5+6 verktyg för lättföretagare – känner du redan de här?

Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

verktyg

Lättföretagande! Gammal och välkänd för många, ännu en ny bekant för andra. Vad allt behöver en lättföretagare för att starta?

Svaret är enkelt: för att starta lättföretagande behöver man egentligen inget annat än skattekort, personbeteckning och e-postadress.

Det blir ändå lättare att kontinuerligt driva affärsverksamhet när man kan utnyttja alla tillgängliga redskap.

Även om självständigt arbete och företagsliknande verksamhet hör till särdragen för lättföretagande, behöver lättföretagaren inte göra allt själv. Byråkrati och lönebetalning tas om hand av en faktureringstjänst och det finns också många nyttiga redskap till stöd för andra delområden inom lättföretagande.

Alla behöver inte allt men det är bra att vara medveten om alla tillgängliga möjligheter. Så spänn fast ditt fiktiva verktygsbälte på höfterna och samla inom räckhåll de nyttigaste redskapen för en lättföretagare!

De viktigaste arbetsredskapen för lättföretagare:

 1. Skattekort
  Skattekort ska varje lättföretagare ha.  Det finns flera olika skattekort för olika arbetssätt, men i praktiken har skattekortet bara en funktion: att berätta för arbetsgivarna hur mycket de ska betala skattemyndigheten som förskottsinnehållning på arbetstagarnas lön. Anvisningar för att välja ut det rätta skattekortet hittar du här.
 2. Lönekalkylator
  En lönekalkylator är kanske det viktigaste verktyget i lättföretagarens verksamhet. Med hjälp av den kan man åskådligt iaktta andelen olika avgifter och hur en faktureringssumma fördelar sig. Därför hjälper lönekalkylatorn också när man funderar på prissättning. Lyckligtvis behöver man inte fundera på balansering av prissättningen ensam – förutom lönekalkylatorn kan du utnyttja en avgiftsfri prissättningsguide.
 3. Kvitton och att spara dem
  För möjliga kostnadsersättningar ska man naturligtvis spara de kvitton som gäller kostnaderna. Du kan foga kvitton på räkningsblanketten elektroniskt antingen som bild eller som PDF. Det är en bra idé att ta en bild t.ex. med telefon genast när du får kvitto vid köpet – t.ex. Evernote är en avgiftsfri applikation vars interna kamera automatiskt beskär och gör bilder ljusare så att de blir lättlästa.
 4. Guider
  Önskar du dig tips för marknadsföring av ditt eget arbete, att skaffa kunder, socialskydd eller prissättning? Det finns ett stort antal olika kurser och guider till hjälp för våra kunder. Guiderna ger dig en slående kunskap precis när du vill. Se alla guider och börja utveckla din affärsverksamhet här. En del av tjänsterna och materialet finss tyvärr enbart på Finska.
 5. FAQ – vanliga frågor och svar
  Från våra FAQ-sidor hittar du svar på de vanligaste frågorna, tänker du på beskattning, YEL (FöPL), lön eller försäkringar. Titta på alla vanliga frågor här och snart är du absolut expert!

Som registrerad lättföretagare får du även tillgång till de här:

 1. Mallar för avtal och erbjudande
  Har du kommit överens om ditt första jobb? Fint! Först lönar det sig att försäkra dig om att du har ett skriftligt avtal om jobbet. På så sätt undviker du enkelt eventuella oklara situationer. Om du ännu inte har fått jobb, finns det kanske ett mer akut behov för en offertmall. Lyckligtvis behöver man inte snickra ihop dem själv från början – du hittar en avgiftsfri mall för sysslomannaavtal i delen dokument och en mall för offerter i delen fördelar i din kontrollpanel.
 2. Kontantkvittohäfte
  Om du tar emot kontantbetalningar kan du beställa och ta i bruk ett kontantkvittohäfte. Med hjälp av häftet kan du ta emot kontanter och senare utfärda en faktura, som du betalar själv, för den ifrågavarande summan. Beställ kontantkvittohäfte från vår kundbetjäning efter att du har dig registrerat i tjänsten.
 3. Uppdragsintyg
  Med ett uppdragsintyg är det lätt att bevisa myndigheter och andra relevanta håll hur mycket du har använt tid för arbetet och hur mycket du har tjänat som lättföretagare. Det kommer fram i intyget att du har använt vår tjänst och således sysselsatt dig själv genom den. Dessa data kan forma ett intressant sammandrag också för dig själv. Ladda ner uppdragsintyget på datorn direkt på din egen profil eller printa ut vid behov.
 4. Teamfakturering
  Ibland görs jobbet tillsammans med kolleger. Då är teamfakturering det lättaste sättet både för lättföretagaren och fakturamottagaren. En av arbetarna skapar fakturan och meddelar samtidigt varje arbetares andel. Kunden mottar bara en faktura och varje arbetare får sin egen andel från lönen direkt. Klicka på teamfakturering på mallen för faktura.
 5. Fördelar
  Hos UKKO.fi njuter lättföretagare också av de samarbetsfördelar som uppdateras kontinuerligt. Fördelar inkluderar bl.a. förmånligare biluthyrning, nätter på hotell, utbildningsförmåner, utbildningar i första hjälpen och mycket annat. Du hittar alla förmåner i din egen kontrollpanel.

Hoppas att listan hjälpte dig!

Muita artikkeleita aiheesta Blogg:

 • Blogg Så jobbar du effektivt hemifrån – 15 tips!

  Samtidigt som det är fritt och flexibelt att jobba hemifrån som anställd, egenanställd eller du driver eget företag hemma, finns också en stor risk att fastna med andra saker än just jobb.  Kanske startar du en diskmaskin, pratar lite för länge i telefonen med en vän, eller fortsätter läsa boken som var så spännande när du lade ifrån dig den igår kväll. Hur ska vi då se…

  Läs mer
 • Blogg Hur hittar jag uppdrag på bästa sätt?

  Som lättföretagare är det ditt ansvar att hitta uppdrag. Samtidigt som det är en stor fördel att själv kunna välja vilja uppdrag du tar, kan det även vara en av de stora utmaningarna som lättföretagare. Därför har vi listat våra bästa tips och råd som förhoppningsvis hjälper dig i sökandet efter uppdrag! Till att börja med, bör du se dig…

  Läs mer
 • Blogg Prissättning är inte magi, men inte är det enkelt heller

  Ett evigt problem för självsysselsatta personer och frilansare är att hur man ska prissätta sin arbetsinsats. Prissättning är inte enkelt, men det finns olika medel för att göra den lättare. Samma lagbundenheter gäller flera olika branscher och genom att följa dem kan många självsysselsatta personer eller företagare komma i gång när de funderar på priser på sina produkter och tjänster.…

  Läs mer