Y-tunnus

Y-tunnus eli yritys- ja yhteisötunnus on yritykselle perustamisen yhteydessä annettava tunnus, jonka avulla yritys voidaan yksilöidä. Y-tunnus koostuu kahdeksasta merkistä, joista kaksi viimeistä ovat aina väliviiva ja tarkastusnumero. Y-tunnus on siis muotoa 1234567-8.

Onko y-tunnus pakollinen?

Y-tunnus ei aina ole välttämätön, mikäli haluaa toimia yrittäjämäisesti. Kevytyrittäjyys mahdollistaa yrittäjämäisen toiminnan aloittamisen heti ilman omaa y-tunnusta. Kevytyrittäjänä toimit UKKO.fi-palvelun kautta. Sovit työstä asiakkaasi kautta ja teet laskun UKKO.fi:n kautta. Asiakkaasi maksettua laskun UKKO.fi hoitaa paperityöt ja saat palkan tilillesi.

Kannattaako hankkia oma y-tunnus?

Siihen, kannattaako hankkia omaa y-tunnusta, on vaikea antaa yksiselitteistä vastausta. Kannattavuuteen vaikuttaa toiminnan laatu, laajuus ja säännöllisyys sekä se kuinka paljon paperitöitä on valmis tekemään itse tai on valmis ulkoistamaan. Oman y-tunnuksen hankkiminen ei välttämättä ole kannattavaa, jos tekee vain muutaman laskutettavan työkeikan vuodessa, toimintasi on sivutoimista tai haluat vasta kokeilla yrittäjämäistä työskentelyä. Sen sijaan jos toiminta on jo vakiintunutta, haluat myydä tuotteita tai toimintaasi liittyy paljon hankintoja, on yleensä järkevä perustaa oma yritys. Katso alempaa työmuotojen vertailutaulukko.

Miten saada y-tunnus?

Yritys saa oman y-tunnuksen kun perustamisilmoitus on allekirjoitettu ja kaupparekisterin kästtelymaksu maksettu sekä ilmoitus kirjattu järjestelmään. Toiminimen tai joissain tapauksissa osakeyhtiön voi perustaa helposti sähköisesti. Muissa tapauksissa perustamisilmoitus on tehtävä paperisena ja y-tunnuksen saaminen kestää hieman kauemmin. Perustamisilmoituksen käsittelymaksu on perustamistavasta ja yritysmuodosta riippuen 75-380 euroa.

Kauanko y-tunnuksen saaminen kestää?

Jos perustamisilmoitus tehdään sähköisesti, voi tunnuksen saada hyvinkin nopeasti. Käytännössä kannattaa kuitenkin varautua siihen, että käsittelyssä voi mennä 2-10 työpäivää. Ilmoituksen käsittelyn etenemistä voi seurata Patentti- ja rekisterihallituksen Virre-palvelussa. Perustamisilmoituksen käsittelyn nopeuttamiseksi yritykselle kannattaa laittaa useampi nimivaihtoehto siltä varalta, ettei ensisijaisesti ajateltu nimivalinta mene läpi.

Mitä velvollisuuksia y-tunnuksen hankkimisesta seuraa?

Yrityksen perustamisen myötä yrittäjän on huolehdittava mm. kirjanpidosta, verotuksesta sekä mahdollisista arvonlisäveroista, yrittäjän eläkevakuutuksesta sekä työntekijöiden eläke-, työttömyysturva- ja sosiaaliturvamaksuista.

Y-tunnus säilyy samana

Y-tunnus pysyy oikeushenkilöllä samana koko toiminnan ajan. Osakeyhtiö, avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö  ovat oikeushenkilöitä ja y-tunnus on sama koko niiden olemassaolon ajan, vaikka yritys myytäisiin.

Yksityisellä elinkeinonharjoittajalla y-tunnus on henkilökohtainen, mikä tarkoittaa että y-tunnus ei voi siirtyä toiselle yrityskaupan yhteydessä tai yhtiömuodon vaihdoksessa. Jos toiminta keskeytyy, ja sen aloittaa myöhemmin uudelleen, käytetään samaa y-tunnusta kuin aiemminkin.

Liity nyt - Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Vaihtoehto Y-tunnukselle

Kevytyrittäjänä laskutat asiakkaitasi helposti ilman omaa y-tunnusta. UKKO.fi hoitaa paperityöt puolestasi ja sinä saat palkan tilille. Voit aloittaa jo tänään! Rekisteröityminen ei sido, tai velvoita mihinkään.

Liity ilmaiseksi