Y-tunnus

Mikä on y-tunnus ja miten sellaisen saa?

Y-tunnus eli yritys- ja yhteisötunnus on yritykselle perustamisen yhteydessä annettava tunnus, jonka avulla yritys voidaan yksilöidä. Y-tunnus koostuu kahdeksasta merkistä, joista kaksi viimeistä ovat aina väliviiva ja tarkastusnumero. Y-tunnus on siis muotoa 1234567-8.

Mikä on UKKO.fi:n y-tunnus? (y-tunnus esimerkki)

Moni on etsinyt tältä sivulta tietoa UKKO.fi:n y-tunnuksesta. Se on 2485076-3.

Onko y-tunnus pakollinen?

Y-tunnus ei aina ole välttämätön, mikäli haluaa toimia yrittäjämäisesti. Kevytyrittäjyys mahdollistaa yrittäjämäisen toiminnan aloittamisen välittömästi ilman omaa y-tunnusta. Kevytyrittäjänä toimit UKKO.fi-palvelun kautta. Sovit työstä asiakkaasi kautta ja teet laskun UKKO.fi:n kautta. Asiakkaasi maksettua laskun UKKO.fi hoitaa paperityöt ja saat palkan tilillesi. Kevytyrittäjänä laskutat lähtevät UKKO.fi:n y-tunnuksella.

Miten saada y-tunnus maksutta?

Yritys saa oman y-tunnuksen kun perustamisilmoitus on allekirjoitettu ja kaupparekisterin käsittelymaksu maksettu sekä ilmoitus kirjattu järjestelmään. Toiminimen tai joissain tapauksissa osakeyhtiön voi perustaa helposti sähköisesti. Muissa tapauksissa perustamisilmoitus on tehtävä paperisena ja y-tunnuksen saaminen kestää hieman kauemmin. Perustamisilmoituksen käsittelymaksu on perustamistavasta ja yritysmuodosta riippuen 75-380 euroa.

UKKO.fi:n sisaryritys UKKO Pro tarjoaa toiminimen perustamisen täysin ilmaiseksi: Toiminimen perustaminen UKKO Pro.

Kauanko y-tunnuksen saaminen kestää?

Jos perustamisilmoitus tehdään sähköisesti, voi tunnuksen saada hyvinkin nopeasti. Käytännössä kannattaa kuitenkin varautua siihen, että käsittelyssä voi mennä 2-10 työpäivää. Ilmoituksen käsittelyn etenemistä voi seurata Patentti- ja rekisterihallituksen Virre-palvelussa.

Perustamisilmoituksen käsittelyn nopeuttamiseksi yritykselle kannattaa laittaa useampi nimivaihtoehto siltä varalta, ettei ensisijaisesti ajateltu nimivalinta mene läpi.

 

Y-tunnus säilyy samana

Y-tunnus pysyy oikeushenkilöllä samana koko toiminnan ajan. Osakeyhtiö, avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö  ovat oikeushenkilöitä ja y-tunnus on sama koko niiden olemassaolon ajan, vaikka yritys myytäisiin.

Yksityisellä elinkeinonharjoittajalla y-tunnus on henkilökohtainen, mikä tarkoittaa että y-tunnus ei voi siirtyä toiselle yrityskaupan yhteydessä tai yhtiömuodon vaihdoksessa. Jos toiminta keskeytyy, ja sen aloittaa myöhemmin uudelleen, käytetään samaa y-tunnusta kuin aiemminkin.

Onko ALV-tunniste sama kuin y-tunnus?

ALV-tunniste on erityisesti EU:ssa käytetty tunnistenumero, jota käytetään arvonlisäveron kohdentamiseen. Se on eri asia kuin y-tunnus. Vaikka sinulla olisi y-tunnus, et ole välttämättä oikeutettu käyttämään ALV-tunnistetta. Näin on esimerkiksi silloin, kun et ole toiminnastasi arvonlisäverovelvollinen.

ALV-tunniste muodostetaan y-tunnuksen perusteella, lisäämäällä y-tunnuksen alkuun maatunnus FI ja poistamalla numerosarjojen väliviiva. Esimerkiksi UKKO.fi:n arvonlisäverotunniste on siis FI2485076-3.

Onko ly-tunniste sama kuin y-tunnus?

Y-tunnus tuli Liike- ja yhteisötunnuksen eli LY-tunnuksen tilalle 1.4.2001.

Kannattaako hankkia oma y-tunnus?

