävelvolliseksi. Y-tunnusta tarvitaan myös monilla luvanvaraisilla toimialoilla. On olemassa myös paljon käytännön tilanteita, jolloin edellytetään kyseistä tunnusta.

Miten saada y-tunnus maksutta?

Yritys saa oman y-tunnuksen kun perustamisilmoitus on allekirjoitettu sekä ilmoitus kirjattu järjestelmään. Toiminimen tai joissain tapauksissa osakeyhtiön voi perustaa helposti sähköisesti. Muissa tapauksissa perustamisilmoitus on tehtävä paperisena ja y-tunnuksen saaminen kestää hieman kauemmin. Perustamisilmoituksen käsittelymaksu on perustamistavasta ja yritysmuodosta riippuen 0-380 euroa. Toiminimen voi perustaa maksutta mikäli samalla ei ilmoittaudu kaupparekisteriin.

UKKO Yrittäjä tarjoaa toiminimen perustamisen täysin ilmaiseksi. Lue lisää: toiminimen perustaminen.

Kauanko y-tunnuksen saaminen kestää?

Tunnus annetaan uudelle toiminimiyrittäjälle heti, kun perustamisilmoitus on kirjattu PRH:n ja Verohallinnon yhteiseen YTJ -tietojärjestelmään. Toiminimen saat helposti ja ilmaiseksi UKKO Toiminimiyrittäjyyden kautta, jolloin sinun ei täydy tuskailla vaikeiden ja pitkien lomakkeiden parissa. Riittää, että täytät vain tämän yksinkertaisen lomakkeen ja tunnistaudut. Tällä tavalla saat myös y-tunnuksen heti käyttöösi.

Onko y-tunnus pakollinen?

Y-tunnus ei aina ole välttämätön, mikäli haluaa toimia yrittäjämäisesti. Kevytyrittäjyys mahdollistaa yrittäjämäisen toiminnan aloittamisen välittömästi ilman omaa y-tunnusta. Kevytyrittäjänä toimit UKKO.fi-palvelun kautta. Sovit työstä asiakkaasi kautta ja teet laskun UKKO.fi:n kautta. Asiakkaasi maksettua laskun UKKO.fi hoitaa paperityöt ja saat palkan tilillesi. UKKO Kevytyrittäjä palvelussa laskut lähtevät UKKO.fi:n y-tunnuksella.

Mitä velvollisuuksia tunnuksen hankkimisesta seuraa?

Yrityksen perustamisen myötä y-tunnuksen omaava toiminimiyrittäjä on vastuussa itse mm. kirjanpidosta, verotuksesta, arvonlisäveroista sekä mahdollisista vakuutuksista, kuten esimerkiksi yrittäjän eläkevakuutuksesta.

Jos yritys palkkaa työntekijöitä, tulee huolehtia myös työntekijöiden eläke-, työttömyysturva- ja sosiaaliturvamaksuista.

Pelkästään näistä paperitöistä ja byrokratiasta huolehtiminen ei tee yrityksestä tietenkään menestystarinaa, vaan lisäksi pitää hankkia asiakkaita, markkinoida omaa osaamista ja tehdä ne aidot tuottavat työt.

Säilyykö sama y-tunnus jos yhtiömuoto vaihtuu?

Y-tunnus pysyy oikeushenkilöllä samana koko toiminnan ajan. Osakeyhtiö, avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö ovat oikeushenkilöitä ja y-tunnus on sama koko niiden olemassaolon ajan, vaikka yritys myytäisiin.

Yksityisellä elinkeinonharjoittajalla y-tunnus on henkilökohtainen, mikä tarkoittaa että y-tunnus ei voi siirtyä toiselle yrityskaupan yhteydessä tai yhtiömuodon vaihdoksessa. Jos toiminta keskeytyy, ja sen aloittaa myöhemmin uudelleen, käytetään samaa y-tunnusta kuin aiemminkin. Tällöin y-tunnuksen saa aktivoitua uudelleen tekemällä muutosilmoituksen YTJ:lle.

Onko ALV-tunniste sama kuin y-tunnus? Miten y-tunnus eroaa ALV-tunnuksesta?

ALV-tunnus on on erityisesti EU:ssa käytetty tunnistenumero, jota käytetään EU-maiden välisessä kaupassa  arvonlisäveron kohdentamiseen.

ALV-tunniste muodostetaan y-tunnuksen perusteella. Suomalaisen y-tunnuksen voi muuntaa ALV-numeroksi seuraavasti: Lisää alkuun maatunnus "FI" ja ja poista numerosarjojen väliviiva. Eli mikäli y-tunnuksesi on 1234567-8, on ALV numerosi silloin FI12345678. Esimerkiksi UKKO.fi:n arvonlisäverotunniste on siis FI2485076-3.

