Yrittäjyyskoulu

Aina kannattaa yrittää

Luovan alan yrittäjä Nina Laitiala muuttaa pakettiautoon ja saa muutkin tavoittelemaan omia unelmiaan

Nina-Laitiala-kansi

Nina Laitiala haluaa löytää merkityksen ja ilon kaikesta tekemästään. Siksi hän tekee luovaa työtä, jossa jokainen tehtävä inspiroi ja vie kohti omia tavoitteita. Vapaa-ajallaan hän rakentaa itselleen pakettiautoon liikkuvaa kotia.

Viime kesänä Nina Laitiala irtisanoi asuntonsa ja muutti telttaan. Suomen kesä, seikkailunhalu ja kaipuu luontoon saivat Ninan tekemään ratkaisun, joka monelle muulle olisi tuntunut mahdottomalta. Nyt työn alla on jo seuraava projekti: koti, jossa on kaikki tarvittava, mutta myös pyörät alla viemässä uusiin seikkailuihin.

Toiminimiyrittäjyys graafisena suunnittelijana ja somevaikuttajana mahdollistaa Ninalle vapauden määritellä itse työaikansa ja -paikkansa. Sekä yrittäjyyteen että paikkariippumattomaan asumiseen ryhtyminen tuli seikkailijattarelta kuin itsestään.

Nina Laitiala järven rannalla.

Työn merkityksellisyys löytyy tavoitteista

”Mun päivät on niin rentoja, että tuntuu, etten oikeastaan tee edes töitä!” Nina huudahtaa, kun häneltä kysyy, millainen on hänen tavallinen työpäivänsä.

Yrittäjänä voi muokata arkensa juuri itsensä näköiseksi ja valita omat työnsä keskittyen niihin asioihin, joista inspiroituu. Nina kertookin, ettei halua tehdä sellaisia asioita, joista ei nauti. Kun löytää inspiraation päivittäisestä tekemisestä, ei työ tunnu enää työltä.

Nina kuvaa, että kun jokaisessa työtehtävässä pitää mielessä tavoitteensa ja päämääränsä, jokainen tehtävä tuntuu mielekkäältä. Sähköpostiviesti auttaa saamaan itselle tärkeän yhteistyösopimuksen ja somejulkaisu edistää mielenkiintoista projektia.

”Tavoite ja suunta auttaa inspiroitumaan ja löytämään työstä sen, miksi sitä tekee.”

Yrittäjyys oli Ninalle luonnollinen valinta ja yrittäjämäinen työskentely alkoi jo kouluaikana luonnostaan. Omat taide- ja someprojektit tuntuivat mielekkäiltä ja inspiroivat; ne muodostuivat tulonlähteeksi pikkuhiljaa. Ystäväpiiristä myös löytyi jo yrittäjiä, jotka auttoivat alkuun ja Nina perusti ystävän avustuksella toiminimen. Siitä lähtien hän on työllistänyt itsensä graafisella suunnittelulla ja somevaikuttajan töillä.

”Pitää olla niin paljon itsenäisyyttä ja itsekuria, että pystyt hallitsemaan omaa liiketoimintaa, töitä ja aikatauluja, ja sitä, että toiminta menee eteenpäin”, Nina pohtii. ”Mutta samalla jos olet itsenäinen ihminen, se antaa upean vapauden. Voi olla vaikka viikon tekemättä yhtään mitään, jos on järjestänyt työnsä niin.”

Nina Laitialan yrittäjätarina. Paku luontomaisemassa.

Epävarmuus nujertuu tiedolla

Suuren elämänmuutoksen edessä vastaan tulee myös haasteita – oli kyse sitten pakun remontoinnista tai yrittäjyyden aloittamisesta. Jos haasteet tuntuvat ylitsepääsemättömiltä, asian ydin voi löytyä epävarmuudesta ja omasta suhtautumisesta siihen, ettei tiedäkään kaikkea käsillä olevasta ongelmasta. Ninan neuvo on ryhtyä rohkeasti ottamaan asioista selvää ja nujertaa oma epävarmuutensa tiedolla.

”Isoimmat haasteet ovat olleet sisäisiä omia haasteita, jotka liittyy omaan suhtautumiseen asioihin. Esimerkiksi pakuprojektissani autossa tuli yllättäen vastaan ruostetta. En ole koskaan käsitellyt ruostetta, enkä tiennyt siitä mitään. Siinä tilanteessa alkaa helposti ensimmäisenä miettimään vain pahimpia mahdollisia skenaarioita – että apua, onko tämä koko auto nyt pilalla ja kaikki menetetty!”

