Arvioitu lukuaika: 4 minuuttia

Kymmenien vuosien saliharrastus vaihtui Mika Nyyssölällä kevytyrittäjyydeksi

mika-nyyssola-personal-trainer

Salitreenaaminen ja ihmisten auttaminen ovat kuuluneet kehonrakentaja ja valmentaja Mika Nyyssölän elämään jo lähes 20 vuoden ajan. Mika kokee työnsä kuntosalivalmennuksen parissa antoisana ja erityisesti tyytyväiset asiakkaat lisäävät intohimoa töitä kohtaan.

Kuntosali ja fitnesslajit ovat tällä hetkellä todella suosittuja Suomessa. Kiinnostusta on ja se luultavasti kasvaa vielä entisestään salitreenaamista, terveellisiä elämäntapoja ja oikeanlaista syömistä kohtaan, Mika toteaa.

-Terveysbuumi on kasvanut 2000-luvulta alkaen. Kiinnostus urheiluun näkyy myös PT-tarjonnan kasvussa. Ammattitaitoinen valmennus vaatii mielestäni henkilökohtaista kokemusta, eikä aina pelkästään kirjaviisaus tuo parhaita tuloksia. Aina oppii lisää, eikä ikinä voi olla liian tietoinen asioista. Yksilöllisesti pitää tehdä eikä mikään ole kiveen kirjattua faktaa – ei treenaamisessa eikä ravitsemuksessa.

Mika on itse kantapään kautta oppinut valmennuksen ja treenaamisen. Hän on käynyt salilla yli 30 vuotta ja kilpaillut ja voittanutkin kehonrakennuksessa. Hän on voittanut Arnold Classic Europe -kilpailussa kultaa vuonna 2015 ja on kaksinkertainen SM- sekä PM-kultamitalisti.

Työssään hän pyrkii auttamaan asiakkaita omalla kokemuksella ja tietotaidolla yksilöllisesti parhaansa mukaan.

Laajan kokemuksensa ja sosiaalisen median seuraajakunnan suosion siivittämänä Mika päätti muutama vuosi sitten ottaa urallaan seuraavan askeleen ja ryhtyä yrittäjäksi. Oman toiminimen perustaminen ei kuitenkaan tuntunut oikealta vaihtoehdolta. Niinpä hän päätti ottaa selvää kevytyrittäjyydestä ja laskutuspalveluiden hyödyntämisestä.

-Kevytyrittäjyydessä minua houkutteli toiminnan helppous ja vaivattomuus. Mietin tuolloin, miten saisin kätevimmin aloitettua yritystoiminnan ja päädyin sitten valitsemaan kevytyrittäjyyden. Se soppi hyvin tämänhetkiseen elämääni, sillä teen myös muita töitä.

Vaikka varsinaista yritystoimintaa ei vielä 2000-luvun alussa ollutkaan, keräsi Mika sosiaalisen median kanavillaan kymmeniätuhansia salitreenaamisesta ja kehonrakennusurasta kiinnostuneita seuraajia.

-Olen kirjoittanut blogia vuodesta 2006 lähtien ja muutenkin ollut aktiivinen sosiaalisessa mediassa. Olen esiintynyt paljon eri sosiaalisen median kanavilla, YouTubessa, Instagramissa ja Facebookissa. Seuraajakuntaa on kerääntynyt vuosien mittaan erilaisten sosiaalisen median kanavien avulla kaiken kaikkiaan reilu 50 tuhatta.

Auttaminen tekee työstä mielekästä

Mika tarjoaa kotisivuillaan treeniohjelmia ja ruokavalioita, joista asiakkaat voivat valita itselleen parhaiten sopivimmat. Laskutuksen hän hoitaa laskutuspalveluiden kautta. Prosessiin ei mene paljon aikaa ja suurin osa tavallisesta työpäivästä tapahtuukin salilla henkilökohtaisia asiakkaita valmentaen.

-Valmentamisessa ja yrittäjyydessä on ehdottomasti parasta toisten auttaminen. On hienoa, kun voi omalla osaamisella saada ihmiset innostumaan treenaamisesta ja oikeanlaisesta ruokavaliosta. Ilahduttaa, kun pystyy auttamaan ihmisiä muuttamaan elämäntyyliä terveellisemmäksi ja kun saa autettua ihmiset parempaan kondikseen.

– Mulla on paljon asiakkaina ihan tavallisia ihmisiä, jotka haluavat laittaa elämäntapaansa remonttiin. On antoisaa, kun voi omalla tietotaidolla auttaa toisia. Paljon onkin tullut hyvää palautetta, eikä näihin pariin vuoteen mahdu yhtään negatiivista asiakaspalautetta. Voisikin sanoa, että asiakastyytyväisyys on sataprosenttista!

Sosiaalisen median lisäksi Mika on ollut fitnessmaailmassa näkyvä persoona jo vuosia. Toiminta on pikkuhiljaa kasvattanut suosiota.

Erityisiä pelkoja yritystoiminnan aloittamisessa ei Mikan mukaan ollut. Vuosien työ sosiaalisen median vaikuttajana on tuottanut tulosta ja seuraajapohjaa on rakennettu vuosia. Yrittämistä ei tarvinnut aloittaa täysin tyhjältä pöydältä.