ALV-tunniste on siis eri asia kuin y-tunnus. Vaikka sinulla olisi y-tunnus, et ole välttämättä oikeutettu käyttämään ALV-tunnistetta. Näin on esimerkiksi silloin, kun et ole toiminnastasi arvonlisäverovelvollinen. ALV-tunnus on kansainvälinen y-tunnus. Jos teet kauppaa vain kotimaassa, käytä silloin y-tunnuksen suomalaista kirjoitusmuotoa.

Onko ly-tunniste sama kuin y-tunnus?

Y-tunnus tuli Liike- ja yhteisötunnuksen eli LY-tunnuksen tilalle 1.4.2001.

Mikä on y-tunnus englanniksi? Entä ruotsiksi?

Y-tunnus englanniksi on business ID. Y-tunnus ruotsiksi on fo-nummer.

Kannattaako hankkia oma y-tunnus?

Y-tunnuksen hankkiminen on iso päätös, olemme kuitenkin tukenasi yrityksen perustamisesta lähtien. Useimmiten ensimmäisen yrityksen perustava henkilö perustaa toiminimen. Toiminimyrittäjälle y-tunnus on eräällä tavalla henkilökohtainen ominaisuus. Se on sidottu aina yrityksen perustajaan. Yrittäjä on henkilökohtaisesti vastuussa kaikista toiminimen velvotteista, varoista ja veloista.

Siihen, kannattaako hankkia omaa y-tunnusta, on vaikea antaa yksiselitteistä vastausta. Perustamispäätöstä miettiessä kannattaa miettiä ainakin seuraavia asioita:

 • yritystoiminnan laatu
 • yritystoiminnan laajuus ja säännöllisyys
 • kuinka paljon paperitöitä olet valmis tekemään itse tai olet valmis ulkoistamaan.
 • Haluatko yrityksellesi sijoittajia?
 • Kertyykö yrityksellesi omaisuutta tai varastoa?
 • Tuotko maahan tuotteita?
 • Teetkö luvanvaraista toimintaa?

Oman y-tunnuksen hankkiminen ei välttämättä ole kannattavaa, jos tekee vain muutaman laskutettavan työkeikan vuodessa, toimintasi on sivutoimista tai haluat vasta kokeilla yrittäjämäistä työskentelyä.

Sen sijaan jos toiminta on jo vakiintunutta, haluat myydä tuotteita tai toimintaasi liittyy paljon hankintoja, on yleensä järkevä perustaa oma yritys.

Lisätietoja sopivan yritysmuodon valinnasta: Yritysmuodot vertailussa.

Y-tunnus ilmaiseksi vai toiminta ilman y-tunnusta?

UKKO-konserni tarjoaa 4 helppoa tapaa toimia yrittäjämäisesti:

UKKO Kevytyrittäjä (ilman y-tunnusta)

UKKO Kevytyrittäjä palvelussa ilman y-tunnusta sinun ei tarvitse huolehtia lainkaan byrokratiasta tai paperitöistä. Toimit UKKO.fi:n sateenvarjon alla ja me hoidamme kaikki pakolliset tilitykset oikeaan paikkaan. Keskityt vain tekemään sitä mitä rakastat.

UKKO Kevytyrittäjä (y-tunnuksella)

Laskuta yhtä helposti kuin kevytyrittäjä, mutta saat oman y-tunnuksen ja sen mukanaan tuomat verotukselliset mahdollisuudet. Lue lisää: Kevytyrittäjä y-tunnus

UKKO Yrittäjä (toiminimelle)

Toiminimen perustaminen on perinteinen tapa toimia yksinyrittäjänä. Se on hyvä vaihtoehto silloin kuin toiminta on jo hiukan edistynyttä. UKKO Yrittäjä toiminimelle on toiminimien kirjanpitopalvelu, jossa hinnoittelu on tehty joustavaksi ja kaikki oleellinen kuuluu kuukausimaksuun. Maksat portaittain nousevaa palvelumaksua kertyneen liikevaihtosi mukaan.

UKKO Yrittäjä (osakeyhtiölle)

Tutustu palveluun täällä: Osakeyhtiön kirjanpito ja laskutus

 

Vaihtoehto Y-tunnukselle

UKKO Kevytyrittäjänä voit laskuttaa asiakkaitasi helposti ilman omaa y-tunnusta. UKKO.fi hoitaa paperityöt puolestasi ja sinä saat palkan tilille. Voit aloittaa jo tänään! Rekisteröityminen ei sido, tai velvoita mihinkään.

Ala kevytyrittäjäksi ilman y-tunnusta