UKKO Kevytyrittäjyys – kattavin kokonaispalvelu kevytyrittäjälle

Kevytyrittäjyys on huoleton vaihtoehto. Liittyminen on ilmaista, eikä sido mihinkään. Aloita laskuttaminen ilman omaa yritystä nyt!

Hei! Huomaathan, että emme jatka Internet Explorer -selaimen tukemista rekisteröitymisessä mm. tietoturvasyiden takia. Suosittelemme, että otat käyttöösi jonkun muun selaimen (esim. Microsoft Edge, Chrome, tai Firefox).

Laskuta kevytyrittäjänä. Liity nyt ilmaiseksi!

Tänään on paras päivä aloittaa – aina kannattaa yrittää.
kevytyrittajyys-vai-oma-yritys-vertailutaulukko-pieni-110221

Miksi UKKO Kevytyrittäjyys?

 • Et tarvitse omaa y-tunnusta eikä sinun tarvitse perustaa yritystä
 • Ei yrittäjän paperitöitä tai kirjanpitoa
 • Ei sitoumuksia, eikä juoksevia kuluja
 • Et tarvitse alkupääomaa kevytyrittäjyyden aloittamiseen
 • Kurssit ja oppaat apunasi

UKKO Kevytyrittäjyys on Suomen suurin ja suosituin kevytyrittäjyyspalvelu, jonka avulla laskutat keikoistasi. Päätät itse kenelle työsi teet ja mihin hintaan. Huolehdimme puolestasi kaikesta laskutukseen liittyvästä byrokratiasta. Sinä voit keskittyä työhösi ja luottaa, että tärkeät maksut ja ilmoitukset tulevat hoidetuksi oikein ja ajoissa. UKKO Kevytyrittäjyys-palvelua käyttää jo yli 100 000 kevytyrittäjää eri aloilta!

Rekisteröidy veloituksetta ja voit luoda laskun jo tänään!

Rekisteröidy tästä

Kevytyrittäjyys?
Laskuta ilman omaa yritystä!

Kevytyrittäjyys on uudenlainen tapa tehdä sitä mitä rakastat ja saada siitä tuloa. Tee työ ja laskuta siitä yksityishenkilönä ilman omaa y-tunnusta tai toiminimeä. Kevytyrittäjänä et kanna huolta paperitöistä tai byrokratiasta – me teemme sen. Katso alta, miten kevytyrittäjyys toimii!

1. Tee työt2. Luo lasku3. Nosta palkka

Näin helppoa omien palveluiden myyminen kevytyrittäjänä on!
Rekisteröidy tästäRekisteröidy

Paljonko saan tililleni laskutussummasta?

Laskutettava summa (alv 0%)

Veroprosentti

Kun laskutan € (alv 0%), saan tililleni:

Kulut ja verot:

Palvelumaksu ( %):

UKKO-turva ( %):

Ennakonpidätys ( %):


Huom: Tämä laskuri on suuntaa-antava. Lopulliseen nettosumman määrään vaikuttavat mm. ikäsi ja ammattisi.
Voit myös kokeilla laajempaa tulolaskuriamme tai saada tarkan laskelman rekisteröitymällä UKKO.fi-palveluun.

kevytyrittajyys-kysymykset

Sinä kysyt – me vastaamme!

Voisinko minä olla kevytyrittäjä? Miten aloitan?
Asiakasneuvontamme auttaa 09 6980 934 (ark. klo 8–18).

Mietityttääkö jokin aloittamisessa?

Etkö löytänyt tietoa sinua askarruttavasta asiasta tai mietitkö sopiiko kevytyrittäjyys sinulle?
Jätä yhteydenottopyyntö

Kevytyrittäjyys on sinua varten kun…

Haluat työskennellä omilla ehdoilla

Kevytyrittäjänä tämä on mahdollista. Päätät itse kenelle, milloin ja mihin hintaan työsi teet. Me hoidamme byrokratian puolestasi.

Haluat kokeilla yrittäjyyttä ennen yrityksen perustamista

Käyttäjistämme 86 % kokee kevytyrittäjänä toimimisen helpottavan siirtymistä yrittäjyyteen. Kevytyrittäjänä voit rauhassa harjoitella yrittäjämäistä työskentelytapaa, kuten oman osaamisen markkinointia ja hinnoittelua sekä kerätä asiakaskantaa. Oman yrityksen voit aina perustaa sitten kun tunnet olevasi siihen valmis.

Teet sivutöitä päätyösi tai opiskeluiden ohella

Kukapa ei tahtoisi hieman lisäansioita? Myy ja hyödynnä omaa osaamista freelancerina töiden tai opintojen ohella. Kevytyrittäjänä voit kerätä oman alan työkokemusta keikkatöillä jo opiskeluaikoina tai kokeilla siipiäsi oman osaamisen myyntiin ennen yrittäjäksi ryhtymistä.

Teet satunnaisesti töitä, eikä oman yrityksen perustaminen kannata

Kevytyrittäjyys sopii sinulle jos haluat laskuttaa satunnaisesta, kausiluonteisesta tai harrastuspohjaisesta lisätyöstä helposti ja kätevästi. Palvelua käyttävät mm. bändit, bloggaajat ja urheiluvalmentajat.

Olet kyllästynyt oman yrityksen pyörittämiseen

Joskus oman yrityksen pyörittäminen paperitöineen voi tuntua raskaalta. Kevytyrittäjänä aikaa jää muuhunkin. Jätä paperityöt UKKO.fi:n huoleksi ja keskity rauhassa siihen, minkä taidat parhaiten.

Ala kevytyrittäjäksi

“Laskutuspalvelu sopi todella hyvin tarkoituksiini. Aluksi osa-aikainen kevytyrittäjyys tuntui mukavalta, sillä halusin tehdä vähemmän työtunteja ollakseni enemmän yksivuotiaan poikani kanssa.”

Paula Anttila, musiikkileikkikoulun pitäjä

“Pyöritin aiemmin omaa yritystä, mutta siirryin laskutuspalveluun, koska sen kautta toimiessa ei tarvitse huolehtia esimerkiksi yrityksen veroilmoituksista ja muista paperitöistä.”

Jarmo Mäkinen, näyttelijä

Laskuta kevytyrittäjänä! Liity nyt ilmaiseksi!

Laskuta ilman y-tunnusta tai toiminimeä

UKKO.fi on helppokäyttöinen palvelu, jonka avulla voit laskuttaa työsuoritteet ilman omaa yritystä. Ei aloitus- tai kuukausimaksuja, ei juoksevia kuluja!

Yli 100 000 aktiivista käyttäjää

UKKO.fi on 2012 perustettu kotimainen palvelu, jolla on jo yli 100 000 aktiivista käyttäjää. Olemme Suomen suurin kevytyrittäjyyspalvelu!

Turvallinen kotimainen palvelu

UKKO.fi on suomalainen palvelu. Tämän johdosta olemme saaneet kunnian käyttää Avainlippu-merkkiä.

Mitä on kevytyrittäjyys?

Kevytyrittäjyys on uusi joustava työmuoto! Kevytyrittäminen mahdollistaa yrittäjämäisen toiminnan aloittamisen helposti. Laskuta tekemästäsi työstä yksityishenkilönä, ilman omaa y-tunnusta tai toiminimeä. Kevytyrittäjänä sinun ei tarvitse kantaa huolta yrittäjän byrokratiasta, sillä hoidamme kaikki vaadittavat paperityöt, kuten verot, vakuutusmaksut, maksumuistutukset sekä tarvittaessa perinnän puolestasi. Kevytyrittäminen ei edellytä omaa y-tunnusta, etkä täten joudu pitämään esimerkiksi monimutkaista kirjanpitoa.

