Yrittäjyyskoulu

Aina kannattaa yrittää

Kaupparekisteri ja sen merkitys yrittäjälle

kaupparekisteri

Moni alkava yrittäjä törmää kaupparekisteriin perustamisilmoitusta täyttäessä. Mekin saamme usein kysymyksiä yrittäjiltä: mikä on kaupparekisterin tarkoitus ja täytyykö kaupparekisteriin liittyä. Tässä kirjoituksessa esittelemme kaupparekisterin hyötyjä yrittäjälle sekä käymme rekisteröintiin liittyviä asioita.

Mikä tarkoitus kaupparekisterillä on?

Kaupparekisteri on Patentti- ja rekisterihallituksen eli PRH:n hallinnoima julkinen rekisteri suomalaisista yrityksistä, joka on kulkenut 1800-luvun lopusta tähän päivään asti. Kaupparekisteri kattaa koko maan ja pitää sisällään kaikki elinkeinoharjoittajat yhtiömuodosta, toimialasta tai toiminnan luonteesta riippumatta.

Kaupparekisteristä on mahdollista saada yrityksen kaupparekisteriotteet, yhteisösäännöt, tilinpäätökset sekä kaupparekisteri-ilmoitukset liitteineen.

Kaupparekisteriin ilmoittautuminen – Milloin pitää liittyä?

Osakeyhtiöiden, avointen- sekä kommandiittiyhtiöiden on aina pakollista liittyä kaupparekisteriin. Sen sijaan toiminimiyrittäjien tarvitsee liittyä kaupparekisteriin vain silloin, jos yksi tai useampi seuraavista ehdoista täytyy:

 • liiketoimintaa varten on pysyvä toimipaikka, eli yrittäjällä on erillinen liiketila
 • palveluksessa on muita henkilöitä kuin aviopuoliso, alaikäinen lapsi tai lapsenlapsi
 • harjoittaa luvanvaraista elinkeinotoimintaa

Yksityisten elinkeinoharjoittajien, jotka harjoittavat maatilataloutta tai kalastusta, ei tarvitse liittyä kaupparekisteriin.

Yrityksen tiedot annetaan kaupparekisteriin perustamisilmoituksen yhteydessä. Tämän jälkeen rekisteröinti on yhtä helppoa, kuin mihin tahansa muuhunkin verkkopalveluun. Rekisteröinti tapahtuu YTJ:n verkkopalvelun kautta tai vaihtoehtoisesti paperisena. Sähköinen rekisteröinti toiminimiltä maksaa 60 euroa ja paperisena tehtynä 110 euroa.

Jos olet toiminimiyrittäjä, etkä halua liittyä kaupparekisteriin, joudut tekemään perustamisilmoituksen paperilomakkeen avulla. Syy tähän on, että sähköinen perustamisilmoitus menee suoraan kaupparekisterille ja tällöin maksat siitä 60 euroa. Mikäli et halua kaupparekisteriin ja teet ilmoituksen vain verohallintoa varten, on se silloin ilmaista.

Onko kaupparekisteriin liittyminen järkevää?

Rekisteröityminen kannattaa silti, vaikka sinun ei olisi pakollista liittyä kaupparekisteriin. Rekisteröitymällä kaupparekisteriin saat toiminimellesi käyttösuojan, jolloin kukaan muu ei voi sitä käyttää samalla toimialalla tai toimintaympäristössä. Lisäksi yksi tärkeä hyöty on kaupparekisterin luotettavuus. Asiakasyritykset voivat tarkistaa helposti ja nopeasti esimerkiksi yrityksesi tilan, perustajan tiedot sekä prokuristit rekisteristä. Toisinaan saatetaan jopa oudoksua, mikäli yritys ei löydy mistään rekisteristä.