Ruosteestakin selvittiin ottamalla selvää asiasta. Kun tieto karttuu, itsevarmuutta löytyy lisää. Ongelmat pienevät, kun huomaa, että ne voi itse korjata.

”Sitten kun lähtee selvittämään ja saa kysymyksiin vastauksia, niin ihmettelylle ei enää ole aihetta. Suhtautuminen omaan tietämättömyyteen ratkaisee ja kiinnostus on avain kaikkeen, se inspiroi ottamaan selvää ja muuttamaan tietämättömyyden tiedoksi.”

Järjestelmällisyyden avulla vapautta työpäiviin

Nina painottaa, että vaikka yrittäjyys tuo paljon vapautta, sen mukana tulee myös suuri vastuu siitä, että asiat tulee hoidettua ja aikatauluissa pysytään – juuri vapaus ja vastuu ovat Ninan sanoin "parasta ja samalla kamalinta yrittäjyydessä". Hänellä on itsellään selkeät rutiinit, jotka auttavat pitämään homman kasassa, ja samalla työtahdin itselle sopivana.

”Ennen kuin lähden työviikkoon, hahmottelen käsityksen siitä, mitä asioita haluan edistää tulevan viikon aikana, oli se sitten retkiautoprojektia vai haluanko vaikka pelkästään piirtää. Kun on hyvä tilanne, niin pystyy myös valitsemaan, mitä haluaa tehdä.”

Nina Laitialan yrittäjätarina. Graafikko piirtää.

Monen oman ja työprojektin työstäminen samaan aikaan vaatiikin järjestelmällistä toimintaa. Nina kertoo helposta ja palkitsevasta tavastaan johtaa omaa työtään:

”Mulla on tällainen vihko, johon kirjoitan tehtävälistaa”, Nina kertoo ja näyttää videotapaamisessa vihkoa kameralle. Tehtävät on kirjoitettu mustalla ja kun yksi tehtävä on tehty, se viivataan oranssilla yliviivaustussilla. Kun koko sivun tehtävät on tehty, leikkaa Nina sivun alakulmasta palan pois ja seuraa näin sitä, millä sivulla on vielä tehtävää. Yliviivaus ja sivujen valmistuminen tuovat Ninalle tunteen, että asiat etenevät ja päämäärät tulevat pikkuhiljaa saavutetuiksi.

Kaikki lähti somevideosta

Ninan pakuprojekti lähti liikkeelle, kun hän näki videon retkiautoelämää viettävistä ihmisistä. Kiinnostus alkoi yhdestä somevideosta ja sai Ninan nopeasti etsimään lisää tietoa ja katsomaan yhä enemmän videoita, joissa pakettiauto muutettiin kodiksi.

”Se inspiroi älyttömästi ja aloin katsoa vaan enemmän niitä videoita. Se fiilis, että mäkin haluan tuota, kasvoi koko ajan”, Nina kertoo.

Nina kertoo, että on saanut viestejä ihmisiltä, jotka ovat puolestaan inspiroituneet hänen projektistaan, mikä tuntuu todella hyvältä. Kipinän ja rohkeuden laittaminen eteenpäin palkitsee.

”Sain jokin aika viestin eräältä henkilöltä, joka oli irtisanoutunut vakituisesta työstään ja ostanut auton”, Nina kertoo.

”Olin tosi vaikuttunut siitä, että ihmiset todella ammentaa tekemisestäni inspiraatiota toteuttaa omia unelmia. Jostain se omakin inspiraatio lähti ja on mahtavaa, jos pystyn itsekin olemaan samalla tavalla sellainen eteenpäin vievä voima.”

Nina Laitialan yrittäjätarina. Hedelmätarha

Paikka hedelmätarhalle etsinnässä

Nina on aina ollut seikkalijaluonne ja nauttinut erilaisten ja uusien asioiden kokemisesta. Pakun asuinkuntoon saamiseen kuluu vielä jonkin aikaa, mutta seuraavat projektit hautuvat jo mielessä.

”Kun saan pakun asuinkuntoon niin seuraava tavoite on muuttaa siihen ja lähteä sillä reissaamaan. Mutta jos katson siitä vielä kauemmaksi, niin mulla on syntynyt sellainen kaipuu luontoon ja omavaraisuuteen”, Nina kertoo.

”Haaveilen omasta pienestä maapläntistä jossain. Kasvattaisin siellä oman hedelmätarhan – tämä olisi jossain lämpimässä – ja lisäksi voisi olla kanoja ja ehkä vuohi, sekä itserakennettu talo. Olisi hienoa, jos kaikki tämä toimisi vielä aurinkoenergialla. Lähden ehkä retkiautollani tutkimusmatkalle etsimään, mistä löytyisi se oma maapläntti, ja sitten jossain vaiheessa asetun sinne.”

Voit seurata Ninan pakuprojektia Youtubessa ja Instagramissa.

Lue myös nämä yrittäjätarinat:

Hyvinvointivalmentaja Kristiina näkee tulevaisuuden valoisana: “Moni yritystoiminta ei epidemian aikana kaadu, vaan muuttaa muotoaan"

Tiina Lindström muuttaa tiloja toimiviksi ja kauniiksi kevytyrittäjänä

Miska Karhu muuttaa maailmaa runo kerrallaan

Kevytyrittäjyys vai toiminimiyrittäjyys?

Kevytyrittäjyys on oikea vaihtoehto kun:

 • Et tarvitse omaa yritystä tai y-tunnusta
 • Haluat testata liikeideaasi turvallisesti
 • Sinulla on keikka, josta haluat rahat nopeasti tilille
 • Et halua miettiä ennakkoveroja, alveja tai muita ilmoituksia
 • Haluat aloittaa liiketoiminnan välittömästi

Toiminimiyrittäjyys on sinua varten kun:

 • Tarvitset toimintaasi varten oman y-tunnuksen
 • Haluat olla oikea yrittäjä
 • Sinulla on paljon hankintoja, joiden arvonlisäverot haluat vähentää
 • Haluat hakea starttirahaa toimintasi alkuun
 • Toimintasi on kooltaan merkittävää
 • Haluat hyödyntää yrittäjävähennyksen
Askarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö >>
Ronja Norja

Ronja on sisällöntuottaja ja toiminimiyrittäjä, joka innostuu someilmiöistä ja muuttuvan työelämän uusista tuulista. Ronja haluaa kirjoituksillaan auttaa taitavia tekijöitä yrittäjyyden alkuun.

Muita artikkeleita aiheesta Inspiraatio:

 • Inspiraatio Unelmat vievät yritystä eteenpäin – uskalla tavoitella haaveitasi

  Kevytyrittäjä, kuten yksinyrittäjäkin, on itse vastuussa oman palvelunsa myynnistä ja markkinoinnista. Tämän lisäksi hän vastaa myös liiketoimintansa visiosta ja sen kehittämisestä. Jotta kevytyrittäjän liiketoiminta voisi siis kehittyä, tarvitsee hänellä olla unelmia, haaveita, tavoitteita ja suunnitelmia tulevaisuuden varalle. Millaisista asioista yrittäjän sitten kannattaa unelmoida? Ja onko pelkästä unelmoinnista mitään hyötyä? Yrittäjän unelmien tiellä on usein hän itse Oletko tyytyväinen yrityksesi tai…

  Lue lisää
 • Inspiraatio Matte Plays -YouTubekanavalla hakkeroidaan ja asennetaan tarkoituksella tietokoneelle haittaohjelmia – miten Youtubessa erottuu massasta?

  YouTubella on yli 2 miljardia käyttäjää ja videoita katsellaan yli miljardi tuntia päivittäin. Massasta erottuminen on koko ajan vaikeampaa kasvavassa sisällöntuottajien joukossa. Tässä artikkelissa esittelemme 23-vuotiaan Maten, joka löysi oman juttunsa ja teki Matte Plays -kanavastaan itselleen ammatin. Videolla sohvalla istuvat vierekkäin reipas nuori mies ja vaaleatukkainen nuori nainen. He kertovat aikovansa kohta asentaa tietokoneelle haittaohjelmia kokeillakseen, mitä tapahtuu. Välillä…

  Lue lisää
 • Inspiraatio Yrittäjä saa nyt myös tienata - EVAn selvitys paljasti muuttuneet asenteet

  Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA selvitti viime vuonna suomalaisten suhtautumista yrittäjyyteen ja totesi sen muuttuneen myönteisemmäksi verrattuna aiempiin vuosiin. Yrittäjyyden positiivinen vaikutus yhteiskuntaan korostuu nyt vastauksissa aiempaa enemmän. Suomalaiset ovat perinteisesti varovaista kansaa, eikä turhia riskejä ole tapana ottaa. Tämä on ehkä heijastunut myös suhtautumiseen yrittäjyyteen. Yrittäjäksi ryhtyvä joutuu aina heittäytymään, keräämään rohkeutensa ja ottamaan riskin. Varovaisten suomalaisten maltillinen suhtautuminen yrittäjyyteen näkyi…

  Lue lisää