Kevytyrittäjänä saat vapauden toimia omilla ehdoillasi, varmistuen samalla, että kaikki laskutukseesi liittyvät maksut ja ilmoitukset tulevat hoidetuiksi. Koska me hoidamme paperityöt, sinulle jää enemmän aikaa. Tämän ajan voit käyttää tehden juuri sitä mitä rakastat!

Kevytyrittäjyys on vaihtoehto y-tunnukselle

Kevytyrittäjyys on uudenlainen vaihtoehto oman yrityksen perustamiselle. Kevytyrittäjä sopii työkeikoistaan itsenäisesti omien asiakkaittensa kanssa ja laskuttaa työsuoritteensa laskutuspalvelun kautta. UKKO.fi on Suomen suurin ja suosituin kevytyrittäjille suunnattu laskutuspalvelu. Tällä sivulla kuvataan UKKO Kevytyrittäjyyttä. Huomaathan, että kevytyrittäjyys-termiä saatetaan käyttää myös muunlaisista palveluista, joiden toimintamalli saattaa poiketa UKKO.fi-palvelusta.

Kevytyrittäjyys mahdollistaa yrittäjämäisen toiminnan ilman omaa y-tunnusta. Kevytyrittäjyys-termi viittaa perinteistä yrittämistä kevyempään toimintamalliin, jossa paperityöt on ulkoistettu laskutuspalvelulle. Viime aikoina termiä on alettu käyttää hieman harhaanjohtavasti myös sellaisista palveluista, joiden käyttäjälle perustetaan oma y-tunnus. Perinteisesti kevytyrittäjyys tarkoittaa kuitenkin nimenomaan toimintaa laskutuspalvelun kautta ilman omaa y-tunnusta.

luo-laskuja-kevytyrittajana-UKKOfi-hallintapaneelissa_900x600

Miten kevytyrittäjyys toimii?

Kevytyrittäjänä markkinoit itse omaa työtäsi ja sovit työn sisällöstä, hinnasta ja muista ehdoista asiakkaasi kanssa. Kun työ on tehty, tee lasku UKKO.fi:n verkkopalvelussa ja lähetämme laskun asiakkaalle. Asiakkaan maksettua laskun, hoidamme tarvittavat paperityöt ja maksamme loppuosuuden tilillesi.

 1. Sovi toimeksiannosta asiakkaan kanssa
 2. Tee työt
 3. Luo lasku
 4. Nosta palkka

Lisää käytännön tietoa kevytyrittäjyydestä löydät UKKO.fi:n Usein kysyttyä -sivulta.

Kenelle kevytyrittäjyys sopii?

Kevytyrittäjä voi tehdä hyvin monen eri alan töitä kunhan kyseessä on oman työsuoritteen myynti. Joitakin poikkeuksia lukuunottamatta tuotteiden myyntiä varten on yleensä parempi perustaa oma yritys. Tarkempaa tietoa löydät Usein kysyttyä-sivultamme. Tyypillisiä kevytyrittäjiä ovat mm. graafiset suunnittelijat, valokuvaajat, toimittajat, bloggaajat, siivoojat ja rakennusalan ammattilaiset.

Kevytyrittäjyys sopii toimeksiantosuhteissa tehtäviin työkeikkoihin. Sovi työsuorituksista ja hinnoista itse kulloisenkin toimeksiantajasi kanssa. UKKO.fi hoitaa käyttöehtojen mukaisesti kevytyrittäjän ja toimeksiantajan väliseen sopimukseen perustuvaa maksuliikennettä. UKKO.fi-laskutuspalvelun ja kevytyrittäjän välille ei siis muodostu työsuhdetta.

UKKO.fi:n käyttäjiin voit tutustua Viikon kevytyrittäjä-blogisarjassamme. Voit myös lukea muiden kevytyrittäjyys kokemuksia.

Kannattaako kevytyrittäjyys?

Se kannattaako oma yritys vai kevytyrittäjä toimiminen paremmin, riippuu monesta eri tekijästä kuten siitä kuinka säännöllistä toiminta on ja vaatiiko se paljon alkuinvestointeja.