-Yrittämisen aloittaminen ei pelottanut eikä jännittänyt. Laskutuspalvelussa on selkeät ohjeet ja laskuttaminen on loppujen lopuksi hyvin simppeliä ja nopeaa toimintaa; voi alkaa vaan tekemään, ja laskutusjärjestelmä kyllä auttaa ja ilmoittaa, jos on tehnyt jotain väärin.

-Tällä tavalla on helppo katsoa, kuinka oma yritystoiminta lähtee käyntiin. Kädet multaan vaan ja tekemään!

Mika uskoo, että yrittäjyydellä on Suomessa vahva asema myös tulevaisuudessa. Hektisessä maailmassa varsinkin kevytyrittäjyyden asema tulee nousemaan. Yhä enemmän tarvitaan nopeasti toimeksiantoja ja kevytyrittäjyys mahdollistaa yrittäjäksi lähtemisen, vaikka työ olisi kausiluontoista.

-Kevytyrittäjänä oppii yrittämisestä paljon. Myöhemmin toiminnan vakiintuessa voi hyvin harkita Y-tunnuksen hakemista.

Tulevaisuudessa Mika haaveilee valmennusten parissa työskentelystä kokopäiväisesti. Hän toteaa, että olisi hienoa saada toimia jonain päivänä täyspäiväisesti valmentajana ja valmennusohjelmia myyden. Haasteitakin toiveiden toteutumiselle kuitenkin on.

-Urheiluala on melko arka yhteiskunnan muutoksille. Tulot ovat täysin kiinni maailman tilanteesta ja asiakasmääristä. Jos ei ole asiakkaita, ei ole myöskään tuloja. Täyspäiväiseksi yrittäjäksi ryhtymisellä on siis omat riskinsä. Täytyy miettiä tarkkaan, riittääkö ohjelmia ostavia asiakkaita. Ehkä jossain vaiheessa, jos asiakaskunta vielä vakiintuu, voisin siirtyä tekemään valmennuksia kokopäiväisesti.

Tavoitteena motivoida ja innostaa treenaamaan

Mika on kirjoittanut urallaan myös kaksi treeniaiheista kirjaa. Ihmisten motivoiminen ja treenaamiseen innostaminen näkyy Mikan työssä myös hänen YouTube-kanavallaan. Mika on tehnyt yhteistyötä urheilufoorumi Pakkotoisto.com-sivuston omistajan Mike Sirénin kanssa julkaisemalla suosittua Gymlog-treenivideosarjaa. Katsojia videoille on kertynyt jo yli kuusi miljoonaa.

-Aloitettiin Gymlog-treenivideoiden julkaisemisen joskus heinä-elokuussa 2011. Jaksoja on julkaistu nyt reilu 60 ja katsojia on kertynyt satoja tuhansia. Suomenkieliset treenivideot olivat tuolloin melko harvinaisia YouTubessa, ja me toimittiin tavallaan alan pioneereinä.

-Olen saanut kuulla paljon positiivista palautetta ja kiitoksia videoista. Moni kertoo innostuneensa treenaamisesta ja urheilusta juuri videoiden kautta. Tarkoituksena oli videoilla auttaa ja innostaa katsojia ja tehdä salikulttuuria ja bodausta tutuksi humoristisella otteella positiivisen asenteen kautta.

Valmentajan työssä ja personal trainerina toimimisessa on Mikan mielestä monia hyviä puolia. Auttamisen lisäksi työn tulosten näkeminen nousee esille hänen kertomastaan.

-Tuntuu hienolta saada tyytyväistä palautetta ja nähdä, että omalla työllä on oikeasti merkitystä ihmisten terveydelle.

– On upeaa, kun näkee, että on saanut ihmisiä innostumaan ja motivoitumaan urheilusta ja terveellisestä syömisestä juuri minun ohjelmieni ja treenimetodieni kautta. Hienoa, että pääsee omien kirjojen, treenivideoiden ja valmennusten kautta vaikuttamaan ihmisiin ihan henkilökohtaisella tasolla.

-Ikimuistoisia hetkiä syntyy pienistä työpäivän tapahtumista. Onnistunut myynti, tyytyväinen asiakas ja kaikki positiiviset asiakaspalautteet ovat ikimuistoisia ja tuovat hyvää mieltä. Jokainen pienikin asiakas on tärkeä!

– Tekemisen taustalla on alusta alkaen ollut ajatus siitä, että tarjoaa jotain ilmaiseksi, eikä vain mieti rahan tienaamista. Ajattelen, että pienistä iloista kasvaa isommat joet ja meret ja sitä kautta oma tekeminen hyödyntää itse itseään myös rahallisesti.

Mikan kanavat sosiaalisessa mediassa

Mikan tarina on osa UKKO.fi:n Patsas rohkeudelle -kampanjaa. Kampanjan tarkoituksena on nostaa esille itsenäisiä yrittäjiä, joita ilman Suomi ei pyörisi. Osallistu keskusteluun itsenäisen yrittämisen mahdollisuuksista ja haasteista Twitterissä tunnisteilla #rohkeusyrittää #näeuusityö #teesitämitärakastat.

Lue lisää kampanjasta: ukko.fi/rohkeus
Lue lisää kevytyrittäjyydestä: ukko.fi/kevytyrittajyys

Kirjoittaja: Noora Hämäläinen

Noora on kevytyrittäjämme, joka luo monipuolista tekstiä erilaisista aiheista. Päivätyönään hän toimii viestinnän ja vuorovaikutuksen opettajana.

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat: