Tietoa kevytyrittäjälle
Kevytyrittäjyys ja verotus
UKKO Kevytyrittäjän verotus – kun kevytyrittäjällä ei ole Y-tunnusta
UKKO Kevytyrittäjä-palvelun kautta kevytyrittäjänä tehty työ on ansiotuloa, josta maksat veroa oman veroprosenttisi mukaisesti. UKKO.fi hoitaa kaikki tarvittavat palkanlaskentaan liittyvät lakisääteiset maksut ja ilmoitukset verottajalle.
UKKO.fi saa pääsääntöisesti ennakonpidätystiedot suoraan Verohallinnosta.
Kevytyrittäjä voi hakea tulonhankkimisvähennyksiä omassa henkilökohtaisessa verotuksessa esimerkiksi UKKO.fin palvelumaksusta. Muistathan kuitenkin, että verottaja tekee yksittäiset verotuspäätökset, eikä UKKO.fi voi vaikuttaa siihen mitä vähennyksiä saat omassa henkilökohtaisessa verotuksessasi.
Lisää aiheesta kevytyrittäjän verovähennykset
Y-tunnuksellisen kevytyrittäjän verotus UKKO Kevytyrittäjä -palvelussa
Y-tunnuksellinen kevytyrittäjä maksaa pääsääntöisesti kahdenlaisia veroja, ennakkoveroa ja arvonlisäveroa. Palvelumme hoitaa nämä veroasiat kevytyrittäjän puolesta.
Yrityksen tuloista maksetaan ennakkoveroa. Voit tilata OmaVerosta verokortin, johon ilmoitetaan sekä ansiotulot, että yrittäjänä saamasi tulot. Ilmoita veroprosenttisi palvelussamme ja me pidätämme ennakkoveron osuuden lähettämistäsi laskuista ja tilitämme ne Verohallinnolle vuoden lopussa.
Arvonlisävero on taas puolestaan kulutusvero, joka lisätään myytäviin tuotteisiin ja palveluihin. Tämän veron maksaa siis ostaja ja myyjä tilittää sen eteenpäin Verohallinnolle. Sinun ei kuitenkaan tarvitse tästä huolehtia, sillä me pidätämme mahdollisen arvonlisäveron osuuden laskuistasi ja tilitämme ne puolestasi eteenpäin.
Sinun tarvitsee siis vain ilmoittaa meille veroprosenttisi ja me hoidamme loput.
Kevytyrittäjyys ja työttömyysturva
Kevytyrittäjyys rinnastetaan työttömyysturva-asioissa yrittäjyyteen. Kevytyrittäjän työttömyysturvaan vaikuttaa mm. TE-toimiston päätös siitä onko yrittäjyys ollut sivu- vai päätoimista. Sivutoimisen kevytyrittäjän on mahdollista hakea työttömyysetuutta palkansaajakassasta, mikäli palkansaajan työssäoloehto on täyttynyt. Päätoimisen kevytyrittäjän on hyvä huolehtia yrittäjäkassaan liittymisestä ja YEL-maksuista turvatakseen selustansa työttömyyden varalle.
Kevytyrittäjyys ja työttömyysturva 2023
Kevytyrittäjyys ja YEL-vakuutus
Kevytyrittäjän tulee määrätyssä tilanteesssa ottaa YEL-vakuutus kuten yrittäjienkin.
Tarjoamme ilman y-tunnusta toimiville UKKO Kevytyrittäjä -palvelun käyttäjille YEL-kokonaispalvelun, jossa halutessasi hoidamme YEL-maksut suoraan palkastasi ilman erillisiä maksuja tai laskuja, jolloin sinun ei tarvitse huolehtia siitä erikseen. Y-tunnuksellisia kevytyrittäjiä autamme vakuutuksen hankkimisessa, mutta pidätykset on y-tunnuksellisena kevytyrittäjänä hoidettava itse.
Lue lisää YEL-vakuutuksesta
Vastauksia yleisimpiin kysymyksiin YEL-vakuutuksesta
Kevytyrittäjyys alaikäisenä
Kevytyrittäjäksi voi alkaa myös alaikäisenä. UKKO Kevytyrittäjä ilman Y-tunnusta -palvelun alaikäraja on 14 vuotta. Alaikäiseltä vaaditaan huoltajan suostumus. Lue lisää artikkelistamme Kevytyrittäjyys alaikäisenä.
UKKO Kevytyrittäjä Y-tunnuksella -palveluun liittyäkseen tulee olla 18-vuotta täyttänyt.
Kevytyrittäjyyden hyvät ja huonot puolet
Kevytyrittäjänä voit aloittaa yrittäjämäisen toiminnan matalalla kynnyksellä ilman perehtymistä yrittäjyyteen liittyvään byrokratiaan. Kevytyrittäjyys soveltuu erinomaisesti palveluiden ja oman osaamisen myyntiin sivutoimisesti varsinaisen päivätyön ohella tai kun haluat testata yritysideasi toimivuutta ennen täysipäiväiseksi yrittäjäksi hyppäämistä. Toki myös päätoiminen kevytyrittäjyys on mahdollista jos haluat itsellesi enemmän aikaa keskittyä tuottavaan työhön ja omaan erikoisalaasi ja antaa meidän hoitaa paperityöt puolestasi.
Perinteinen y-tunnukseton kevytyrittäjyys ei ole paras ratkaisu, mikäli toimintaasi liittyy investointeja, jotka haluat voida vähentää verotuksessa, eikä se sovellu useimmille luvanvaraisille toimialoille. Mikäli siis tarvitset oman y-tunnuksen, voit liittyä UKKO Kevytyrittäjä Y-tunnuksella -palveluun, joka mahdollistaa myös luvanvaraisilla toimialoilla toimimisen sekä paremmat verotukselliset mahdollisuudet.
Vaikka pienimuotoinen tuotemyynti onkin kevytyrittäjyydessä mahdollista, se huono puoli kevytyrittäjyydessä kuitenkin on, ettei kevytyrittäminen sovellu vähittäiskauppaan.
Jos mietit kevytyrittäjyyden ja toiminimiyritttäjyyden välillä, tutustu kattavaan vertailuumme Kevytyrittäjyys vai toiminimi?
Apua sopivan palvelun valintaan ja mihin kevytyrittäjyys soveltuu saat asiakaspalvelustamme sekä Usein kysytyistä kysymyksistä.