Kannattaa myös laskea omalle työlleen hinta. Jos perustat oman yrityksen, on paperitöihin käytetty aika pois asiakkailta laskutettavaan työhön käytettävissä olevasta ajasta.

Sekä kevytyrittäjänä, että yrittäjä on osattava hinnoitella oma työ oikein. Hinnoittelussa on huomioitava työstä syntyvät kulut, kuten esimerkiksi tarvikkeet ja matkakulut. Tulolaskurillamme voit testata, paljonko laskutussummasta jää käteen tai vaihtoehtoisesti kuinka paljon tulisi laskuttaa saadaksesi tietyn summan tilille. Hinnasto-sivultamme löydät tietoa palvelun hinnoittelusta ja kevytyrittäjän sivukuluista.

Jos kuitenkin harkitset omaa y-tunnusta, kannattaa toiminimi perustaa UKKO Toiminimiyrittäjyys-palvelun kautta. Toiminimen perustaminen hoituu helposti, nopeasti ja täysin maksutta!

Aloita kevytyrittäjyys jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helppo tapa laskuttaa yrittäjämäisestä työstä ilman omaa yritystä. Liittyminen ei maksa mitään, eikä velvoita mihinkään.

Miten UKKO Kevytyrittäjyys toimii?

Oheisella videolla käydään kattavasti läpi, miten kevytyrittäjyys käytännössä toimii!

 • Mitä on kevytyrittäjyys ja miten se toimii?
 • Miten kevytyrittäjyys eroaa muista työnteon muodoista ja mihin se soveltuu?
 • Mitä kaikkea UKKO.fi hoitaa ja miten asettaa laskutussumma oikein?

Kevytyrittäjyys vertailussa oman yrityksen perustamiseen

Olemme koonnet oheiseen kuvaan vertailun siitä mitä kevytyrittäjyys tarkoittaa verrattuna oman yrityksen perustamiseen. Vertailussa on mukana kevytyrittäjyys ja toiminimi UKKO.fi:n kautta, sekä osakeyhtiö.

 

kevytyrittäjyys vs toiminimi vs osakeyhtiö vertailu - taulukko 2021

Kevytyrittäjyys on helpoin tie yrittäjyyteen

Testaa liikeideasi käytännön tasolla ennen oman yrityksen perustamista. Palveluumme rekisteröityminen ei sido tai velvoita mihinkään. Kokeile rauhassa miten liikeideasi lähtee lentoon ja harjoittele tarvittavia yrittäjätaitoja kuten oman osaamisen markkinointia, myyntiä ja hinnoittelua. Oman yrityksen voit perustaa sitten, kun tiedät että asiakkaita riittää ja toimintasi on kannattavaa. Kevytyrittäjyys tarjoaa pehmeämmän siirtymän palkkatöistä sivutoimiseen yrittäjyyteen ja sitä kautta oman yritystoiminnan aloittamiseen.

Tutustu UKKO kevytyrittäjien yrittäjätarinoihin. Lue videolla esiintyvän Paulin tarina.

Miksi alkaisin kevytyrittäjäksi?

Oletko epävarma omista valmiuksistasi toimia yrittäjänä tai liikeideasi toimivuudesta? Mietityttääkö sinua osaatko hinnoitella palvelusi oikein tai saatko hankittua riittävästi asiakkaita, jotta toimintasi kannattaa? Tuntuuko hyppy yrittäjäksi pelottavalta? Ehkä olet haaveillut yrittäjyydestä jo pitkään, mutta et ole saanut aikaiseksi tehdä mitään konkreettista sen eteen.

Päästäksesi alkuun omien palveluidesi myynnissä itsenäisenä yrittäjänä, tarvitset helpon ratkaisun laskutukseen ja veroasioihin, jotta voit keskittyä yrittäjyyden alussa rauhassa liiketoimintasi kehittämiseen.