Kaupparekisteriin ilmoitettavat tiedot

Kaikista yrityksistä on löydyttävä kaupparekisteristä vähintään seuraavat tiedot:

 • yrityksen nimi
 • kotipaikkakunta
 • toimiala
 • yrityksen edustajat
 • yrityksen osoite

Mikäli ilmoitettuihin tietoihin tulee muutoksia, tulee niistä ilmoittaa PRH:lle. Muutoksista valtaosa on maksullisia, kuten esimerkiksi aputoiminimen lisääminen tai toimialan muutos. Toiminimen lopettaminen on kuitenkin ilmaista. Muutokset voi tehdä nykyisin helposti myös verkossa.

Muista nämä asiat ennen perustamisilmoitusta:

 • Panosta yrityksen nimen valintaan ja tutustu millainen on hyvä nimi yritykselle.
 • Älä innostu vielä tilaamaan markkinointimateriaaleja, ennen kuin nimi on hyväksytty kaupparekisteriin.
 • Toimialan määritys on tärkeää. Verohallinnon lisäksi myös kaupparekisteriä varten on hyvä ilmoittaa toiminimesi tarkka toimiala, sillä yleistoimialan rekisteröiminen voi aiheuttaa hankaluuksia.

Suosittelemme myös tutkimaan etukäteen, onko uuden yrityksesi nimi jo rekisteröity jollekin toiselle yritykselle. Pääset tarkistamaan sen PRH:n nimipalvelusta.

Tutustu toiminimen perustamiseen täällä.

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestäAskarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö >>

Muita artikkeleita aiheesta Taloushallinto:

 • Taloushallinto Kevytyrittäjän verotus

  Kevytyrittäjä on jo monen tuntema termi, mutta kaikki eivät kuitenkaan tunne kevytyrittäjän oikeuksia ja velvollisuuksia sekä asemaa eri viranomaisten silmissä. Kevytyrittäjä ei ole laissa määritelty termi, vaan se on markkinointikäyttöön tehty. Verotuksellisesti kevytyrittäjä on yksityishenkilö, joka saa palkkaa ja maksaa palkasta ennakonpidätyksen. Laskutuspalvelu huolehtii kevytyrittäjän puolesta kaikista viranomaismaksuista ja -ilmoituksista, kuten vaikkapa verotuksesta. Kevytyrittäjä voi ilmoittaa laskutuspalvelulle työhönsä liittyviä matkakuluja…

  Lue lisää
 • Taloushallinto Verokortti - Tämä kaikki tärkeä tieto sinun tulee tietää

  Tiesithän, että verokortteja on nykyään vain yksi? Sama vuositulorajallinen verokortti  käy nyt kaikille palkkatuloille. Muutos teki ennakonpidätyksestä yksinkertaisempaa ja helpompaa, vaikka muutos saattoi aluksi tuntua hankalalta. Tässä artikkelissa läpi käymme läpi kaikki perusasiat mitä sinun tulee verokortista tietää. Mikä on verokortti ja miten verotus toimii? Käytännössä verokortilla on vain yksi tarkoitus: kertoa työnantajalle, minkä suuruinen määrä palkasta pitää maksaa ennakonpidätyksinä…

  Lue lisää
 • Taloushallinto Maksuperusteinen kirjanpito ja arvonlisäveroilmoitus

  Kaikille yrityksille, joiden tilikauden liikevaihto on enintään 500 000 euroa, on tullut joustava mahdollisuus tilittää arvonlisäveroa maksuperusteisesti 1.1.2017 alkaen. Tavoitteena tällä muutoksella on yrityksen maksuvalmiuden parantaminen. Lue tästä, miten sinäkin voit päästä helpommalla arvonlisäveroilmoituksen kanssa. Toiminimen arvonlisävero Arvonlisävero on yksi toiminimen isoimmista maksueristä. Toiminimi, joka maksaa arvonlisäverot silloin kun palvelu tai tuote luovutetaan, voi joutua maksuvaikeuksiin, mikäli asiakas ei maksa…

  Lue lisää