Y-tunnuksen hankkiminen eli aidoksi yrittäjäksi lähteminen on iso päätös. Kun Y-tunnus on perustettu, olet vastuussa sen toiminnasta. Useimmiten ensimmäisen yrityksen perustava henkilö perustaa toiminimen. Toiminimyrittäjälle y-tunnus on eräällä tavalla henkilökohtainen ominaisuus. Se on sidottu aina yrityksen perustajaan. Yrittäjä on henkilökohtaisesti vastuussa kaikista toiminimen velvotteista, varoista ja veloista.

Siihen, kannattaako hankkia omaa y-tunnusta, on vaikea antaa yksiselitteistä vastausta.

Perustamispäätöstä miettiessä kannattaa miettiä ainakin seuraavia asioita:

 • yritystoiminnan laatu,
 • yritystoiminnan laajuus ja säännöllisyys
 • kuinka paljon paperitöitä olet valmis tekemään itse tai olet valmis ulkoistamaan.
 • Haluatko yrityksellesi sijoittajia?
 • Kertyykö yrityksellesi omaisuutta tai varastoa?
 • Tuotko maahan tuotteita?

Oman y-tunnuksen hankkiminen ei välttämättä ole kannattavaa, jos tekee vain muutaman laskutettavan työkeikan vuodessa, toimintasi on sivutoimista tai haluat vasta kokeilla yrittäjämäistä työskentelyä.

Sen sijaan jos toiminta on jo vakiintunutta, haluat myydä tuotteita tai toimintaasi liittyy paljon hankintoja, on yleensä järkevä perustaa oma yritys.

Lisätietoja sopivan yritysmuodon valinnasta täällä: Yritysmuodot vertailussa.

Katso alempaa tästä artikkelista työmuotojen vertailutaulukko.

Mitä velvollisuuksia y-tunnuksen hankkimisesta seuraa?

Yrityksen perustamisen myötä yrittäjän on huolehdittava mm.

 • kirjanpidosta
 • verotuksesta
 • arvonlisäveroista
 • yrittäjän eläkevakuutuksesta sekä
 • työntekijöiden eläke-, työttömyysturva- ja sosiaaliturvamaksuista.

Pelkästään näistä paperitöistä ja byrokratiasta huolehtiminen ei tee yrityksestä tietenkään menestystarinaa, vaan lisäksi pitää hankkia asiakkaita, markkinoida omaa osaamista ja tehdä ne aidot tuottavat työt.

Y-tunnus ilmaiseksi vai toiminta ilman y-tunnusta?

UKKO-konserni tarjoaa kaksi helppoa tapaa toimia yrittäjämäisesti.
Kevytyrittäjyys on toimintamalli, jossa sinun ei tarvitse huolehtia lainkaan byrokratiasta tai paperitöistä. Toimit UKKO.fi:n sateenvarjon alla ja me hoidamme kaikki pakolliset tilitykset oikeaan paikkaan. Keskityt vain tekemään sitä mitä rakastat.

Toiminimen perustaminen  on perinteinen tapa toimia yksinyrittäjänä. Se on hyvä vaihtoehto silloin kuin toiminta on jo hiukan edistynyttä. UKKO Pro on toiminimien kirjanpitopalvelu, jossa hinnoittelu on tehty joustavaksi. Maksat palvelumaksua kumulatiivisesti liikevaihtosi mukaan. Alle tuhannen euron liikevaihdolla palvelu on täysin ilmainen. Tutustu UKKO Prohon täällä: UKKO Pro toiminimen kirjanpito.

Jos haluat kokeilla riskittömästi kevytyrittäjyyttä, niin rekisteröidy alla olevan lomakkeen avulla UKKO.fi:hin:

Liity nyt - Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Vaihtoehto Y-tunnukselle

Kevytyrittäjänä laskutat asiakkaitasi helposti ilman omaa y-tunnusta. UKKO.fi hoitaa paperityöt puolestasi ja sinä saat palkan tilille. Voit aloittaa jo tänään! Rekisteröityminen ei sido, tai velvoita mihinkään.

Liity ilmaiseksi

Y-tunnus muilla kielillä:

Y-tunnus englanniksi on business ID.

Y-tunnus ruotsiksi on fo-nummer.

 

UKKO.fi ei vastaa sivun tietojen oikeellisuudesta tai ajantasaisuudesta. Sivua on päivitetty viimeksi 12.10.2020.