Me UKKO.fi:ssä haluamme rohkaista yrittäjyydestä kiinnostuneita kokeilemaan ideaansa, sillä meidän mielestämme aina kannattaa yrittää. Siksi olemme kehittäneet UKKO Kevytyrittäjyys-palvelun, jotta voisimme tehdä alkutaipaleestasi yrittäjyyteen mahdollisimman kevyen.

Kanssamme voit aloittaa yrittäjäpolkusi turvallisesti ja me autamme sinua kasvamaan. Saat meiltä kaiken tarvitsemasi ajankohtaisen tiedon ja tuen. Yrittäjyyskoulusta, kursseilta, oppaista ja muista materiaaleista saat eväitä yrittäjyyteen, markkinointiin ja työsi hinnoitteluun. Et joudu kohtaamaan uusia asioita yksin, sillä asiakaspalvelumme on tukenasi ja meiltä saat aina ihmisen langan päähän ilmaiseksi.

Yrityksen perustamiseen liittyy usein kiinteitä kuluja esimerkiksi vakuutuksista ja kirjanpidosta. Näiden kulujen maksaminen voi aiheuttaa haasteita kun vakiintuneita tuloja yrittäjyydestä ei vielä ole. Kevytyrittäjyys-palveluumme rekisteröityminen ja laskujen luonti on ilmaista, eikä velvoita sinua mihinkään. Veloitamme palvelumaksun vasta palkanmaksun yhteydessä eli silloin kun saat rahaa työstäsi. Voit siis testata liikeideaasi ja harjoitella yrittäjyystaitojasi ilman paineita. Kauttamme voit vaivatta laskuttaa myös sellaiset satunnaiset keikkatyöt, joita varten yrityksen perustaminen ei olisi ajallisesti eikä taloudellisesti kannattavaa. Kevytyrittäjänä sinun ei tarvitse pitää kirjanpitoa, sillä laskutuksesi menee UKKO.fi:n kirjanpitoon.

Yrittäjänä joudut hankkimaan vakuutukset itse ja sopimaan niistä vakuutusyhtiön kanssa. UKKO Kevytyrittäjyys palvelussa työsi on vakuutettu UKKO.fi-tapaturmavakuutuksella ja vastuuvakuutuksella. Mikäli tarvitset YEL-vakuutuksen, autamme myös siihen liittyvässä byrokratiassa.

Kevytyrittäjyyden aloittaminen on helppoa ja nopeaa. Et joudu odottamaan yrityksen rekisteröintipäätöksiä, joiden saamisessa voi hyvin kestää 3-4 viikkoa. Kevytyrittäjäksi rekisteröityminen tapahtuu muutamassa minuutissa ja pääset tekemään laskuja saman tien.

Yrittäjä joutuu yleensä hankkimaan laskutusta varten erillisen ohjelman. UKKO Kevytyrittäjyys-palvelussa säästyt tältä vaivalta ja voit valita laskun toimitustavaksi verkkolaskun, sähköpostin tai postin, emmekä veloita laskuista erillisiä kuluja.

Moni aloittaa yrittäjyyden sivutoimisesti palkkatyön rinnalla. Tämä voi kuitenkin tuottaa ajallisia haasteita, koska vapaa-aikaan ja palautumiseenkin tulisi löytää aikaa. Omalle ajalle kannattaakin laskea hinta ja miettiä olisiko kannattavaa antaa paperityöt meidän hoidettavaksi, jotta voit itse keskittyä tuottavaan työhön ja siihen minkä taidat parhaiten. Me olemme byrokratian asiantuntijoita, jotta sinun ei tarvitse olla.

Olemme auttaneet jo yli 100 000 itsenäistä yrittäjää alkuun ja olemme tukenasi aina kun päätät yrittää.

Tietoa kevytyrittäjälle

Kevytyrittäjyys ja verotus

Kevytyrittäjänä tehty työ on ansiotuloa, josta maksat veroa oman veroprosenttisi mukaisesti. UKKO.fi hoitaa kaikki tarvittavat palkanlaskentaan liittyvät lakisääteiset maksut ja ilmoitukset verottajalle.

UKKO.fi saa pääsääntöisesti ennakonpidätystiedot suoraan Verohallinnosta. Mikäli kuitenkaan sinun tietojasi ei saada, tulee sinun toimittaa verokorttisi meille, jotta saamme tiedon ennakonpidätysprosentistasi.

Kevytyrittäjä voi hakea tulonhankkimisvähennyksiä omassa henkilökohtaisessa verotuksessa esimerkiksi UKKO.fin palvelumaksusta. Muistathan kuitenkin, että verottaja tekee yksittäiset verotuspäätökset, eikä UKKO.fi voi vaikuttaa siihen mitä vähennyksiä saat omassa henkilökohtaisessa verotuksessasi.

Lisää aiheesta kevytyrittäjän verovähennykset

Kevytyrittäjyys ja työttömyysturva

Kevytyrittäjyys rinnastetaan työttömyysturva-asioissa yrittäjyyteen. Kevytyrittäjän työttömyysturvaan vaikuttaa mm. TE-toimiston päätös siitä onko yrittäjyys ollut sivu- vai päätoimista. Sivutoimisen kevytyrittäjän on mahdollista hakea työttömyysetuutta palkansaajakassasta, mikäli palkansaajan työssäoloehto on täyttynyt. Päätoimisen kevytyrittäjän on hyvä huolehtia yrittäjäkassaan liittymisestä ja YEL-maksuista turvatakseen selustansa työttömyyden varalle.

Kevytyrittäjyys ja työttömyysturva 2021

Kevytyrittäjyys ja YEL-vakuutus

Kevytyrittäjän tulee määrätyssä tilanteesssa ottaa YEL-vakuutus kuten omalla y-tunnuksella toimivien yrittäjienkin. Tarjoamme YEL-kokonaispalvelun, jossa halutessasi hoidamme YEL-maksut suoraan palkastasi ilman erillisiä maksuja tai laskuja, jolloin sinun ei tarvitse huolehtia siitä erikseen.

Lue lisää YEL-vakuutuksesta

Vastauksia yleisimpiin kysymyksiin YEL-vakuutuksesta

Kevytyrittäjyys alaikäisenä

Kevytyrittäjäksi voi alkaa myös alaikäisenä. UKKO Kevytyrittäjyys-palvelun alaikäraja on 15 vuotta. Alaikäiseltä vaaditaan huoltajan suostumus. Lue lisää artikkelistamme Kevytyrittäjyys alaikäisenä.

Kevytyrittäjyyden hyvät ja huonot puolet

Kevytyrittäjänä voit aloittaa yrittäjämäisen toiminnan matalalla kynnyksellä ilman perehtymistä yrittäjyyteen liittyvään byrokratiaan ja sitoutumista yrittäjän velvollisuuksiin. Kevytyrittäjyys soveltuu erinomaisesti palveluiden ja oman osaamisen myyntiin sivutoimisesti tai kun haluat testata yritysideasi toimivuutta ennen oman y-tunnuksen hankkimista. Toki myös päätoiminen kevytyrittäjyys on mahdollista jos haluat itsellesi enemmän aikaa keskittyä tuottavaan työhön ja omaan erikoisalaasi ja antaa meidän hoitaa paperityöt puolestasi.

Kevytyrittäjyyden huono puoli taas on, että se ei välttämättä ole paras ratkaisu mikäli toimintaasi liittyy suuri määrä investointeja, jotka haluat voida vähentää verotuksessa. Kevytyrittäjyys ei myöskään sovellu useimmille luvanvaraisille aloille tai vähittäiskauppaan. Lisätietoa mihin kevytyrittäjyys soveltuu saat asiakaspalvelustamme sekä Usein kysytyistä kysymyksistä. Mikäli tarvitset oman y-tunnuksen, tutustu UKKO Toiminimiyrittäjyys-palveluun. Jos mietit kevytyrittäjyyden ja toiminimiyritttäjyyden välillä, tutustu kattavaan vertailuumme Kevytyrittäjyys vai toiminimi?